Modsiger kandidattest: Lilleholt vil finansiere velfærd via frasalg
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Christoffer Lilleholt hævder, at han ikke vil finansiere velfærd via salg af kommunale selskaber, mens Venstres nye udspil finansieres netop derved.
488 millioner kroner.
Det er prisen på Venstres nye politiske udspil for Odense. Med Christoffer Lilleholt i spidsen vil partiet investere massivt i velfærden i et nyt projekt, der rummer alt fra investering i plejehjem til nye lokale børnehuse.
Udspillet rummer i alt ni punkter der skal forbedres, og som hver især prioriteres med alt fra 10 til 100 millioner kroner per område.
Rebecca afviste politi uden coronapas ved valgfolkefest:
- De kan jo smitte som alle andre
Da en politipatrulje ville se på forholdene ved tirsdagens valgfolkefest i Kerteminde, blev de afvist i døren. Den ene betjent havde nemlig ikke noget coronapas.
- De kan jo lige så godt sprede smitte som alle andre.
Sådan lød den kontante melding fra Rebecca Rønnest, da hun netop havde afvist to politibetjente i døren til valgfolkefesten på Lundsgaard Gods i Kerteminde.
Den 20-årige TV 2 Fyn-ansatte havde fået det travle job med at tjekke folks coronapas. For selvom det først bliver et krav fra fredag, så ville TV 2 Fyn, Fyens Stiftstidende og Fyns Amts Avis ikke tage chancer ved tirsdagens arrangement.
- Der kom to betjente, som ville kigge rundt ved folkefesten og sikre sig, at alt foregik, som det skulle, siger Rebecca Rønnest.
Men det var ikke så let for ordensmagten, som de måske havde håbet på.
For da Rebecca Rønnest bad om at se de to betjentes coronapas, så var det kun den ene, der kunne fremvise et sådant. Derfor fik de besked om, at de måtte blive på de udendørs arealer.
- Det var ret sjovt sådan at afvise politibetjente i døren. De tog det meget pænt og holdt sig udenfor, som jeg havde givet dem besked på, siger Rebacca Rønnest.
Tiltaget om at skulle vise coronapas ved indgangen er kommet efter den seneste stigning i antallet af coronasmittede på Fyn.
Valgfolkefest-karavanen fortsætter onsdag, når Bastionen i Nyborg lægger lokaler til valgfolkefesten i Nyborg Kommune. Også her vil der være krav om coronapas.
Finansieringen til velfærdsforbedringen skal findes via et salg af aktierne i Lindø Industripark i Munkebo. Her foreslår Venstre helt konkret at frasælge op til 49 procent af aktierne.
Modsigende svar
Såfremt Odense Kommune sælger ud af aktierne i Lindø Industripark vil kommunen de facto sælge ud af kommunale selskaber i et ønske om at forbedre velfærden.
Men i en kandidattest foretaget af DR svarer Christoffer Lilleholt "Uenig" i følgende udsagn.
"Odense Kommune skal sælge kommunale selskaber for at få penge til bedre velfærd".
Ifølge Christoffer Lilleholt var det svar dog møntet på et salg af Odense Fjernvarme.
- Det svarer jeg jo, fordi det spørgsmål henvender sig direkte til Fjernvarme Fyn og til det Fjernvarme Fyn-salg, der var tidligere på året fra borgmesterens side, siger han.
Så når du svarer i en test, at du er helt uenig i, at man skal sælge kommunale selskaber for at få bedre velfærd, mener du det egentlig ikke. Kun i relation til Fjernvarme Fyn?
- Så mener jeg det i relation til der, hvor borgerne er afhængige af det. Og her har vi altså et selskab, som ligger i en anden kommune. Når vi kigger på Fjernvarme Fyn og Odense Renovation, betaler vi som odenseanere penge hver eneste måned til det selskab, og vi er dybt afhængige af, hvad prisen er der. Derfor var vi dengang meget imod at sælge Fjernvarme Fyn.
Ikke-vaccinerede fylder hospitalssengene:
- De får et meget hårdere sygdomsforløb, siger overlæge
To ud tre indlagte på coronaafsnittet på OUH er ikke vaccineret. Deres sygdomsforløb er længere og hårdere, siger overlægen på Infektionsmedicinsk Afdeling.
Der er onsdag 18 indlagte på OUH med corona, hvor af tre er på intensiv. Og der er én gruppe, der fylder de fleste af sengene.
- Hvis man ser på, hvem der ligger i sengene, så tipper det til de ikke-vaccinerede, siger Anne Øvrehus, siger hun.
Hun er ledende overlæge på Infektionsmedicinsk Afdeling på OUH. De genåbnede mandag deres særlig coronafsnit, som ellers har været lukket ned siden september.
- To ud af tre er ikke vaccineret, og de har et længere og hårdere sygdomsforløb. I gennemsnit er de ikke-vaccinerede indlagt otte dage, mens de vaccinerede er indlagt i fire dage.
Det er ikke kun vaccinen, der adskiller de to grupper af patienter på coronaafsnittet på OUH. Der er også stor forskel på patienternes alder.
- Af de indlagte er de ikke-vaccinerede i gennemsnit 35 år yngre end de vaccinerede, siger Anne Øvrehus.
Jeg vil ikke have den for andres skyld
Vollsmose Sogn i Odense er ét af de steder, hvor der er færrest, der har sagt ja til vaccinen. Her er 65 procent færdigvaccinerede, til sammenligning har knap 86% i de resterende odenseanske sogn har fået begge stik.
Charlotte Scheppan, sundhedschef i Odense Kommune, er ikke tilfreds med tallene.
- Det er selvfølgelig ikke det optimale, og vi arbejder hele tiden benhårdt på at få vaccinetilslutningen højere op, siger hun.
Derfor øger Odense Kommune indsatsen i Vollsmose-bydelen.
- Vi har ansat gadeplansmedarbejdere, der tager ud til sportsarrangementer, foredrag, skoler, foreninger og spreder budskabet om, at det er vigtigt at blive vaccineret, siger Charlotte Scheppan.
Der er 42 nye smittede med corona i sognet siden tirsdag. Martin Larsen, som bor i Vollsmose, er én af dem, der ikke er vaccineret.
- Jeg føler ikke, at jeg har brug for vaccinen på nuværende tidspunkt. Der er mange årsager, men der har været snak om, hvorvidt vaccinen har været god nok, siger han.
Men hvad hvis du smitter andre?
- Det er fint, at andre er vaccineret, og så virker den for dem. Jeg vil ikke have den for andres skyld, siger Martin Larsen.
Overlæge på Infektionsmedicinsk Afdeling, Anne Øvrehus fortæller, at når de snakker med deres patienter, så er de typisk blevet smittet til familiesammenkomster eller af dem, man bor sammen med.
- Vaccination er et valg, man tager for sig selv og for sin familie. Det er en smitsom sygdom, og uanset hvad man mener om det, så er det ikke individuelt, det gælder også for andre, siger hun.
I modsætningen til Martin Larsen, så er Mohammad Ali fra Vollsmose vaccineret.
- Man gør det fordi, staten anbefaler det. Man har en tiltro til staten og Sundhedsstyrelsen, det er derfor, vi gør det, siger han.
Kender du nogen, der ikke er vaccineret?
- Meget få. Jeg tror, at det er forskelligt, hvorfor man ikke vil have den. Der er forskellige holdninger til vaccinen, siger han.
Er vi bekymrede?
Smitten tiltager på hele Fyn, og i de seneste syv dage er 1.060 fynboer konstateret smittet med coronavirus.
- Er vi bekymrede? Ja, når smittetallet stiger, så kan vi se, at indlæggelsestallet efterfølgende stiger. Vi har ikke set toppen endnu, siger Anne Øvrehus, ledende overlæge på Infektionsmedicinsk Afdeling på OUH.
Selvom der er stigende smitte, er kapaciteten på OUH endnu ikke fuldt udnyttet.
- Vi kan udvide om nødvendigt. Næste skridt er at indkalde mere personale og åbne flere senge, siger hun.
Ifølge Anne Øvrehus er det vigtigt at skelne mellem to typer af corona-patienter.
- Nogle er syge af covid19. Nogle har en positiv prøve, men de fejler også noget andet, og derfor er de ikke indlagt på coronaafsnittet, siger hun.
Tirsdag besluttede et bredt flertal i Folketinget, at covid-19 igen betegnes som en samfundskritisk sygdom. Det betyder, at fra klokken 06.00 fredag bliver coronapasset indført en række steder blandt andet restauranter og diskoteker.
Intet underligt i timingen
Onsdag kom en meningsmåling baseret på det forestående kommunalvalg i Odense frem.
Den viser blandt andet, at Konservative står til at blive større end Venstre i Odense. I målingen står Venstre desuden til at få fire mandater i byrådet - står det til troende vil partiet altså reduceres med to pladser i forhold til det nuværende byråd.
Men udspillet skal ifølge Christoffer Lilleholt ikke ses i lyset af meningsmålingen.
Hvorfor kommer udspillet først nu?
Fordi der kommer mange forskellige udspil i en valgkamp og i løbet af en valgperiode. Derfor foreslår vi det her op til valget, fordi vi gerne vil have, at odenseanerne er sikre på, hvad vi går til valg på, og at de ved, hvad vi mener. I modsætning til borgmesteren, som vi jo ikke ved om vil have en letbane etape to, og som vi ikke ved om vil lave et forbud mod biler, vil vi gerne fortælle odenseanerne, hvad vi mener og hvad vi ønsker at gøre i de næste fire år.
Christoffer Lilleholt skal, ligesom størstedelen af de øvrige kandidater ved kommunalvalget i Odense debattere og tale politik på søndag, når der afholdes valgfolkefest i H.C. Andersens Hus fra klokken 16 - 20.