Odense siger nej til russisk ballet, men ja til kunst:
- Vi skal passe på, at sanktioner af Putin ikke bliver censur af russerne
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Et odenseansk galleri åbner for de russiske tvillingesøstre, der fik deres udstilling aflyst af Horsens Kommune grundet deres nationalitet. Men spørgsmålet er, om man kan sige ja til nogen og nej til andre fra Rusland.
Til december kommer man til at kunne opleve en udstilling af de russiske tvillingesøstre Natalia og Maria Petschatnikov på det fynske galleri Albert Contemporary.
Det kommer i kølvandet på, at Horsens Kommune tidligere på ugen aflyste den udstilling, som søstrene skulle have haft på Horsens Kunstmuseum. Årsagen var, at tvillingerne kommer fra Rusland.
Fynsk galleri inviterer russiske kunstnere til at udstille:
- Man kan ikke skære alle over en kam
Som modsvar på, at Horsens byråd har tvunget Horsens Kunstmuseum til at aflyse det russiske tvillingepar Maria og Natalia Petschatnikovs udstilling, har galleriet Albert Contemporary i Odense valgt at udstille de to kunstnere fra december.
- Grundlæggende er jeg imod diskrimination. Og det, der foregår lige nu, det er diskrimination.
Sådan beskriver den odenseanske galleriejer, Jonathan Kvium, den nuværende situation om de to russiske tvillinger Maria og Natalia Petschatnikov.
Tvillingerne skulle have udstillet på Horsens Kunstmuseum med udstillingen "Fragile", men Horsens byråd har tvunget kunstmuseet til at aflyse udstillingen med søstrene som konsekvens af Ruslands invasion af Ukraine. Spørger man ejeren af Albert Contemporary, så er aflysningen censur.
- Det er censur, og det er udelukkende begrundet af, at de to tvillinger kommer fra Rusland, siger Jonathan Kvium.
Derfor har man valgt at invitere tvillingeparret velkommen på det odenseanske galleri til december, hvor de kommer til at udstille deres kunst.
- Samtidig kommer det til at være en velgørenhedsudstilling, som er rettet mod, hvor krigen er i december, siger Jonathan Kvium og fortsætter,
- Som kunstnere har de lavet en udstilling, som blev lavet under et ophold i Viborg. Det har ikke noget at gøre med russisk propaganda eller den russiske stat - det er observationer af dansk kultur. Jeg er forkæmper for kunsten, og dermed kan jeg ikke se nogen sammenhæng med, at de skal aflyses.
Har ikke boet i Rusland i 30 år
Maria og Natalia Petschatnikov har både russisk og tysk statsborgerskab. Desuden har søstrene ikke boet i hjembyen Sankt Petersborg siden 1991 - altså i over 30 år.
Derfor var beslutningen om at udstille tvillingeparrets kunst heller ikke en svær beslutning, fortæller Jonathan Kvium.
- Jeg skal kunne stå inde for deres kunst, men jeg skal også kunne stå inde for dem som mennesker. Hvis de støttede en russisk aggression, så ville jeg ikke kunne støtte det. Man kan ikke skære alle over en kam, for det får uoverskuelige konsekvenser for flertallet og alle dem, der ikke burde berøres af det her, fortæller Jonathan Kvium afslutningsvist.
- Vi mener ikke, at tiden er rigtig til at understøtte eller promovere russisk kunst og kultur med det, der foregår i Ukraine, sagde Andreas Boesen (S), der er formand for kultur- og fritidsudvalget i Horsens Kommune til TV 2 Østjylland.
Efter en større debat blev forestillingen Svanesøen, der skulle have være opført af Den Russiske National Ballet i Odeon, aflyst. Men udstillingen på Albert Contemporary ser kommunen ikke noget problem i.
Spørgsmålet er, om man kan skelne mellem kritiker og støtte af det russiske styre.
Generalisering og censur
Petschatnikov-søstrene blev født i Sankt Petersborg i 1973, men siden 1991 har de boet i Tyskland og har både tysk og russisk statsborgskab. Men de har ved flere lejligheder taget afstand til krigen i Ukraine.
Derfor kom udmeldingen fra Horsens Kunstmuseum bag på søskendeparret.
- Vi kunne ikke forestille os, at det ville ske for os. For vi har ikke noget at gøre med det, der sker. Faktisk ser vi på det som en stor tragedie, siger Natalia Petschatnikov.
På gågaden i Odense er flere også uforstående over for Horsens Kommunes beslutning om aflysningen.
- Det bliver nærmest en generalisering. For der sidder én mand på magten og misbruger den, siger Michael Simonsen, der bor i Søndersø.
- Jeg synes, man skærer alle over én kam, bakker gymnasieeleven Sofie Eder op.
Samme holdning har ejeren af Albert Contemporary, der hurtigt tog kontakt til tvillingesøstrene og inviterede dem til at lave en udstilling i hans galleri.
- Grundlæggende er jeg imod diskrimination. Og det, der foregår lige nu, er censur, og det er udelukkende på grund af, at de kommer fra Rusland, sagde han til TV 2 Fyn i torsdags.
Staten eller enkeltpersoner
Spørger man by- og kulturrådmand i Odense Kommune, Søren Windell (K), adskiller Natalia og Maria Petschatnikovs udstilling sig væsentligt fra den aflyste ballet i Odeon.
17-årige Eren modtog hadbesked efter tv-interview:
- Der er alt for mange muslimer i Danmark
Eren Temur medvirkede i en demonstration mod racisme i Odenses gader. Hadbeskeden, han modtog efterfølgende, styrker hans mission, siger han.
Udstyret med mikrofon og slagsange brugte Eren Temur lørdagen på at demonstrere mod racisme.
TV 2 Fyn fulgte 17-årige Eren Temur rundt i Odenses gader under demonstrationen.
- Fem minutter efter indslaget kørte tikkede beskeden ind, siger Eren Temur.
Eren Temur modtog en besked fra en fremmede mand, som han ikke just havde regnet med.
- Da jeg læste beskeden, rømmede jeg lidt. Jeg kiggede på min familie, og så læste jeg beskeden højt, siger han og fortsætter:
- Det gav mig en ubehagelig følelse, men samtidig styrkede det min vilje i, at jeg står fast over for det her.
Beskeden, som Eren Temur modtog, lød sådan her:
- Så dig i tv. Der er alt for mange muslimer i Danmark. Hvis de er så utilfredse, så kan de fucke hjem, hvor de kommer fra! Ukrainerne vil vi hjertens gerne hjælpe, men muslimerne viser gang på gang, at de ikke kan leve i et civiliseret land som Danmark! Derfor må der massive hjemsendelser til!
Eren Temur kommenterede i TV 2 Fyns indslag den særlov, som er blevet vedtaget. Særloven medfører andre rettigheder og vilkår for ukrainske flygtninge end for flygtninge fra andre lande.
- Det ukrainske folk har min dybeste medfølelse og sympati, men forskelsbehandlingen mellem flygtninge kan jeg ikke stå inde for, sagde han i indslaget.
Eren Temur mener, at beskeden han modtog passer ind i et større samfundsmæssigt problem.
- Jeg mener, at den her besked er et billede på, at der er en racistisk diskurs i politik, som folk så hopper med på. Der er blevet skabt et narrativ omkring muslimer, at de er uciviliseret og ikke integreret, siger Eren Temur.
Det var på grund af FN’s officielle dag mod racisme, at Eren Temur og andre demonstranter gik på gaden med budskaber om mangfoldighed og ligeværd.
- Jeg tænker, at beskeden er motiveret på baggrund af min hudfarve. Havde det været en dansker, der havde stået og råbt op, så var beskeden muligvis ikke tikket ind.
- Men jeg tror, at folk har svært ved, at os nydanskere godt kan råbe op om ting. Han får det til at lyde som om, at jeg er her som gæst. Han skriver i den sidste del af beskeden, at muslimer skal hjemsendes i massevis, siger Eren Temur.
Det påvirkede den unge demonstrant, at han skulle stå model for sådan en besked.
- Jeg sad i et kort øjeblik med en tomhedsfornemmelse. Jeg prøvede at samle ord. Jeg sad og følte mig lille. Men bagefter styrkede det mig. Jeg står meget mere fast i det, jeg kæmper for, siger Eren Temur.
Eren Temur er ikke i tvivl om, at han vil fortsætte med at bekæmpe racisme, som han mener, er et stigende problem i det danske samfund.
- Jeg kan ikke bruge sådan en hadbesked til andet end, at det styrker mig i min dagsorden. Jeg tager sådan en besked og omvender den til noget positivt.
TV 2 Fyn har forsøgt at kontakte manden, der har skrevet beskeden. Det har desværre ikke været muligt.
Det er ikke første gang af foreningen Racismefri By bliver mødt af modstand og chikane. Sidste år satte foreningen 100 plakater op i Odense centrum, men efter et døgn var næsten alle plakater revet ned eller malet over. Det kan du læse mere om her.
- Aflysningen af balletten var simpelthen symbol på Rusland lige der, hvor agressionen var sket. Det var et nationalsymbol, og de kom og repræsenterede Rusland, siger han og tilføjer:
- Og den havde jo ikke taget afstand til det russiske styre, hvilket jeg godt forstår, for det er statsballetten, og så havde den nok ikke levet i dag.
Alligevel holder han fast i, at der ikke er noget problem i at lade tvillingesøstrene udstille på det odenseanske galleri senere på året.
- Det er jo enkeltpersoner, som offentligt har taget afstand til det russiske styre. Vi skal passe på, at de sanktioner, vi vil lægge på Putin og hans venner, ikke bliver en censur af russerne. Og jeg synes, den her situation viser, hvad kultur kan. Den kan skabe debat hjemme i stuerne.
Men ikke alle dem, der søndag er på tur i Vestergade i Odense er enige i, at man kan lave det skel.
- Hvor skal man udelukke, hvis man ikke generaliserer. Det betyder ikke, at jeg vil pege fingre af alle russere, jeg ser på gaden. Men lige nu synes jeg, det er svært at sige, hvem der må, og hvem der ikke må. Og når de stadig har russisk statsborgerskab, har de valgt at kendes ved Rusland, siger Mie Jørgensen.
I Berlin, hvor Natalia og Maria Petschatnikov bor, glæder de sig nu over, at de kan få lov til at lave deres udstilling i Odense.
- Jeg synes, det er virkelig vigtigt, at folk står sammen i mod ondskaben, og det virkelig onde, der foregår. Og den ondskab er ikke den russiske kultur, siger Maria Petschatnikov.