Video med skuddræbt: Han talte direkte til unge bandemedlemmer
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Den 31-årige skuddræbte Abdinur Mohamed Ismael ville påvirke de kriminelle unge med video.
På de sociale medier florer der i øjeblikket en video af Abdinur Mohamed Ismael, der onsdag blev dræbt af et skud i Vollsmose.
Abdinur blev dræbt:
- Han var verdens gladeste person
Den skuddræbte Abdinur Mohamed Ismail beskrives af sine venner som en livsglad mand med ingen tilknytning til det kriminelle miljø. En uskyldig mand blev dræbt.
En helt almindelig og livsglad mand, der passede sit arbejde, brugte tid sammen med sine venner og elskede sin familie.
Sådan beskrives den skuddræbte Abdinur Mohamed Ismail af sine nærmeste.
Nærmest tom for ord møder TV 2/Fyn til fredagens demonstration til minde for Abdinur Mohamed Ismail i Vollsmose en af hans tætte venner og arbejdskollegaer Casper Hertzum Nissen.
Han er mødt op for at mindes den kammerat, han har mistet.
- Det er et helt uskyldigt drab, og det er simpelthen så tragisk, siger Casper Hertzum Nissen, mens folkemængden på flere hundrede mennesker er samlet i respektfuldt minde om den unge mand, der onsdag aften mistede livet.
- Slut med at idioter skal ødelægge andres liv
Om onsdagens episode er Abdinur Mohamed Ismails venner og familie alle enige. Den 31-årige har været et uskyldigt offer i et opgør mellem grupperinger, som han ingen tilknytning havde til.
- Jeg er ikke et sekund i tvivl om, at Abdinur har stået helt uden for konflikten. Han har intet haft med det at gøre, siger Casper Hertzum Nissen.
- Han gik op i at nyde livet sammen med sine venner. Han nød sin arbejdsplads. Han nød sin fritid. Han gik op i sig selv og sit udseende. Det er så uretfærdigt.
Og med ønsket om, at hans kammerats død bliver den absolut sidste, gør Casper Hertzom Nissen stille og roligt klar til at vende tilbage til demonstrationen.
- Der er ikke flere uskyldige, der skal dræbes. Der er tale om et menneske, der er elsket af familie og venner, og det er så sørgerligt, at nogle dumme idioter skal gå ind og ødelægge det for andre velfungerende mennesker, siger han.
Et tilfældigt og uskyldigt offer
- Det er fuldstændig ubeskriveligt. Det giver ikke mening oppe i mit hoved, at han er væk.
For en af Abdinur Mohamed Ismails tætteste venner gennem næsten 20 år Abdirahman Mohamoud Jama er hele situationen svær at sætte ord på.
Det ene øjeblik havde han mødtes med sin tætte ven på en shawarmabar i Odense, og det næste var han revet væk fra ham.
- Vi sås rigtig meget. Vi tog på cafe, vi spillede fodbold, vi tog en tur i byen. Han var altid smilende og altid glad. Han krammede altid folk. Næsten så nogen synes, det kunne blive for meget, siger Abdirahman Mohamoud Jama med et lille, sørgmodigt grin i stemmen, mens han mindes sin nu døde ven.
Abdinur Mohamed Ismail var sådan en type ven, som man altid kunne ringe til, og så ville han stå klar med en hjælpende hånd, fortæller Abdirahman Mohamoud Jama, der ligesom Casper Hertzom Nissen også slår fast, at hans ven er en uskyldig dræbt.
- Han har aldrig nogensinde være i det kriminelle miljø. Aldrig nogensinde. Han har aldrig haft nogen konflikt. Han var et tilfældigt og uskyldigt offer, siger Abdirahman Mohamoud Jama.
Mor efterlades uden søn og indtægtsgrundlag
Foran den store forsamling på flere hundrede mennesker til fredagens demonstration stilte Abdinur Mohamed Ismails søster sig op og holdt en tale.
Hun fortalte om sin bror. Hvem han var som person, hans livsglæde og hans hjælpsomhed. Og så kom hun med en opfordring til de fremmødte.
- Jeg håber, at vi holder sammen som mennesker. Det skal ikke gentage sig og gå ud over en familie på samme måde, som det har ramt os, siger den 31-åriges søster Faizo Muhamed Ismael og fastslår:
- Vi vil ikke have, at der skal være frygt mere. Der skal handles, og der skal komme et resultat ud af det. Abdinur skal have retfærdighed.
Abdirahman Mohamoud Jama fortæller, at størstedelen af Abdinur Mohamed Ismails familie stadig er bosat i Somalien, hvor han oprindeligt kommer fra.
Hver måned sendte han penge hjem til familien.
- Hans mor mister ikke bare en søn. Hun mister hele deres indtægtsgrundlag.
Vil have et almindeligt lokalsamfund
For Abdinurs venner og familie står et brændende ønske tilbage - noget må ændres.
Samme holdning deler de mange fremmødte til fredagens demonstration. For nok er de alle mødt op for først og fremmest at ære den afdøde, men de hundredevis af mennesker er også mødt op for at fastslå en pointe.
De accepterer ganske enkelt ikke, at flere uskyldige liv går tabt.
- En lille gruppe unge mennesker skal ikke have lov til at tage resten af samfundet som gidsler. Vi vil ikke finde os i det længere. En uskyldig mand er gået bort, og det er mere vigtigt nu end nogensinde før, at vi står sammen, siger Ali Hassan, der er medarrangør af mindehøjtideligheden.
- Vi vil gerne leve et helt almindeligt liv i det her lokalsamfund ligesom alle andre, og det kan vi ikke få lov til, afslutter han.
Tilbage står blot et billede af en ung mand, der spredte smil og glæde blandt sine venner, som passede sit arbejde og som elskede sin familie.
I videoen tager han afstand fra de bandekriminelle i bydelen og tiltaler de unge i miljøet, som han mener er ude på et skråplan.
- Der, hvor de unge er, det er langt væk. Man kan ikke nå dem, siger Abdinur Mohamed Ismael på den grynede video.
- Må Gud vise de unges hjerter den rette vej. Må Han lade dem forstå sandheden.
Han kunne ikke forhindre det
Videoen er optaget i midten af 2019 og blev blandt andet til i forbindelse med den 31-åriges arbejde som frivillig støtte-kontaktperson for de unge i området.
Det fortæller beboerformanden i Egeparken, hvor drabet fandt sted, Abdinoor Adam Hassan.
I sit arbejde opfordrede Abdinur Mohamed Ismael som på videoen de unge til at vende kriminaliteten ryggen. Alligevel endte han selv som offer for det, han prøvede at bekæmpe.
- Det gør mig rigtig ked af det. Han vidste noget, han kunne tale til dem, men han kunne ikke forhindre det, siger Abdinoor Adam Hassan.
Mangler handling
Shabaz Aslam har boksetrænet unge i Vollsmose de seneste 20 år, og han efterlyser handling fra kommunen. Ifølge ham bliver det fremlagt, som om det går godt, og det hele er grønt i området.
- Men er der resultater med de unge mennesker? Det ser ikke sådan ud, siger han.
- Folk er trætte og vil gerne se handling nu. Efter drabet begynder folk at stå sammen, de gider det ikke mere.
Efter skuddrab: Flere hundrede samlet for at mindes
Der bliver lagt blomster i stilhed til demonstrationen til minde om den 31-årige mand, der blev skudt i Vollsmose.
Mere end 300 mennesker var fredag mødt op til mindehøjtidelighed i Vollsmose, og flere kom til undervejs. De var mødt op for at mindes den 31-årige beboer, Abdinur Mohamed Ismail, der blev dræbt sent onsdag aften.
Blomsterne på gerningsstedet blev afleveret i stilhed. Og trods de mange mennesker var der ro - nogle græd.
Blandt de fremmødte var også Odenses borgmester, Peter Rahbæk Juel (S), der startede mindehøjtideligheden med en tale.
- Hele Odense står sammen. Vi giver ikke op. Vi skylder hinanden at blive ved. Jeg vil opfordre til, at vi mindes Abdinur med værdighed, siger han til de fremmødte.
Afspærringen på stedet var sat op af arrangørerne selv for at holde styr på pressen, men en mørk plamage på jorden og knust glas vidnede stadig om episoden.
Vil ikke acceptere det
Højtideligheden var arrangeret af foreningen We Enjoy Vollsmose. De samledes på gerningstedet i bydelen for at ære den afdøde. Men også for at vise, at man ikke accepterer, at uskyldige liv går tabt, fortæller Ali Hassan, der er medarrangør af demonstrationen.
- Vi i lokalsamfundet vil ikke længere finde os i de her udfordringer, der er. En lille gruppe af unge mennesker skal ikke tage hele samfundet som gidsler, siger han.
Blandt de fremmødte var Inge Reenberg, der har boet i bydelen i 40 år.
- Jeg synes, det er ganske forfærdeligt, det der er sket. At vi igen skal kæmpe her i Vollsmose for vores ry. Det her vi måtte gøre i mange år. Der er godt at bo her ellers, siger hun.
Også beboeren Pia Christensen var mødt op for at vise sin respekt til den afdøde, som beskriver som venlig og hjælpsom.
- Jeg synes, det er ufatteligt, at det her skal ske i Odense. Det er skræmmende, siger hun.
Hele byen bakker op
Det må heller ikke kunne ske, siger borgmesteren, da TV 2/Fyn taler med ham.
- Der er blevet skudt, der hvor der bor børnefamilier, og de bliver vækket om natten af drive-bys. Det er der ikke nogen, der skal opleve. Så det her er også et signal om, at Vollsmose ikke bare er Vollsmose. Vollsmose er også Odense, og hele Odense bakker op, siger han.
Peter Rahbæk Juel er løbende i kontakt med politidirektøren, fortæller han.
- Jeg ser meget gerne, at vi kan få de skyldige anholdt, så de kan blive dømt - gerne så hårdt som muligt. For det er jo fuldstændig uanstændigt, at der er nogle, der kan køre rundt og skyde uskyldige mennesker her i Vollsmose, siger borgmesteren.
Tilfældigt offer
Den 31-årige mand blev ramt i forbindelse med en banderelateret skudepisode. Ifølge flere venner og beboere i området var han dog ikke en del af bandemiljøet, men blot et tilfældigt offer.
De fortæller til TV 2/Fyn, at Abdinur Mohamed Ismail var på vej hjem fra moskéen, da der blev affyret skud foran hans bopæl. Skuddene kom fra en bil og ramte ham i hovedet.
Politiet vurderer, at skyderiet er en udløber af en igangværende konflikt mellem personer fra flere grupperinger.
Ifølge boksetræneren er det primært, fordi de unge i Vollsmose keder sig.
- De unge skal motiveres, der skal ske noget. De skal dyrke noget sport og komme væk fra de dårlige miljøer. Men der skal være nogen, der kan guide dem. Rollemodeller og ildsjæle, der kan tage fat i dem, siger bokseren.
- Det kan ikke passe, der skal være 50 unge, der styrer titusindvis af mennesker i området.
Eskalering i bandekriminaliteten
Egeparkens beboerformand er også medlem af byrådet for socialdemokraterne. Han er langt hen ad vejen enig i kritikken.
Men han peger også på en eskalering i bandekriminaliteten.
- Vi har gjort meget i kampen mod banderne, men nu har de konstitueret sig på en helt anden måde og er begyndt at vise sig frem igen, siger han.
- Vi skal komme i gang - vi har altid været i gang - men der skal gøres meget mere.
Mere politi til Fyn: Skuddrab lander nu på justitsministerens bord
Skudepisoderne i Odensebydelen Vollsmose har allerede nået Christiansborg, og justitsminister forsikrer, at episoden i Odense tages med til forhandlingerne om det nye politiforlig.
Efter to skudepisoder i Odensebydelen Vollsmose, hvor den 31-årige Abdinur Mohamed Ismail senest mistede livet, kræver byrådsmedlem i Odense Kommune Christoffer Lilleholt (V) handling.
Han vil have mere politi til Fyn.
- Vi har i gennemsnit haft et skyderi hver anden måned i Vollsmose. Det er virkelig frygteligt det her, og der skal sættes hårdt ind. Vi skal have meget mere politi på gaden, siger Christoffer Lilleholt.
Også Odenses borgmester Peter Rahbæk Juel (S) mener, at de skyldige bag drabet af Abdinur Mohamed Ismail skal findes hurtigt og dømmes hårdt.
- Jeg har været i tæt kontakt med politidirektøren, og jeg ved, at de er på opgaven med at få fundet de skyldige, som skal findes og dømmes så hårdt, som muligt, siger han.
- Situationen fuldstændig uacceptabel
Skyderierne i Vollsmose er allerede nået til højeste niveau på Christiansborg, hvor politikerne i øjeblikket er i gang med at forhandle det kommende politiforlig på plads.
- Situationen i Odense er fuldstændig uacceptabel. Vi skal ikke have et land, hvor folk bliver skudt på åben gade. Det skal stoppes, siger justitsminister Nick Hækkerup (S) til TV 2/Fyn og fortsætter:
- En af ambitionerne i det forlig, vi skal til at forhandle, det vil netop være at sikre, at der er betjente til stede lokalt. Det er et ønske, alle partier på Christiansborg deler. Og jeg forstår helt og holdent, at man på Fyn siger, at det her er et særligt problem, der skal håndteres.
Også Preben Bang (V), der er formand for retsudvalget, mener, at der er brug for mere politi.
- Det er ganske forfærdeligt, at sådan noget kan ske i Danmark. Jeg kan garantere for, at der kommer flere betjente og også, at der kommer flere betjente til Fyns Politi. Det, vi ser her, skal jo standses.
Fokus på udsatte områder
Allerede nu kan justitsministeren løfte sløret for nogle af de ting, som det nye politiforlig kommer til at indeholde.
- Vi kommer til at have fokus på de særligt udsatte boligområder, siger Nick Hækkerup og fortsætter:
- Men vi ved endnu ikke, hvor mange ekstra betjente, Odense kan få. Det kommer an på, hvor mange flere betjente vi kan få uddannet, og hvordan indsatsen kommer til at fordele sig.
Lige nu er det vigtigste, at Fyns Politi fortsætter med at have flere politifolk til stede i området, mener Nick Hækkerup.
- Jeg tager også en dialog med Odenses borgmester og snakker om, hvad vi kan gøre i den konkrete situation.
Ifølge formanden er det derfor borgmesteren, der igen skal have en dialog med Fyns Politi for at finde ud af, hvor der skal sættes ind.