Redegørelse og mere overvågning: Politikere vil til bunds i sag om seksuelle byttehandler

Sag om seksuelle byttehandler bliver nu en politisk sag i Odense Byråd, efter TV 2 Fyn har fortalt, at mænd og drenge sælger puff bars til unge piger mod køb af seksuelle ydelser.

Salg af blowjobs og andre seksuelle ydelser til gengæld for nikotinprodukter såsom puff bars bliver nu et politisk anliggende i Odense Byråd. 

Det sker, efter at TV 2 Fyn onsdag kunne afsløre, at mænd og drenge sælger blandt andet puff bars til piger ned til 12-13 års alderen mod seksuelle ydelser. 

TV 2 Fyn har de seneste dage talt med talrige kilder; forældre, elever, organisationer, kommunen og politiet. En såkaldt gråzonemedarbejder fra Odense Kommune samt en medarbejder fra Reden Ung i Odense har begge bekræftet over for TV 2 Fyn, at byttehandlerne foregår.

Gråzonemedarbejder Signe Søndergaard er dog ikke selv vidende om, hvorvidt der er tale om piger helt ned til 12-13-årsalderen eller hvor det præcist foregår.

Nu havner sagen på dagsordenen i flere politiske udvalg. Socialdemokratiets Mads Thomsen har nu bedt den kommunale administration om en redegørelse for, hvad kommunen ved om fænomenet og omfanget af det.

Det er blandt andet puff bars som disse, der handles for seksuelle ydelser.
Det er blandt andet puff bars som disse, der handles for seksuelle ydelser.
Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

- Der skal simpelthen gøres noget. Også selvom vi ikke ved præcist hvad der skal gøres endnu. Jeg har aktiveret forskellige kanaler, for at bliver klogere på emnet, så arbejdet med problematikken starter nu, siger Mads Thomsen.

Han vil samtidig rejse sagen i Børn- og Ungeudvalget, der skal tage stilling til, hvordan man kan styrke indsatsen mod gråzoneprostitution.

Overvågning skal ses efter

Gråzoneprostitution eller byttesex er langt fra et ukendt fænomen i Odense Kommune. Faktisk har Beskæftigelses- og Socialforvaltningen allerede flere medarbejdere, som arbejder målrettet med at forebygge det.

Alligevel har Odense Kommune meget begrænset kendskab til, hvor og hvornår det foregår, da man oftest skal høre om det fra tredjehåndskilder, fortæller beskæftigelses- og socialrådmand Christoffer Lilleholt fra Venstre.

Han vil nu række ud til Q-Park, som ejer den parkeringskælder, som beskrives som et af mødestederne for dem, der ønsker at indgå aftaler om byttesex.

Det kommer bag på Christoffer Lilleholt (V), at omkostningen ved langsommere trafik bliver så stor, som CEPOS har beregnet.
Det kommer bag på Christoffer Lilleholt (V), at omkostningen ved langsommere trafik bliver så stor, som CEPOS har beregnet.
Foto: Morten Albek

Christoffer Lilleholt mener, at videoovervågningen skal ses efter i sømmene, så det kan afdækkes, om der er blinde vinkler. Han medgiver, at det blot kan komme til at flytte problemet et andet sted hen.

- Men det er usundt for de unge at opholde sig i miljøet nede i kælderen. Så vil vi hellere have dem op på gaden, hvor vi kan holde øje med dem. Jeg beder også vores sikringsenhed om at se på, om der skal mere overvågning op i gaderne, siger Christoffer Lilleholt.

Rådmanden medgiver dog, at overvågning næppe fjerner problemet med byttesex helt. Det problem ser han som en anden og større udfordring.

- Men jeg synes, vores medarbejdere gør et rigtig godt stykke forebyggende arbejde allerede. Derfor forestiller jeg mig, at vi på næste møde i udvalget sætter os ind i, præcis hvad der allerede bliver gjort mod det, siger han.

Unge ser det ikke som prostitution

Næstformanden i Beskæftigelses- og socialudvalget, Socialdemokratiets Cæcilie Crawley, er overbevist om, at problemet er større, end man umiddelbart skulle tro.

- Jeg synes det giver en oplagt mulighed for at genbesøge indsatsen på området, og finde ud af, om vi gør nok. Jeg tror især, man kan blive meget bedre til at lave en opsøgende indsats overfor udsatte unge, siger hun.

Ifølge TV 2 Fyns oplysninger opstår kontakten mellem køber og sælger i nogle tilfælde i parkeringskælderen under Thomas B. Thriges Gade via det sociale medie Snapchat . Her er der en søjle, hvor piger har skrevet deres Snapchat-navn med sort tusch for at få kontakt til potentielle sælgere.
Ifølge TV 2 Fyns oplysninger opstår kontakten mellem køber og sælger i nogle tilfælde i parkeringskælderen under Thomas B. Thriges Gade via det sociale medie Snapchat . Her er der en søjle, hvor piger har skrevet deres Snapchat-navn med sort tusch for at få kontakt til potentielle sælgere.
Foto: TV 2 Fyn

Hun oplyser dog, at arbejdet mod gråzoneprostitution er svært, da de unge som gør det, typisk ikke selv ser det som prostitution - og ofte ikke kan mærke om deres grænser overskrides ved det.

Rådmanden for Børn- og Ungeudvalget, Susanne Crawley Larsen (RV) ser med bekymring på udviklingen i gråzoneprostitution i Odense.

- For mig er det desværre ikke nyt, at unge giver seksuelle ydelser i bytte for en sofa at sove på, mad, dyre tasker og tøj. Det er heller ikke nyt, at de som led i et misbrug prostituerer sig. Det der bekymrer mig ved denne sag er, at der tales om meget unge piger og en ny type ulovlige produkter.

Hun håber derfor også forældre vil tale med deres børn om sagen, hvilket kan virke forebyggende.

- Jeg kan kun opfordre forældre til at tale med deres børn om sagen her og om, at skolen og andre gode voksne omkring dem er et trygt og tillidsfuldt sted, hvor man kan betro sig, hvis der opstår problemer. Når først det er gået galt, er det en sag for SSP og politiet, siger hun.

Ifølge ungekoordinator Pernille Bjernemose fra Reden Ung i Odense, som både er et forebyggende undervisningsforløb og som tilbyder rådgivningssamtaler til unge i seksuelle gråzoner, så har unge i dag en anden opfattelse af, hvad det vil sige at sælge en seksuel ydelse. De ser det ifølge hende ikke som prostitution.

- De anser det som nogle bytterelationer. Du giver lidt, jeg giver lidt, siger hun.

Oversigt

    Oversigt