Odense Zoo åbner for besøgende:
- Jeg har glædestårer i øjnene
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Odense Zoo genåbnede onsdag portene til stor glæde for forventningsfulde besøgende.
Den fynske zoologiske have har være tvangslukket i over to måneder, og det var alt for længe ifølge odenseanske Anne Christensen. Hun stod troligt og ventede da portene gik op, og var Odense Zoos første gæst siden nedlukningen.
- Jeg har glædestårer i øjnene, for jeg har sådan savnet det, siger hun til TV 2/Fyn og fortsætter:
- Jeg har glædet mig så meget, at jeg næsten har haft ondt i maven.
Rygte om aflivning: Pengene vælter ind til Odense Zoo
Et facebookopslag med et rygte om, at Odense Zoo er i fare for at skulle aflive dyr, har fået fynboerne til at donere penge til den lukkede zoo i uset omfang.
Opdatering
- Odense Zoologiske Have må desværre endnu ikke åbne. Manglende entreindtægter til blandt andet foder betyder, at de måske bliver nødt til at aflive nogle af dyrene. Det er helt forfærdeligt.
Sådan lyder det i facebookopslag, der i disse dage spreder sig med lynets hast. I teksten bliver alle opfordret til at donere ti kroner via Mobilepay til Odense Zoo. Og det har de i den grad kunnet mærke i Odense Zoo.
Alene tirsdag har haven indtil nu modtaget 315.600 kroner, og siden fredag er der kommet i alt. De fleste af donationerne er små beløb.
- Jeg er rørt. Det er helt vildt, og jeg opfatter det som et udtryk for, at vi har kæmpe opbakning fra vores publikum, siger Bjarne Klausen, der er direktør for Odense Zoo.
Direktøren afviser dog kategorisk, at dyrene i Odense Zoo er i fare for at blive aflivet, som det ellers står i opslaget.
- Det er vi slet ikke ude i. Det er det sidste, vi vil gøre, da dyrene jo er vores eksistensberettigelse og vores indtægtskilde, siger han.
Direktøren for Københavns Zoologiske Have udtalte fredag, at de kunne komme i en situation, hvor de kunne blive tvunget til at reducere i bestanden, da de ikke som forventet fik lov at åbne nu, men må vente til 8. juni.
Men selvom facebookopslaget fejlagtigt nævner at dyrene i Odense Zoo risikerer aflivning, tror Bjarne Klausen ikke, at det har været afgørende for de mange donationer.
- Jeg tror, at fynboerne ved, at vi har store økonomiske problemer efter en længere nedlukning, og når vi får så mange donationer, så opfatter jeg det som et udtryk for støtte og ikke som en frygt for, at vi skal aflive dyr, siger Bjarne Clausen.
Af opslaget fremgår det, at målet med indsamlingen er halvanden million kroner. Men selv om der stadig er et godt stykke til det beløb, tæller hver en krone i Odense Zoo.
- Vores likviditet er presset, så pengene falder på et meget tørt sted, siger direktøren.
Må gøre noget
Charlotte Hempel Barkholt er en af de mange, der har doneret penge til Odense Zoo.
- Da jeg så opslaget her til morgen, at de eventuelt ville aflive dyrene, så tænkte jeg: Vi må gøre et eller andet, siger Charlotte Hempel Barkholt.
Hun var dog aldrig i tvivl om, at Odense Zoo ikke havde planer om at aflive dyrene i haven, selv om facebookopslaget fejlagtigt nævnte det.
- Jeg er sikker på, at det vil de ikke gøre, men vi kan risikere, at de vil sætte besætningen ned, så vi ikke har lige så mange fantastiske dyr i Odense Zoo, siger Charlotte Hempel Barkholt.
Ville du alligevel have doneret penge, selv om det ikke havde stået i opslaget, at de ville aflive dyrene?
- Helt sikkert. Jeg ved, at forholdene kan blive dårligere. Det kan være, kvaliteten af foder bliver dårligere. Det er katastrofalt, når der ikke er penge til at give mad til dyrene.
Regeringen besluttede torsdag, at kun zoologiske have, hvor man kan køre rundt i egen bil, må åbne nu. Både København, Aalborg og Odense Zoo må vente med at åbne til 8. juni.
Anne Christensen har haft livslang kærlighed til dyr, og tvangslukningen har været hård for hende.
- Det var næsten ikke til at holde ud. Men det bliver man jo nødt til, der er ikke så meget andet at gøre, siger hun.
Normalt besøger Anne Christensen Odense Zoo én gang om ugen. De første dyr hun skal gense, er hyacinteraraerne – der er det største medlem af ara-gruppen indenfor papegøjefamilien.
- Jeg skal ned og se, om de har det godt, fortæller den trofaste zoo-gæst.
Der er meget, der skal indhentes efter to måneder uden besøg i zoo, så hun planlægger at komme to gange om ugen det næste stykke tid. I dag ska hun være i zoo mindst et par timer.
Hyggelig og afslappende atmosfære
Merete Petersen er også fra Odense. Hun bor i nærheden og kommer tit forbi og kigger, og har savnet sine besøg.
- Jeg tror også, dyrene har kedet sig lidt over, at der ikke kommer nogen og kigger på dem. Det er der nogen af dyrene, der gerne vil og er selskabeligt anlagt, siger hun.
Onsdag skal hun gå sin sædvanlige rute.
- Jeg har ikke lige nogle bestemte ting, jeg kigger på, fortæller Merete Petersen.
Her er forklaringen: Vandstanden er faldet drastisk i Odense Å
I løbet af det seneste døgn er vandstanden i Odense Å faldet med halvanden meter. Åen er i gang med at blive renset.
Hvis du bevæger dig en tur ned på stierne langs Odense Å, vil du muligvis undre dig over, hvorfor vandstanden i Fyns længste å er så lav.
- Det er en bevidst sænkning. Vi gør det hvert år i forbindelse med den årlige oprensning af åen, siger Michael Theilmann, der er skov- og naturforvalter i Odense Kommune.
Åen skal renses på strækningen fra Erik Bøghs Sti i det sydlige Odense til Ejby Mølle i det østlige Odense.
- Vi skal have ryddet grundigt op. Hvert år finder vi cykler, indkøbsvogne, skrammel og også nogle overraskelser, som ikke hører hjemme i vandet, siger Michael Theilmann.
Undgår at udløse mini-tsunami i åen
Når åen renses, sænkes et såkaldt stigbord, der er en lem, som regulerer vandgennemstrømningen i en sluse, ned ved Munke Mose. Det skete tirsdag og foregår over en længere periode.
- Det gør vi ganske langsomt for at minimere påvirkningen på dyr, flora og fauna. Hvis vi gjorde det hurtigt, ville vi udløse en lille tsunami, der ville gå ud over dyr og planteliv, forklarer Michael Theilmann.
- Men nu er vandstanden først sænket den nødvendige halvanden meter efter 24 timer, og både dyr, planter og mudderaflejringer tager ingen skade, siger skov- og naturvejlederen.
Oprydningen er startet af et privat firma onsdag morgen.
- Det er en stor og møgbeskidt opgave, konstaterer Michael Theilmann.
Odense Å er 54 kilometer lang og løber gennem Odense. Åen har sit udspring i Fyns største sø, Arreskov Sø, og munder ud i Odense Fjord.
Odenseaneren Carina Samsøe har årskort og besøger ofte zoo flere gange om måneden.
- Der er en stemning herinde, der gør, at det er hyggeligt og afslappende at være herinde, siger hun.
Odense Zoo genåbnede onsdag klokken 9.00 og holder åbent hele ugen til klokken 17.00 bortset fra weekenden, hvor de lukker en time senere.