Rapport fastslår: Forvaltning bruger hovedløst penge
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
En ny rapport udarbejdet af revisionsfirmaet BDO retter skarp kritik mod Odense Kommunes måde at bruge penge på. En professor i økonomi sammenligner forbruget med teenagere, der svinger dankortet uden at tjekke kontoen.
I en ny rapport udarbejdet af revisionsfirmaet BDO rettes skarp kritik mod Odense Kommunes største forvaltning, Børn- og Ungeforvaltningen, der over en årække har brugt flere penge, end der har været afsat i budgettet. Det skriver DR Fyn.
Alene i år er budgettet i dele af forvaltningen overskredet med omkring 70 millioner kroner, og i rapporten udstilles forvaltningens manglende evne til at styre sin økonomi, da forvaltningen bruger penge, uden at skele til sit eget budget først.
Merforbruget af penge bliver undskyldt med, at der ikke er sat penge nok af til formålene.
- Det svarer jo til, at vi havde tre teenagebørn, der skal ud at rejse i sommerferien og har fået 10.000 kroner at rejse for. Når de så er nået halvvejs, har de ikke kigget på deres konto for at se, hvad de har tilbage til resten af turen, siger Per Nikolaj Bukh, der er professor i økonomi og ledelse på Aalborg Universitet til DR.
- En af de mest alvorlige rapporter, jeg har læst
Økonomiprofessoren forklarer, at rapporten nævner, at der i forvaltningen er mangel på nogle fundamentale økonomistyringsteknikker, der ellers bruges i langt de fleste af landets andre kommuner.
Nye børnehuse på vej:
- Vollsmose skal have en ny start
Odense afsætter nu 109 millioner kroner til blandt andet fire nye børnehuse. Tre af dem skal ligge i Vollsmose.
Der kommer flere børn i Odense de kommende år. Derfor vil kommunen nu etablere fire børnehuse og skabe flere vuggestuepladser.
Det besluttede partierne onsdag aften, hvor de afsætter 109 millioner kroner til projektet.
- Det er dejligt, og jeg glæder mig meget til at komme i gang, siger Odenses Børn- og Ungerådmand Susanne Crawley (RV).
Tre ud af fire på samme adresse i Vollsmose
I Vollsmose lukker man seks ud af de syv daginstitutioner og bygger tre nye. De skal bygges på den gamle H.C. Andersen Skole.
- Det er en nødvendighed, fordi vi har nogle børnehuse, som er helt udtjente. Det er på tide, at man ser nogle fysiske tegn på, at Vollsmose skal have en ny start, siger Odenses Børn- og Ungerådmand Susanne Crawley.
Det skal være tre selvstændige institutioner med egen indgang og legeplads. Det er endnu uvist, om der skal være fælles køkken.
- Vi bygger dem samme sted, fordi det er en fordel for de voksne at være sammen, når der for eksempel er sygdom. Men også fordi det er en god mulighed at bruge den gamle H.C. Andersen skole, som ligger rigtig godt, siger Susanne Crawley.
Medarbejdere og forældre skal involveres
Den sidste daginstitution skal bygges i det sydvestlige Odense. I de nye byggerier skal der være fokus på bæredygtighed og et godt arbejdsmiljø for medarbejderne, som også vil blive inddraget i byggeprocessen.
- Medarbejdere og forældre skal være med til at udvikle de nye børnehuse. Jeg forestiller mig, at man kan lave forskellige profiler. For eksempel kan man lave en musikbørnehave eller en naturbørnehave, siger Susanne Crawley (RV).
Udover de fire dagtilbud vil kommunen også opgradere med flere vuggestuepladser og bygge nye gæstehuse og legestuer i dagplejen.
Rapporten kommer kun få dage efter en anden rapport om det specialiserede socialområde i Odense Kommune udarbejdet af Rambøll. I den har man identificeret en række muligheder for besparelser på socialområdet i hele kommunen.
Men først med BDO-rapporten kastes der et kritisk lys på årsagerne til merforbruget i Børn- og Ungeforvaltningen.
En tredje konklusion i rapporten er, at der er meget lidt information mellem embedsmændene og politikerne omkring overholdelse - eller mangel på samme - i budgettet.
Red Barnet:
- Formandens utålmodighed er en hædersbevisning
I forbindelse med Red Barnets sommerlejr for udsatte børn kalder børn- og ungerådmand i Odense Red Barnets formand for utålmodig, og det ser bestyrelsen som en hædersbevisning.
Red Barnets årlige sommerlejr mangler i år tilmeldinger, og ifølge organisationen hænger det sammen med, at Odense Kommune ikke har gjort nok for at få tilmeldinger til lejrene.
Børn- og ungerådmand i Odense Kommune, Susanne Crawley (RV), kaldte i den forbindelse tirsdag Red Barnet Odenses formand for utålmodig.
Den udtalelse kommenterer Red Barnets bestyrelse i dag onsdag på. De ser nemlig formandens utålmodighed som en hædersbevisning.
- At Susanne Crawley kalder vores formand, Sara Ekknud Windell, for ”lidt utålmodig” i denne sammenhæng ser vi som en hædersbevisning. Hendes utrættelige arbejde for at få henvisningen af børn i gang til lokalforeningens fire lejre over de seneste to måneder ser nu endelig ud til at bære frugt, skriver bestyrelsen i en mail til TV 2/Fyn.
Rådmand: Kritik er rettet for tidligt
Ifølge Red Barnets bestyrelse har udsatte familier i år endnu mere brug for gode ferieoplevelser end ellers på grund af corona.
Og af den årsag er både Red Barnet og også det konservative byrådsmedlem i Odense Kristian Guldfeldt uforstående overfor, hvorfor kommunen ikke gør mere.
- Udsatte familier har været under et ekstraordinært pres under nedlukningen i forbindelse med Corona krisen, hvilket betyder at gode og givende ferieoplevelser er blevet endnu vigtigere end tidligere, så børn og familier kan komme på fode igen, skriver bestyrelsen.
Spørger man børn- og ungerådmand i Odense Kommune, Susanne Crawley (RV), retter Red Barnet dog deres kritik mod kommunen en anelse for tidligt.
Ifølge hende har det nemlig indtil for blot en uge siden været usikkert, om sommerlejrene overhovedet kunne afholdes på grund af corona.
Og derfor synes hun i den forbindelse, at Red Barnet Odenses formand, Sara Ekknud Windell, har virket lidt utålmodig.
Bestyrelsen tilfredse med rådmands udmelding
Ifølge Susanne Crawley bør hverken Red Barnet eller andre frivillige organisationer være nervøse for, om de kan finde børn nok til deres sommerlejre.
- Jeg kan betrygge alle de frivillige foreninger med, at nu, hvor vi ved, at lejrene gerne må afholdes, så skal vi også nok gøre vores til, at de lejre vil blive fyldt op, siger hun.
Og netop den udmelding er Red Barnets bestyrelse godt tilfredse med.
- Bestyrelsen for Red Barnet Odense noterer sig med tilfredshed, at rådkvinde for Børn- og Ungeforvaltningen, Susanne Crawley, nu vil gøre alt for at sikre henvisning af sårbare børn til de frivillige organisationers sommerlejre, herunder Red Barnet Odense, skriver bestyrelsen.
Medlem af Børn- og Ungeudvalget Christoffer Lilleholt (V), ser på rapporten med stor alvor og mener ikke, at det er en ordentlig måde at drive forvaltning på.
- Det er meget alvorligt, at vi ikke kan stole på de budgetter, vi har. Det står klart for enhver, at der er plads til forbedring. Det er én af de mest alvorlige rapporter, jeg har læst i den tid, jeg har siddet i Odense Byråd, siger han til DR Fyn.
Har ikke været godt nok klædt på
Ansvaret for problemerne med økonomien falder ifølge Per Nikolaj Bukh tilbage på forvaltningens ledelse, nemlig rådmanden og direktionen.
Rådmand i Odense kritiseres for at true Red Barnet til tavshed
Børn- og ungerådmand Susanne Crawley Larsen langede ud efter Red Barnet i Odense for at gå til pressen med en historie om, at nogle børn i Odense sulter. Formanden for Red Barnet truede med at gå i protest.
Under coronakrisen kom Red Barnet i Odense med et nødråb i en artikel i Fyens Stiftstidende om, at nogle børn i Odense sultede som følge af krisen, og det fik børn- og ungerådmand Susanne Crawley Larsen fra Radikale Venstre til tasterne for at sætte formand for Red Barnet i Odense Sara Ekknud Windell på plads.
"Det er meget alvorligt at gå ud og sige, at børn sulter", skriver Susanne Crawley Larsen i en e-mail til formanden for Red Barnet.
TV 2/Fyn har fået aktindsigt i korrespondancen mellem Susanne Crawley Larsen og Sara Ekknud Windell. Rådmanden skriver videre:
"Du har miskrediteret min forvaltning på et forkert grundlag."
"Det værste er, at den tillid, der fra forvaltningens side har været til Red Barnet, har lidt et knæk, og det gælder også for mig", skriver Susanne Crawley Larsen.
Frivillig Red Barnet-formand truer med at gå
Så truede formanden for Red Barnet med at trække sig fra posten. Sara Ekknud Windell skriver efterfølgende tilbage til Susanne Crawley Larsen:
"Hver eneste dag i tre uger har vi arbejdet på at samle penge ind. De seneste uger har vi vel rejst over 50.000 kroner til disse børn," skriver Sara Ekknud Windell.
"Hvis det ikke er godt nok på grund af en artikel, så er jeg officielt fortid", lyder det fra Red Barnet-formanden.
Venstre-ordfører: Jeg får ondt i maven
Venstres politiske ordfører i Odense, Christoffer Lilleholt, ærgrer sig over måden, som Susanne Crawley Larsen har håndteret bekymringerne i Red Barnet på. Han mener, at Odense Kommune skal behandle frivillige bedre, og han forstår ikke, hvorfor rådmanden kritiserer Red Barnet så voldsomt.
- Jeg læser det ikke som en kritik af Odense Kommune. Jeg læser det som en rigtig bekymring fra Red Barnet, om at de unge børn, som vi har i Odense, har nogle problemer og udfordringer, især under coronakrisen, hvor det nu en gang er de svageste, der bliver ramt først i sådan en økonomisk krise, siger Christoffer Lilleholt til TV 2/Fyn.
- Jeg bliver dybt bekymret og får ondt i maven, når jeg læser artiklen, og når jeg læser om de udfordringer, Red Barnet ser ude ved unge og børn, der har problemer. Dem skal vi da hjælpe, og vi skal finde løsninger - kommunen og Red Barnet sammen, siger Christoffer Lilleholt.
Principiel sag
Der er tale om en principiel sag i forholdet mellem en kommune og frivillige. Det mener Frivilligrådet, der repræsenterer det frivillige arbejde i Danmark for sårbare og udsatte.
- Frivillige organisationer har en rigtig vigtig rolle ved at være talerør for udsatte mennesker, hvad enten det er børn eller voksne, og derfor er det så vigtigt, at de har mulighed for at kunne råbe op, når der er alvorlige problemer, siger formand for Frivilligrådet Mads Roke Clausen.
- Jeg vil håbe, at når man som politiker møder sådan en information, at man lytter og er imødekommende over for, hvad der bliver sagt, og måske søger i samarbejde at løse problemerne i stedet for at blive gal i skralden, siger han.
Afviser interview
Både Christoffer Lilleholt og Mads Roke Clausen håber, at de frivillige fortsat efter sagen vil ytre deres holdninger og råbe vagt i gevær, når de støder på udfordringer.
Sara Ekknud Windell sidder fortsat på posten som formand for Red Barnet i Odense, selv om hun truede med at gå.
Hverken Susanne Crawley Larsen eller Sara Ekknud Windell har ønsket at stille op til interview med TV 2/Fyn.
I en fælles udtalelse skriver de:
- Vi ønsker ikke at stille op til interview. Vi er enige om, at vi har et godt og vigtigt samarbejde om at hjælpe de børn i Odense, der har brug for det. Det vil vi hellere bruge vores tid og kræfter på.
Og det er netop omtalte børn- og ungerådmand Susanne Crawley (RV), der selv har bestilt rapporten, og hun erkender, at det ikke ser godt ud.
- Noget burde være styret og organiseret bedre. Det er ikke rar læsning, siger hun.
I den forbindelse mener hun ikke, at hun selv, og andre politikere på området, er blevet klædt godt nok på af embedsværket til at sætte ind tidligere. Alligevel vil de økonomiske problemer ikke få konsekvenser for personalet.
- Det er vigtigere at rette op på de ting, der er at rette op på. Og så betrygge børn og voksne i kommunen om, at de får den hjælp, de har brug for og ret til, siger Susanne Crawley.
Susanne Crawley forventer, at de nødvendige ændringer i forvaltningen er gennemført ved årsskiftet.