Odense er langt ældre end hidtil antaget

Arkæologiske fund ved vikingeborgen Nonnebakken og en tusind år gammel grav skubber Odenses grundlæggelse længere tilbage.

I 1988 fejrede Odense sin 1.000-års fødselsdag, men arkæologiske undersøgelser forud for bygningen af blandt andet Odense Letbane har fået ny viden frem i lyset. Odense har eksisteret flere århundreder før år 988, fastslår forskere fra Møntergården.

- En række spektakulære detektorfund fra byens opland er med til at fortælle historien om en række konkurrerende centre forud for etableringen af Odense, siger forskningscenterleder Mads Runge. 

Aktuelle undersøgelser på vikingeborgen Nonnebakken og af en bispegrav fra 1000-tallets Albani Kirke, hvor Knud den Hellige blev slået ihjel, er dermed med til at omskrive Odenses historie. Et udvalg af disse fund præsenteres for første gang på en særudstilling på Møntergården fra den 19. maj.

Odense i vikingetiden og middelalderen

Ifølge forskerne var arkæologernes opdagelse af en voldgrav og en vippebro om den tidligere bispegård intet mindre end en sensation.

Nye udgravninger ved Nonnebakken vidner om en meget mere langstrakt og kompleks historie for anlægget, end man hidtil kendte til.

Særudstillingen ”Knuds Odense – vikingernes by” viser desuden også andre historier om Odense i vikingetiden og middelalderen. 

Bispens grav
Bispens grav
Foto: Møntergården

Oversigt

    Oversigt