Regnskabs-boom: Fynske drivhuse et hit under coronaen
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Corona-pandemi satte gang i havearbejdet og drømmen om drivhuse og orangerier.
En eksplosiv stigning i efterspørgslen. Sådan oplevede den fynske drivhusproducent Juliana Drivhuse 2020.
Det netop offentliggjorte regnskab var det hidtil bedste, og det kan man fortrinsvis takke corona-pandemien for.
Bruttofortjenesten voksede fra 57 til 99 millioner kroner, og overskuddet før skat steg fra 11 til 48 millioner kroner.
Trend breder sig på Fyn: Tenna sagde job op og flyttede med familien ind på 35 kvadratmeter
David og Tenna solgte deres rummelige parcelhus i Odense og flyttede hele deres fire mand store familie ind på 35 kvadratmeter.
Hvor nogle familier ikke kan få kvadratmeter, rum, badeværelser og ting nok, så spreder der sig en tendens, der peger i den modsatte retning, over hele Fyn.
Flere og flere forsøger nemlig at skære ind til benet og kun leve med det mest nødvendige.
Sådan en familie findes ved Faaborg. Her bor far David Rysholt Christensen og mor Tenna Elisabeth Rysholt sammen med deres to drenge Villiam og Elliot på bare 35 kvadratmeter.
De er flyttet fra et større hus i Odense til et lillebitte hus i et bofællesskab udenfor landsbyen Diernæs ved Faaborg.
- En af de ting, vi ville have, var mere frihed og herunder ligger økonomisk frihed. Og jo mindre, man bygger, jo billigere er det. Så lige nu er vi faktisk gældfri, siger Tenna Elisabeth Rysholt.
Selvom familien har to biler og drengene går i private institutioner, har det været muligt for hende at sige sit fuldtidsjob op.
Det kunne hun, efter familien byggede deres eget hus af en gammel skurvogn. Et hjem, der indtil videre har rummet alt det, de havde behov for.
Planerne var ellers et hus på 150 kvadratmeter, men planen blev skaleret ned igen og igen, for meget mindre kunne gøre det. Faktisk blev de færre kvadratmeter en velsignelse. Mindre tid til rengøring, mindre arbejdstid for at tjene penge til huslån og mere tid til samvær
Det er dog ikke kun familien ved Faaborg, der vil leve mere simpelt.
Stor interesse for små huse
Hos Brenderup Højskole udbyder de både weekend- og længerevarende kurser om de såkaldte offgrid tiny houses.
- Interessen har været fuldstændig overvældende, siger sekretær på skolen, Jakob Stridsland.
- På to dage havde vi udsolgt på et kursus, vi havde udbudt. Folk stormede til.
Den store interesse handler til dels om de små huse, men også om en ny måde at leve på.
Eksempelvis handler offgrid-begrebet om huse, der ikke er tilsluttet eksempelvis kloak og elnet.
Tanken om ikke at være koblet til de normale tjenester, som man ville finde det i andre boliger, udgør dog også et overlevelsesproblem for de små huse, men det vender vi tilbage til.
Frygten for en trailerpark
For i Middelfart kommune spirer idéen om tiny houses også.
Jettie Nielsen er en ildsjæl, der kæmper hårdt for at lave et område for tiny houses tæt på Brenderup, som skal hedde Grobund.
Et sted, hvor hun selv også drømmer om at skulle bo, og hvor der skal være boliger i størrelser fra 18 til 60 kvadratmeter.
- Der er et stort arbejde med lokalplanen. Det ved alle, der nogensinde har beskæftiget sig med sådan noget.
Efterspørgslen på husene har dog været stor, og det er meningen, at bydelen skal være et bæredygtigt sted.
- Når man vælger et offgrid tiny house, så er det jo også med en tanke om, at det ikke belaster det større system. Folk er måske ikke bevidste om det, men det koster eksempelvis en masse energi at pumpe kloakaffaldet over store afstande.
Både hos familien Rysholt i Faaborg Kommune og hos Jettie Nielsen går et ønske om et mere bæredygtigt hus også igen.
Hos de forskellige udvalg i kommunerne dukker idéen om plads til de små huse også op rundt omkring på Fyn.
Eksempelvis i Svendborg og Odense Kommune. I sidstnævnte eksempel vil man fortsætte med at drøfte muligheden, men det er her, vi vender tilbage til de små huses udfordringer. For netop tilslutningen til de offentlige kloakker udgør et problem, kan man læse af Odenses by- og kulturudvalgs referat.
Dertil kommer frygten for et 'trailerpark'-lignende område ligesom at regler, der normalt gælder for campingvogne, kan være et benspænd. Alligevel arbejder man videre med idéen om et område for de små hus, der både findes med og uden hjul,
Drømmen om et friere liv
Kursisterne, der går på Brenderup Højskole for at lære mere om tiny houses ,fordeler sig over dem, som bare vil have inspiration til det flyttemodne folk, som er klar til at rykke ind i et lille hjem.
Tenna Elisabeth Rysholt fra det lille hus ved Diernæs fortæller, hvorfor mindre plads og færre ting kan være løsningen på nogle problemer, som småbørnsfamilier oplever
- Livet går lidt langsommere, end det gjorde før. Morgenerne kan være længere, og vi har også kunnet mærke det på børnene. Der er ikke de småskænderier, som man oplevede før.
Hun arbejder nogle timer om ugen ved siden af de andre ting, som fylder tiden i hverdagen ud.
Og netop det med tiden er et aspekt, som trendforsker Louise Byg Kongsholm siger er en af de ting, der er med til at bære denne trend frem.
- Tiny House-trenden rammer ind i flere ting, som rør sig i tiden, siger eksperten.
- Der er blandt andet dem, som vil ud af hamsterhjulet. Så snart man anskaffer sig et større hus, så hænger man på den, og et lille hus kan også være muligheden for at leve lidt anderledes.
Eksperten fortæller videre, at et Tiny House kan have andre fordele.
- Der er jo også en strømning, hvor folk ønsker at blive økonomisk uafhængige og også gå tidligt på pension. Til sidst er der også dem, som ønsker at leve tættere på naturen med et aktivt liv, som kun har brug for et sted at sove.
Og tættere på naturen er David Rysholt Christensen, Tenna Elisabeth Christensen og deres to drenge kommet.
De er ude hele tiden og oplever faktisk, at når folk i bofællesskabet bygger større, begynder de også at være mere inde.
Alligevel vil de nu fordoble pladsen, så deres voksende drenge kan få hvert deres værelse.
Så deres lille hjem bliver bare en lille smule større. Dog stadig langt fra den størrelse, som de fleste andre bor i.
Eksplosiv stigning
- Koncernen har i regnskabsåret 2020 oplevet en eksplosiv stigning i efterspørgslen på primært drivhuse og orangerier, men også en pæn stigning i salg af brevkasser. Den positive udvikling tilskrives i væsentlig grad den internationale pandemi, der har tvunget forbrugere til at fokusere på forbedringer i hjemmet og haven, hedder det i ledelsesberetningen.
Juliana Drivhuse, som har adresse på Sivlandvænget i Odense, sælger sine produkter globalt igennem byggemarkedskæder, individuelle forhandlere, havecentre, web-baserede butikker samt egen salgskanal under salgskonceptet Juliana Drivhuscenter i England, Tyskland og Danmark.
Slip for naboer: Fynsk ø sat til salg for millioner
Nu er det muligt at købe Langø ved Langeland og blive helt fri for naboer.
Langø i Lindelse Nor ved Langeland er sat til salg for runde ti millioner kroner.
Til den pris får man både bolig, en staldbygning og en lade - og så selvfølge kyst til kyst jord på i alt omkring 15 tønder land.
Langø er landfast med området Kædeby Haver via en dæmning, og ifølge salgsopstillingen er ejendommen en landbrugsejendom med et stuehus på 156 kvadratmeter.
Stuehuset et opført i 1894 og om- og tilbygget i 1930. Stald og lade giver plads til hobbyformål, værksted, dyrehold, opbevaring m.v.
Måske vigtigst af alt er øen kuperet, hvilket giver mulighed for udsigt ud i alle fire verdenshjørner. Samtidig er der garanti for, at man bliver fri naboer, hvis det er det man ønsker.
Siø er den dyreste
Selvom der er over 400 danske øer hører det til sjældenhederne, at en ø bliver sat til salg.
Ud over Langø er det ifølge boligsitet Boliga kun Masnedø Kalv i Storstrømmen mellem Sydsjælland og Lolland-Falster, som i øjeblikket også er salg.
Masnedø Kalv begyndte som Langø med en udbudspris på ti millioner kroner, men er siden sat 1,7 millioner kroner ned. Masnedø Kalv er under en tredje del så stor som Langø.
Den dyreste øhandel, som Boliga har kendskab til, er salget af Siø mellem Langeland og Tåsinge.
Siø blev i 2018 solgt for 32,5 millioner kroner til den fynske erhvervsmand og landmand Kurt Poulsen.
Den gyldne indtjening i 2020 vil blandt andet blive brugt til nedbringelse af gæld, investering i interne processer, udvikling af nye produkter og øget markedsføring på hjemmemarkedet og på eksportmarkederne.
Udfordringen bliver ifølge ledelsen nu at skabe ny omsætning, der går i stedet for corona-omsætningen, så det nuværende aktivitetsniveau kan fastholdes.
Desuden oplever virksomheden, at fragtpriserne for materialer sendt mellem Fjernøsten og Danmark er seks- eller syvdoblet. Derudover er stålpriserne steget med 50 procent.
Derfor har virksomheden været nødt til at hæve priserne på sine produkter.
Se de vilde billeder: Lastbil satte sig på enden
Under aflæsningen af nogle altaner ud for en etageejendom på Rødegårdsvej i Odense tippede en lastbil tirsdag formiddag bagover.
Ifølge TV 2 Fyns oplysninger mistede lastbilens kran trykket og satte sig derefter på enden.
Ifølge vognsmandsfirmaet Erik Jørgensens Eftf. A/S foregik det hele udramatisk, mens en fik lastbilen på ret køl igen.
Vejen foran Rødegårdsvej 301-303 blev afspærret.