Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Hackere udgav sig for at være borgmester Peter Rahbæk Juel (S) og fik en ansat i Odense Kommune til at overføre penge til en udenlandsk bank.
På under to timer lykkedes det hackere at franarre Odense Kommune næsten 300.000 kroner, skriver Ekstra Bladet onsdag.
Avisen kan afsløre sagen på baggrund en aktindsigt. Hackerne udgav sig for at være borgmester Peter Rahbæk Juel (S), og via e-mail til en kontorchef i kommunen fik hackerne overført 39.450 euro til en britisk bank.
Avisen beskriver metoden som såkaldt CEO-fraud, hvor hackerne udgiver sig for at være direktør eller som i dette tilfælde borgmester, og på den måde prøver hackerne at få en medarbejder til at overføre penge til en konto.
Den 24. februar 2017 sendte hackerne en e-mail til en kontorchef i Odense Kommune. E-mailen foregav at komme fra borgmester Peter Rahbæk Juel.
"Kan vi lave en betaling på EUR 39.450 i dag", stod der i mailen.
Sådan sikrer du dig mod at blive hacket
Det kan være svært at helgardere sig mod hackere. Derfor har TV 2/Fyn lavet seks gode råd til, hvordan man kan undgå at blive hacket.
TV 2/Fyn har i samarbejde med Dennis Ellebæk, der er etisk hacker lavet seks gode råd til, hvordan man undgår at blive hacket. En etisk hacker, er en hacker, der hjælper andre til at undgå at blive hacket. Dennis Ellebæk arbejder for Prueba Cybersecurity, hvor han hjælper virksomheder med it-sikkerhed ved at vise dem, hvordan han kan bryde ind i deres systemer.
1. Dæk dit kamera
Det bedste du kan gøre for ikke at blive filmet mod din vilje er at dække dit webcam til. Det kan eksempelvis gøres med en lille lap fra en post its eller ved at klistre mørk tape eller klistermærke over. På den måde undgår du at blive kigget på, hvis du bliver hacket.
2. Hold dig fra mails du ikke kender
Hvis du ikke kender afsenderen eller hvis en mail fra en ven ser "mistænkelig" ud, så lad være med at åbne den. Mange vira og malware, som giver hackere adgang til din computer, lukker vi selv ind, når vi godkender adgang for programmer eller trykker på mails og links.
3. Tag forholdsregler ved forskellige elektronik
Selvom du dækker dit webcam til, er der risiko for at din mobil eller iPad kan blive hacket. Begge kan, ligesom computeren både optage lyd og tage billeder, som kan blive misbrugt.
Derfor kan det være en god idé at skjule telefonens kamera eller holde den helt væk, hvis der er meget fortrolige samtaler eller intime situationer i nærheden.
4. Sikkerhedsprogram
Hav et godt sikkerhedssoftware, der kan beskytte din computer. Sikkerhedsprogrammet, til forskel fra et antivirus-program kigger på adfærden på computeren som et specifikt program. Det beskytter mod malware, og kan tage noget af det ondsindede software, som hackere prøver at få adgang til din computer og personlige oplysninger med. Derudover er det en god idé at opdatere dit sikkerhedssystem.
5. Tænk i sikkerhedskoder
Stærke adgangskoder er vigtige. Du skal undgå at bruge samme adgangskoder til flere adgange. Hvis man bruger samme kode, vil hackerne hurtigt kunne tilgå alt du har valgt den samme kode til. Din kode er stærkest, hvis koden indeholder store og små bogstaver, tegn og mindst er på 12 tegn i alt. Derfor kan en adgangssætning også være en hjælp, fordi en sætning er nemmere at huske. Eksempler på svage adgangskoder er ’sommer18’ Ifølge Dennis Ellebæk bruger alt for mange årstider i deres adgangskoder.
6. Tænk før du handler
Generelt er det en god idé at være opmærksom. Vær kritisk når du modtager noget mistænkeligt – er det en god ide? Normalt kommer der ikke noget til en, hvis ikke man har fået besked om det.
Hjemmesider, som ser helt legitime ud, kan også være hackernes indgang til din computer, så det er ikke altid, at man kan gardere sig 100 procent, men ved at følge overstående råd, er man meget tættere på at være sikker.
Hvis man opdager, at man er blevet hacket, skal man søge rådgivning og anmelde det til politiet.
Den noget usædvanlige mail fik kontorchefen til at fatte mistanke, og derfor forsøgte han at få borgmesteren til at fremsende dokumentation for overførslen.
- Der bliver spurgt, om han ikke kan bruge sit Mastercard, og om han har dokumentation. Han svarer, at der bliver sendt dokumentation senere, og at det haster, siger chef for Økonomi og Effekt i Odense Kommune, Sarah Gaarde til Ekstra Bladet.
Fik nogle penge tilbage
På trods af mistanken overførte kontorchefen pengene.
- Medarbejderen stolede på borgmesteren, og så blev pengene overført, forklarer Sarah Gaarde til avisen.
Selv om kommunen kort tid efter forsøgte at stoppe overførslen, var det for sent.
Efterfølgende er det lykkedes kommunen at få omkring 55.000 kroner tilbage.
Borgmester Peter Rahbæk Juel siger til TV 2/Fyn, at han håber, politiet kan finde gerningsmændene.
- Det er stærkt ubehageligt. Jeg håber, politiet får fat på svindleren.
Regionen vil beskytte dig bedre mod pirater
Digitale pirater laver hundredevis af angreb på Region Syddanmarks it-systemer hver eneste dag.
Fynske og sydjyske borgere i Region Syddanmark skal have deres digitale sundhedsoplysninger bedre beskyttet. Derfor fremrykker regionen flere initiativer, der skal afskærme regionens it-systemer bedre fra angreb end i dag.
- Desværre er alvorlige forsøg på at gennemføre cyberangreb mod vores it næsten blevet hverdagskost. Hackerne bliver dygtigere, og det bliver hele tiden billigere at købe de rette redskaber til at gennemføre angreb. Det er vi nødt til at handle på, siger formand for regionens digitaliseringsudvalg, Mette Bossen Linnet (V) og fortsætter:
- Det er et evigt kapløb, hvor vi ikke må sakke bagud, for vi har et helt særligt ansvar over for vores borgere og patienter. Derfor snører vi nu skoene til det kapløb.
Daglige angreb
Regionen har allerede flere systemer, som skal beskytter mod digitale angreb, og regionen afviser dagligt flere hundrede mindre alvorlige forsøg på hackerangreb.
Mette Bossen Linnet vil ikke løfte for meget af sløret for de nye sikkerhedssystemer.
- Det er af gode grunde begrænset, hvor meget vi kan fortælle om, hvad det præcist er, vi sætter i værk nu. Men jeg kan fortælle, at der sidder et team af specialister i regionen og holder øje med truslerne udefra, og det team styrker vi nu. De har ansvaret for døgnovervågning af systemerne, og det er med til at skabe tryghed for vores borgere, siger hun.
Firewall og scanning
Nogle af de øvrige initiativer, som Region Syddanmark nu fremskynder, er blandt andet opgradering af antivirusprogrammer og firewalls samt bedre scanning efter virus og andet ondsindet kode.
Regionens it-systemer og netværk omfatter cirka 27.000 pc’er.