29. jun. 2020 kl. 21:47
Pernille Gram

Møde i Vollsmose efter skudepisode:
  • Vi skal have mere dialog

Artiklen er mere end 30 dage gammel

LYT
Del
Link
kopieret!

Efter sidste uges skyderi var der dialogmøder i Vollsmose, hvor formålet var at finde en løsning på problemerne i bydelen. Odenses borgmester, politidirektøren og de fremmødte fik en god snak.


Mandag eftermiddag og aften har borgmester i Odense Kommune Peter Rahbæk Juel (S) og politidirektør i Fyns Politi Arne Gram holdt møde med nøglepersoner og beboere fra Vollsmose og Korsløkkeparken efter de to skudepisoder i sidste uge, hvor 31-årige Abdinur Mohamed Ismail mistede livet.

Det foregik som såkaldte dialogmøder, hvor blandt andet meningsdannere fra bydelen og repræsentanter fra foreninger kunne give deres bud på, hvilke forandringer, der skal til fremover for at forhindre, at banderne ikke dræber uskyldige og terroriserer området.

“Jeg oplever og mærker, at civilsamfundet vil have, at det her lavpunkt skal være et vendepunkt”

— Peter Rahbæk Juel (S), borgmester i Odense Kommune

Frem til mandag har Fyns Politi efterforsket skudsagen på højtryk. Én af de ting, der blev prioriteret at klarlægge så hurtigt som muligt, har været Abdinur Mohamed Ismails relation til de to stridende grupperinger.

Læs også: Efter skuddrab i Vollsmose: Borgmester og politi mødes med nøglepersoner
Gå tilbage Del
29. jun. 2020 kl. 8:44

Efter skuddrab i Vollsmose: Borgmester og politi mødes med nøglepersoner

Tim Kildeborg Jensen/Ritzau Scanpix

Borgmesteren og politidirektøren vil mandag tale med nøglepersoner i Vollsmose i forlængelse af sidste uges skyderi.


Efter to skudepisoder i Odense-bydelen Vollsmose, hvor 31-årige Abdinur Mohamed Ismail natten til torsdag mistede livet, vil der mandag blive afholdt dialogmøder i Vollsmose og Korsløkkeparken.

Det er borgmester Peter Rahbæk Juel (S) og politidirektør Arne Gram, der mandag eftermiddag og aften afholder møder med nøglepersoner og beboere fra området. Det sker mellem klokken 17 og 21.

Møderne vil blandt andet finde sted i Korsløkkens Beboerhus, hvor repræsentanter fra lokale foreninger, børnehuse og plejehjem vil være til stede. Der er også møder på Vollsmose Kulturhus og Camp U. i Vollsmose med meningsdannere fra det somaliske miljø og andre.

Formålet er at tage hånd om situationen i de to områder efter skuddrabet, oplyser Borgmesterforvaltningen i Odense.

Tilfældigt offer dræbt af skud

En 31-årig mand blev hårdt såret, mens en anden 31-årig mand døde, da de blev ramt af skud sent onsdag aften i Vollsmose.

31-årige Abdinur Mohamed Ismail sad i sin bil, da han blev skudt, og han kan have været et tilfældigt offer i en verserende konflikt mellem to grupper ved Odense.

Også i forrige uge var der skyderier i bydelen. Skyderierne i Vollsmose er allerede nået til højeste niveau på Christiansborg, hvor politikerne i øjeblikket er i gang med at forhandle det kommende politiforlig på plads.

- Vi efterforsker i øjeblikket, og det jeg kan sige er, at efterforskning på nuværende tidspunkt viser, at der ikke er noget tilhørsforhold til nogen af de grupperinger, som er i spil, siger politidirektør Arne Gram.

Lavpunkt skal være vendepunkt

Der var stor interesse fra Odenses borgmester til dagens dialogmøder. Han oplever normalt, at folk er bekymrede for, hvad der sker i de boligområder, hvor de bor.

Læs også: Efter skudepisode: Fyns Politi indfører skærpet strafzone i Vollsmose
Gå tilbage Del
25. jun. 2020 kl. 17:43

Efter skudepisode: Fyns Politi indfører skærpet strafzone i Vollsmose

Rigspolitiet

Efter skyderi Vollsmose har Fyns Politi indført skærpet strafzone i bydelen. Forbuddet gælder fra torsdag den 25. juni frem til den 2. juli 2020.


For at forhindre fremtidige utryghedsskabende kriminelle handlinger indfører Fyns Politi en skærpet strafzone i Odensebydelen Vollsmose.

Den skærpede strafzone oprettes på baggrund af flere skudepisoder i Vollsmose. Den første fandt sted onsdag den 17. juni 2020. Her blev ingen ramt.

Onsdag den 24. juni blev der så afgivet skud igen. Denne gang blev to personer ramt. Den ene afgik ved døden kort efter.

- Det er nu anden gang i løbet af kort tid, der bliver afgivet skud i området. Borgernes tryghed og sikkerhed er helt afgørende for os. Vi kan ikke, og vi vil ikke acceptere, at der bliver anvendt skydevåben, siger politidirektør Arne Gram i en pressemeddelelse.

- Vi indførte derfor visitationszone torsdag i sidste uge. Alligevel skete det så igen i nat og denne gang med fatale følger – en mand mistede livet og en anden mand blev såret. Derfor har jeg nu besluttet at indføre skærpet strafzone, siger han.

Efterforsker ofrenes relation til grupperinger

Den skærpede strafzone betyder, at visse former for urtyghedsskabende kriminalitet begået i zonen straffes med op til det dobbelte i forhold til gældende praksis.

- Dermed sender vi et klart og tydeligt signal til det kriminelle miljø om, at politiet er parat til at tage alle midler, vi har til rådighed, i brug for at få bragt de kriminelle handlinger til ophør, siger Arne Gram.

Efter onsdagens skudepisode døde også en hund, der blev ramt af skud, og det vurderes af Fyns Politi, at den sidste uges to skudepisoder har relation til en ignagværende konflikt mellem grupperinger i Vollsmose og Korsløkke.

Politiet efterforsker fortsat relationerne mellem de to ofre, og de grupperinger, der er i strid med hinanden.

-  Men jeg oplever og mærker, at civilsamfundet vil have, at det her lavpunkt skal være et vendepunkt, siger Peter Rahbæk Juel efter det første møde.

- Det giver mig håb, for der er brug for, at kommunen, politiet og civilsamfundet kan stå endnu tættere sammen, så vi kan få skabt den forandring, der skal til, så folk kan føle sig trygge, hvor de bor, understreger han.

Pernille Gram
Peter Rahbæk Juel følte optimisme ved dagens møder i Vollsmose.

Med til mødet var Abdulahi Egal og Shahbaz Aslam, som begge var optimistiske efterfølgende.

- Jeg synes, vi havde et rigtig godt møde. Det var konstruktivt, hvor der blev sagt mange gode ting, og jeg synes, at myndighederne og politikerne lyttede, siger Abdulahi Egal, der er talsmand for det somaliske samfund i Vollsmose.

Han bliver bakket op af bydelens boksetræner, Shahbaz Aslam.

- Vi snakkede blandt andet om fædrenes opbakning til de unges fritidsliv, hvor vi talte om en forening i København, hvor de er gode til at klæde fædrene på til at være sammen med deres børn.

“Vi efterforsker i øjeblikket, og det jeg kan sige er, at efterforskning på nuværende tidspunkt viser, at der ikke er noget tilhørsforhold til nogen af de grupperinger, som er i spil”

— Arne Gram, politidirektør i Fyns Politi

Man kan være sikker i Odense

Trods den voldsomme skudepisode som kostede Abdinur  Mohamed Ismail livet, mener Arne Gram, at man kan være sikker i området.

- Det er en alvorlig sag, og det er forfærdeligt. Men vi er massivt tilstede derude, og jeg vil vurdere sikkerheden i området til at være nogenlunde god. Odense er generelt et trygt sted, og vi ved at trygheden og tilliden er stigende, siger han og fortsætter:

Pernille Gram
Arne Gram mener, at man kan være sikker i Odense.

- Jeg tror, vi skal se det her som en utrolig kedelig og sørgmodig resultat af en enkelt hændelse, så man skal ikke gå og være utryg.

Fyns Politi efterforsker massivt derude i øjeblikket med særligt fokus på at skabe tryghed blandt borgerne.

“Jeg tror, at rigtig mange borgere i Vollsmose gerne vil bidrage til udviklingen i området”

— Abdulahi Egal, talsmand i Det Somaliske Samfund, Vollsmose

- Vi har indført visitationszoner og skærpet straffen, som vi også ved har en indvirkning, understreger Arne Gram.

Mere dialog

Formålet med mandagens møder var at tage hånd om situationen i de to områder efter skuddrabet. Ifølge både Abdulahi Egal og Shahbaz Aslam er dialog en afgørende faktor.

Læs også: Abdinur blev dræbt:
  • Han var verdens gladeste person
Gå tilbage Del
26. jun. 2020 kl. 19:17

Abdinur blev dræbt:
  • Han var verdens gladeste person

Facebook

Den skuddræbte Abdinur Mohamed Ismail beskrives af sine venner som en livsglad mand med ingen tilknytning til det kriminelle miljø. En uskyldig mand blev dræbt.


En helt almindelig og livsglad mand, der passede sit arbejde, brugte tid sammen med sine venner og elskede sin familie.

“Det giver ikke mening oppe i mit hoved, at han er væk”

— Abdirahman Mohamoud Jama, ven gennem 20 år

Sådan beskrives den skuddræbte Abdinur Mohamed Ismail af sine nærmeste.

Nærmest tom for ord møder TV 2/Fyn til fredagens demonstration til minde for Abdinur Mohamed Ismail i Vollsmose en af hans tætte venner og arbejdskollegaer Casper Hertzum Nissen.

Han er mødt op for at mindes den kammerat, han har mistet.

- Det er et helt uskyldigt drab, og det er simpelthen så tragisk, siger Casper Hertzum Nissen, mens folkemængden på flere hundrede mennesker er samlet i respektfuldt minde om den unge mand, der onsdag aften mistede livet.

Arkiv / Alexander Aagaard
Casper Hertzum Nissen beskriver den dræbte Abdinur Mohamed Ismail som en livsglad person, der havde absolut ingen tilknytning til det kriminelle miljø.

- Slut med at idioter skal ødelægge andres liv

Om onsdagens episode er Abdinur Mohamed Ismails venner og familie alle enige. Den 31-årige har været et uskyldigt offer i et opgør mellem grupperinger, som han ingen tilknytning havde til.

- Jeg er ikke et sekund i tvivl om, at Abdinur har stået helt uden for konflikten. Han har intet haft med det at gøre, siger Casper Hertzum Nissen.

- Han gik op i at nyde livet sammen med sine venner. Han nød sin arbejdsplads. Han nød sin fritid. Han gik op i sig selv og sit udseende. Det er så uretfærdigt.

Og med ønsket om, at hans kammerats død bliver den absolut sidste, gør Casper Hertzom Nissen stille og roligt klar til at vende tilbage til demonstrationen.

- Der er ikke flere uskyldige, der skal dræbes. Der er tale om et menneske, der er elsket af familie og venner, og det er så sørgerligt, at nogle dumme idioter skal gå ind og ødelægge det for andre velfungerende mennesker, siger han.

Arkiv / Alexander Aagaard
Til fredagens mindehøjtidelighed var flere hundrede mennesker mødt op og havde lagt blomster til ære og minde for Abdinur Mohamed Ismail.

Et tilfældigt og uskyldigt offer

- Det er fuldstændig ubeskriveligt. Det giver ikke mening oppe i mit hoved, at han er væk.

For en af Abdinur Mohamed Ismails tætteste venner gennem næsten 20 år Abdirahman Mohamoud Jama er hele situationen svær at sætte ord på.

“Vi vil ikke have, at der skal være frygt mere. Der skal handles, og der skal komme et resultat ud af det. Abdinur skal have retfærdighed”

— Faizo Muhamed Ismael, søster

Det ene øjeblik havde han mødtes med sin tætte ven på en shawarmabar i Odense, og det næste var han revet væk fra ham.

- Vi sås rigtig meget. Vi tog på cafe, vi spillede fodbold, vi tog en tur i byen. Han var altid smilende og altid glad. Han krammede altid folk. Næsten så nogen synes, det kunne blive for meget, siger Abdirahman Mohamoud Jama med et lille, sørgmodigt grin i stemmen, mens han mindes sin nu døde ven.

Abdinur Mohamed Ismail var sådan en type ven, som man altid kunne ringe til, og så ville han stå klar med en hjælpende hånd, fortæller Abdirahman Mohamoud Jama, der ligesom Casper Hertzom Nissen også slår fast, at hans ven er en uskyldig dræbt.

- Han har aldrig nogensinde være i det kriminelle miljø. Aldrig nogensinde. Han har aldrig haft nogen konflikt. Han var et tilfældigt og uskyldigt offer, siger Abdirahman Mohamoud Jama.

Mor efterlades uden søn og indtægtsgrundlag

Foran den store forsamling på flere hundrede mennesker til fredagens demonstration stilte Abdinur Mohamed Ismails søster sig op og holdt en tale.

Arkiv / Alexander Aagaard
Abdinur Mohamed Ismails søster stod foran de hundredevis af fremmødte og holdt en tale om sin bror.

Hun fortalte om sin bror. Hvem han var som person, hans livsglæde og hans hjælpsomhed. Og så kom hun med en opfordring til de fremmødte.

- Jeg håber, at vi holder sammen som mennesker. Det skal ikke gentage sig og gå ud over en familie på samme måde, som det har ramt os, siger den 31-åriges søster Faizo Muhamed Ismael og fastslår:

- Vi vil ikke have, at der skal være frygt mere. Der skal handles, og der skal komme et resultat ud af det. Abdinur skal have retfærdighed.

Abdirahman Mohamoud Jama fortæller, at størstedelen af Abdinur Mohamed Ismails familie stadig er bosat i Somalien, hvor han oprindeligt kommer fra.

Hver måned sendte han penge hjem til familien.

- Hans mor mister ikke bare en søn. Hun mister hele deres indtægtsgrundlag.

Vil have et almindeligt lokalsamfund

For Abdinurs venner og familie står et brændende ønske tilbage - noget må ændres.

Samme holdning deler de mange fremmødte til fredagens demonstration. For nok er de alle mødt op for først og fremmest at ære den afdøde, men de hundredevis af mennesker er også mødt op for at fastslå en pointe.

De accepterer ganske enkelt ikke, at flere uskyldige liv går tabt.

- En lille gruppe unge mennesker skal ikke have lov til at tage resten af samfundet som gidsler. Vi vil ikke finde os i det længere. En uskyldig mand er gået bort, og det er mere vigtigt nu end nogensinde før, at vi står sammen, siger Ali Hassan, der er medarrangør af mindehøjtideligheden.

- Vi vil gerne leve et helt almindeligt liv i det her lokalsamfund ligesom alle andre, og det kan vi ikke få lov til, afslutter han.

Tilbage står blot et billede af en ung mand, der spredte smil og glæde blandt sine venner, som passede sit arbejde og som elskede sin familie.

- Altså hvis de udfordringer, der har været herude i mange år, skal komme til livs, så er det vigtigt, at dialogen fortsætter. Det tror jeg også, at politikerne og myndighederne  har forstået. Det er i hvert fald mit indtryk, at det, der blev sagt fra civilsamfundets side i dag er, at vi skal have mere dialog, siger Abdulahi Egal.

Pernille Gram
Abdulahi Egal og Shahbaz Aslam havde en god følelse efter dagens dialogmøder.

Han synes, at det er vigtigt, at man inddrager civilsamfundet, som også er det Peter Rahbæk Juel pointerer.

- Jeg tror, at rigtig mange borgere i Vollsmose gerne vil biddrage til udviklingen i området, siger han.

- Det handler om tillid. Jeg er klar på opgaven, hvis det står til mig, bakker Shahbaz Aslam ham op.

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Sygehus efterlyser folk med coronavirus

LYT
Del
Link
kopieret!

Selvom dagene med nedlukninger for længst er bag os, bliver nogle stadig så syge af coronavirussen, at de må indlægges. Nu søger Odense Universitetshospital forsøgspersoner til at teste en ny slags medicin.

Kravet for at blive forsøgsperson er, at man indenfor de seneste fem dage har testet sig positiv for covid-19 med en hjemmetest. Desuden skal man være over 55 år gammel, eller lide af en sygdom som giver øget risiko for et svært sygdomsforløb. Det fremgår af et opslag på Facebook.

Forsøgsmedicinen gives i drop. Man skal også være klar på seks efterfølgende konsultationer, hvoraf de to sker fysisk på sygehuset. to blodprøver, to næsepodninger og to spytprøver er også med i forsøgspakken.

For 2 timer siden

Ny beredskabsaftale møder kritik fra kommunale beredskaber

LYT
Del
Link
kopieret!

Pengene i den nye beredskabsaftale skal gå til blandt andet mere klimamateriel i form af højkapacitetspumper samt bedre uddannelse af beredskabspersonalet. Desuden tilføres 50 værnepligtige til beredskabet.

Men planen imponerer bestemt ikke formanden for Danske Beredskaber, Jarl Vagn Hansen, skriver TV 2.

Danske Beredskaber repræsenterer nemlig de kommunale beredskaber, og her kan man ikke se, at der er kommet flere midler.

- Nu får statens beredskab (altså Beredskabsstyrelsen, red.) flere muskler. Det er ganske fint. Men vi har en statsminister, der siger, at vi ikke er i fredstid. Og så har vi et beredskab, der ikke får tilført penge. Det er lidt specielt, siger Jarl Vagn Hansen.

For 3 timer siden
Arla/PR

Odenseaner vinder prominent kokkekonkurrence

LYT
Del
Link
kopieret!

Guldmedaljen ved årets udgave af Danmarks største kokkekonkurrence gik til den fynsk-fødte kok Kristoffer Madsen.


Onsdag blev Melstedgård på Bornholm forvandlet til epicentret for dansk gastronomi, hvor fire unge kokketalenter dystede om titlen som Rising Star 2025.


Og efter flere timers hårdt arbejde, var den der imponerede mest netop Kristoffer Madsen, som er født i Odense.


Rising star

Kristoffer leverede imponerende præstationer i to discipliner: en hovedret baseret på ingredienser fra en “Mystery Box” og en dessert, der udfordrede deres kreativitet med råvarer fra Arla, der er hovedsponsor for konkurrencen. Det fremgår af en pressemeddelelse.

Kristoffer Madsen har været på Bornholm siden søndag, hvor han har sanket urter og besøgt forskellige producenter af bornholmske fødevarer. 

Det viste sig tydeligt i pointene, hvor han fik 77 point ud af 80 mulige for netop at inddrage Bornholm i sine retter, skriver TV 2 Bornholm.

For 4 timer siden
Anton Kranf

Kunstværk til 40.000 kroner stjålet - mistænker politisk motiv

LYT
Del
Link
kopieret!

Et kunstværk er forsvundet fra et mikrogalleri på Odense Havn. 40.000 kroner er beløbet, kunstneren ville have solgt det for.


Kunstværket forestillede en miniatureudgave af en tank og var lavet som en kritik af militæret og vindindustrien. Kunstneren mistænker, at indbruddet kunne have haft noget med dét at gøre, siger han med et smil.


Men selvom kunstneren Dylan Cawthorne ærgrer sig over ikke at have fået penge for det, har han tænkt sig at blive ved med at udstille kunst i sine mikrogallerier.



  • Jeg dømmer ikke alle for én persons handlinger, Dylan Cawthorne.


Privat

Før

Privat

Efter

Og selvom han ved, det er risikabelt, er det lykkedes ham at have kunstværker udstillet i mikrogalleriet ved Odense Havn i et par år, før nogen har taget det.

- Da vi satte galleriet op første gang i oktober for et par år siden, var vi sådan "det kommer til at holde i to dage". Men jeg synes, det er vigtigt at være naiv nogle gange. Og de fleste gjorde ikke noget, siger han.

Galleriet hedder Mikro Kunsthal og var i sin tid en popcornmaskine, som Dylan Cawthorne fandt i en container.

Hele formålet med at udstille kunst i galleriet, er at få kunsten ud i offentligheden, hvor folk kommer forbi, fortæller han.

Hvis nogen har set noget eller ved, hvor kunstværket befinder sig, kan kunstneren kontaktes per mail. Du finder den nederst på hans hjemmeside.

Kristian Ditlev Jensen er blevet fårehyrde: - Det er en kærlighedshistorie

LYT
Del
Link
kopieret!

Kan man elske får? Måske endda have brug for dem? Det bliver et ja herfra, i hvert fald for Kristan Ditlev Jensen, præst og forfatter.



  • Jeg manglede nogen at tage mig af. Jeg var meget alene i verden på det tidspunkt og ville gerne have nogen at passe på.


På det tidspunkt, i foråret 2021, havde Kristian Ditlev Jensen som relativt nybagt præst fået et embede på den isolerede ø Anholt langt ude i Kattegat. Der er ikke mange fastboende på øen, så et fårehold gav selskab og god mening.


Kristian Ditlev Jensen er nu hyrde for både får og menighed i Kværndrup, hvor han er sognepræst og med inderlig glæde røgter sine ti Ertebøllefår hver evige eneste dag.


Der er nemlig noget særligt ved netop får:

- For mig er det en kærlighedshistorie. Jeg kan lide får. Af flere grunde. De kan ikke så meget. De kan stå og gå og sige mæh. De kan ikke jage noget, man kan ikke ride på dem, de kan ikke trække noget. De er der bare. I en rå eksistens som spejler, at vi andre faktisk er i samme situation. Vi kan godt bilde os ind, at vi er præster og alt muligt andet, men egentlig er vi her bare som mennesker og lever. Det får jeg spejlet, når jeg står med mine får, siger Kristian Ditlev Jensen.

Kærligheden til fåreflokken er blevet til essaysamlingen “Hyrde”, som for nylig udkom på forlaget Gyldendal.

To gange hyrde

Netop som præst giver et fårehold mening i mere end én forstand. For ordet “pastor” betyder hyrde på latin, og en præst passer på sin menighed, sin flok, på samme måde som en hyrde passer på sine får. Blot med omsorg og åndelig føde frem for med hø og korn og ormekur.

Desuden er hyrden, fåret og lammet nogle af de mest kendte symboler i kristendommen for Gud og Jesus, og i langt de fleste kirker kan man finde et lille lam et sted. Også på altertavlen i Kværndrup Kirke, hvor Kristian Ditlev Jensen hver søndag kan få øjenkontakt med et lille, guldbelagt lam balancerende på en guldbibel samtidig med, at han kan høre den velkendte mæhen fra hans egne får lige ude på marken.

Blod, sved og en lille tåre

At være fårehyrde i gummistøvler og støvregn giver god balance til at være præst iført ord og åndelighed. For der er en fast cyklus året igennem.

- Det er nogle rytmer, der passer godt til mit temperament, for der meget intense perioder, hvor fårene lemmer. Det er meget voldsomt og cowboyagtigt med blod over det hele. Så er der perioden, hvor man har lam på marken og er omsorgsfuld. Det er nok den tid, de fleste bedst kan lide. Den værste dag er slagtedagen, men den er en naturlig del af at have får. Man bringer dem til verden, og man sætter dem ud af spillet igen, siger Kristian Ditlev Jensen.

Daglige meditation

Livet som hyrde med får og præstegerning giver hverdagen rammer og rytme. Både den den faste gudstjeneste om søndagen, og den daglige fordring af flokken giver ro, stabilitet og nærvær til hyrden i Kværndrup.

- Der er så mange stunder med fårene, hvor jeg stopper op og bare ér. Det er meditativt. Og man glemmer nogen gange, at man gerne må meditere i kristent regi. Det er jo bare et udtryk, der dækker over nærvær og tilstedeværelse, og det kan man opleve med får.

Kristian Ditlev Jensen

Kristian Ditlev Jensen, født 1971, er forfatter, journalist, præst og fårehyrde. Han er uddannet fra Forfatterskolen og har studeret Litteraturvidenskab og teologi.

Han har udgivet en række romaner, essays og rejsebeskrivelser. Senest bogen Hyrde, en samling essays om livet som fårehyrde.

Han er i dag sognepræst i Kværndrup.

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Trafikkaos efter uheld i eftermiddagstrafikken

LYT
Del
Link
kopieret!

Onsdag eftermiddag er der sket et trafikuheld i krydset mellem Niels Bohrs Allé og Skovsbovænget i Odense. Det oplyser vagtchef ved Fyns Politi, Milan Holck.

- Vi fik anmeldelsen klokken 16.23, om at der var et færdselsuheld med to implicerede biler og fire personer. Der blev sendt patruljer og ambulancer til stedet. Umiddelbart ser det ikke ud til, at nogen er kommet alvorligt til skade, siger han.

Til gengæld har uheldet ført til store trafikale udfordringer. Blandt andet fordi man har været nødt til at spærre begge spor i den ene retning, mens bilerne bliver læsset på bjærgningskøretøjer.

- Jeg regner ikke med der går så lang tid, før vi er helt færdige med oprydningsarbejdet, siger han.

Advarsel om risiko for tæt tåge

LYT
Del
Link
kopieret!

Der er tåge og dis over Fyn med sigtbarheder sidst på eftermiddagen på ned mellem 200 og 300 meter.

I løbet af aften og natten kommer der mere tåge, og der er en tiltagende risiko for, at sigtbarheden kommer ned under 100 meter.

Det svarer til afstanden mellem to kantpæle, som er de reflekspinde, der står langs vejene. Kommer sigtbarheden under denne afstand, kaldes det tæt tåge.

I tæt tåge bør billister sænke farten betragteligt og tænde tågelygterne. Læs gode råd til kørsel i tåge fra Rådet for Sikker Trafik.

I går kl. 16:20
Robert Wengler/Ritzau Scanpix

Far dømt for at udsætte søn for livsfarlig vold

LYT
Del
Link
kopieret!

En lille dreng kom i livsfare og har en betydelig risiko for varige mén, efter at hans far sidste år udsatte ham for kraftig ruskevold.


Onsdag har Retten i Odense idømt faren en straf på fire års fængsel for grov vold under særdeles skærpende omstændigheder.


Anklager Maria Blomsterberg fortæller, at den lille dreng var i livsfare.


Under sagen har farens forklaring og retsmedicinske rapporter været centrale.

Ifølge anklageskriftet fik drengen et uopretteligt hjernesvind. Han har en betydelig risiko for varige mén og kan forvente nedsat syn, nedsat bevægeevne og nedsatte mentale evner.

Volden fandt sted ved to episoder, fortæller anklageren. Den 36-årige far har erkendt at have udsat drengen for ruskevold den ene gang i september 2024. Dengang var drengen knap fire måneder gammel.

Ved episoden i september holdt faren ifølge anklageskriftet drengen ud fra sin krop med begge hænder og ruskede drengen flere gange kraftigt.

Derefter tog han drengen ind til sig, og til sidst kastede han drengen ned på en seng og/eller slog ham.

- Det, han siger, er, at det er en form for frustration for en forælder, at man ikke kan få barnet til at stoppe med at græde, siger Maria Blomsterberg.

Faren har dog nægtet at have udsat drengen for vold før episoden i september og har anket til landsretten for at blive frifundet i det omfang, som han ikke erkendt.

Omrejsende svindler blev taget med fingrene i kagedåsen

LYT
Del
Link
kopieret!

Retten i Odense har tirsdag idømt en 47-årig mand et års ubetinget fængsel, efter han var blevet afsløret i flere forhold om bedrageri.

Han blev taget på fersk gerning, da han var i gang med et bedrageri i Odense den 19. november 2024, men en lang række bedragerier bag sig på Nordsjælland og i Køge-området, oplyser anklager Vimalendiran Kailasanathan fra Fyns Politi.

Manden, som er fra Sjælland, tilstod bedrageriet, der var foregået ved at hæve 200.000 kroner på betalingsskort, som han havde fået udleveret ved at påstå han kom fra banken.

Anklageren er tilfreds med straffens længde, oplyser han til TV 2 Fyn. Manden fik en smule rabat fra den almindelige straflængde, da han selv tilstod.

I går kl. 15:18
Fyn
Camilla Feldt Andersen

Han "følte sig sikker" for otte måneder siden - men Fyn fik lang næse

LYT
Del
Link
kopieret!

I maj sidste år landede et forsvarsforlig, der blandt andet lød på, at op mod 300 værnepligtige skulle lande på Fyn i et beredskabscenter i fremtiden.


Onsdag blev en ny beredskabsaftale så præsenteret, og her lander et nyt beredskabscenter ikke på Fyn - i denne omgang.


Og selvom det ærgrer fynskvalgte Lars Christian Lilleholt (V), peger han på, at den nye aftale er en akutaftale, og at der nu venter et arbejde for en større samlet aftale, der stadig kan ende med et beredskabscenter på Fyn.


Skuffet politiker

I maj sidste år sagde Lars Christian Lilleholt sådan her.

- Udrykningstiden til Fyn er simpelthen for lang, og når 300 af de 450 nye værnepligtige skal placeres i et nyt beredskabscenter, vil det ikke give mening at placere det andre steder end på Fyn. Gerne i Odense.

Dengang pegede han på, at et beredskabscenter på Fyn vil øge trygheden på øen markant.

Derfor er det også en ærgerlig Lars Christian Lilleholt, da TV 2 Fyn spørger ham, om han er skuffet over, at aftalen ikke tilgodeser Fyn.

- Jeg havde håbet og havde arbejdet for det. Den her aftale håndterer udfordringerne her og nu. Nu skal der laves en analyse af det yderligere behov, og der håber jeg, at der vil komme et større fokus på beredskabet på Fyn, siger han.

Den del er hans kollega hos Dansk Folkeparti, Alex Ahrendtsen, enig i. Han har siddet med ved forhandlingsbordet til aftalen og understreger ordet akut.

- Det her er en akutpakke, der sender penge til eksisterende indsatser. Beredskabscenter var slet ikke på bordet i denne omgang, siger han.

Dermed er han på ingen måde skuffet over aftalen, der afsætter i alt 608 millioner kroner i 2025 og 2026. Dertil afsættes der 183 millioner kroner årligt frem til og med 2033.

Det fremgår ikke, hvor mange nye medarbejdere der skal ansættes i Beredskabsstyrelsen. Men der er afsat 145 millioner kroner til mere uniformeret personel samt udbedring af akutte udfordringer i styrelsens bygninger og faciliteter.

En forsvarsmæssig ørken

I forliget fra foråret sidste år lød det, at antallet af værnepligtige skulle øges med 7.500 i forsvaret og 450 i beredskabet.

Når det kommer til flere værnepligtige på beredskabsområdet, tilføres der fra 2027 yderligere 50 værnepligtige for at øge den operative kapacitet til blandt andet at assistere kommunale redningsberedskaber. En del af aftalen lægger op til en yderligere analyse af behovet.

Og selvom Lars Christian Lilleholt ærgrer sig, så mener han, at det giver god mening.

-  Det er god fornuft at lave en analyse af området for at kende behovet fremadrettet. Min forventning er, at det vil tage godt et år. Der er et behov for det, også på Fyn, så det er min forventning, at der kommer et fokus på det.

Alex Ahrendtsen peger på, at han ligesom Lars Christian Lilleholt vil lægge tryk på for at sikre et øget beredskab på Fyn.

- Det vil være oplagt, da Fyn er en ørken på forsvarsområdet. Jeg vil gøre mit for, at det bliver til virkelighed. Afstand betyder noget. Det statslige beredskab skal hjælpe kommunerne, når de ikke kan håndtere det og jo tættere på det er, desto hurtigere kan hjælpen komme til, siger han.

Ifølge den nye beredskabsaftale skal Ministeriet for Samfundssikkerhed og Beredskab i foråret "iværksætte en analyse af civilbeskyttelsesområdet, herunder i relation til beskyttelsesrum".

Minister for samfundssikkerhed og beredskab Torsten Schack Pedersen kan ikke garantere, at det kommende analysearbejde bliver færdiggjort i år.

Brug vores app og få de vigtigste nyheder fra Fyn lige ved hånden.

Dit digitale aftryk

Vi bruger cookies for at gøre din oplevelse bedre. Enkelte bruges til reklameformål. Vi klatter ikke med dine data, og du kan altid trække dit samtykke tilbage. Læs mere her.

Du kan altid ændre dine præferencer senere

Her kan du finde en oversigt over, hvilke cookies vi potentielt sætter.

Se flere detaljer om vores cookies her