Til december kommer man til at kunne opleve en udstilling af de russiske tvillingesøstre Natalia og Maria Petschatnikov på det fynske galleri Albert Contemporary.
Det kommer i kølvandet på, at Horsens Kommune tidligere på ugen aflyste den udstilling, som søstrene skulle have haft på Horsens Kunstmuseum. Årsagen var, at tvillingerne kommer fra Rusland.
- Vi mener ikke, at tiden er rigtig til at understøtte eller promovere russisk kunst og kultur med det, der foregår i Ukraine, sagde Andreas Boesen (S), der er formand for kultur- og fritidsudvalget i Horsens Kommune til TV 2 Østjylland.
Efter en større debat blev forestillingen Svanesøen, der skulle have være opført af Den Russiske National Ballet i Odeon, aflyst. Men udstillingen på Albert Contemporary ser kommunen ikke noget problem i.
Spørgsmålet er, om man kan skelne mellem kritiker og støtte af det russiske styre.
Generalisering og censur
Petschatnikov-søstrene blev født i Sankt Petersborg i 1973, men siden 1991 har de boet i Tyskland og har både tysk og russisk statsborgskab. Men de har ved flere lejligheder taget afstand til krigen i Ukraine.
Jeg synes, det er virkelig vigtigt, at folk står sammen i mod ondskaben, og det virkelig onde, der foregår. Og den ondskab er ikke den russiske kultur
Derfor kom udmeldingen fra Horsens Kunstmuseum bag på søskendeparret.
- Vi kunne ikke forestille os, at det ville ske for os. For vi har ikke noget at gøre med det, der sker. Faktisk ser vi på det som en stor tragedie, siger Natalia Petschatnikov.
På gågaden i Odense er flere også uforstående over for Horsens Kommunes beslutning om aflysningen.
- Det bliver nærmest en generalisering. For der sidder én mand på magten og misbruger den, siger Michael Simonsen, der bor i Søndersø.
- Jeg synes, man skærer alle over én kam, bakker gymnasieeleven Sofie Eder op.
Samme holdning har ejeren af Albert Contemporary, der hurtigt tog kontakt til tvillingesøstrene og inviterede dem til at lave en udstilling i hans galleri.
- Grundlæggende er jeg imod diskrimination. Og det, der foregår lige nu, er censur, og det er udelukkende på grund af, at de kommer fra Rusland, sagde han til TV 2 Fyn i torsdags.
Staten eller enkeltpersoner
Spørger man by- og kulturrådmand i Odense Kommune, Søren Windell (K), adskiller Natalia og Maria Petschatnikovs udstilling sig væsentligt fra den aflyste ballet i Odeon.
- Aflysningen af balletten var simpelthen symbol på Rusland lige der, hvor agressionen var sket. Det var et nationalsymbol, og de kom og repræsenterede Rusland, siger han og tilføjer:
- Og den havde jo ikke taget afstand til det russiske styre, hvilket jeg godt forstår, for det er statsballetten, og så havde den nok ikke levet i dag.
Alligevel holder han fast i, at der ikke er noget problem i at lade tvillingesøstrene udstille på det odenseanske galleri senere på året.
- Det er jo enkeltpersoner, som offentligt har taget afstand til det russiske styre. Vi skal passe på, at de sanktioner, vi vil lægge på Putin og hans venner, ikke bliver en censur af russerne. Og jeg synes, den her situation viser, hvad kultur kan. Den kan skabe debat hjemme i stuerne.
Men ikke alle dem, der søndag er på tur i Vestergade i Odense er enige i, at man kan lave det skel.
- Hvor skal man udelukke, hvis man ikke generaliserer. Det betyder ikke, at jeg vil pege fingre af alle russere, jeg ser på gaden. Men lige nu synes jeg, det er svært at sige, hvem der må, og hvem der ikke må. Og når de stadig har russisk statsborgerskab, har de valgt at kendes ved Rusland, siger Mie Jørgensen.
I Berlin, hvor Natalia og Maria Petschatnikov bor, glæder de sig nu over, at de kan få lov til at lave deres udstilling i Odense.
- Jeg synes, det er virkelig vigtigt, at folk står sammen i mod ondskaben, og det virkelig onde, der foregår. Og den ondskab er ikke den russiske kultur, siger Maria Petschatnikov.