Nu melder Lars Chr. Lilleholt selv ud: - Jeg vil være borgmester
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Folketingsmedlem og forhenværende minister Lars Chr. Lilleholt melder nu for første gang selv ud, at han tager kampen op om borgmesterposten i Odense ved kommunalvalget næste år.
Det sker i et interview med TV 2 Fyn.
- Jeg stiller mig i spidsen for Venstre med det klare formål, at jeg går efter borgmesterposten. Jeg går efter at give Peter Rahbæk Juel så meget modstand som overhovedet muligt til det kommende byrådsvalg.
Lars Chr. Lilleholt sad i Odense Byråd i 21 år indtil 2015, hvor han blev udpeget som landets energi-, forsynings- og klimaminister.
I sidste uge, bare seks timer efter nyheden om at sønnen Christoffer Lilleholt forlader politik blev kendt i offentligheden, kunne TV 2 Fyn som det første medie fortælle, at far Lars Chr. Lilleholt var i spil som arvtager for sin søn.
I interviewet med TV 2 Fyn løfter han blandt andet sløret for, hvornår han besluttede sig for at stille sig til rådighed som Venstres spidskandidat.
Det var ikke planlagt
Lilleholt-familien har siddet solidt på Venstre i Odense gennem mange år. Men at sønnike Christoffer Lilleholt havde i sinde at forlade det politiske liv, og dermed gøre plads til at farmand kunne overtage førersædet, var ikke planlagt.
- Det kom som en bombe for mig, og jeg havde sådan set forberedt mig på, at jeg skulle ud og hænge valgplakater op for Christoffer (Lilleholt, red.) til foråret.
Chok: Christoffer Lilleholt stopper i politik
Mangeårigt medlem af Odense Byråd, spidskandidat for Venstre og nuværende rådmand for Beskæftigelses- og Socialforvaltningen i Odense Kommune, Christoffer Lilleholt (V), stopper i politik.
Det meddeler politikeren selv til TV 2 Fyn mandag.
- Det er en kæmpe beslutning, og det har ikke været nemt for mig. Jeg stopper, fordi jeg gerne vil prioritere min familie noget mere. Jeg har to små drenge, som jeg glæder mig til at bruge mere tid med. Som i mange andre jobs skal der lægges nogle timer i politik, men det har også udviklet sig til, at det er hele tiden. Og det er fair nok, at det kræver meget, men jeg må bare konstatere, at når det kommer til mit familieliv, så prioriterer jeg anderledes, siger Christoffer Lilleholt.
TV 2 Fyn følger dagens store politiske nyhed i livebloggen. Tryk på "Læs mere".
Christoffer Lilleholt stopper
Følg opdateringerne herunder
Liveblog starter om:
Livebloggen er slut. Tak, fordi du fulgte med.
Spørg til selve livebloggen:
Missede sønnikes etårs
Christoffer Lilleholt var af mange set som ham, der skulle vippe nuværende borgmester i Odense Kommune, Peter Rahbæk Juel (S), af pinden. Derfor må det anses for at være lidt af en overraskelse, at rådmanden, der fik 8.119 personlige stemmer ved seneste kommunalvalg, nu forlader politik.
Han afviser, at hans exit har med noget som helst andet at gøre, end at han vil bruge mere tid med sin familie.
- Jeg var ikke med til min søns etårs fødselsdag, og det er da bare hammertræls. Det var ikke et vigtigt møde, siger Christoffer Lilleholt og påpeger, at han har gået med overvejelserne om sit exit, siden hans anden søn kom til verden for fem måneder siden.
- Alle, der har børn, kan nok sætte sig ind i, at det kan være hårdt. Der er mange aftener, hvor jeg har været væk fra mine børn, og når jeg får muligheden for at forbedre mine livsvilkår, så tager jeg imod den, hvis det føles rigtigt, siger rådmanden videre.
Han påpeger, at det ikke er hans opfattelse, at “hans person har stået i vejen for partiet”.
Fået nyt job
Onsdag går Christoffer Lilleholt officielt på barsel, og her bliver en suppleant indkaldt, oplyser rådmanden. Hvis alt går som forventet, udtræder rådmanden permanent af Odense Byråd 31. januar 2025.
Efter mere end et årti i kommunalpolitik venter der nu Christoffer Lilleholt et nyt job, afslører han.
- Når man har været et sted i 11 år, er det også på tide at sige, at nu skal jeg prøve noget andet. Jeg har ikke været aktivt jobsøgende, men nu jeg skal over i en anden virksomhed og bidrage med de kompetencer, jeg har, siger Christoffer Lilleholt, der dog ikke vil afsløre, hvilket job der er tale om.
Ifølge Christoffer Lilleholt har han “haft en dialog med virksomheden og har valgt at takke ja”.
Lynanalyse
Det er en af årets største politiske bomber i odenseansk politik, som Christoffer Lilleholt har detoneret i dag.
Christoffer Lilleholt har både på landsplan og i Odense været anset som et stort politisk talent og er blevet nævnt som en af fremtidens stemmer i Venstre. Nogle har sågar udpeget ham som en af de Venstre-kandidater, der kunne have haft en reel chance for at nappe borgmesterposten i en af de store byer.
Christoffer Lilleholt udmelding om at have bedre tid til familien er uden tvivl korrekt, men måske der skal lægges mere til.
I det politiske landskab i Odense står Venstre noget isoleret, efter at vennerne i Konservative valgte at indgå budgetforlig med Socialdemokraterne og dermed bane vej for blandt andet letbanens etape to. Den konservative rådmand, Tommy Hummelmose, har da også tidligere været ude med riven og kaldt Venstre og Lilleholt for et ”drivanker”, der vælger at sige nej til ting fremfor at arbejde med. Måske det element også har skubbet på lysten til at stoppe i politik.
Af Jakob Risbro, TV 2 Fyns samfundsredaktør
Afviser ikke comeback
Selvom det er et farvel for nu, afviser Christoffer Lilleholt ikke, at han en dag vender tilbage til politik:
- Det er ikke et farvel, men en pause. Jeg ved ikke, om jeg kommer tilbage, men det er da en mulighed. Jeg lukker ingen døre, siger Christoffer Lilleholt.
Kommer du til at stille op i landspolitik på et tidspunkt?
- Jeg har ingen ambitioner om at stille op i landspolitik, men at afvise ting vil også være underligt, lyder det videre.
Ifølge Christoffer Lilleholt vælger Venstres byrådsgruppe ny rådmand “inden for et par dage”, og han fastslår, at han ikke blander sig i, hvem arvtageren bliver.
- Jeg er en del af gruppen til på onsdag, men bruger ikke min stemme, siger han.
Hans afløser som beskæftigelses- og socialrådmand udpeges internt i Venstres byrådsgruppe på et møde mandag eftermiddag.
Ifølge Lars Chr. Lilleholt er det på ingen måde noget de har vendt på hjemmefronten, og han blev selv meget overrasket over, at Christoffer Lilleholt trak sig - men det satte også gang i nogle tanker hos ham.
- Den aften Christoffer fortalte, at han ville trække sig, sagde jeg også til ham, at jeg ville gå hjem og tænke mig godt og grundigt om og overveje at at stille mig til rådighed som spidskandidat for Venstre og dermed borgmesterkandidat, siger Lars Chr. Lilleholt.
Blå Bog: Lars Chr. Lilleholt
Født den 2. marts 1965 i Odense.
Bor i Odense, gift med Jane Lilleholt, sammen har de tre børn Christoffer Lilleholt (1995), Mathilde Lilleholt (1998) og Caroline Lilleholt (2001).
Student fra Tornbjerg Gymnasium i 1984.
Tidligere journalist på Vejle Amts Volkeblad og Fyns Amts Avis.
Medlem af byrådet i Odense for Venstre 1994-2015.
Valgt til Folketinget for Venstre i Fyns Amtskreds 2001.
Energi-, forsynings- og klimaminister fra 28. juni 2015 – 27. juni 2019.
Formand for Venstres folketingsgruppe fra 2022.
Velkendte græsgange
Hvis Lars Chr. Lilleholt vender tilbage til rådhuset på Flakhaven, bliver det nok ikke svært at vænne sig til den nye arbejdsplads. For mere end 20 år af hans politiske karriere er nemlig tilbragt her.
Men siden blev Flakhaven skiftet ud med Slotsholmen.
Du har haft nogle af landets højeste poster, og nu vil du melde dig ind i odenseansk byrådspolitik. Er det her en indflyvning til Lars Chr. Lilleholts pension?
- Det her er ikke et retrætejob for mig. Det her er en opgave, jeg går fuldt ind i, og det er også baggrunden for, at jeg i aftes meddelte min kredsbestyrelse i Middelfart, at jeg ikke stiller op til det kommende folketingsvalg.
Energien er der
De seneste år har budt på sundhedsmæssige udfordringer for eks-ministeren, heriblandt en diabetesrelateret indlæggelse, som resulterede i en amputeret tå. Men det er et overstået kapitel.
- Jeg har haft fysiske udfordringer, og dem er jeg kommet henover.
- Jeg har masser af energi i forhold til at løse den her opgave. Man skal passe på med at diskriminere folk, fordi de er oppe i alderen. Jeg tror på, at jeg kan være med til at bidrage og gøre en forskel.
Kom med helt tæt på: Her afslører rådmand sit exit til kollegaer
Mandag morgen kom det som en overraskelse for mange, da Odenses rådmand for Beskæftigelses- og Socialforvaltningen, Christoffer Lilleholt (V), meddelte sin afgang fra politik - blot måneder efter at være valgt som Venstres spidskandidat til næste års kommunalvalg.
Inden nyheden blev offentliggjort, blev politikerens nærmeste kollegaer informeret, og et tv-hold var til stede.
Optagelserne er blevet lavet i forbindelse med produktionen til en dokumentar om næste års kommunalvalg.
Her havde Christoffer Lilleholt indvilliget i, at TV 2 Fyn fik lov til at komme helt tæt på, hvordan det er at drive valgkamp som byrådspolitiker til et kommunalvalg. Både i offentligheden og i privaten.
Optagelser, der nu står i et andet lys.
Vil prioritere familieliv
Christoffer Lilleholt, der nu stopper i politik, blev ellers valgt som Venstres spidskandidat i Odense til næste års kommunalvalg, der afholdes 18. november. I TV 2 Fyns dokumentar “Lilleholt siger farvel”, fortæller han, at han begyndte at overveje sin fremtid i politik efter fødslen af sit andet barn i sommer.
- Enhver, der får et barn eller to børn - jeg kan næsten ikke forestille mig, at man ikke ændrer sit perspektiv på verden og på, hvad der er vigtigt. Indtil jeg fik mit første barn, var karrieren vigtigst frem for alt.
I forbindelse med sit politiske arbejde og beskæftigelse som rådmand i Odense Kommune konstaterer venstrepolitikeren, at der foregår mange møder om aftenen. For nuværende ønsker han i stedet at prioritere sin tid i sit familieliv med kone og børn.
- Det er ikke, fordi jeg synes, at det er synd for nogen, der bliver rådmand. Men det skal passe ind i ens eget liv, hvis man skal deltage i det. Jeg synes, jeg er nået til et punkt, hvor jeg godt kunne tænke mig at prøve noget andet.
Dermed skriver Christoffer Lilleholt sig ind i en tendens. Tidligere på året udførte TV 2 Fyn en rundspørge hos fynskvalgte politikere. Her svarede 51 procent af de adspurgte, at de har overvejet at stoppe som kommunalpolitikere af hensyn til familien.
Afviser ikke politisk comeback
I slutningen af oktober blev Christoffer Lilleholt valgt som spidskandidat for Venstre. Dermed har han haft overvejelserne om et eventuelt exit, før han blev valgt til posten, der skulle vippe Peter Rahbæk Juel af borgmesterposten i Odense.
Du siger, at du har haft overvejelserne i et stykke tid. Havde det ikke været bedre for Venstre, hvis du havde tonet rent flag?
- Jo, når man kigger tilbage, så kunne man have gjort en masse ting anderledes.
Christoffer Lilleholt afviser ikke, at han på et tidspunkt vender tilbage i politik, men har som udgangspunkt ingen planer om at vende tilbage til Odense Byråd.
- Hvis jeg skal lave politik, så vil det nok være et andet sted, men der er ingen som helst konkrete planer om det.
Tidligere på ugen erfarede TV 2 Fyn, at Christoffer Lilleholts far, Lars Christian Lilleholt, er i spil til at blive Venstres spidskandidat til næste års kommunalvalg. Christoffer Lilleholt afviser at kommentere spørgsmålet om, hvorvidt hans far vender tilbage til Odense Byråd.
- Jeg blander mig overhovedet ikke i, hvordan det udspiller sig i Odense. Jeg tror ikke, det er særlig sundt, at en, der har været og har haft et job, begynder at blande sig i sin efterfølger.
Vil samle de blå partier
Hvis Lars Chr. Lilleholt vender tilbage til odenseanske politikerliv, er det med et klart formål; blå blok skal samles, og rød blok skal udfordres.
- Jeg går efter at samle de blå partier i Odense, således at vi står så stærkt som overhovedet muligt i forhold til at udfordre Socialdemokratiet, SF og Enhedslisten i Odense Byråd.
Ved valget i 2021 blev Venstre overhalet af Konservative som det største borgerlige parti i byrådet i Odense. Siden mistede Venstre Araz Khan, som skiftede til Liberal Alliance. Venstre har lige nu fem pladser i byrådet, Konservative har seks.
Fire unge mænd tiltales i bombesag om 4,4 kilo sprængstof
kopieret!
Fyns Politi har rejst tiltale mod fire mænd i alderen 18 til 20 år i forbindelse med forsøg på at sprænge 4,4 kg sprængstof i en opgang på Nyborgvej i Odense den 30. december 2023. Det skriver Fyns Politi i en pressemeddelelse.
Strafferammen er fængsel på livstid. De fire tiltalte er unge mænd på hhv. 18, 19, 20 og 20 år.
Alle fire er tiltalt for at have forsøgt en sprængning under omstændigheder, hvor andres liv har været i overhængende fare, idet der i lejlighederne omkring opgangen befandt sig 25 mennesker.
Det lykkedes ikke for de fire mænd at gennemføre sprængningen, da de blev forstyrret af politiet.
Alle fire mænd er tiltalt for at have været involveret i transporten af sprængstoffet.
Da ulykken ramte, var oplevelsen på sygehuset det sande mareridt
kopieret!
Hanne Hougaard har altid været en rigtig hestepige. I dag er hun foldansvarlig i en rideklub, hvor hun bruger utallige timer på at tage sig af klubbens heste.
Men den 20. september sidste år gik det galt med føllet Zena.
- Hun løber lidt ind foran mig, og jeg kommer ud i græsset, hvor der er ujævnt. Og så laver jeg nærmest sådan en maveplasker med armen oppe i luften, imens jeg holder fast i hesten.
Hendes venstre skulder gik af led, så hendes datter måtte ringe efter blå blink.
- Jeg blev nødt til at lægge mig ned igen, for jeg blev simpelthen så dårlig. Jeg har født to børn, men jeg siger dig, det her er på niveau - det var fuldstændig sindssygt.
- Det var en virkelig forfærdelig oplevelse
Selvom smerten var ulidelig ved ulykken, så blev det endnu værre for Hanne Hougaard, da hun blev modtaget på akutmodtagelsen på Odense Universitetshospital.
- Jeg får noget stesolid og morfin, som gør, at jeg kan få sat skulderen på plads. Det prøver lægen at gøre, men konstaterer så, at han ikke kan.
Hjælp patienter som Hanne Hougaard via Et Sundere Syddanmark
Nu har du mulighed for at være med til at bestemme, hvad skal der forskes i i Region Syddanmark.
Fem forskningsprojekter er med i Et Sundere Syddanmark, hvor borgerne via SMS bestemmer hvilke projekter, der skal vinde en forskningspulje på to millioner kroner fra Region Syddanmark.
Vinderen får tildelt én million kroner, mens der er 600.000 kroner og 400.000 kroner til anden- og tredjepladsen.
De fem deltagende sygehuse er Odense Universitetshospital, Sygehus Lillebælt, Esbjerg og Grindsted Sygehus, Sygehus Sønderjylland og Psykiatrien i Region Syddanmark.
Vinderen kåres tirsdag den 28. januar, hvor TV SYD og TV 2 Fyn tager ud og overrasker forskeren, som får tildelt én million kroner til sit projekt.
Se de fem forskningsprojekter på tv2fyn.dk/ess.
Den smertestillende medicin, som hun fik sprøjtet ind gennem en kanyle, havde ikke stærk nok effekt.
- Det bliver en dårlig oplevelse, fordi man har ondt så mange timer - og man ved ikke, hvornår den næste læge kommer og gør noget. Og der går mange timer, for jeg får først en blokade klokken 16 - og ulykken skete klokken 12. Det er mange timer at have ekstremt ondt.
I alt endte Hanne Hougaards smertefulde besøg på akutmodtagelsen med at tage otte timer.
Frygter du, hvis du skulle være uheldig igen, at du skal tilbage til samme oplevelse?
- Ja, det gør jeg, fordi det gjorde så ondt, og det var så mange timer. Det var virkelig en forfærdelig oplevelse, fortæller Hanne Hougaard fra Odense.
Ud med kanyle, ind med næsespray
Den behandling, som Hanne Hougaard fik på sygehuset, er standardprocedure.
- Proceduren er, at man kommer ind i et rum, bliver lagt på et leje, og så vil vi give noget smertestillende direkte i blodåren med indsprøjtninger, fortæller læge og forsker Sophie Sværke på Odense Universitetshospital.
Men det vil Sophie Sværke ændre for fremtidige patienter. Hun mener nemlig ikke, at den nuværende fremgangsmåde er optimal.
- Den nuværende smertebehandling har bivirkninger, og ofte må vi smertebehandle to eller tre gange før, det hjælper.
Hendes forskningsprojekt “Smertestillende næsespray” er et af fem forskningsprojekter, der i denne uge kæmper om penge i konkurrencen “Et Sundere Syddanmark”. Region Syddanmark udlodder to millioner kroner til forskning blandt de fem projekter. Vinderen får en million kroner. Andenpladsen får 600.000 og tredjepladsen 400.000 kroner. Det hele afgøres af en afstemning, som du også kan deltage i ved at trykke her.
Stem på din favorit - send en SMS
Du kan være med til at bestemme, hvilket af de fem forskningsprojekter, der skal vinde førstepræmien på en million kroner.
Skriv Sund1 og send det til 1220, hvis du vil stemme på projektet om kroniske smerter.
Skriv Sund2 og send det til 1220, hvis du vil stemme på projektet om nærsynethed blandt skolebørn.
Skriv Sund3 og send det til 1220, hvis du vil stemme på projektet om AI og antibiotikaresistens.
Skriv Sund4 og send det til 1220, hvis du vil stemme på projektet om selvskadende patienter.
Skriv Sund5 og send det til 1220, hvis du vil stemme på projektet om smertestillende næsespray.
Det koster alm. SMS-takst.
Hun vil derfor forske i at give den smertestillende medicin gennem næsespray, da det vil give en lettere og mere behagelig oplevelse.
- Vi er tæt på hjernen, så transportvejen er rigtig kort, og effekten kommer rimelig hurtigt, forklarer hendes kollega, professor Mikkel Brabrand, der også er en del af undersøgelsen.
Målgruppen for forskningsprojektet er i første omgang voksne med en skulder, der er gået af led, et brækket håndled eller en brækket ankel.
Skulle den smertestillende næsespray blive implementeret, har det helt klare fordele.
- Vi håber, at næsesprayen kan reducere indlæggelsestiden i skadestuen for de patienter, der kommer ind med de skader. Så i stedet for, at vi skal have dem til observation som nu, fordi de har fået flere doser smertestillende, så kan de hurtigere blive udskrevet til eget hjem eller til en anden afdeling, fortæller Sophie Sværke.
Borgmester med vild udmelding: - Jeg stopper måske
kopieret!
Borgmester i Kerteminde Kommune, Kasper Ejsing Olesen (S), stopper måske i politik.
Så kontant er meldingen, da TV 2 Fyn taler med borgmesteren søndag aften.
- Måske, svarer Kasper Ejsing Olesen til spørgsmålet, om han stopper i politik.
- Jeg er ved at mærke efter, som jeg skriver, fordi hvis det her er den måde, at man er overfor hinanden i politik i Kerteminde Kommune - og skal være det i fremtiden - så er det ikke noget for mig, siger borgmesteren.
Udmeldingen kommer på baggrund af de seneste dages virak omkring borgmesteren.
Opfordret til at trække sig
I sidste uge kom det frem, at Kasper Ejsing Olesen har talt usandt i en sag om Skovløkke Frilandsgrønts ret til at drive en vejbod.
På et byrådsmøde i december fortalte borgmesteren, at sagen ikke kunne komme på dagsordenen, fordi han kort tid inden havde modtaget en mail fra by- og landdistriktsministeren om sagen.
Men det viste sig, at mailen var blevet modtaget flere dage i forvejen.
Borgmesteren forklarede efterfølgende, at han først ville tale med ejerne af Skovløkke Frilandsgrønt. Men det fik han aldrig gjort. Og det har han efterfølgende indrømmet og undskyldt for.
Sagen fik partikollega og byrådsmedlem i Kerteminde Kommune Kristian Hald (S) til at opfordre borgmesteren til at trække sig fra sin post.
Lørdag aften holdt den socialdemokratiske gruppe møde om sagen, hvor de afviste Kristian Halds opfordring til borgmesteren om at trække sig.
Beskyldt for flere usandheder
Søndag dukkede der en ny sag op, hvor byrådskolleger igen beskylder borgmesteren for at tale usandt. Denne gang handler sagen om Kerteminde Erhvervsforening, som borgmesteren sidder i bestyrelsen for.
I februar sidste år skrev foreningen en bekymringsmail til byrådsmedlemmerne.
De var nervøse for, at biogassagen om den tidligere borgmester Hans Luunbjerg tog for mange af kommunens ressourcer. Ressourcer, den ellers kunne have brugt på erhvervslivet i Kerteminde.
Det konservative byrådsmedlem Henrik Madsen har efterfølgende spurgt borgmesteren, om han var medafsender på bekymringsbrevet og dermed spillede en dobbeltrolle. Det afviste borgmesteren.
Men nu er der dukket et referat fra det pågældende bestyrelsesmøde i Erhvervsforeningen. Her fremgår det, at det var borgmesteren selv, der tog initiativ til drøftelserne om kommunens håndtering af biogassagen.
Ifølge byrådsmedlemmer viser sagen, at borgmesteren igen har talt usandt.
Siger stop
Sagerne har taget hårdt på borgmesteren, udtrykker han over for TV 2 Fyn. Søndag aften lagde han et facebookopslag op.
I opslaget skriver borgmesteren, at: “jeg siger STOP, ikke til der hvor angrebene kommer, for det kan jeg ikke. Men siger STOP til jer fra pressen til at kontakte mig med baggrund i flere af de angreb, som der trues med”.
- Jeg har børn, kæreste og øvrig familie, og mange af dem bor i lokalsamfundet. De bliver også konfronteret med det. Når du er borgmester, ved folk godt, hvem der er din familie, siger Kasper Ejsing Olesen til TV 2 Fyn.
- De her motivsøgende påstande, der kommer, bliver de jo også mødt med - og specielt mine børn, lyder det videre.
Er dit facebookopslag rettet mod Kristian Hald eller pressen?
- Det her er mod dem, som allerede har været ude med noget personligt, og som går i pressen med det i stedet for - som jeg skriver - at gøre det ordentligt og konfrontere mig, siger Kasper Ejsing Olesen
Så hvis jeg forstår dig rigtigt, er opslaget rettet mod Kristian Hald.
- Det skal du ikke skrive, for det har jeg ikke sagt, siger borgmesteren.
Men du siger jo, at opslaget er henvendt til de personer, der går til pressen.
- Nej fordi de gør det alligevel. De gør det alligevel. Det er faktisk mere dem, der slubrer det i sig uden at reflektere over det, siger Kasper Ejsing Olesen.
Beskidt spil
Borgmesteren påpeger, at han “ikke er en robot, men et menneske med en familie, der lever i et lokalsamfund”.
- Min datter ligger syg i dag, men fordi I hele tiden hiver efter mig, og jeg er nødsaget til at svare, kan jeg ikke engang være der som far for hende. Jeg skal hele tiden forholde mig til noget nyt, siger han.
- Jeg er ikke mentalt til stede, når der kører personangreb, og at I som presse hiver efter mig, og det forstår jeg godt, at I gør. Det er ikke sådan, jeg ønsker at leve mit liv, lyder det videre.
Det lyder som om, at det hele er blevet lidt for meget i de her dage. At det kommer både det ene, det andet og det tredje sted fra.
- Det er jo ikke bare i de her dage. Det er en udvikling, vi har set igennem længere tid, synes jeg, siger borgmesteren.
Er politik blevet et mere beskidt spil?
- Ja det synes jeg. Det har bevæget sig fra ideologi til politiske kampe, og nu er det så at gå efter personer. Det gjorde man jo ikke førhen, siger Kasper Ejsing Olesen.
Stik imod politisk aftale: 11 fossile gasfyr installeres hver dag
kopieret!
Intet mindre end 42.000 gasfyr blev der installeret de danske hjem i 2024 - eller hvad der svarer til 11 om dagen.
Det viser en ny aktindsigt, som DR har søgt hos Sikkerhedsstyrelsen.
Antallet af nyinstallerede gasfyr er således steget med 10 procent siden 2023. Udviklingen sker, selvom et bredt politisk flertal i 2022 aftalte at udfase gasopvarmning i de danske boliger senest i 2035.
Senest har klimaminister Lars Aagaard dog åbnet op for, at der måske alligevel kan være aktive gasfyr i danskernes boliger efter 2035. Regeringens NEKST-arbejdsgruppe skønner, at der i 2035 fortsat vil være ca. 140.000 husholdninger, som opvarmer med gasfyr.
Svensker hyret til bombesprængning i Odense
kopieret!
En svensker, der i dag er 18 år, er blandt de fire tiltalte i sag om forsøg på sprængning på Nyborgvej.
Den unge svensker var efter politiets opfattelse hyret til at bringe kilovis af plastisk sprængstof fra Sverige til Danmark. Det skriver Fyns Politi i en pressemeddelelse.
Sagen handler om et forsøg på at sprænge 4,4 kilo plastisk sprængstof i en opgang i Odense den 30. december 2023.
I bygningen var der 25 personer, som ifølge politiet blev udsat for overhængende fare.
Mændene, der er 18, 19, 20 og 20 år, er dog alene tiltalt for forsøg på sprængning, idet de ikke kunne komme ind i den opgang, hvor angrebet ifølge politiet skulle have fundet sted.
I stedet blev sprængstoffet gjort klar til sprængning ved montering af et kanonslag foran opgangen, skriver politiet i pressemeddelelsen. Denne sprængning mislykkedes dog også, eftersom politiet nåede at ankomme.
Ikke det eneste forsøg
Tre af de fire er også tiltalt for at have forsøgt at bringe de flere kilo plastisk sprængstof til sprængning allerede dagen forinden. Her opgav de, fordi de ikke kunne få adgang til opgangen.
Alle fire er tiltalt for at have været involveret i transporten af sprængstoffet. Politiet mener, at sprængstoffet blev fragtet fra Sverige til Danmark den 28. december 2023, hvorefter det blev opbevaret flere forskellige steder på Fyn.
Fyns Politi mener, at mændenes ageren bunder i en konflikt mellem enkeltpersoner, der færdes i bandemiljøet i Odense. Det er dog ikke politiets opfattelse, at sprængstoffet blev placeret som led i en egentlig bandekonflikt.
Sagen mod de fire mænd indledes efter planen ved Retten i Odense den 24. februar, og der er afsat otte retsdage til sagen. Dommen ventes 4. april 2025.
Der er flere aflysninger på Svendborgbanen mandag morgen, det oplyser GoCollective på sin hjemmeside.
Det drejer sig om Tog 2618 mellem Ringe St. og Odense St., afgang kl. 07:56, er aflyst. Aflysningen skyldes personaleforhold, oplyser operatøren.
Også toget 07.11 fra Odense til Ringe var aflyst.
Risiko for glatte veje flere steder
kopieret!
Mandag morgen er der risiko for glatte veje flere steder på Fyn. Det skriver Vejdirektoratet på sin hjemmeside.
Ifølge kortoversigt gælder det på det meste af øen, men Vejdirektoratet oplyser, at saltning er påbegyndt de fleste steder.
Fynsk eksminister er død
kopieret!
Tidligere sundhedsminister Ester Larsen gik bort lørdag i en alder af 88 år. Det oplyser familien til Ritzau.
Ester Larsen var minister for Venstre fra 1989 til 1993 og kæmpede for det frie sygehusvalg.
Det lykkedes hende til sidst at få gennemført i 1992. Det var hun "utroligt stolt over", sagde hun til Altinget i 2004.
- Jeg ville give sundhedsvæsnet et så menneskeligt ansigt udadtil som muligt, lød det.
I 1974 blev hun valgt ind i kommunalbestyrelsen i Kerteminde, hvor hun sad i 15 år.
En stor del af årene sad hun også i Fyns Amtsråd, før hun i slutningen af 80'erne - uden at være medlem af Folketinget - blev hentet ind som sundhedsminister i Poul Schlüters to sidste regeringer.
Solen kigger frem fra morgenstunden - men så kommer vejrskifte
kopieret!
Vi står op til koldt og klart vejr, og der er gode chancer for sol fra morgenstunden.
Temperaturerne ligger på lige under frysepunktet, men i løbet af mandag vil de bevæge sig op på et par plusgrader.
Fra omkring middagstid bliver det skyet, men det vil holde tørt. Vinden vil være svag fra øst, men som drejer i løbet af dagen fra sydvest, oplyser TV 2 Vejret.
I aften og i nat vil temperaturerne lige akkurat befinde sig på den positive side af frysepunktet. Det vil fortsat være skyet, men tørt.
Da 10.000 publikummer sad klar, gik teknikken ned
kopieret!
Der er ti minutter til showstart.
Rundt om i hele hallen er de sidste af knap 10.000 publikummer ved at finde deres pladser.
Imens vender Mathias Bertelsen sig om mod sin storebror:
- Jeg er meget tæt på ikke at bevare roen lige nu.
For det er nu, alt skal spille. Nu, brødreparrets seneste ti års forberedelser skal stå sin prøve. TV 2 Fyn følger brødreparret i dokumentaren "Spring for millioner", når de forsøger at lave Danmarks største event med ekstrem springgymnastik.
Men teknikken virker ikke. Det værste af alle skrækscenarier er lige sket.
En sej sport?
I starten var projektet mest tænkt som et forsøg.
Som tidligere elitegymnaster havde brødrene nemlig længe lagt mærke til, hvordan andre typisk opfattede gymnastik. En iagttagelse, der gik helt tilbage til barndommen:
- Jeg har jo selv gået til gymnastik, siden jeg var tre år, men når man kom op i skolen, kunne de andre ikke rigtigt forstå, hvorfor man gik til gymnastik, erindrer Jesper Bertelsen, der er partner i gymnastik-konkurencen Faceoff.
Derfor satte brødreparret i 2014 sig for at skabe en helt ny gymnastik-konkurrence, som skulle være et brag af et seværdigt show - ikke bare for gymnaster, men for alle.
Det krævede bare lige, at folk ville købe billet.
Og dét haltede. I hvert fald det første år. Her blev konkurrencen afholdt i SG-huset i Svendborg, og dagen før showstart var der kun solgt omkring 100 billetter.
- Men der var sådan en fælles energi i hallen om, at det her kan virkelig noget, fortæller Jesper Bertelsen.
Så hvad skulle der nu ske?
Alt eller intet
Brødrene og resten af Faceoff-gruppen gik i tænkeboks. Én foreslog Jyske Bank Boxen i Herning.
- Og så sad vi alle sammen og grinte, fortæller Jesper Bertelsen.
Men blot få år efter havde brødrene indtaget Forum Horsens, og ikke længe efter var de også vokset ud af dén hal.
Der var ikke længere nogen tvivl: næste skridt var Jyske Bank Boxen.
Et skelsættende skridt for en virksomhed, der aldrig havde været i banken for at låne penge, men selv måtte finde råd til det hele. For mens Forum Horsens kunne rumme omkring 3.000 publikummer, er tallet i Herning knap 11.000. Og det kan ses på kontoen:
- De økonomiske konsekvenser ved at booke Jyske Bank Boxen er i en helt anden liga, end vi er vant til, siger Mathias Bertelsen, der er partner i Faceoff.
Derfor har billetsalget denne gang været mere afgørende end nogensinde før, lyder det fra Jesper Bertelsen:
- Hvis ikke vi får solgt billetter til vores konkurrence nu her i Boxen, så går vi konkurs.
Men for brødrene er der ingen vej udenom med det mål, de har sat sig:
- Vi vil gerne udfordre hele sporten og skabe det vildeste arrangement overhovedet.
Kortslutning antænder brand i værksted
kopieret!
Søndag aften brændte et værksted på Møllebakken i Tommerup. Det oplyser Fyns Politi til TV 2 Fyn.
- Vi mistænker, at der er tale om en kortslutning. Vi tror ikke, at branden er påsat, siger vagtchef hos Fyns Politi Torben Jakobsen.
Branden, der var af mindre karakter, blev slukket på omkring en halv time, efter Fyns Politi modtog anmeldelsen klokken 17.51, oplyser vagtchefen.
Fyns Politi har nu afspærret området omkring værkstedet og afventer den brandtekniske rapport, før der bliver taget stilling til, om branden skal undersøges yderligere.
Vidner på stedet er blevet afhørt.
Ingen personer kom til skade i forbindelse med branden.
DMI advarer bilister: - Forøget risiko for trafikuheld
kopieret!
Da der er risiko for tæt tåge eller rimtåge, udsender DMI nu et varsel og advarer samtidig bilister på vejene.
Sigtbarheden kan nemlig nogle steder være på under 100 meter, oplyser instituttet i en pressemeddelelse.
- Tæt tåge eller rimtåge kan forårsage en forøget risiko for trafikuheld. Kør forsigtigt, og vær opmærksom på, at transporttiden kan være længere end normalt, lyder det videre.
Varslet gælder fra nu og indtil mandag klokken 09.
På grund af den tætte tåge opfordrede Fyns Politi søndag morgen bilister til at huske at tænde for bilens baglys.
Det var dog langt fra alle, der tog opfordringen til sig, for en patrulje på Østfyn langede hele 12 bøder ud på 24 minutter.
Odense sætter rumænere til vægs i Champions League
kopieret!
Efter at have tabt et vigtigt skridt i kampen om de øverste placeringer i seneste runde mod ungarske Györ kom Odense Håndbold søndag tilbage på sejrssporet i Champions League.
På udebane i Rumænien var der kampen igennem klasseforskel, da det fynske hold bankede Rapid Bucuresti med 42-25.
Sejren var vigtig i jagten på en af de to øverste pladser i Champions League-gruppen, der giver direkte adgang til turneringens kvartfinaler.
Med søndagens sejr ligger Odense i det spil nummer to med 16 point, mens Team Esbjerg er lige i hælene med 15 point for en kamp færre. Györ topper gruppen med 19 point.
Niveauforskel
Det var fra første fløjt tydeligt, at Odense var mindst et niveau over rumænerne. Fynboerne havde et godt flow i angrebsspillet og scorede nærmest efter behag.
Landsholdsfløjen Elma Halilcevic havde i første halvleg god tur i den, og hendes fem scoringer i første halvleg hjalp til, at Odense gik til pause foran 20-15.
De fynske gæster åbnede anden halvleg i femte gear med seks scoringer i rap, og så var opgøret ellers afgjort.
Mie Højlund var i den periode i hopla og gjorde, hvad der passede hende. Den vævre playmaker vandt alle sine dueller og havde sidste eller næstsidste hånd på de fleste fynske scoringer.
Den hæsblæsende fynske start på anden halvleg gav Odense-træner Ole Gustav Gjekstad mulighed for at give flere af profilerne en tidlig fyraften.
Det gjorde intet ved klasseforskellen. Rumænerne lavede den ene fejl efter den anden, og det udnyttede Odense gang på gang.
Kun den hollandske keeper Yara Ten Holte blev i første omgang på banen i forhold til den startopstilling, som Odense åbnede kampen med, og med fem minutter tilbage fik hun også fyraften.
Det gav spilletid i målet til 18-årige Andrea Nørklit, der er datter af den mangeårige landsholdskeeper Peter Nørklit.
Brug vores app og få de vigtigste nyheder fra Fyn lige ved hånden.
Dit digitale aftryk
Vi bruger cookies for at gøre din oplevelse bedre. Enkelte bruges til reklameformål. Vi klatter ikke med dine data, og du kan altid trække dit samtykke tilbage. Læs mere her.
Du kan altid ændre dine præferencer senere
Her kan du finde en oversigt over, hvilke cookies vi potentielt sætter.
Se flere detaljer om vores cookies her