Odense får ekstra ambulance:
- Og det kan gavne resten af Fyn
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Flere måneder før planlagt får Odense en ekstra ambulance til at køre i dagtimerne. Den kan være med til at aflaste beredskabet på resten af Fyn.
Om godt to uger er Odenses nye ambulance klar til at rykke ud, når alarmen lyder.
Den ekstra ambulance er byens syvende, og den er klar til at køre i dagtimerne fire måneder før planlagt, fordi det er lykkedes Ambulance Syd at skaffe personale til ambulancen allerede fra 1. juni.
- Det er super godt, lyder det fra regionsrådsmedlem Ulrik Sand Larsen fra Venstre.
Se kortet: Så lang tid går der før ambulancen er ved dig
Der er stor forskel på, hvor hurtigt ambulancen er fremme ved nødlidende fynboer. Region Syddanmarks ambulancefolk slår politikernes ambitioner.
Efter Falck-skandalen kigger en række af landets regioner på om der skal etableres eget ambulanceberedskab.
Blikket er derfor drejet mod Region Syddanmark, hvor man med succes har hjemtaget ambulancedriften i selskabet Ambulance Syd.
Og samtidig med, at der er politisk flertal i regionsrådet for ikke, at lade private virksomheder som Falck stå for ambulancedriften på Fyn og i Syd- og Sønderjylland, så slår ambulancefolkene politikernes ambitioner.
Det viser tallene i en opgørelse, som det præhospitaleudvalg i Region Syddanmark netop har fået udarbejdet.
Hurtige i Odense - langsomme på Langeland
I opgørelsen kan man læse, at alt i alt var ambulancerne i Region Syddanmark i hele 2018 fremme efter 7,7 minutter. Dermed er de hurtigere fremme end regionsrådspolitkernes ambition om en gennemsnitlig responstid på 7,9 minutter.
Enkelte steder kniber det dog gevaldigt. Således var ambulancen 60 gange i sidste halvdel af 2018 mere end 15 minutter om at nå frem til postnummeret Tranekær på det nordlige Langeland.
Anderledes ser det ud, hvis man zoomer ind på Odense. I postnummer 5260 Odense S var samtlige 397 ambulanceudrykninger i sidste halvdel af 2018 fremme inden for ét kvarter.
Samme tendens finder man også i Langeskov, Vissenbjerg og en række andre steder på Fyn.
I løbet af sidste halvdel af 2018 var Odense C topscorer med 1.134 såkaldt første ambulancer. Altså tilfælde, hvor mindst én ambulance er kørt afsted. I Svendborg rykkede regionens ansatte ud til 841 tilfælde.
Se tallene for dit område på kortet herunder - Kan du ikke se kortet, så klik her.
Hvis du vil dykke mere ned i tallene, så kan du se al statistik her.
Ambulancen er en del af den aftale om styrkelse af det præhospitale område, som regionsrådet indgik i februar i år.
Her afsatte et enigt regionsråd ni millioner kroner til at styrke området i regionen. Og det har altså givet Odense en ekstra ambulance, der skal køre 12 timer i hverdagene.
Spidsbelastning i Odense koster andre steder
- Vi vil gerne sørge for, at ambulancerne på de andre fynske stationer bliver frigjort for at køre i Odense-området, fortæller Ulrik Sand Larsen til TV 2/Fyn.
- Dét, der sker i øjeblikket, er, at hvis der er en ambulance fra Svendborg, der har en tur til OUH, bliver den frigjort fra Svendborg. Men så kan den godt komme ud for, at den skal køre i Odense resten af dagen på grund af spidsbelastning. Og det er meget uhensigtsmæssigt.
Den nye ambulance kommer ifølge Ulrik Sand Larsen ikke til at betyde det store for odenseanerne, fordi byen i forvejen har lave responstider.
- Men det kan komme til at betyde rigtig meget for responstiderne alle andre steder på Fyn. Netop fordi de bliver frigjort fra de stationer, når de kører fra Odense, siger han.
Du kan se, hvor længe ambulancen er om at komme til dig på kortet her.