Stævnet for millioner efter frivilligt arbejde:
- Jeg kan aldrig betale de penge tilbage
Artiklen er mere end 30 dage gammel
Seks frivillige bestyrelsesmedlemmer i forening Odense Øvelokaleforening risikerer at blive ruineret, efter at Odense Kommune har stævnet bestyrelsen.
Seks bestyrelsesmedlemmer i den frivillige forening Odense Øvelokaleforening risikerer hver især at skulle tilbagebetale omkring 1,1 millioner kroner, fordi de ifølge kommunen ikke var opmærksomme på, at spillestedet Kansas City fik udbetalt millioner for meget i støtte fra Odense Kommune.
- For mit vedkommende vil det jo være en livstidsdom. Jeg vil aldrig kunne betale en million kroner tilbage på hele mit liv. Vi ville jo miste vores lille hus, som vi købte for et år siden, og det vil vende op og ned på alt, siger Louise Hammerbak, der i fem år var med i Odense Øvelokaleforening.
Odense Øvelokaleforening stod for de i alt 80 øvelokaler på Kansas City, der for et år siden gik konkurs. Foreningen havde omkring 350 medlemmer, og en bestyrelse på seks personer.
- Der har været nogle gange, hvor vi har måtte være ude og banke på dørene til øvelokalerne og spørge, om man ikke havde lyst til at dukke op til generalforsamlingen. Det var sjældent, der var kampvalg, og da jeg er foreningsmenneske tænkte jeg et år, at nu var det min tur til at tage en tørn, fortæller Louise Hammerbak.
Spillested erklæret konkurs efter sag om for meget støtte
Skifteretten i Odense udstedte tirsdag et konkursdekret over Kansas City. Konkursen var ventet, efter Odense Kommune i oktober afviste at yde tilskud til spillestedet.
Spillestedet Kansas City er nu erklæret konkurs, og fremover er det en kurator, der bestemmer over stedets drift og fremtid.
- Det betyder, at vi har udført de sidste opgaver i Kansas City, og at det nu er kurator, der bestemmer, hvad der skal ske. Det er trist, men det skal overstås, så vi kan komme videre med at lave noget nyt, siger den nu tidligere daglige leder af spillestedet Christian A. R. Øhlenschlæger.
De 300 musikere kan dog indtil videre bruge deres øvelokaler, fortæller kurator Flemming Hartvig Pedersen fra Focus Advokaterne.
- Der er ikke taget stilling til, hvad der skal ske med lejerne, men der bliver ikke låst af, før vi har et overblik over kreditorerne og de tilgodehavender, der er i konkursboet, siger Flemming Hartvig Pedersen.
Det økonomiske uføre for Kansas City begyndte i maj, da det kom frem, at spillestedet havde indberettet fejlbehæftede medlemslister, der angav at hovedparten af medlemmerne var under 30 år, til Odense Kommune. Det betød, at spillestedet fik udbetalt 1,5 millioner kroner for meget i støtte.
I første omgang ydede et flertal i byrådet et ekstraordinært milliontilskud for at redde de mange amatørmusikeres øvelokaler. Men i oktober var pengene igen sluppet op, og politikerne afviste at yde flere penge.
Derfor var konkursen ventet.
- Vi kan ikke betale de regninger der forfalder, så det var uundgåeligt. Hvis vi havde haft en måned til at afsøge alle muligheder havde vi måske kunne undgå denne situation. Men sådan gik det altså ikke, siger Christian A. R. Øhlenschlæger.
Ifølge kurator kan der gå noget tid før der er overblik over konkursboet og hvad der er af indtægter og gæld.
- Gælden er ikke voldsomt stor, men det er jo lige meget, når man ikke kan betale, siger Flemming Hartvig Pedersen.
Jeppe Birkebæk Truelsen mødte også op til generalforsamlingen et år.
- Jeg har været bruger af et øvelokale, og tænkte, at jeg gerne ville give lidt tilbage, fordi det har været et fedt sted at være, og jeg ville gerne gøre noget for vækstlaget i Odense, så det gav god mening for mig at gå ind i bestyrelsen, siger han.
Mentalt helbred påvirket
Men hvad bestyrelsen ikke var opmærksom på, var, at Kansas City, der stod for administrationen af øvelokalerne, indberettede til Odense Kommune, at hovedparten af medlemmerne var under 30 år.
De unge medlemmer gav mere i tilskud fra folkeoplysningsmidlerne end medlemmer over 30 år, som reelt var den aldersgruppe, der var langt flest af hos Kansas City.
På den måde fik Kansas City og Odense Øvelokale udbetalt 7,7 millioner kroner for meget.
Den regning kan de seks amatørmusikere nu komme til at hænge på.
- Jeg forestiller mig 17 scenarier hele tiden, om hvor galt det kan gå, og hvad det vil betyde for min søn og mig. Det fylder alt og mit mentale helbred er kraftigt påvirket af den her situation. Den magtesløshed man står i, når man bliver stillet over for så noget her som privatperson, er meget svær at stille noget op med, siger en berørt Louise Hammerbak.
Jeppe Birkebæk Truelsen er også meget stærkt påvirket af det store millionbeløb, han risikerer at skulle betale til Odense Kommune.
- Som nybagt far med en søn på otte uger er det fuldstændig uoverskueligt, hvad der vil ske, hvis noget af det her går igennem, siger Jeppe Birkebæk Truelsen.
Kan hæmme lysten til bestyrelsesarbejde
At et en bestyrelse for en frivillig forening pludselig står over for en stævning på 7,7 millioner kroner er helt usædvanligt.
- Jeg husker ikke selv lignende sager i Odense eller andre steder i landet, der har været som denne, så derfor er denne sag ekstraordinær, lyder det fra Martin Petersen, der er afdelingschef og kulturchef i Odense Kommune.
På landsplan er der omkring 100.000 frivillige foreninger, og dermed også 100.000 frivillige bestyrelser, der har det overordnede økonomiske ansvar for foreningernes økonomi.
Derfor vækker sagen fra Odense opsigt og bekymring i organisationer, der arbejder med frivillighed.
Kommune politianmelder tidligere direktør: - Største kulturpolitiske skandale i nyere tid
Odense Kommune vil nu politianmelde den tidligere direktør for spillestedet Kansas City Thomas Aarup og kræve erstatning fra både Thomas Aarup og tidligere medlemmer af bestyrelsen for Øvelokaleforeningen. Initiativerne kommer efter, at kommunen har modtaget en advokatundersøgelse af det økonomiske rod hos Kansas City.
Odense Kommune politianmelder nu den tidligere direktør for Kansas City.
Ifølge rapporten fra Focus Advokaterne, som Odense Kommune satte i gang i foråret, har den tidligere direktør og Odense Øvelokaleforening afgivet urigtige oplysninger til Odense Kommune om medlemssammensætningen i foreningen.
Foreningen angav forkert, at hovedparten af medlemmerne var under 30 år, og det betød, at foreningen uberettiget, ifølge Focus Advokaterne, fik udbetalt flere millioner kroner.
Ifølge rapporten er Kansas Citys forklaringer om, at det hang sammen med it-problemer, ikke troværdige.
- Advokaten har med undersøgelsen afdækket en række omstændigheder og oplysninger i sagen, som hver for sig og tilsammen betyder, at der efter hans vurdering er grundlag for en politimæssig efterforskning og vurdering af sagen i forhold til den tidligere direktør, , siger afdelingschef Martin Petersen og forklarer:
- Det er baggrunden for, at vi vil anmelde direktøren. Politiet kan afdække, om der er grundlag for at rejse sigtelse og tiltale for overtrædelse af strafferetlige bestemmelser.
Den tidligere direktør, Thomas Aarup, ønsker ikke at tage sagen i pressen, men fortæller følgende til TV 2 Fyn:
- Det er ikke noget jeg har gjort med vilje, og jeg har ikke personligt haft nogen vinding af de penge, som Odense Øvelokaleforening har fået. Nu må sagen gå i retten, og så må vi se, hvad udfaldet bliver der.
Kulturpolitisk skandale
Ud over politianmeldelsen vil forvaltningen opgøre et erstatningskrav og vurdere mulighederne for et civilt søgsmål om erstatning mod den tidligere direktør og medlemmer af bestyrelsen for Odense Øvelokaleforening, oplyser kommunen.
Søren Windell (C), som er rådmand i By og Kulturforvaltningen i Odense Kommune, fortæller TV 2 Fyn at han er berørt af sagen, og de konsekvenser den har fået for musikerne på stedet.
- Men det her må være den største kulturpolitiske skandale i nyere tid, i Odense Kommune, konstaterer han.
Sagen kort
I juni 2023 opdagede Odense Kommune fejl i indberetningerne af medlemstal til fra Odense Øvelokaleforening. Kansas havde sendt indberetningerne på vegne af foreningen, og fejlene betød, at kommunen havde udbetalt for meget støtte til folkeoplysning.
Få uger senere blev direktøren og formanden for Kansas City udskiftet, og et flertal besluttede byrådet at redde spillestedet, ved at bevillige flere penge til det. Der bliver også sat gang i en advokatundersøgelse, som skal klarlægge forløbet.
I oktober 2023 kommer det frem, at Kansas City igen mangler penge. Denne gang undlader politikere i Odense Kommune at redde stedet, som kort efter blev taget under konkursbehandling.
Nu vil Odense Kommune politianmelde den tidligere direktør, og undersøge muligheden for at rejse et erstatningskrav mod både den tidligere direktør og bestyrelsen i Odense Øvelokaleforening.
- Jeg tror, at det kan komme til at sætte nogle spor. Der er en skrantende lyst til at stille op til bestyrelsesarbejde, og jeg tænker, at det her ikke ligefrem er noget, der skubber på til den lyst, siger Frederik C. Boll, der er stifter og direktør for virksomheden Ingerfair, der arbejder på at hjælpe til med at styrke frivilligheden og frivillige miljøer.
Den tidligere direktør for Kansas City er meldt til politiet, og efter en advokatredegørelse stævnede Odense Kommune både den tidligere direktør og de seks bestyrelsesmedlemmer.
- Advokatens redegørelse var meget tydelig på nogle forhold, vi som forvaltning ikke kunne side overhørig i forhold til nogle ting, man burde have set, siger kulturchef Martin Petersen.
Kan du komme ind på, hvori bestyrelsens forsømmelser består?
- Nej, det kan jeg ikke, da der kører en verserende sag.
Imens forstår formanden for Odense Øvelokaleforening ikke, hvordan bestyrelsen skulle have opdaget, at foreningen modtog mange millioner kroner for meget i tilskud.
- Vi har levet op til vores bestyrelsesansvar. Vi har holdt løbende kontakt med administrationen på Kansas City. Vi har bestået tre kommunale stikprøver inden for de sidste otte år, vi har haft en statsautoriseret revisor til at gennemgå vores regnskaber hvert eneste år og alle årsregnskaber er blevet godkendt på generalforsamlingerne.
- Hvis de kontrolinstanser ikke er nok til at sikre os som bestyrelse, så har jeg svært ved at se, hvad man ellers skal gøre, siger den tidligere formand for Odense Øvelokaleforening, Jesper Bøggild-Christensen.
Stil kritiske spørgsmål
Men ifølge Center for Frivilligt Socialt Arbejde kan en frivillig bestyrelse, også selvom den består af amatører, hverken læne sig op ad en revisor eller kontrolinstanser.
- Hvis der i en forening er et menneske, der sidder der hver dag, og har besluttet sig for at snyde, så vil det være meget nemt at skjule for en valgt bestyrelse. Men hvis den valgte bestyrelse har stillet spørgsmål, og har bedt om at se tingene, så kan det godt være, at de ikke opdager snyderiet, men så er de sådan set friholdt fra deres ansvar, hvis de er blevet snydt, fordi de har gjort, hvad de kunne, siger Rillo Rud.
Hos Ingerfair mener direktøren, at landets mange frivillige foreninger kan drage vigtig lære af stævningen mod Odense Øvelokaleforening.
Frivillige og musikere begræder lukning:
- Der findes ikke et fællesskab, der kan erstatte Kansas City
Kansas City får ikke et nødvendigt tilskud fra Odense Kommune, spillestedet ser derfor ud til at lukke. Det bliver modtaget med fortvivlelse og tristhed.
Kansas City lukker i nærmeste fremtid medmindre der pludselig kommer en ukendt investor som redningsmand. Måske allerede i denne uge - måske i næste uge.
- Jeg synes, at det er rigtig ærgerligt, for der findes ikke et andet sted i Odense, hvor os, der hører noget andet musik kan komme, siger Julie Lindegaard Rasmussen, der har været frivillig på Kansas City siden august sidste år og nu er næstformand i frivillige foreningen hos Kansas City.
Hun er en af de omkring 40 frivillige på Kansas City, der nu mister deres fællesskab.
- Det er rigtig ærgerligt, at det her fællesskab skal opløses, for der er ikke andre steder, vi kan rykke hen til. Jeg kommer ikke til at være frivillig et andet sted. Det gør jeg ikke. Der er bare ikke noget andet sted, der er ligesom Kansas, siger hun.
Uvurderlig udvikling på Kansas
Blandt de 3-400 musikere bliver nyheden om den forestående lukning modtaget med frustration.
- Rigtig meget af det odenseanske kulturmiljø bliver båret af, at der er det her fællesskab, siger Søren Rønnebech Grønning, der er guitarist i dødsmetalbandet Crown The Beast.
Bandet blev grundlagt, da de fem medlemmer mødte hinanden på netop Kansas City, og bandets karriere toppede foreløbig i sommer, da de spillede på den københavnske metalfestival Copenhell.
- En rigtig stor del af vores udvikling er sket takket være dette sted, og der er et netværk alle musikere imellem, som er uvurderligt, når man skal udvikle sig eller optræde, siger guitaristen.
Rod med medlemslister
Men trods konsekvenserne for både frivillige og musikere var et stort flertal i By- og Kulturudvalg klare i mælet efter dagens møde.
- Vi har besluttet at følge forvaltningens indstilling, og vi vil ikke længere give tilskud til Kansas City. Det betyder, at de nok går konkurs, siger by- og kulturrådmand Søren Windell (K).
Problemerne for Kansas City startede i maj, da det kom frem, at spillestedet havde fået udbetalt 1,5 millioner kroner i uberettiget støtte. Ledelsen i Kansas City havde indberettet til Odense Kommune at 80-90 procent af de omkring 3-400 musikere, der har øvelokaler, var under 30 år.
Men virkeligheden var nærmest omvendt idet kun 10-20 procent af medlemmerne var under 30 år.
Og da medlemmer under 30 år giver væsentligt højere tilskud fra folkeoplysningsmidlerne end medlemmer under 30 år, havde Kansas City fået udbetalt omkring halvanden million kroner for meget i støtte.
Forgæves redningsaktion
Stedet blev dog reddet fra konkurs, da det røde flertal i byrådet ekstraordinært bevilligede de manglende millioner i juni.
Men for få uger siden kom det frem, at kassen igen er tom - og i dag besluttede By- og Kulturudvalget at lukke kassen i.
- Det her har jo været lange dyre løsninger. Man er blevet ved med at hælde penge ned i bunden af en bundløs kasse, og så er det ikke forvaltet rigtigt, og der har været en masse rod omkring alle mulige ting, som har gjort, at vi står, hvor vi står her igen, lyder det fra medlem af By- og Kulturudvalget Araz Khan (V).
Socialdemokratiet, der stod i spidsen for redningsaktionen til halvanden millioner skattekroner i juni, vendte i dag på en tallerken og støttede lukningen.
- Vi troede på, at stedet kunne reddes. Men det kunne det desværre ikke. Derfor har vi været nødt til at stoppe nu. Det har været en meget svær beslutning med mange følelser involveret. Men der er også et tidspunkt, hvor man kan se, at det her kan ikke lade sig gøre. Og det er det, der er sket nu, siger Claus Skjoldborg Larsen, der er medlem af By- og Kulturudvalget for Socialdemokratiet.
Ny ledelse tager ansvaret
Efter de økonomiske problemer i forsommeren blev direktøren på Kansas City fyret og bestyrelsesformanden trådte tilbage. Og de sidste måneder har en ny ledelse forsøgt at redde Kansas City.
- Vi har i hvert fald forsøgt at løfte vores ansvar ud fra de evner vi har haft, men det har ikke været nok, siger den nye formand for Kansas City Jesper Bøggild-Christensen, der ligesom den daglige leder tiltrådte i juni.
- Jeg er 29 år, og hvis det ligner, at jeg er en lallende amatør, så tag det for, hvad det er. Det er miljøet på Kansas City, der forsøger at løfte sig selv. Der var ikke andre, der kunne træde til eller turde. Så vi tog teten, og gjorde alt, hvad vi kunne. Men det var ikke nok, og det er vores ansvar, siger den konstituerede daglige leder, Christian A. R. Øhlenschlæger.
Vil skabe musikmiljø i midtbyen
Ifølge politikerne er den næste opgave at skabe et nyt tilbud i stedet for Kansas City, så det musikalske vækstlag i Odense ikke bliver svigtet.
- Vi skal have et tilbud til musikere i Odense. Vi er Danmarks tredjestørste by, og vi skal have fundet et alternativ, så hurtigt vi kan, siger Claus Skjoldborg Larsen.
- Jeg vil gerne have noget, vi kan lave noget miljø rundt om - mere end det der har været i Kansas City. Og også noget der ligger tættere på byen, så det kan understøtte bylivet, lyder det fra rådmanden.
Men når Kansas City snart lukker, er der intet alternativ for de mange musikere. Og ventetiden, før politikerne har fået etableret nye øvelokaler, kan blive lang og ødelæggende.
- Nogen vil give op, nogen vil flytte og nogen vil forsøge at blive. Men der er ingen oplagte alternativet til Kansas City, siger den daglige leder Christian A. R. Øhlenschlæger.
- Kansas City er noget særligt, og det har taget lang tid at opbygge noget lignende igen. Så jeg tror ikke, at det er muligt, at der kommer til at være en plads til os mere, siger næstformanden for frivillige foreningen hos Kansas City, Julie Lindegaard Rasmussen.
Frygter lang pause
Musikerne frygter mest, at ventetiden bliver for lang.
- Som musiker har man ikke rigtig tid til at holde en pause på for eksempel et år, hvor du ikke rigtigt kan gøre noget. Så forsvinder du, og alt, hvad du har opbygget, det skal du starte forfra med igen, siger Søren Rønnebech Grønning fra Crown The Beast.
I første omgang skal By- og Kulturforvaltningen udarbejde realistiske alternativer til Kansas City, som politikerne på et senere tidspunkt kan tage stilling til.
Odense Kommune satte i juni gang i en advokatundersøgelse, der skal klarlægge, hvordan fejlen med de forkerte medlemsoplysninger kunne ske. Rapporten forventes at være klar i løbet af et par uger.
- Jeg tænker, at det lidt er et wakeupcall til de mange frivillige foreninger, der er derude. Der følger jo et ansvar med, når man stiller op til bestyrelsen. Du har et ansvar for, at foreningen følger de regler og lovgivning, der er på området, og de lever op til de forpligtigelser man har indgået, og det gælder især, hvis man samarbejder med en kommune, siger Frederik C. Boll.
Odense Øvelokaleforening blev opløst i juni sidste år.
- Jeg har ikke 1,1 millioner kroner, og hvis det betyder, at man gør udlæg i mine ejendele, hvad så? Så skal gå på arbejde, sidde på gulvet derhjemme, og jeg ved ikke, hvad konsekvensen bliver, siger den tidligere formand Jesper Bøggild-Christensen.
Sagen har også fået konsekvenser for mulighederne for at stable nye øvelokaler på benene. Ud af de 300 amatørmusikere fra foreningen har ingen ønsket at indgå i en ny bestyrelse for øvelokaler i byen.
Og Louise Hammerbak tror, at sagen kan få mere vidtrækkende konsekvenser.
- Det vil afholde folk fra at stille op til en bestyrelse, og det kan jeg sådan set godt forstå. Jeg vil da ikke anbefale nogen at stille op til en bestyrelse, medmindre de har en revisoruddannelse, siger hun.
Kommune er "kommet i tvivl" - kryber til korset i heftig Tinderbox-debat
Et af de helt store spørgsmål, der har floreret siden weekenden, har været, om den ultrapopulære festival Tinderbox har været afholdt ulovligt, og om den kan fortsætte i fremtiden.
Tirsdag var lektor på Juridisk Institut på Syddansk Universitet Jøren Ullits ude henvise til en manglende lovhjemmel, og nu tager Odense Kommune bladet fra munden.
I et skrifteligt svar til TV 2 Fyn skriver By- og Kulturforvaltningen, at der gennem en årrække har været afholdt koncerter og andre arrangementet i Tusindårsskoven, og at forvaltningen vurderede, at “det var muligt at afholde Tinderbox uden at være i konflikt med gældende plangrundlag”.
Lægger sig fladt ned
Den eksisterende lokalplan er fra 1992, og i den står, at der “kun opføres mindre bebyggelse, som er nødvendig for områdets drift som friareal og græsningsareal for kreaturer”.
Men selvom koncerter ikke er nævnt i planen, er kommunen kommet i tvivl, erkender den:
- Selvom Planklagenævnets afgørelse om Dyrskuepladsen ikke kan overføres direkte på plangrundlaget for Tusindårsskoven og Tinderbox, er forvaltningen dog kommet i tvivl om, hvorvidt det eksisterende plangrundlag er et tilstrækkeligt sikkert grundlag for fortsat afholdelse af arrangementer i Tusindårsskoven, skriver forvaltningen.
By- og Kulturudvalget går nu i gang med at udarbejde en ny lokalplan, der skal “modernisere og dermed fremtidssikre området i forhold til afholdelse af arrangementer”.
- Denne lokalplan forventes at kunne fremlægges til endelig politisk behandling for byrådet i foråret 2025.
Borgmester Peter Rahbæk Juel og rådmand Søren Windell har inviteret foreningen Dyrskuepladsens Naboer til et såkaldt dialogmøde om emnet torsdag eftermiddag.
Jan arbejdede på værftet, da enorm kran kollapsede - tog cyklen hjem i fuld orkan
De fleste, der levede 3. december 1999, husker præcis, hvor de var, og hvad de lavede, da århundredets orkan ramte landet. Orkanen dræbte syv mennesker og kvæstede over 800. Den ødelagde også utallige genstande - blandt andet Lindøvæftets portalkran.
På den skæbnesvangre dag var Jan Lillesø på arbejde i Lindøværftets fabrikshaller.
Det var allerede stormende, da han mødte ind på arbejde, og mange blev sendt hjem, da vinduer i hallerne blæste ind. Jan Lillesø arbejdede dog i et område, som ikke var så kraftigt berørt af stormen.
- Vi gik rundt indendørs og arbejdede med høreværn på, men når vi engang imellem gik ud og trak luft, kunne vi godt mærke, at stormen blev værre og værre, fortæller han.
Troede, det var en joke
Det blev mørkt, og Jan Lillesø fortsatte arbejdet med høreværn på. Udenfor udspillede der sig samtidig et drama, som han aldrig så ved selvsyn, selvom han opholdt sig tæt på.
En 114 meter høj portalkran med en kampvægt på 3500 ton overgav sig til et vindstød på cirka 50 meter i sekundet og kollapsede henover et enormt containerskib, som var ved at blive bygget. En begivenhed, som senere fik enorme konsekvenser for værftets ansatte.
Uvidende gik Jan Lillesø til kaffepause, da døren til pauselokalet pludselig blev banket ind.
- Der stod en formand i døren, som sagde, at vi skulle gå hjem. Han sagde, at portalkranen var væltet, men vi troede, det var en joke. Vi havde jo lige set den, forklarer han.
Men det var ramme alvor, skulle Jan Lillesø snart forstå, så han pakkede sine ting og bevægede sig mod værftets port gennem hallerne, så han ikke skulle ud i det vilde vejr.
- Dørene klappede helt vildt, og vinden hylede i kranerne udenfor. Da vi kom op til porten, var der en voldsom aktivitet. Samtidig med, at vi forlod værftet, kunne vi se, at nogle af de høje herrer i firmaet mødte ind.
Jan Lillesø blev aldrig bange i situationen, men under cykelturen hjem fra arbejde gik alvoren op for ham.
- Jeg fik kontakt til min kone og mine børn, der var i svømmehallen. Dem fik jeg mine forældre til at hente, for de skulle ikke opleve den cykeltur hjem, som jeg lige havde haft.
Måtte hjemsende tusinder
Portalkranens kollaps satte i praksis værftets vigtigste produktionslinje ud af drift, og 2200 medarbejdere blev hjemsendt.
Den væltede kran udrettede store skader for 200 millioner kroner, og en ny kran var først på plads i foråret 2001, hvor der igen var nogenlunde normale tilstande på værftet.
Selvom den nye portalkran skulle kunne holde til vindstød af 70 meter i sekundet, var den allerede gal igen i 2008, da den nye kran rullede ukontrolleret af sporet efter et kraftigt vindstød og beskadigede to tårnkraner.
Axelsen kommer med hovent svar i vredesudbrud mod forbund
Tirsdag kom det frem, at Viktor Axelsen ikke stiller op i sæsonfinalerne i Kina på grund af en skade i sin venstre fod.
Nu raser den fynske badmintonstjerne mod det internationale badmintonforbund BWF, der kræver dokumentation for skaden, så Axelsen kan undgå en bøde.
- Jeg har ved flere lejligheder forsøgt at sende dokumentation, når jeg har været syg eller skadet, og hver gang får jeg en bøde alligevel, indleder stjernen sit opslag på X.
- BWF siger offentligt, at de bekymrer sig om spillernes helbred, men gør I det, når det kommer til stykket? Send mig bare bøden, tordner Axelsen videre.
I turneringen Denmark Open i oktober trak Axelsen sig, efter han kastede op under en kamp.
I aften lyser Storebæltsbroen op i særlig farve - her er årsagen
Fra tirsdag aften vil rejsende over Storebælt opleve, at pylonerne lyser grønt. Årsagen skal findes i, at det i dag er International Handicapdag.
- Over 500.000 danskere lever med et fysisk eller mentalt handicap. I dag markeres International Handicapdag, hvor målet er at fremme forståelsen og nedbryde de barrierer, som mange oplever i hverdagen, skriver Sund & Bælt på X.
Det er ikke første gang, at Storebæltsbroen lyser op i en god sags tjeneste. I november lyste pylonerne blåt for at sætte fokus på diabetikere, og i september var det World Heart Day, som Hjerteforeningen står bag, der blev markeret med rødt lys.
Den grønne farve vil kunne ses fra mørkets frembrud og frem til midnat.
Ekspert vurderer: Er Tinderbox reelt i fare?
Bliver der Tinderbox næste år?
Det er det helt store spørgsmål i disse dage, hvor politikere, erhvervsdrivende og musikelskere holder vejret for at se, om festivalen i Odense, der hvert år har 50.000 besøgende, ulovligt har fået tilladelse til koncerterne i juni.
TV 2 Fyn har bedt Jøren Ullits, der er lektor ved Juridisk Institut på Syddansk Universitet, om at kigge på lokalplanen for området. Den er fra 1992.
- Nej, der har ikke været lovhjemmel til det. Kommunen skal have ændret grundlaget for, hvad arealet kan bruges til. Man kan ikke bare give en tilladelse til en begivenhed, hvis det strider mod lokalplanen. Koncerterne er for omfattende, især den type koncert. Så kommunen skal få vedtaget en ny lokalplan, hvis arealet fremover skal bruges til koncerter, siger Jøren Ullits.
Lokalplan fra 1992 nævner ikke koncerter
I området, hvor festivalen afvikles, må der ifølge lokalplanen fra 1992 “kun opføres mindre bebyggelse, som er nødvendig for områdets drift som friareal og græsningsareal for kreaturer”.
Den nævner intet om koncerter. Den 32 år gamle lokalplan blev lavet, da der dengang blev bygget en ny golfbane tæt ved Tusindårsskoven og altså 23 år inden musikken spillede til Tinderbox første gang i 2015.
Ifølge borgmester Peter Rahbæk Juel (S) er kommunen i gang med at ændre plangrundlaget, i håb om at Tinderbox og kæmpekoncerter på Dyrskuepladsen kan fortsætte i fremtiden.
Det er Michael Nielsen, som er bestyrelsesmedlem for Dyrskuepladsens Naboer, der som privatperson vil have undersøgt, om festivalen i Odense er lovlig.
Dyrskuepladsens Naboer har netop fået medhold i en klagesag, der har resulteret i, at flere store koncerter afholdt på Dyrskuepladsen har været ulovlige.
Spørgsmålet er, om naboerne til Tusindårsskoven kan få medhold i deres klagesager. Det er fortsat uvist.
Bekymrede unge frygter Tinderbox-aflysning: - Megatrist
- Det ville være megatrist.
Sådan siger 23-årige Amalie Huus, der har været på Tinderbox flere gange, om udsigten til, at musikfestivalen risikerer at lukke.
Det er Michael Nielsen, som er bestyrelsesmedlem i Dyrskuepladsens Naboer, der som privatperson vil have undersøgt, om festivalen i Odense er lovlig.
- Det synes jeg ikke er særligt fedt. Jeg har været til Tinderbox i rigtig mange år, og jeg vil rigtig gerne med næste år, siger 23-årige Sophie Jespersen, der studerer på UCL.
- Det vil ødelægge noget af sommeren. Det er et af de store højdepunkter, siger Michella Chanel Bøg Skovsager, der går i 2. g på Tietgenskolen i Odense.
Spørgsmålet er, om naboerne til Tusindårsskoven kan få medhold i deres klagesager.
Ulovlige kæmpekoncerter
Det er fortsat uvist.
Men Dyrskuepladsens Naboer har netop fået medhold i en klagesag, der har resulteret i, at flere store koncerter afholdt på Dyrskuepladsen har været ulovlige.
Nu vil Michael Nielsen have undersøgt, om også Tinderbox i Tusindårsskoven har været afholdt på et ulovligt grundlag.
Ifølge borgmester Peter Rahbæk Juel (S) er kommunen i gang med at ændre plangrundlaget, i håb om at Tinderbox og kæmpekoncerter på Dyrskuepladsen kan fortsætte i fremtiden.
Unge studerende: Det er ikke fair
TV 2 Fyn har spurgt en række odenseanere, hvad de siger til, at der er en risiko for, at det kan være slut med Tinderbox i Tusindårsskoven, som tiltrækker 50.000 gæster i juni.
Alle er enige om, at Tinderbox er kommet for at blive.
- Det er ikke fair, at det skal gå ud over så mange mennesker. Der er flere, der tager til Tinderbox, end der er naboer, det går ud over, men jeg kan godt se, det ikke er sjovt for naboerne, at det skal larme så meget, siger Nikolai Valentin, der går på Tietgenskolen i Odense.
En underskriftindsamling er blevet startet i håb om at bevare koncerter på Dyrskuepladsen og i Tusindårsskoven. Indtil videre har over 4.200 mennesker skrevet under.
Netop blandt de unge er der stor ærgrelse over, hvad en sommer uden Tinderbox vil betyde som odenseaner.
- Der er meget samvær i at tage til koncerterne. Der ligger meget i forfesterne og det at ses med efterskoleveninder og venner, man ikke har set i lang tid. Dem møder man derude, siger Clara Mortensen, der går i 2. g på Tietgenskolen.
Er du bekymret for din Tinderbox-billet?
- Ja. Jeg har brugt så mange penge på den. Det er ærgerligt. Vi er mange unge, der samles samme sted, siger Katrine Amalie Kaufmann, der også går i 2. g.
Tinderbox har ikke ønsket at kommentere festivalens fremtid.
TV 2 Fyn har spurgt Tinderbox, om det kan mærkes på billetsalget, at en nabo til festivalen vil have den lukket. Det har Tinderbox ikke ønsket at svare på.
Den nye lokalplan kommer i høring i januar, hvor blandt andre naboernes modstand mod festivalen vil blive taget i betragtning. I forbindelse med den nye lokalplan vil der også blive lavet en miljøvurdering og målt støjgener.
Tror du, at Tinderbox afvikles næste år?
- Ja, det har jeg svært for at se for mig, at det ikke er udfaldet. Det kræver dog blandt andet, at kommunen får lavet et udkast til en ny lokalplan og en miljøvurdering, men kommunen har en stor interesse i at sætte mange kræfter ind for, at det kan lade sig gøre, siger Jøren Ullits.
Meget skal gå galt
Så selv om det skulle vise sig, at Tinderbox har været afholdt ulovligt, skal meget gå galt, før næste års festival ender med at blive aflyst - også selv om naboerne klager over den nye lokalplan.
- Hvis de mener, det ikke må foregå, kan de klage til Planklagenævnet, men klagen suspenderer ikke noget. Hvis de klager, betyder det ikke, at kommunen ikke må bruge arealet på den pågældende måde, mens sagen bliver behandlet, bare fordi der er tvivl om, det er lovligt eller ej. Planklagenævnet når ikke at behandle en eventuel klage over den nye lokalplan inden sommeren 2025, siger Jøren Ullits.
Tinderbox afvikles efter planen næste gang fra 26. til 28. juni 2025.
Tinderbox har ikke ønsket at kommentere festivalens fremtid.
Se den vilde video: I dag er det 25 år siden, at orkan væltede kæmpe kran
Tagene blæste af, togene blev aflyst, broerne lukkede, og kranen på Lindøværftet væltede på grund af den historisk voldsomme “Decemberorkanen” 3. december 1999.
I dag er det 25 år siden.
Alligevel kan de fleste fynboer tydeligt huske, hvor de befandt sig, imens orkanen rasede.
Som den bevægede sig gennem Danmark, efterlod den skader for omkring 13 milliarder kroner og kvæstede 800 mennesker. På landsplan kostede den syv personer livet.
Voldsomste orkan
Flere fynboer oplevede også, at strømmen gik i deres byer.
Det skete også på TV 2 Fyn, der kort før den regionale nyhedsudsendelse var uden strøm. Årsagen var overrevne elledninger.
Orkanen var en af de voldsomste og mest omfattende i nyere dansk vejrhistorie.
Cyklist ramt af varevogn i voldsom ulykke
Der er sket en alvorlig færdselsulykke på Tåsinge. Det oplyser Fyns Politi.
- Klokken ni i morges på Vornæsvej på Tåsinge er der en bilist, der rammer en cyklist. Cyklisten er en ældre mand, som er svært tilskadekommen, siger Mads Boel, der er kommunikationsrådgiver hos Fyns Politi.
Politiet er fortsat i gang med at efterforske sagen og har ikke yderligere oplysninger på nuværende tidspunkt.
- Der er indtil videre ikke nogen sigtede i sagen, siger Mads Boel.
Billeder fra stedet viser, at varevognens forrude er blevet smadret. Cyklen ligger på vejen lige foran bilen.
Ulykken er sket på en landevej, hvor man må køre 80 kilometer i timen.
Gitta skulle betale sine naboers skat - nu slipper alle for at betale
Gitta Ravn og naboerne på Guldrankevej slipper for at betale ejendomsskat for andet halvår af 2023.
Tirsdag var Gitta Ravn, der var blevet opkrævet skatter for ikke bare sin egen ejendom, men også sine 14 naboers, kaldt til møde på borgmester Peter Rahbæk Juels (S) kontor.
Ud derfra kom hun med et brev om eftergivelse. Nu slipper både hun og naboerne for at betale ejendomsskat.
Synes du, det er retfærdigt, at du og dine naboer slipper for at betale?
- Det er i hvert fald retfærdigt, at jeg som borger ikke skal betale ejendomsskat for andre borgere. Jeg syntes, det mest retfærdige havde været, at man havde bibeholdt den fordeling, hvor Odense Kommune havde opkrævet ejendomsskat for hver enkelt husstand, siger Gitta Ravn.
Aldrig oplevet noget lignende
Odense Kommune har tidligere forsøgt at hjælpe Gitta Ravn og naboerne, men blev underkendt af skattemyndighederne.
- Hele forløbet har været grotesk, konstaterer hun.
Samme holdning deler Peter Rahbæk Juel.
- Vi er glade for, at der endelig kan ske retfærdighed i den her sag, som jo er helt absurd. Det har været et forløb, jeg tror vil gå over i historien, siger Peter Rahbæk Juel.
Er det retfærdigt, at skatteborgerne i Odense skal betale nu?
- Den her sag er helt uden for nummer, jeg har aldrig oplevet lignende. Der var ikke andre løsninger, så set i det lys, synes jeg, det er ret og rimeligt. Jeg tror, alle skatteborgere kan se, at det er en helt urimelig situation, Gitta har været igennem, fortæller borgmesteren.
Den eftergivne gæld beløber sig i 56.000 kroner.
På under to timer blev fire knaldet for euforiserende stoffer
Først var der én, så én mere og til sidst yderligere to, der mandag aften blev sigtet efter loven om euforiserende stoffer.
Klokken 17.02 blev en 50-årig mand fra Odense standset på Sandhusvej og sigtet for at have kørt bil, mens han var påvirket af stoffer.
Klokken 18.35 blev en 32-årig mand sigtet på Banegårdspladsen. Det fremgår ikke af døgnrapporten under hvilke omstændigheder, manden blev sigtet.
Bare syv minutter senere blev yderligere to mænd på begge 30 år sigtet på Østre Stationsvej.
Det fremgår ikke, hvilke stoffer mændene var påvirket eller i besiddelse af.
Axelsen trækker sig fra sæsonfinalerne
Viktor Axelsen kommer ikke til at stille op til sæsonfinalerne i Hangzhou i Kina.
Den dobbelte OL-vinder meddeler på sin Instagram, at han trækker sig fra turneringen på grund af en skade i sin venstre fod.
- Jeg er desværre ikke i stand til at stille op i World Tour Finals i december. Jeg kæmper med en skade i min fod, hvilket giver mig en del problemer, og jeg er blevet opfordret til at få styr på det med det samme for ikke at få længerevarende problemer.
- Jeg er meget ked af ikke at skulle spille i Hangzhou. At have vundet turneringen fem gange og ikke kunne spille en af mine yndlingsturneringer er en hård pille at sluge, skriver Axelsen.
Viktor Axelsen spillede senest den 23. november, hvor det blev til et nederlag til Anders Antonsen ved China Masters.
Fokus på comeback
Axelsen har vundet turneringen de seneste tre år, men det bliver altså ikke til fire år til træk.
Badmintonstjernen skriver i opslaget, at han nu vil fokusere fuldt ud på at blive sin skade kvit.
- Min førsteprioritet er at blive 100 procent rask, før jeg kommer til at spille igen. Mange tak for supporten. Det betyder meget for mig, afslutter han.
Det betyder samtidig, at Viktor Axelsen kan se tilbage på 2024 og resultaterne, hvor han kan se tilbage på tre store sejre.
Den største er naturligvis OL i Paris, men det blev også til triumfer i Hong Kong Masters og Malaysia Masters.
Mistede begge nummerplader ved Rosengårdcentret
Det er sjældent, man taber begge nummerplader på én gang.
Men enten er det, hvad der skete mandag aften ved Rosengårdcentrets parkeringsplads, eller også er nummerpladerne blevet stjålet, mens bilen holdt parkeret.
Da bilejeren parkerede på parkeringspladsen, havde bilen med al sandsynlighed nummerplader monteret både foran og bag bilen. Da forurettede efterfølgende kom ud til sin bil, var begge plader væk.
Anmeldelsen kom klokken 18.
Ville pante sæk med dåser - så blev politiet tilkaldt
Politiet blev tilkaldt, da en 46-årig mand mandag formiddag forsøgte at pante i Coop 365 på Vesterbro i Odense.
Manden fiskede flasker og dåser op af en officielt udseende pose, caféer og butikker bruger til at opbevare pant. Posen blev genkendt, og politiet tilkaldt.
- Det er en form for pose, pant bliver puttet i og klargjort til afhentning. Den er formentlig blevet stjålet i nærområdet, fortæller Fyns Politis kommunikationsmedarbejder Mads Boel.
Posen var ifølge døgnrapporten lukket med strips, forretninger gør brug af.
Manden oplyste til politiet, at han havde fundet posen liggende på jorden.
Han er sigtet for tyveri.