- Man kunne lige så godt have ansat en dømt morder

Kollegaerne var i chok, da de opdagede, at de i fire måneder havde haft en socialpædagog, som aldrig havde fået indhentet hverken straffeattest eller uddannelsesbevis på den lukkede psykiatriske afdeling i Odense.

En charmerende mand, der var rigtig god med patienterne.

Sådan beskriver flere nuværende og tidligere ansatte på den psykiatriske afdeling i Odense en kollega, som pludselig forsvandt efter bare fire måneders ansættelse i starten af marts 2023.

Det viste sig nemlig, at den charmerende kollega var den landskendte bedrageridømte Christopher Clausen, og at han var blevet varetægtsfængslet for en sag, han siden er blevet idømt fængselsstraf for.

Derfor er historien vigtig

- Det satte rigtig meget spørgsmålstegn ved min profession, for hvis jeg ikke kunne gennemskue ham, hvordan skulle jeg så kunne læse mennesker, der har det svært? Jeg blev usikker på mig selv og mit virke i psykiatrien, fordi han havde taget røven på mig, siger mandens tidligere kollega, som vi kalder "Gitte".


TV 2 Fyn har talt med fem personer, der var ansat på samme tid som den bedrageridømte på den lukkede psykiatriske afdeling P302 i Odense. Tre af dem udtaler sig i denne artikel.

Alle fem arbejder stadig i Region Syddanmark, og frygter for ansættelsesmæssige repressalier, hvis de står frem med navn, fordi de kritiserer ledelsens håndtering af sagen. Derfor er de alle anonyme, og deltager med opdigtede navne i denne artikel. TV 2 Fyn kender alles rigtige identitet. 

Et friskt pust

Faktisk har Region Syddanmark aldrig tjekket hverken uddannelsesbevis eller straffeattest på manden, selvom begge dele er krav for at kunne blive ansat med patientkontakt i psykiatrien.

Det fremgår af en aktindsigt fra Region Syddanmark, og bliver bekræftet af en række både nuværende og tidligere ansatte på den lukkede afdeling.

Men hvordan kunne han blive ansat, uden nogen så hans uddannelsesbevis eller straffeattest? Det giver hans nu tidligere kollegaer et indblik i her. 

De fortæller, at de var begejstrede for den nye socialpædagog, der brystede sig af et mildest talt imponerede CV.

- Han var en mand, som kom ind i vores kollegagruppe, da der var ret udtømt på alle mulige fronter i forhold til energi. Han var et livligt pust, der kom med nogle erfaringer, som var gode til at bidrage til patientgruppen, fortæller "Gitte".

Sådan undgik han at fremvise straffeattest

- Han var en meget arbejdsom mand, lidt grænsende til desperat for at hjælpe, når vi manglede personale. Han tog gerne ekstravagter, og tilbød også at arbejde 12-16 timers vagter, hvis vi andre ville have fri, eller hvis der manglede nogen, fortæller "Louise".

Flere af kollegaerne beskriver dog, at deres nye kollega så stort på mange af reglerne på afdelingen - og bliver af kollegaerne beskrevet som grænseløs.

De fortæller, at de afskrev den lidt friske tilgang til både regler og patienter som en del af hans "anderledes væremåde". 

Christopher Clausen var ansat i fire måneder, uden at få tjekket hverken uddannelsesbevis eller straffeattest ifølge Psykiatrien i Region Syddanmark. Særligt straffeattesten undrer også ham.
Christopher Clausen var ansat i fire måneder, uden at få tjekket hverken uddannelsesbevis eller straffeattest ifølge Psykiatrien i Region Syddanmark. Særligt straffeattesten undrer også ham.
Foto: Privatfoto

Kollegaerne fortæller, at det var almindeligt kendt på afdelingen, at manden aldrig havde afleveret sine uddannelsespapirer. Faktisk var det blevet en running joke, beskriver de.

Til TV 2 Fyn oplyser Christopher Clausen, at han er uddannet, og at han bestemt husker det som om, at han afleverede sit uddannelsesbevis, da han blev ansat. Han fremsender sit uddannelsesbevis til redaktionen, som får det bekræftet af uddannelsesstedet. Hvorfor regionen ikke har tjekket op på det, ved han ikke, fortæller han.

Pludselig var han væk

Der var altså ikke umiddelbart noget i Christopher Clausens fremtoning, der fik kollegaernes alarmklokker til at ringe. De beskriver alle sammen, at de havde en stor tillid til dem, der blev ansat, fordi de selv oplevede at blive tjekket grundigt, før de kunne starte. 

Det var først efter han stoppede, at kollegaerne blev klar over, at noget ikke var, som det burde være. 

- Jeg kan huske, at han spørger i personalegruppen, om der er nogen, der kan hjælpe ham af med hans vagter op til en weekend. Det var de første vagter, han ville bytte, ellers havde han arbejdet fuld plade, så selvfølgelig ville vi hjælpe ham, siger "Louise".

- Lige pludselig er der nogen fra arbejdet, der opdager nogle artikler omkring ham, der begynder at florere på nettet. Vi kan læse, at han har været i grundlovsforhør i den weekend, hvor han havde brug for at komme af med sine vagter, og kan se i nogle artikler, at han har heddet noget andet, er gået konkurs og har snydt for rigtig mange penge, fortæller "Mie". 

Da først kollegaerne begyndte at google Christopher Clausen, væltede det frem med artikler fra flere landsdækkende og lokale medier.
Da først kollegaerne begyndte at google Christopher Clausen, væltede det frem med artikler fra flere landsdækkende og lokale medier.
Foto: Grafik: Anders Kammersgaard

Lynhurtigt bliver artiklerne delt mellem personalet, og oversygeplejersken oplyser per mail, at man ser med stor alvor på artiklerne og at der bliver taget hånd om sagen. TV 2 Fyn har set denne mail. Umiddelbart efter blev Christopher Clausen afskediget. 

- Det skabte enormt meget utryghed i forhold til den enormt sårbare patientgruppe. I og for sig, kan han have alle deres personnumre liggende hos sig, og dem kan han stadig bruge, når han kommer ud, siger "Gitte".

Christopher Clausen fortæller, at han bad om fri, fordi han vidste, han skulle afhøres i sagen - og vidste, at det kunne ende med en varetægtsfængsling. 

Hvorfor fortalte du ikke dine kollegaer om din fortid? 

- Jeg har også tænkt, om jeg skulle sige noget, men hvorfor skulle jeg åbne op om min fortid, når jeg gerne vil have en ny start i livet? Hvordan vil folk reagere på, hvis jeg sagde" I skal bare vide, jeg har siddet for økonomisk kriminalitet," spørger han.

Svigtet af sin arbejdsgiver

Alle fem medarbejdere fortæller enstemmigt, at det største svigt, de oplevede i sagen, var fra deres arbejdsgiver.

- Jeg synes ikke, at vores ledelse har trådt i karakter. Jeg ved godt, at der er noget, personalegruppen ikke får at vide på grund af tavshedspligt, men jeg synes ikke, der var så meget hjælp at hente. Vi måtte selv spørge om en supervision på at få snakket det igennem, fordi der var meget frustration blandt os alle på forskellige måder, siger "Gitte".

- Jeg er mest forarget over, at der ikke er tjekket op på ham. Alle gør jo det, omverdenen tillader dem - også vores patienter, og det har han(den tidligere kollega, red.) også gjort. Fejlen ligger hos os. HR eller oversygeplejersken, siger "Mie" og fortsætter:

- Jeg synes, det var forrykt. Jeg blev også gal. Han har adgang til nogle ting om os personale, men han har i en længere periode haft arbejdet med dem, der er nogle af de sygeste i vores psykiatri, siger "Mie". 

quote Det satte rigtig meget spørgsmålstegn ved min profession, for hvis jeg ikke kunne gennemskue ham, hvordan skulle jeg så kunne læse mennesker, der har det svært?

"Gitte", tidligere kollega til Christopher Clausen

Episoden har sat dybe spor i kollegaflokken.

- Det blev en stående joke i afdelingen. "Gå bare ud og lav noget kriminelt, så kan I blive ansat hos os", fortæller "Louise" og bliver suppleret af "Gitte":

- Det blev også enormt utrygt. Kollegagruppen er det vi har, og det er det, vi skal læne os op ad i enormt svære og pressede situationer. Det kræver tillid til, at vi har hinandens rygge - så når sådan noget sker, så sker der noget med tilliden til gruppen, siger "Gitte" og fortsætter: 

- På en måde, er det heldigt, at det er svindel, men man kunne lige så godt have ansat en, der var dømt for mord. Det, synes jeg, er skræmmende.  

Ingen kommentar fra regionen

TV 2 Fyn har anmodet om interview med medarbejdernes leder, oversygeplejersken på afdelingen, men Psykiatrien i Region Syddanmark afviser at kommentere på sagen.

- Vi forholder os ikke til personalesager i pressen og kommenterer derfor ikke på den konkrete sag og ønsker ikke at stille op til interview på den baggrund, skriver psykiatrien i Region Syddanmark på mail.

Psykiatrien oplyser i mailsvaret, at man altid har indhentet straffeattester efter en konkret vurdering og efter gældende regler.

- Er der tilfælde, hvor det viser sig, at vi har skønnet forkert er dette selvfølgelig uhensigtsmæssigt og beklageligt.

Psykiatrien oplyser samtidig, at selvom man ikke kan gennemgå samtlige personalemapper, er der nogle personalegrupper man med sikkerhed ved, har fået indhentet straffeattest.

- Særligt for vores retspsykiatriske afdeling har vi ved hver eneste ansættelse indhentet straffeattester. Og på samme måde i vores børne- og ungdomspsykiatriske afdelinger, hvor vi også har indhentet børneattester ved ansættelse af nyt personale.

- Vi har siden 2023 centralt administreret indhentning af straffeattester ved nyansættelser indenfor rammerne af den tværregionale retningslinje fra 2020.(...) Retningslinjen fastlægger, at vi skal hente straffe- og børneattester i forbindelse med alle nyansættelser. Vi er desuden forpligtede til altid at indhente referencer ved nyansættelser, skriver regionen videre.

Regionen ønsker ikke at kommentere på, hvorfor der ikke er indhentet dokumentation i den konkrete sag, men skriver:

- Vi mener ikke, at vi har brudt lovgivningen.

Christopher Clausen beskriver, at han er ærgerlig over, at hans fortid får folk til at så tvivl om hans faglighed - særligt fordi hans historie er blevet skrevet så mange gange i de landsdækkende medier. 

- Jeg sidder sammen med andre, som kan få en chance. Jeg har været meget i pressen, og det hæmmer både min prøveløsladelse og alt muligt. Jeg er klar over, at det jeg har gjort er forfærdeligt, men først og fremmest har jeg svigtet min egen familie. Hvor længe skal jeg straffes?

Oversigt

    Oversigt