Socialt udsatte: Hver femte føler sig truet af bander
Artiklen er mere end 30 dage gammel
Onsdag eftermiddag holder Odense Kommune, Fyns Politi og flere interesseorganisationer møde om udsattes oplevelser med trusler fra bander.
I en undersøgelse blandt 92 udsatte borgere svarer hver femte, at de føler sig truet af bander og kriminelle.
Den stigende utryghed blandt udsatte bekymrer beskæftigelses- og socialrådmand Brian Dybro (SF), og derfor har han indkaldt til et møde. Han ønsker at få så mange informationer og løsningsforslag på bordet som muligt.
- Livet som udsat og som stofmisbruger er benhårdt. Derfor skal vi som samfund hjælpe så godt, vi overhovedet kan, siger han.
Nyt hellested for udsatte: Derfor er det vigtigt med gennemsigtige vægge
Et nyt hellested til socialt udsatte er åbnet i Bolbro. Stedet har særligt fokus på at skabe tryghed for både de udsatte og forbipasserende.
Socialt udsatte kan i fremtiden føle sig trygge, når de besøger det nye hellested i Bolbro. Stedet er lavet i samarbejde med de udsatte og tager derfor højde for, at man skal kunne se ud og følge med i omgivelserne.
Ifølge Rikke Falgreen Mortensen, som er projektleder for områdefornyelsen i Bolbro i Odense Kommune, er det åbne område med til at skabe tryghed.
- Det er vigtigt, at brugerne kan se, hvad der foregår udenfor. Det kan være, at der kommer nogen, som de helst ikke vil i kontakt med. Så kan de nå at slippe væk, forklarer hun.
Det er Tom Rønning, der er boligstrategisk konsulent i Odense Kommune, enig i.
- Det her sted tager højde for, at brugerne af hellestedet kan se ud og se, hvad der sker i disse tider med bander, siger han.
Samtidig påpeger de begge, at det er vigtigt med de transparente vægge, så forbipasserende kan se, at der ikke foregår noget utrygt.
- Det er vigtigt at de, som kommer forbi, ikke skal føle sig truet. Derfor er der også opsat et rækværk, så man ved, at på den anden side er det de udsattes domæne, siger Tom Rønning.
Ikke bare en tilfældig bænk
Både forretningsdrivende og Odense Idrætspark har efterspurgt et hellested i Bolbro. De har nu fået et sted at vise folk hen, når nogen opholder sig uhensigtsmæssigt på deres arealer.
- Det er et sted, hvor brugerne ved, at de kan få lov til at være, og hvor der er lavet nogle ordentlige rammer for dem, og hvor de ikke bare skal nøjes med en tilfældig bænk, forklarer Rikke Falgreen Mortensen.
Hellestedet er det fjerde i Odense og ligger på Richard Møller Nielsens Plads i Bolbro. Erfaringer fra de andre steder viser, at de socialt udsatte har taget stederne i brug. Dog er det ikke alle, der er lige hurtige til at forlade de vante rammer.
- Det kan godt tage lidt tid at blive tryg her, når man er kommet på den samme bænk i 20 år, påpeger Tom Rønning.
Opdelt i flere rum
Hellestedet er opdelt i flere rum, og det ser Tom Rønning, som en stor fordel:
- Der er plads til, at flere folk kan være her, uden de er påtvunget at skulle være sammen, forklarer han.
Udover de forskellige opholdsrum har brugerne også mulighed for at komme på toilettet.
De kriminelle presser og udnytter de udsatte, og flere beskriver i undersøgelsen, hvordan de har svært ved at færdes de steder, de plejer.
Behov for ny lovgivning
For at kommunen bedre kan hjælpe de udsatte, er der behov for en ny lovgivning.
- Vi mangler bedre muligheder for at hjælpe udsatte, der er truede af banderne. Derfor skal vi have en national exitpakke for ofre og vidner, forklarer Brian Dybro.
Som lovgivningen er nu, kan kommunen ikke hjælpe en borger, der ønsker at komme væk fra banderne til en ny bolig i en anden kommune.
Hans forslag om et nationalt exitprogram skal sikre, at de udsatte kan få hjælp til at flytte i egen bolig i en anden by, samtidig med at de modtager den rette hjælp til misbrugsbehandling.
Roden på problemet
Udover exitprogrammet mener rådmanden dog også, at man skal tage fat i roden på problemet.
- Vi skal simpelthen hjælpe flere ud af misbrug og hjemløshed. For så længe du er misbruger, og så længe du lever på gaden, så er du sårbar overfor de her kriminelle gribbe, påpeger han.
Leder af Kirkens Korshær i Odense Kaj Skjølstrup deltager også i dagens møde. Han er enig i, at man skal begynde ved roden.
Afpresning og bandevold tvinger udsatte i Odense under jorden
Kamp om narkomarkedet i Odense medfører vold mod byens udsatte borgere. Borgmester må handle, lyder opråb.
Bandelignende grupperinger, der slås om narkomarkedet i Odense, presser misbrugere og hjemløse.
Det oplyser den frivillige organisation Projekt Husvild, som hjælper udsatte borgere, til DR.
Problemerne er så store, at fem udsatte den seneste tid har været nødt til at gå under jorden af frygt for deres liv, skriver DR.
De udsatte borgere er blandt andet blevet hvervet til at sælge stoffer ufrivilligt. De har også modtaget trusler og er blevet udsat for vold.
Ifølge Isabella Mittelstein, som er stifter af Projekt Husvild, har der også været episoder med personer, der har fået klippet fingre af.
Situationen er så alvorlig, at flere lokalpolitikere ifølge DR vil have borgmester Peter Rahbæk Juel (S) til at afbryde sommerferien og handle.
Mangler anmeldelser
Isabella Mittelstein kritiserer politiet for ikke at gøre nok. Den kritik afviser Per Sterobo, der er leder af Civilpatruljen hos Fyns Politi, overfor DR.
- Problemet er, at vi ikke alle får anmeldelserne fra de borgere, som er udsatte. Vi skal selvfølgelig have anmeldelserne, ellers har vi ikke en chance for at beskytte dem, siger han til mediet.
Han forklarer, at politiet dog har fået flere anmeldelser den seneste tid. Odense Kommunes medarbejdere har også kontaktet politiet og bekræftet billedet.
Ifølge DR har der ikke officielt eksisteret bander på Fyn siden 2017. Her nedlagde banden Black Army sig selv.
Men de tidligere bandemedlemmer opererer altså stadig, lyder det fra Projekt Husvild og de hjemløse.
- Det handler om, at rockerne vil overtage markedet for salg af narkotika på gaden, siger Per Sterobo til DR.
- Jeg ser exitprogrammet som en god mulighed, men jeg tror ikke, at mange vil benytte det. Jeg hælder mere til hurtigere misbrugsbehandling, for på den måde at fjerne grundlaget for bandekriminalitetet blandt de udsatte, forklarer han.
De forskellige holdninger og forslag, der i eftermiddag debateres, skal hjælpe med at få endnu bedre løsninger på bordet.
Odense Kommune arbejder blandt andre tæt sammen med Fyns Politi og den frivillige forening Projekt Husvild om at stoppe bandekriminaliteten i kommunen.