Møde i Vollsmose efter skudepisode:
- Vi skal have mere dialog
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Efter sidste uges skyderi var der dialogmøder i Vollsmose, hvor formålet var at finde en løsning på problemerne i bydelen. Odenses borgmester, politidirektøren og de fremmødte fik en god snak.
Mandag eftermiddag og aften har borgmester i Odense Kommune Peter Rahbæk Juel (S) og politidirektør i Fyns Politi Arne Gram holdt møde med nøglepersoner og beboere fra Vollsmose og Korsløkkeparken efter de to skudepisoder i sidste uge, hvor 31-årige Abdinur Mohamed Ismail mistede livet.
Det foregik som såkaldte dialogmøder, hvor blandt andet meningsdannere fra bydelen og repræsentanter fra foreninger kunne give deres bud på, hvilke forandringer, der skal til fremover for at forhindre, at banderne ikke dræber uskyldige og terroriserer området.
Frem til mandag har Fyns Politi efterforsket skudsagen på højtryk. Én af de ting, der blev prioriteret at klarlægge så hurtigt som muligt, har været Abdinur Mohamed Ismails relation til de to stridende grupperinger.
Efter skuddrab i Vollsmose: Borgmester og politi mødes med nøglepersoner
Borgmesteren og politidirektøren vil mandag tale med nøglepersoner i Vollsmose i forlængelse af sidste uges skyderi.
Efter to skudepisoder i Odense-bydelen Vollsmose, hvor 31-årige Abdinur Mohamed Ismail natten til torsdag mistede livet, vil der mandag blive afholdt dialogmøder i Vollsmose og Korsløkkeparken.
Det er borgmester Peter Rahbæk Juel (S) og politidirektør Arne Gram, der mandag eftermiddag og aften afholder møder med nøglepersoner og beboere fra området. Det sker mellem klokken 17 og 21.
Møderne vil blandt andet finde sted i Korsløkkens Beboerhus, hvor repræsentanter fra lokale foreninger, børnehuse og plejehjem vil være til stede. Der er også møder på Vollsmose Kulturhus og Camp U. i Vollsmose med meningsdannere fra det somaliske miljø og andre.
Formålet er at tage hånd om situationen i de to områder efter skuddrabet, oplyser Borgmesterforvaltningen i Odense.
Tilfældigt offer dræbt af skud
En 31-årig mand blev hårdt såret, mens en anden 31-årig mand døde, da de blev ramt af skud sent onsdag aften i Vollsmose.
31-årige Abdinur Mohamed Ismail sad i sin bil, da han blev skudt, og han kan have været et tilfældigt offer i en verserende konflikt mellem to grupper ved Odense.
Også i forrige uge var der skyderier i bydelen. Skyderierne i Vollsmose er allerede nået til højeste niveau på Christiansborg, hvor politikerne i øjeblikket er i gang med at forhandle det kommende politiforlig på plads.
- Vi efterforsker i øjeblikket, og det jeg kan sige er, at efterforskning på nuværende tidspunkt viser, at der ikke er noget tilhørsforhold til nogen af de grupperinger, som er i spil, siger politidirektør Arne Gram.
Lavpunkt skal være vendepunkt
Der var stor interesse fra Odenses borgmester til dagens dialogmøder. Han oplever normalt, at folk er bekymrede for, hvad der sker i de boligområder, hvor de bor.
Efter skudepisode: Fyns Politi indfører skærpet strafzone i Vollsmose
Efter skyderi Vollsmose har Fyns Politi indført skærpet strafzone i bydelen. Forbuddet gælder fra torsdag den 25. juni frem til den 2. juli 2020.
For at forhindre fremtidige utryghedsskabende kriminelle handlinger indfører Fyns Politi en skærpet strafzone i Odensebydelen Vollsmose.
Den skærpede strafzone oprettes på baggrund af flere skudepisoder i Vollsmose. Den første fandt sted onsdag den 17. juni 2020. Her blev ingen ramt.
Onsdag den 24. juni blev der så afgivet skud igen. Denne gang blev to personer ramt. Den ene afgik ved døden kort efter.
- Det er nu anden gang i løbet af kort tid, der bliver afgivet skud i området. Borgernes tryghed og sikkerhed er helt afgørende for os. Vi kan ikke, og vi vil ikke acceptere, at der bliver anvendt skydevåben, siger politidirektør Arne Gram i en pressemeddelelse.
- Vi indførte derfor visitationszone torsdag i sidste uge. Alligevel skete det så igen i nat og denne gang med fatale følger – en mand mistede livet og en anden mand blev såret. Derfor har jeg nu besluttet at indføre skærpet strafzone, siger han.
Fyns Politi indfører skærpet strafzone i en del af Vollsmose #politidk https://t.co/HX4dGyDX1P
— Fyns Politi (@FynsPoliti) June 25, 2020
Efterforsker ofrenes relation til grupperinger
Den skærpede strafzone betyder, at visse former for urtyghedsskabende kriminalitet begået i zonen straffes med op til det dobbelte i forhold til gældende praksis.
- Dermed sender vi et klart og tydeligt signal til det kriminelle miljø om, at politiet er parat til at tage alle midler, vi har til rådighed, i brug for at få bragt de kriminelle handlinger til ophør, siger Arne Gram.
Efter onsdagens skudepisode døde også en hund, der blev ramt af skud, og det vurderes af Fyns Politi, at den sidste uges to skudepisoder har relation til en ignagværende konflikt mellem grupperinger i Vollsmose og Korsløkke.
Politiet efterforsker fortsat relationerne mellem de to ofre, og de grupperinger, der er i strid med hinanden.
- Men jeg oplever og mærker, at civilsamfundet vil have, at det her lavpunkt skal være et vendepunkt, siger Peter Rahbæk Juel efter det første møde.
- Det giver mig håb, for der er brug for, at kommunen, politiet og civilsamfundet kan stå endnu tættere sammen, så vi kan få skabt den forandring, der skal til, så folk kan føle sig trygge, hvor de bor, understreger han.
Med til mødet var Abdulahi Egal og Shahbaz Aslam, som begge var optimistiske efterfølgende.
- Jeg synes, vi havde et rigtig godt møde. Det var konstruktivt, hvor der blev sagt mange gode ting, og jeg synes, at myndighederne og politikerne lyttede, siger Abdulahi Egal, der er talsmand for det somaliske samfund i Vollsmose.
Han bliver bakket op af bydelens boksetræner, Shahbaz Aslam.
- Vi snakkede blandt andet om fædrenes opbakning til de unges fritidsliv, hvor vi talte om en forening i København, hvor de er gode til at klæde fædrene på til at være sammen med deres børn.
Man kan være sikker i Odense
Trods den voldsomme skudepisode som kostede Abdinur Mohamed Ismail livet, mener Arne Gram, at man kan være sikker i området.
- Det er en alvorlig sag, og det er forfærdeligt. Men vi er massivt tilstede derude, og jeg vil vurdere sikkerheden i området til at være nogenlunde god. Odense er generelt et trygt sted, og vi ved at trygheden og tilliden er stigende, siger han og fortsætter:
- Jeg tror, vi skal se det her som en utrolig kedelig og sørgmodig resultat af en enkelt hændelse, så man skal ikke gå og være utryg.
Fyns Politi efterforsker massivt derude i øjeblikket med særligt fokus på at skabe tryghed blandt borgerne.
- Vi har indført visitationszoner og skærpet straffen, som vi også ved har en indvirkning, understreger Arne Gram.
Mere dialog
Formålet med mandagens møder var at tage hånd om situationen i de to områder efter skuddrabet. Ifølge både Abdulahi Egal og Shahbaz Aslam er dialog en afgørende faktor.
Abdinur blev dræbt:
- Han var verdens gladeste person
Den skuddræbte Abdinur Mohamed Ismail beskrives af sine venner som en livsglad mand med ingen tilknytning til det kriminelle miljø. En uskyldig mand blev dræbt.
En helt almindelig og livsglad mand, der passede sit arbejde, brugte tid sammen med sine venner og elskede sin familie.
Sådan beskrives den skuddræbte Abdinur Mohamed Ismail af sine nærmeste.
Nærmest tom for ord møder TV 2/Fyn til fredagens demonstration til minde for Abdinur Mohamed Ismail i Vollsmose en af hans tætte venner og arbejdskollegaer Casper Hertzum Nissen.
Han er mødt op for at mindes den kammerat, han har mistet.
- Det er et helt uskyldigt drab, og det er simpelthen så tragisk, siger Casper Hertzum Nissen, mens folkemængden på flere hundrede mennesker er samlet i respektfuldt minde om den unge mand, der onsdag aften mistede livet.
- Slut med at idioter skal ødelægge andres liv
Om onsdagens episode er Abdinur Mohamed Ismails venner og familie alle enige. Den 31-årige har været et uskyldigt offer i et opgør mellem grupperinger, som han ingen tilknytning havde til.
- Jeg er ikke et sekund i tvivl om, at Abdinur har stået helt uden for konflikten. Han har intet haft med det at gøre, siger Casper Hertzum Nissen.
- Han gik op i at nyde livet sammen med sine venner. Han nød sin arbejdsplads. Han nød sin fritid. Han gik op i sig selv og sit udseende. Det er så uretfærdigt.
Og med ønsket om, at hans kammerats død bliver den absolut sidste, gør Casper Hertzom Nissen stille og roligt klar til at vende tilbage til demonstrationen.
- Der er ikke flere uskyldige, der skal dræbes. Der er tale om et menneske, der er elsket af familie og venner, og det er så sørgerligt, at nogle dumme idioter skal gå ind og ødelægge det for andre velfungerende mennesker, siger han.
Et tilfældigt og uskyldigt offer
- Det er fuldstændig ubeskriveligt. Det giver ikke mening oppe i mit hoved, at han er væk.
For en af Abdinur Mohamed Ismails tætteste venner gennem næsten 20 år Abdirahman Mohamoud Jama er hele situationen svær at sætte ord på.
Det ene øjeblik havde han mødtes med sin tætte ven på en shawarmabar i Odense, og det næste var han revet væk fra ham.
- Vi sås rigtig meget. Vi tog på cafe, vi spillede fodbold, vi tog en tur i byen. Han var altid smilende og altid glad. Han krammede altid folk. Næsten så nogen synes, det kunne blive for meget, siger Abdirahman Mohamoud Jama med et lille, sørgmodigt grin i stemmen, mens han mindes sin nu døde ven.
Abdinur Mohamed Ismail var sådan en type ven, som man altid kunne ringe til, og så ville han stå klar med en hjælpende hånd, fortæller Abdirahman Mohamoud Jama, der ligesom Casper Hertzom Nissen også slår fast, at hans ven er en uskyldig dræbt.
- Han har aldrig nogensinde være i det kriminelle miljø. Aldrig nogensinde. Han har aldrig haft nogen konflikt. Han var et tilfældigt og uskyldigt offer, siger Abdirahman Mohamoud Jama.
Mor efterlades uden søn og indtægtsgrundlag
Foran den store forsamling på flere hundrede mennesker til fredagens demonstration stilte Abdinur Mohamed Ismails søster sig op og holdt en tale.
Hun fortalte om sin bror. Hvem han var som person, hans livsglæde og hans hjælpsomhed. Og så kom hun med en opfordring til de fremmødte.
- Jeg håber, at vi holder sammen som mennesker. Det skal ikke gentage sig og gå ud over en familie på samme måde, som det har ramt os, siger den 31-åriges søster Faizo Muhamed Ismael og fastslår:
- Vi vil ikke have, at der skal være frygt mere. Der skal handles, og der skal komme et resultat ud af det. Abdinur skal have retfærdighed.
Abdirahman Mohamoud Jama fortæller, at størstedelen af Abdinur Mohamed Ismails familie stadig er bosat i Somalien, hvor han oprindeligt kommer fra.
Hver måned sendte han penge hjem til familien.
- Hans mor mister ikke bare en søn. Hun mister hele deres indtægtsgrundlag.
Vil have et almindeligt lokalsamfund
For Abdinurs venner og familie står et brændende ønske tilbage - noget må ændres.
Samme holdning deler de mange fremmødte til fredagens demonstration. For nok er de alle mødt op for først og fremmest at ære den afdøde, men de hundredevis af mennesker er også mødt op for at fastslå en pointe.
De accepterer ganske enkelt ikke, at flere uskyldige liv går tabt.
- En lille gruppe unge mennesker skal ikke have lov til at tage resten af samfundet som gidsler. Vi vil ikke finde os i det længere. En uskyldig mand er gået bort, og det er mere vigtigt nu end nogensinde før, at vi står sammen, siger Ali Hassan, der er medarrangør af mindehøjtideligheden.
- Vi vil gerne leve et helt almindeligt liv i det her lokalsamfund ligesom alle andre, og det kan vi ikke få lov til, afslutter han.
Tilbage står blot et billede af en ung mand, der spredte smil og glæde blandt sine venner, som passede sit arbejde og som elskede sin familie.
- Altså hvis de udfordringer, der har været herude i mange år, skal komme til livs, så er det vigtigt, at dialogen fortsætter. Det tror jeg også, at politikerne og myndighederne har forstået. Det er i hvert fald mit indtryk, at det, der blev sagt fra civilsamfundets side i dag er, at vi skal have mere dialog, siger Abdulahi Egal.
Han synes, at det er vigtigt, at man inddrager civilsamfundet, som også er det Peter Rahbæk Juel pointerer.
- Jeg tror, at rigtig mange borgere i Vollsmose gerne vil biddrage til udviklingen i området, siger han.
- Det handler om tillid. Jeg er klar på opgaven, hvis det står til mig, bakker Shahbaz Aslam ham op.