Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Kamp om narkomarkedet i Odense medfører vold mod byens udsatte borgere. Borgmester må handle, lyder opråb.
Bandelignende grupperinger, der slås om narkomarkedet i Odense, presser misbrugere og hjemløse.
Det oplyser den frivillige organisation Projekt Husvild, som hjælper udsatte borgere, til DR.
Problemerne er så store, at fem udsatte den seneste tid har været nødt til at gå under jorden af frygt for deres liv, skriver DR.
Borgmester vil konfiskere muskelbiler og opløse forsamlinger i kampen mod bander
Det er en uge siden, en uskyldig mand blev dræbt af skud i Vollsmose.
En konflikt mellem to rivaliserende bander kulminerede i sidste uge i Odense-bydelen Vollsmose. En 31-årig tilsyneladende uskyldig mand blev dræbt, og en anden blev ramt af skud.
I mellemtiden har byens borgmester, socialdemokraten Peter Rahbæk Juel, holdt møder med Fyns Politis politidirektør, Arne Gram, og repræsentanter og beboere fra Vollsmose. Nu er han klar med tre tiltag, der skal sætte hårdt ind over for banderne.
- Det handler overordnet om, at vi skal tage deres våben, vi skal tage deres opholdssteder, og vi skal tage deres biler. Det er kombinationen af de tre ting, der skaber en vanvittig utryghed rigtig mange steder i Odense, siger Peter Rahbæk Juel til TV 2.
Register skal stoppe leasing
Blandt andet vil borgmesteren forhindre banderne i at lease muskelbiler. Hvordan det konkret skal gøres, er stadig på overvejelsesstadiet, men Peter Rahbæk Juel foreslår, at personer, der er dømt for eksempelvis grov vold, mord og narkokriminalitet, eller som står i politiets banderegister, ikke kan lease.
- Hvis det var nemt at lovgive om det her, havde man sikkert gjort det for længe siden. Men vi er klar til at samarbejde, og vi vil gerne være en testkommune for at se, hvordan sådan noget kan fungere i praksis, siger Peter Rahbæk Juel.
Han fortæller, at odenseanerne på det seneste har kunnet opleve vanvidskørsel helt ind omkring gågaden, og derfor har kommunen fået sat ekstra vejbump op.
Forsamlinger skal opløses
Et andet tiltag mod banderne er, at politiet skal have bedre mulighed for at opløse såkaldte ”utryghedsskabende forsamlinger”.
- En vigtig del er at sikre, at Fyns Politi har de ressourcer, der skal til for at sidde tungt i nakken på dem, der indtager de her tilfældige opholdssteder. Det er nærmest klubhuse uden tag, de får etableret, siger Peter Rahbæk Juel.
Det skal gøres, uden politiet skal bruge lang tid på efterforskning og indsamling af beviser, og uden at Grundlovens forsamlingsfrihed knægtes. Hvilket måske kan blive en juridisk øvelse.
- Der er sikkert en eller to advokater, der vil finde det problematisk, men jeg synes, vi skal udfordre vanetænkningen og kigge på, hvis ret er det, det sikrer? Det sikrer de kriminelles ret til at tyrannisere det sted, de vælger at slå sig ned, siger Peter Rahbæk Juel.
Våben skal beslaglægges
Borgmesterens tredje tiltag mod byens bander handler om, at politiet skal lave flere ransagelser i et forsøg på at beslaglægge flere våben.
Han vil have, at flere borgere skal kende muligheden for anonymt at uploade billeder og tippe politiet om, hvor våben opbevares.
- Men det handler i høj grad om at sikre politiet øgede beføjelser og ekstra ressourcer, siger Peter Rahbæk Juel.
Skyderi del af bandekonflikt
Under angrebet i Egeparken i Vollsmose blev to mænd ramt af skud. Først blev en 31-årig palæstinensisk mand ramt. Dernæst blev 31-årige Abdinur Mohamed Ismail med somalisk baggrund skudt, da han var på vej ud af sin bil. Den afdøde mand beskrives af beboere i området, som TV 2 har talt med, som et venligt menneske, der passede sit job og spredte glæde.
Politiets efterforskning har ifølge Fyens Stiftstidende peget på, at Abdinur Mohamed Ismail kan have været et tilfældigt offer.
- Det er en rigtig vanskelig situation, men det, jeg kan sige om den dræbte, er, at han ikke umiddelbart har nogen relation til konflikten, men vi bliver nødt til at komme længere i efterforskningen, før vi kan sige det med sikkerhed, har politiinspektør ved Fyns Politi Johnny Schou tidligere sagt til TV 2.
Modsat vurderede politiet, at den sårede mand har "personlige relationer" til bandekonflikten.
- Vi kender ham fra tidligere, og han er en del af de grupperinger, der strides i øjeblikket. Vi er stadig ved at få klarlagt, om det er grupperinger eller enkelte personer fra grupperinger, der er i konflikt, har Johnny Schou, der er politiinspektør ved Fyns Politi, sagt til TV 2.
De udsatte borgere er blandt andet blevet hvervet til at sælge stoffer ufrivilligt. De har også modtaget trusler og er blevet udsat for vold.
Ifølge Isabella Mittelstein, som er stifter af Projekt Husvild, har der også været episoder med personer, der har fået klippet fingre af.
Situationen er så alvorlig, at flere lokalpolitikere ifølge DR vil have borgmester Peter Rahbæk Juel (S) til at afbryde sommerferien og handle.
Mangler anmeldelser
Isabella Mittelstein kritiserer politiet for ikke at gøre nok. Den kritik afviser Per Sterobo, der er leder af Civilpatruljen hos Fyns Politi, overfor DR.
- Problemet er, at vi ikke alle får anmeldelserne fra de borgere, som er udsatte. Vi skal selvfølgelig have anmeldelserne, ellers har vi ikke en chance for at beskytte dem, siger han til mediet.
Han forklarer, at politiet dog har fået flere anmeldelser den seneste tid. Odense Kommunes medarbejdere har også kontaktet politiet og bekræftet billedet.
Video med skuddræbt: Han talte direkte til unge bandemedlemmer
Den 31-årige skuddræbte Abdinur Mohamed Ismael ville påvirke de kriminelle unge med video.
På de sociale medier florer der i øjeblikket en video af Abdinur Mohamed Ismael, der onsdag blev dræbt af et skud i Vollsmose.
I videoen tager han afstand fra de bandekriminelle i bydelen og tiltaler de unge i miljøet, som han mener er ude på et skråplan.
- Der, hvor de unge er, det er langt væk. Man kan ikke nå dem, siger Abdinur Mohamed Ismael på den grynede video.
- Må Gud vise de unges hjerter den rette vej. Må Han lade dem forstå sandheden.
Han kunne ikke forhindre det
Videoen er optaget i midten af 2019 og blev blandt andet til i forbindelse med den 31-åriges arbejde som frivillig støtte-kontaktperson for de unge i området.
Det fortæller beboerformanden i Egeparken, hvor drabet fandt sted, Abdinoor Adam Hassan.
I sit arbejde opfordrede Abdinur Mohamed Ismael som på videoen de unge til at vende kriminaliteten ryggen. Alligevel endte han selv som offer for det, han prøvede at bekæmpe.
- Det gør mig rigtig ked af det. Han vidste noget, han kunne tale til dem, men han kunne ikke forhindre det, siger Abdinoor Adam Hassan.
Mangler handling
Shabaz Aslam har boksetrænet unge i Vollsmose de seneste 20 år, og han efterlyser handling fra kommunen. Ifølge ham bliver det fremlagt, som om det går godt, og det hele er grønt i området.
- Men er der resultater med de unge mennesker? Det ser ikke sådan ud, siger han.
- Folk er trætte og vil gerne se handling nu. Efter drabet begynder folk at stå sammen, de gider det ikke mere.
Ifølge boksetræneren er det primært, fordi de unge i Vollsmose keder sig.
- De unge skal motiveres, der skal ske noget. De skal dyrke noget sport og komme væk fra de dårlige miljøer. Men der skal være nogen, der kan guide dem. Rollemodeller og ildsjæle, der kan tage fat i dem, siger bokseren.
- Det kan ikke passe, der skal være 50 unge, der styrer titusindvis af mennesker i området.
Eskalering i bandekriminaliteten
Egeparkens beboerformand er også medlem af byrådet for socialdemokraterne. Han er langt hen ad vejen enig i kritikken.
Men han peger også på en eskalering i bandekriminaliteten.
- Vi har gjort meget i kampen mod banderne, men nu har de konstitueret sig på en helt anden måde og er begyndt at vise sig frem igen, siger han.
- Vi skal komme i gang - vi har altid været i gang - men der skal gøres meget mere.
Ifølge formanden er det derfor borgmesteren, der igen skal have en dialog med Fyns Politi for at finde ud af, hvor der skal sættes ind.
Ifølge DR har der ikke officielt eksisteret bander på Fyn siden 2017. Her nedlagde banden Black Army sig selv.
Men de tidligere bandemedlemmer opererer altså stadig, lyder det fra Projekt Husvild og de hjemløse.
- Det handler om, at rockerne vil overtage markedet for salg af narkotika på gaden, siger Per Sterobo til DR.