Redegørelse og mere overvågning: Politikere vil til bunds i sag om seksuelle byttehandler
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Sag om seksuelle byttehandler bliver nu en politisk sag i Odense Byråd, efter TV 2 Fyn har fortalt, at mænd og drenge sælger puff bars til unge piger mod køb af seksuelle ydelser.
Salg af blowjobs og andre seksuelle ydelser til gengæld for nikotinprodukter såsom puff bars bliver nu et politisk anliggende i Odense Byråd.
TV 2 Fyn har de seneste dage talt med talrige kilder; forældre, elever, organisationer, kommunen og politiet. En såkaldt gråzonemedarbejder fra Odense Kommune samt en medarbejder fra Reden Ung i Odense har begge bekræftet over for TV 2 Fyn, at byttehandlerne foregår.
Gråzonemedarbejder Signe Søndergaard er dog ikke selv vidende om, hvorvidt der er tale om piger helt ned til 12-13-årsalderen eller hvor det præcist foregår.
Nu havner sagen på dagsordenen i flere politiske udvalg. Socialdemokratiets Mads Thomsen har nu bedt den kommunale administration om en redegørelse for, hvad kommunen ved om fænomenet og omfanget af det.
- Der skal simpelthen gøres noget. Også selvom vi ikke ved præcist hvad der skal gøres endnu. Jeg har aktiveret forskellige kanaler, for at bliver klogere på emnet, så arbejdet med problematikken starter nu, siger Mads Thomsen.
Han vil samtidig rejse sagen i Børn- og Ungeudvalget, der skal tage stilling til, hvordan man kan styrke indsatsen mod gråzoneprostitution.
Overvågning skal ses efter
Gråzoneprostitution eller byttesex er langt fra et ukendt fænomen i Odense Kommune. Faktisk har Beskæftigelses- og Socialforvaltningen allerede flere medarbejdere, som arbejder målrettet med at forebygge det.
Alligevel har Odense Kommune meget begrænset kendskab til, hvor og hvornår det foregår, da man oftest skal høre om det fra tredjehåndskilder, fortæller beskæftigelses- og socialrådmand Christoffer Lilleholt fra Venstre.
Han vil nu række ud til Q-Park, som ejer den parkeringskælder, som beskrives som et af mødestederne for dem, der ønsker at indgå aftaler om byttesex.
Christoffer Lilleholt mener, at videoovervågningen skal ses efter i sømmene, så det kan afdækkes, om der er blinde vinkler. Han medgiver, at det blot kan komme til at flytte problemet et andet sted hen.
- Men det er usundt for de unge at opholde sig i miljøet nede i kælderen. Så vil vi hellere have dem op på gaden, hvor vi kan holde øje med dem. Jeg beder også vores sikringsenhed om at se på, om der skal mere overvågning op i gaderne, siger Christoffer Lilleholt.
Rådmanden medgiver dog, at overvågning næppe fjerner problemet med byttesex helt. Det problem ser han som en anden og større udfordring.
- Men jeg synes, vores medarbejdere gør et rigtig godt stykke forebyggende arbejde allerede. Derfor forestiller jeg mig, at vi på næste møde i udvalget sætter os ind i, præcis hvad der allerede bliver gjort mod det, siger han.
Unge ser det ikke som prostitution
Næstformanden i Beskæftigelses- og socialudvalget, Socialdemokratiets Cæcilie Crawley, er overbevist om, at problemet er større, end man umiddelbart skulle tro.
- Jeg synes det giver en oplagt mulighed for at genbesøge indsatsen på området, og finde ud af, om vi gør nok. Jeg tror især, man kan blive meget bedre til at lave en opsøgende indsats overfor udsatte unge, siger hun.
Hun oplyser dog, at arbejdet mod gråzoneprostitution er svært, da de unge som gør det, typisk ikke selv ser det som prostitution - og ofte ikke kan mærke om deres grænser overskrides ved det.
Rådmanden for Børn- og Ungeudvalget, Susanne Crawley Larsen (RV) ser med bekymring på udviklingen i gråzoneprostitution i Odense.
- For mig er det desværre ikke nyt, at unge giver seksuelle ydelser i bytte for en sofa at sove på, mad, dyre tasker og tøj. Det er heller ikke nyt, at de som led i et misbrug prostituerer sig. Det der bekymrer mig ved denne sag er, at der tales om meget unge piger og en ny type ulovlige produkter.
Hun håber derfor også forældre vil tale med deres børn om sagen, hvilket kan virke forebyggende.
- Jeg kan kun opfordre forældre til at tale med deres børn om sagen her og om, at skolen og andre gode voksne omkring dem er et trygt og tillidsfuldt sted, hvor man kan betro sig, hvis der opstår problemer. Når først det er gået galt, er det en sag for SSP og politiet, siger hun.
Ifølge ungekoordinator Pernille Bjernemose fra Reden Ung i Odense, som både er et forebyggende undervisningsforløb og som tilbyder rådgivningssamtaler til unge i seksuelle gråzoner, så har unge i dag en anden opfattelse af, hvad det vil sige at sælge en seksuel ydelse. De ser det ifølge hende ikke som prostitution.
- De anser det som nogle bytterelationer. Du giver lidt, jeg giver lidt, siger hun.
Et blowjob for en puff bar: Piger ned til 6. klasse frygtes at lave byttehandler med seksuelle ydelser
Piger ned til 12-13-årsalderen indgår "byttehandler", hvor de køber puff bars mod seksuelle ydelser. Det fortæller forældre og elever til TV 2 Fyn. Kommune bekræfter, at handlen finder sted, men er ikke vidende om, at piger i 12-13-årsalderen deltager
Rettelse: Tidligere fremgik det i artiklen, at det blev bekræftet både af forældre og elever, at piger helt ned i 6. klasse foretog byttehandler med seksuelle ydelser. TV 2 Fyn ønsker at præcisere, at disse kilder er andenhåndskilder og derfor ikke med 100 procents sikkerhed kan bekræfte, at byttehandlerne finder sted, da disse oplysninger hviler på, hvad de har fået at vide og ikke, hvad de selv har set.
Et blowjob for en puff bar.
Det er den byttehandel, piger helt ned i 6. klasse på skoler i Odense indgår med drenge og mænd på blandt andet McDonald's toiletter ved Fisketorvet.
Det fortæller både forældre og elever til TV 2 Fyn. En række elever og forældre fortæller, at handlen involverer piger ned i 12-13 årsalderen. Ingen kilder kan bekræfte med 100 procents sikkerhed, at det involverer så unge piger.
Odense Kommunes gråzonemedarbejder Signe Søndergaard bekræfter, at handlerne finder sted. Men hun understreger, at hun ikke er vidende om, hvorvidt handlerne involverer piger helt ned til 6. klasse. Og hun ved heller ikke præcist, hvor det foregår. Hun understreger dog også, at der er et mørketal, som kommunen "ikke har fået øje på".
Ifølge TV 2 Fyns oplysninger kommer drengene og mændene i kontakt med pigerne primært gennem Snapchat, og her aftaler de, hvad ydelsen skal være for de hyperpopulære, nikotinholdige e-cigaretter puff bars, som siden april 2022 har været forbudt at sælge i Danmark.
Ingen af de forældre og elever, TV 2 Fyn har talt med i tilblivelsen af denne artikel har ønsket at stå frem. Undtagen Martin Vizago.
Han har en datter i 7. klasse på Munkebjergskolen, hørte første gang om byttehandlerne på et ekstraordinært forældremøde på skolen den 25. september.
På mødet tog skolens inklusionsvejleder Bjarne Bøgelund ordet.
Han fortalte forældrene, at skolen efter et møde med SSP havde bestyrket mistanke om, at byttehandlerne fandt sted. Han nævnte, at det skulle ske ved McDonald's og i parkeringskælderen ved siden af restauranten.
Skolens medarbejder kunne til mødet ikke sige, om elever fra Munkebjergskolen var involveret, men han bad forældrene være opmærksomme.
Efter mødet bekræftede Martin Vizagos datter over for ham, at hun kender nogle jævnaldrende piger, som har betalt for puff bars med seksuelle ydelser.
Hun fortalte også, at det ikke kun er e-cigaretterne, der er med i byttehandlerne. Mændene kan også diske op med McDonald's-mad, energidrikke eller penge.
- Hun fortalte, at i starten kunne pigerne selv købe de ulovlige puff bars, men så slap pengene op, og da var de blevet afhængige. Ved at sælge seksuelle ydelser kan de tjene to-tre puff bars på fem minutter, fortæller Martin Vizago.
Byttesex-fænomenet
TV 2 Fyn har de seneste dage talt med flere forældre, elever, organisationer, kommunen og politiet, og her er flere bekendt med rygterne. Det er Signe Søndergaard også. Hun er gråzonemedarbejder i Odense Kommune, og hun bekræfter over for TV 2 Fyn, at byttehandlerne foregår.
- Vi ved, at det eksisterer, siger hun. Hvor det præcist foregår, ved Signe Søndergaard dog ikke, understreger hun.
Som gråzonemedarbejder har Signe Søndergaard fokus på mistrivsel, og hun har blandt andet haft anonyme samtaler med børn og unge, der bytter sex for varer.
Hun har dog svært ved at vurdere omfanget af det, hun kalder et ”byttesex-fænomen”.
- Der er sikkert et mørketal, vi ikke har fået øje på. Men jeg ved heller ikke, hvordan vi skal få øje på det, siger Signe Søndergaard.
Signe Søndergaard har arbejdet i misbrugsmiljøet i flere år, og i lang tid har fagfolk betragtet byttesex-fænomenet som narkotika-relateret, men nu har det ifølge hende spredt sig til andre områder.
- Men det er langt fra min opfattelse, at det er blevet normalt blandt unge, siger hun.
Ungekoordinator Pernille Bjernemose i Reden Ung i Odense, der både er et forebyggende undervisningsforløb, og som tilbyder rådgivningssamtaler til unge i seksuelle gråzoner, bekræfter at have haft konkrete samtaler med flere unge, der sælger seksuelle ydelser for puff bars.
- Jeg har ingen grund til ikke at tro på det, de unge har fortalt mig, siger Pernille Bjernemose.
Hun fortæller, at de unge har en anden opfattelse af, hvad det vil sige at sælge en seksuel ydelse. De ser det ikke som prostitution, fortæller Pernille Bjernemose.
- De anser det som nogle bytterelationer. Du giver lidt, jeg giver lidt, siger hun.
Snapchat-søjlen
Ifølge TV 2 Fyns oplysninger opstår kontakten på Snapchat mellem køber og sælger i nogle tilfælde i parkeringskælderen tæt på McDonald's et sted, hvor der ikke er kameraovervågning.
Her er der en søjle, hvor piger har skrevet deres Snapchat-navn med sort tusch for at få kontakt til potentielle sælgere.
Det oplevede Martin Vizagos datter. En dag hang hun ud med fire jævnaldrende piger, som over Snapchat skrev med en mand og aftalte at have sex på et toilet. Her indså Martin Vizago situationens alvor.
- Min datter fortalte, at hun havde spurgt en veninde, hvordan hun kan gøre det. Veninden svarede: ”Man skal bare lukke øjnene, så er det hurtigt overstået”.
Helt ned i de små klasser
Rygterne er mange og florerer rundt i klasserne på tværs af flere odenseanske skoler, og TV 2 Fyn har talt med en række piger, der uafhængigt af hinanden fortæller, at de er bekendt med historien.
- Jeg har hørt, at der er piger på min egen alder, som giver sutter til nogen, og så får de noget for det, siger Laura Holtoug på 14 år. Hun går i 8. klasse på Paarup Skole.
16-årige Laura Bruneberg har hørt samme historie fra venner.
- Jeg har hørt, at der er mange piger, der går rundt ude på gaden, og hvis de så for eksempel giver en ældre mand en sutter, så får de en puff bar, siger Laura Bruneberg.
- Det virker ikke behageligt. Det kunne lige så godt være ens lillesøster eller ens bedste veninde. Det er helt ned til de små klasser. Det er lidt foruroligende at tænke på, siger hun.
Politiet involveret
Den 4. oktober nåede historien også til Fyns Politi, der over for TV 2 Fyn bekræfter at have modtaget et tip om, at der afhentes forudbestilte puff bars, snus og lignende i området omkring parkeringskælderen.
Skoleleder på Munkebjergskolen Finn Holm Ewald vil ikke stille op til interview, men fortæller, at skolen har taget historierne alvorligt og undersøgt dem nærmere, indtil nu uden resultat.
Chefen for SSP i Odense, Tommy Holst, fortæller, at han også har undersøgt, om der er hold i historierne.
- Jeg har fulgt rygtet, siden det kom, og vi har forsøgt at undersøge det. Men vi har ikke kunnet få det bekræftet, siger han.
McDonald's vil i dialog
Franchisetageren af McDonald's-restauranten ved Fisketorvet i Odense Michael John Kristiansen skriver i en mail til TV 2 Fyn, at han er "chokeret over at høre, at der foregår såkaldt gråzoneprostitution i centrum af Odense – og ikke mindst at en af vores restauranter angiveligt har været mødested."
I mailen skriver han, at hans medarbejdere ikke kan genkende problemet, men at det bliver taget alvorligt, og derfor er restauranten nu i dialog med Natteravnene, som man allerede har et samarbejde med. Michael John Kristiansen skriver også, at McDonald's vil gå i dialog "med andre relevante aktører for at afdække, om der er andet, vi kan gøre for at have fokus på dette."
Personalet på McDonald's har oplevet, at restaurantens toiletter bruges som offentlige toiletter om aftenen og natten, og derfor bliver de låst klokken 22 - en nøgle kan dog udleveres, hvis man skal på toilettet, lyder det.
"Vores medarbejdere koncentrerer sig primært om at servicere gæsterne og holde orden i restauranten, men de vil i den kommende tid have øget fokus på særligt de unges adfærd," skriver Michael John Kristiansen.