Skandalesag førte til direktørs farvel: 250 kontrakter i fjernvarmeselskab levede ikke op til standarder

250 af Fjernvarme Fyns underleverandører havde kontrakter, der ikke levede op til Odense Kommunes arbejdsklausuler, viste gennemgang. Nu har underleverandørerne rettet ind i de fleste sager.

En gennemgang af i alt 400 kontrakter, som det kommunalt ejede selskab Fjernvarme Fyn har med underleverandører af stort og småt har afdækket forhold der ikke levede op til kommunens arbejdsklausuler i 250 af kontrakterne.

I maj forlod Jan Strømvig sin post som adm. direktør i Fjernvarme Fyn, efter han i marts var blevet sygemeldt efter han blev voldsomt kritiseret af flere partier i byrådet.

Social dumping og brug af en forkert arbejdsklausul uden mulighed for at straffe underleverandører, der ser stort på reglerne var hovedingredienserne, da Fyens Stiftstidende og TV 2 Fyn i starten af året i fællesskab afdækkede, at Fjernvarme Fyn ikke overholdt sin primære ejer Odense Kommunes egne sociale klausuler. 

Desuden viste kontroller, at flere af de underentreprenører, som var hyret til at bygge en ny biokedel til en samlet pris på op mod 900 mio. kr., havde aflønnet deres ansatte i strid med overenskomsterne på området.

Siden har den konstituerede adm. direktør, udviklingschef, Kim Winther haft opgaven med både at rette op på den sociale dumping og rydde op i de mange aftaler med underleverandører, som var indgået med de forkerte klausuler. Og nu er der ved at være styr på butikken, oplyser han.

- Vi har fået opdateret arbejdsklausulerne i overensstemmelse med kommunens klausuler i stort set alle de kontrakter på nær tre. Så vi er næsten i mål med det, siger han og tilføjer:

- I forhold til de sidste tre har vi måttet konstatere, at det er nogle projekter, der er så langt fremskredet, at det ikke har muligt her næsten på bagkant at skrive en ny arbejdsklausul ind. Vi har simpelthen ikke mulighed for at kræve kontrakterne genforhandlet.

- Men det ændrer ikke på, at forpligtigelsen til at udbetale overenskomstmæssig løn stadig er der, og det vi kan gøre, er, at lave meget tættere kontroller, og det gør vi også, forsikrer Kim Winther.

Fjernvarme Fyn-sagen kort fortalt

Tilbageholder tre millioner

I forhold til social dumping blev 12 leverandører undersøgt, og der blev fundet fejl i lønudbetalingerne hos de ni, hvilket Kim Winther med egne ord er "godt og grundigt træt af".

- Vi er nu lykkedes med at sikre, at der er sket tilbagebetaling til de ansatte i syv ud af de ni underleverandører, og de sidste to skal også nok komme på plads. Men der er simpelthen noget proces og noget jura i det her, som tager noget tid. Men medarbejderne skal nok få pengene, forsikrer Kim Winther.

Han oplyser, at det i alt drejer sig om underbetaling for cirka 1,5 millioner kroner. Fjernvarme Fyn har tilbageholdt tre millioner kroner for at sikre sig, at der er penge nok.

- Vi er 80 procent færdige, men vi mangler de sidste, og jeg er ikke tilfreds, før de sidste også har fået de penge, de skal, siger Kim Winther.

Biokedel i drift

Den nye biokedel, som det hele omhandler, står i øvrigt nu færdig og er for et par uger siden blevet sat i drift, oplyser han.

Biokedlen skal være med til at gøre det muligt helt af udfase brugen af kul hos Fjernvarme Fyn, hvilket spiller en afgørende rolle i Odense Kommunes bestræbelser på opnå klimaneutralitet senest i år 2030.

I sidste uge blev det offentliggjort, at den nye adm. direktør for Fjernvarme Fyn bliver Louise Saabye Høst. Hun er uddannet cand. scient.pol. og kommer fra en stilling som direktør hos Metroselskabet og Hovedstadens Letbane. Louise Saabye Høst tiltræder 6. december.

Oversigt

    Oversigt