Odense Kommune kendte til svigt på bosted i måneder inden dødsfald: - Jeg er chokeret

I flere måneder advarede en af Odense Kommunes egne samarbejdspartnere om omsorgssvigt mod de unge på opholdsstedet Den Lille Gård i Bogense. Men underretningen lå i skuffen hos kommunen i over to måneder, før tilsynet fik besked.

- Det er chokerende. Jeg var under det klare indtryk, at forvaltningen kunne bruge det til at kontakte tilsynet med det samme, siger psykoterapeut Tobias Rasmussen.

Gennem flere år har han samarbejdet med Odense Kommune om sårbare borgere, og har gentagende gange forsøgt at råbe op om yderst kritisable forhold på det omstridte bosted Den Lille Gård i Bogense.

Om serien 'Bostedsbossernes tag-selv-bord'

Men på trods af at Tobias Rasmussen henvendte sig telefonisk til kommunen allerede i november 2023 og 28. januar 2024 og sendte en skriftlig underretning, så videregav Odense Kommune først underretningen til Socialtilsyn Midt i april 2024 - mere end to måneder senere. Det viser en aktindsigt, som TV 2 Fyn og Fyens Stiftstidende er i besiddelse af. 

quote Hvis ikke alle parterne, der skal føre tilsyn gør det grundigt, så begynder tilsynene at ligne en si med meget store huller i, hvor meget store problemer kan falde igennem, så de ikke bliver opdaget.

Eva Naur, lektor i socialret, Aarhus Universitet

En information, Tobias Rasmussen slet ikke var bekendt med, før redaktionen fremlagde den for ham.

- Det kommer fuldstændigt bag på mig, at det ikke er kommet videre i systemet. Det har jo betydet, at de her unge mennesker, har skullet være på det her sted to måneder længere, siger Tobias Rasmussen.

Også ekspert i socialret ved Aarhus Universitet Eva Naur retter kritik af forløbet. Ifølge hende burde underretningen omgående været formidlet videre til socialtilsynet. 

- Det er ganske forfærdeligt, og det er noget, kommunen skal reagere på straks. Det her (der er beskrevet i underretningen, red.) er jo et tydeligt tegn på, at det her opholdssted (Den Lille Gård, red.) ikke løfter opgaven, siger hun til TV 2 Fyn. 

Fyens Stiftstidende og TV 2 Fyn

Forsøgte selv

Tobias Rasmussen er uddannet socialrådgiver og psykoterapeut, og har gennem flere år arbejdet sammen med Odense Kommune omkring indsatser til kommunens sårbare borgere.

I den forbindelse stiftede han i efteråret 2023 bekendtskab med det omstridte bosted Den Lille Gård i Bogense, da en borger, han har været tilknyttet som terapeut i mange år, blev anbragt der. 

Tobias Rasmussen har haft mange overvejelser om, hvorvidt han skulle dele sin oplevelse af Odense Kommunes håndtering af sagen.

- Min første oplevelse var, at der var rod i alle aftaler omkring den unge. Udover det havde jeg en oplevelse af, at der var total mangel på faglighed på stedet, forklarer Tobias Rasmussen. 

Derfor tog han i november 2023 - blot få uger efter borgeren blev placeret på Den Lille Gård - kontakt til Odense Kommune, der stod for visiteringen af borgeren, og gjorde dem opmærksomme på de bekymrende forhold.

- Jeg videregav alt, hvad jeg hørte, så jeg var mere eller mindre i ugentlig kontakt med Odense Kommune fra november til januar, forklarer han.

Han fortæller desuden, at han undervejs i forløbet rakte ud til Socialtilsyn Midt, der var tilsynsførende på bostedet, for at gøre opmærksom på de massive mangler. Ifølge Tobias Rasmussen opfordrede Socialtilsyn Midt ham blandt andet til at sende en underretning til Odense Kommune, som er forpligtet til at videregive bekymringen til tilsynet.

Den underretning sendte han 28. januar 2024, men den blev altså først videregivet til tilsynet mere end to måneder senere. 

Ung kvinde døde

Siden Tobias Rasmussen underrettede Odense Kommune om Den Lille Gård, har han fulgt forfærdet med i TV 2 Fyn og Fyens Stiftstidendes afdækning af massive omsorgssvigt på stedet. 

Omsorgssvigt, der i juli førte til, at bostedet blev indstillet til lukning, efter en af stedets unge beboere mistede livet ved en overdosis.

- Det har været rystende, især fordi det har været så alvorligt. Jeg vidste jo, at tilsynet og forvaltningen var blevet gjort opmærksomme på, at der var forhold, som var åbenlyst farlige for de unge mennesker at være i, siger han. 

Allerede i januar 2024 underrettede Tobias Rasmussen Odense Kommune
Allerede i januar 2024 underrettede Tobias Rasmussen Odense Kommune
Foto: Ken Petersen

Hvad han ikke vidste var, at den underretning, han havde indsendt til Odense Kommune allerede 28. januar, havde ligget i skuffen hos forvaltningen i mere end to måneder, før den sammen med en note om et andet kritisabelt forhold på Den Lille Gård blev videresendt til Socialtilsyn Midt.

Men det er langt fra godt nok, fastslår Eva Naur Jensen.

- Socialtilsynet er meget afhængig af at få informationer fra botilbuddet selv, men også fra pårørende, beboere eller de kommuner, der har beboerne boende. Det er helt afgørende for, at socialtilsynet kan føre ordentligt tilsyn, at de får de her oplysninger, siger hun og uddyber:

- Hvis ikke alle parterne, der skal føre tilsyn gør det grundigt, så begynder tilsynene at ligne en si med meget store huller i, hvor meget store problemer kan falde igennem, så de ikke bliver opdaget. Det er et stort problem for effektiviteten af tilsynene, hvis ikke alle parter agerer hurtigt og grundigt. 

Lektor i socialret ved Aarhus universitet er rystet over, at der gik så lang tid før socialtilsynet blev underrettet
Lektor i socialret ved Aarhus universitet er rystet over, at der gik så lang tid før socialtilsynet blev underrettet
Foto: TV 2 Østjylland

Odense Kommune afviser

Tobias Rasmussen understreger, at han ikke mener, at det er den enkelte sagsbehandler, der har fejlet i forløbet, men at der grundlæggende er udfordringer med den måde, tilsyn med denne type opholdssteder fungerer.

- Det har været chokerende at se et sted som Den Lille Gård, som så åbenlyst har fungeret som en pengemaskine på bekostning af dets beboere. Når vi skal hjælpe og støtte vores samfunds mest sårbare borgere, så skal vi også være sikre på, at de steder, der skal passe på dem, lever op til det ansvar, siger han. 

TV 2 Fyn og Fyens Stiftstidende har forsøgt at få aktindsigt hos Odense Kommune i blandt andet telefonnotater, mødereferater og lignende, der relaterer sig til samarbejdet med Den Lille Gård, for grundigt at kunne afdække, hvor længe Odense Kommune reelt har kendt til de kritisable forhold.

Odense Kommune har afvist at give aktindsigt og henviser til tavshedspligten, samt at dokumenterne vedrører intern kommunikation. 

Der kan være mange grunde til, at Odense Kommune har reageret så langsomt, mener Tobias Rasmussen.

Odense Kommune afviser ligeledes at stille op til interview om sagen. Koncernchef i Odense Kommune, Camilla Staal Axelsen, skriver følgende i et skriftligt svar:

- Vi beklager det forløb, der har været omkring opholdsstedet Den Lille Gård, hvor Odense Kommune har haft et antal unge boende gennem nogen tid. Generelt bør vi som udgangspunkt sende bekymringsmails videre til tilsynet med det samme. Vores mål er altid, at vores borgere trives og er i udvikling. Derfor vil vi nu med udgangspunkt i forløbet omkring opholdsstedet Den Lille Gård afdække, om der er noget, vi kan gøre anderledes fremover, så vi sikrer borgere og pårørende de bedst mulige forløb.

Odense Kommune oplyser desuden, at kommunen ikke længere har borgere på Den Lille Gård fra mandag 2. september. 

Om "Den Lille Gård"

- Sikke noget vrøvl

TV 2 Fyn og Fyens Stiftstidende har foreholdt Socialtilsyn Midt for Tobias forløb.

Socialtilsyn Midt oplyser, at de ikke har noteret et opkald i deres system med en henvendelse fra psykoterapeuten. 

Desuden afviser Socialtilsyn Midt at have vejledt Tobias Rasmussen som han beskriver. 

- Det må bero på en misforståelse, hvis vedkommende har opfattet beskeden således, at tilsynet ikke ville tage imod oplysningerne direkte fra ham. Vi tager alle henvendelser om bekymrende forhold alvorligt, uanset hvem der indberetter dem, oplyser tilsynschef Ulla Bitsch Andersen.

TV 2 Fyn og Fyens Stiftstidende har også foreholdt oplysningerne for ejeren af bostedet, Den Lille Gård, Peter Stausgaard. Han skriver følgende i en SMS til redaktionen: 

- Sikke noget elendigt vrøvl at fyre af! Det kan du citere mig for!

TV 2 Fyn og Fyens Stiftstidende rakte ud til ejeren af det omstridte bosted. Han ønsker ikke at stille op til interview.
TV 2 Fyn og Fyens Stiftstidende rakte ud til ejeren af det omstridte bosted. Han ønsker ikke at stille op til interview.
Foto: Skærmbillede

Oversigt

    Oversigt