Stævnet for millioner efter frivilligt arbejde:
- Jeg kan aldrig betale de penge tilbage
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Seks frivillige bestyrelsesmedlemmer i forening Odense Øvelokaleforening risikerer at blive ruineret, efter at Odense Kommune har stævnet bestyrelsen.
Seks bestyrelsesmedlemmer i den frivillige forening Odense Øvelokaleforening risikerer hver især at skulle tilbagebetale omkring 1,1 millioner kroner, fordi de ifølge kommunen ikke var opmærksomme på, at spillestedet Kansas City fik udbetalt millioner for meget i støtte fra Odense Kommune.
- For mit vedkommende vil det jo være en livstidsdom. Jeg vil aldrig kunne betale en million kroner tilbage på hele mit liv. Vi ville jo miste vores lille hus, som vi købte for et år siden, og det vil vende op og ned på alt, siger Louise Hammerbak, der i fem år var med i Odense Øvelokaleforening.
Odense Øvelokaleforening stod for de i alt 80 øvelokaler på Kansas City, der for et år siden gik konkurs. Foreningen havde omkring 350 medlemmer, og en bestyrelse på seks personer.
- Der har været nogle gange, hvor vi har måtte være ude og banke på dørene til øvelokalerne og spørge, om man ikke havde lyst til at dukke op til generalforsamlingen. Det var sjældent, der var kampvalg, og da jeg er foreningsmenneske tænkte jeg et år, at nu var det min tur til at tage en tørn, fortæller Louise Hammerbak.
Spillested erklæret konkurs efter sag om for meget støtte
Skifteretten i Odense udstedte tirsdag et konkursdekret over Kansas City. Konkursen var ventet, efter Odense Kommune i oktober afviste at yde tilskud til spillestedet.
Spillestedet Kansas City er nu erklæret konkurs, og fremover er det en kurator, der bestemmer over stedets drift og fremtid.
- Det betyder, at vi har udført de sidste opgaver i Kansas City, og at det nu er kurator, der bestemmer, hvad der skal ske. Det er trist, men det skal overstås, så vi kan komme videre med at lave noget nyt, siger den nu tidligere daglige leder af spillestedet Christian A. R. Øhlenschlæger.
De 300 musikere kan dog indtil videre bruge deres øvelokaler, fortæller kurator Flemming Hartvig Pedersen fra Focus Advokaterne.
- Der er ikke taget stilling til, hvad der skal ske med lejerne, men der bliver ikke låst af, før vi har et overblik over kreditorerne og de tilgodehavender, der er i konkursboet, siger Flemming Hartvig Pedersen.
Det økonomiske uføre for Kansas City begyndte i maj, da det kom frem, at spillestedet havde indberettet fejlbehæftede medlemslister, der angav at hovedparten af medlemmerne var under 30 år, til Odense Kommune. Det betød, at spillestedet fik udbetalt 1,5 millioner kroner for meget i støtte.
I første omgang ydede et flertal i byrådet et ekstraordinært milliontilskud for at redde de mange amatørmusikeres øvelokaler. Men i oktober var pengene igen sluppet op, og politikerne afviste at yde flere penge.
Derfor var konkursen ventet.
- Vi kan ikke betale de regninger der forfalder, så det var uundgåeligt. Hvis vi havde haft en måned til at afsøge alle muligheder havde vi måske kunne undgå denne situation. Men sådan gik det altså ikke, siger Christian A. R. Øhlenschlæger.
Ifølge kurator kan der gå noget tid før der er overblik over konkursboet og hvad der er af indtægter og gæld.
- Gælden er ikke voldsomt stor, men det er jo lige meget, når man ikke kan betale, siger Flemming Hartvig Pedersen.
Jeppe Birkebæk Truelsen mødte også op til generalforsamlingen et år.
- Jeg har været bruger af et øvelokale, og tænkte, at jeg gerne ville give lidt tilbage, fordi det har været et fedt sted at være, og jeg ville gerne gøre noget for vækstlaget i Odense, så det gav god mening for mig at gå ind i bestyrelsen, siger han.
Mentalt helbred påvirket
Men hvad bestyrelsen ikke var opmærksom på, var, at Kansas City, der stod for administrationen af øvelokalerne, indberettede til Odense Kommune, at hovedparten af medlemmerne var under 30 år.
De unge medlemmer gav mere i tilskud fra folkeoplysningsmidlerne end medlemmer over 30 år, som reelt var den aldersgruppe, der var langt flest af hos Kansas City.
På den måde fik Kansas City og Odense Øvelokale udbetalt 7,7 millioner kroner for meget.
Den regning kan de seks amatørmusikere nu komme til at hænge på.
- Jeg forestiller mig 17 scenarier hele tiden, om hvor galt det kan gå, og hvad det vil betyde for min søn og mig. Det fylder alt og mit mentale helbred er kraftigt påvirket af den her situation. Den magtesløshed man står i, når man bliver stillet over for så noget her som privatperson, er meget svær at stille noget op med, siger en berørt Louise Hammerbak.
Jeppe Birkebæk Truelsen er også meget stærkt påvirket af det store millionbeløb, han risikerer at skulle betale til Odense Kommune.
- Som nybagt far med en søn på otte uger er det fuldstændig uoverskueligt, hvad der vil ske, hvis noget af det her går igennem, siger Jeppe Birkebæk Truelsen.
Kan hæmme lysten til bestyrelsesarbejde
At et en bestyrelse for en frivillig forening pludselig står over for en stævning på 7,7 millioner kroner er helt usædvanligt.
- Jeg husker ikke selv lignende sager i Odense eller andre steder i landet, der har været som denne, så derfor er denne sag ekstraordinær, lyder det fra Martin Petersen, der er afdelingschef og kulturchef i Odense Kommune.
På landsplan er der omkring 100.000 frivillige foreninger, og dermed også 100.000 frivillige bestyrelser, der har det overordnede økonomiske ansvar for foreningernes økonomi.
Derfor vækker sagen fra Odense opsigt og bekymring i organisationer, der arbejder med frivillighed.
Kommune politianmelder tidligere direktør: - Største kulturpolitiske skandale i nyere tid
Odense Kommune vil nu politianmelde den tidligere direktør for spillestedet Kansas City Thomas Aarup og kræve erstatning fra både Thomas Aarup og tidligere medlemmer af bestyrelsen for Øvelokaleforeningen. Initiativerne kommer efter, at kommunen har modtaget en advokatundersøgelse af det økonomiske rod hos Kansas City.
Odense Kommune politianmelder nu den tidligere direktør for Kansas City.
Ifølge rapporten fra Focus Advokaterne, som Odense Kommune satte i gang i foråret, har den tidligere direktør og Odense Øvelokaleforening afgivet urigtige oplysninger til Odense Kommune om medlemssammensætningen i foreningen.
Foreningen angav forkert, at hovedparten af medlemmerne var under 30 år, og det betød, at foreningen uberettiget, ifølge Focus Advokaterne, fik udbetalt flere millioner kroner.
Ifølge rapporten er Kansas Citys forklaringer om, at det hang sammen med it-problemer, ikke troværdige.
- Advokaten har med undersøgelsen afdækket en række omstændigheder og oplysninger i sagen, som hver for sig og tilsammen betyder, at der efter hans vurdering er grundlag for en politimæssig efterforskning og vurdering af sagen i forhold til den tidligere direktør, , siger afdelingschef Martin Petersen og forklarer:
- Det er baggrunden for, at vi vil anmelde direktøren. Politiet kan afdække, om der er grundlag for at rejse sigtelse og tiltale for overtrædelse af strafferetlige bestemmelser.
Den tidligere direktør, Thomas Aarup, ønsker ikke at tage sagen i pressen, men fortæller følgende til TV 2 Fyn:
- Det er ikke noget jeg har gjort med vilje, og jeg har ikke personligt haft nogen vinding af de penge, som Odense Øvelokaleforening har fået. Nu må sagen gå i retten, og så må vi se, hvad udfaldet bliver der.
Kulturpolitisk skandale
Ud over politianmeldelsen vil forvaltningen opgøre et erstatningskrav og vurdere mulighederne for et civilt søgsmål om erstatning mod den tidligere direktør og medlemmer af bestyrelsen for Odense Øvelokaleforening, oplyser kommunen.
Søren Windell (C), som er rådmand i By og Kulturforvaltningen i Odense Kommune, fortæller TV 2 Fyn at han er berørt af sagen, og de konsekvenser den har fået for musikerne på stedet.
- Men det her må være den største kulturpolitiske skandale i nyere tid, i Odense Kommune, konstaterer han.
Sagen kort
I juni 2023 opdagede Odense Kommune fejl i indberetningerne af medlemstal til fra Odense Øvelokaleforening. Kansas havde sendt indberetningerne på vegne af foreningen, og fejlene betød, at kommunen havde udbetalt for meget støtte til folkeoplysning.
Få uger senere blev direktøren og formanden for Kansas City udskiftet, og et flertal besluttede byrådet at redde spillestedet, ved at bevillige flere penge til det. Der bliver også sat gang i en advokatundersøgelse, som skal klarlægge forløbet.
I oktober 2023 kommer det frem, at Kansas City igen mangler penge. Denne gang undlader politikere i Odense Kommune at redde stedet, som kort efter blev taget under konkursbehandling.
Nu vil Odense Kommune politianmelde den tidligere direktør, og undersøge muligheden for at rejse et erstatningskrav mod både den tidligere direktør og bestyrelsen i Odense Øvelokaleforening.
- Jeg tror, at det kan komme til at sætte nogle spor. Der er en skrantende lyst til at stille op til bestyrelsesarbejde, og jeg tænker, at det her ikke ligefrem er noget, der skubber på til den lyst, siger Frederik C. Boll, der er stifter og direktør for virksomheden Ingerfair, der arbejder på at hjælpe til med at styrke frivilligheden og frivillige miljøer.
Den tidligere direktør for Kansas City er meldt til politiet, og efter en advokatredegørelse stævnede Odense Kommune både den tidligere direktør og de seks bestyrelsesmedlemmer.
- Advokatens redegørelse var meget tydelig på nogle forhold, vi som forvaltning ikke kunne side overhørig i forhold til nogle ting, man burde have set, siger kulturchef Martin Petersen.
Kan du komme ind på, hvori bestyrelsens forsømmelser består?
- Nej, det kan jeg ikke, da der kører en verserende sag.
Imens forstår formanden for Odense Øvelokaleforening ikke, hvordan bestyrelsen skulle have opdaget, at foreningen modtog mange millioner kroner for meget i tilskud.
- Vi har levet op til vores bestyrelsesansvar. Vi har holdt løbende kontakt med administrationen på Kansas City. Vi har bestået tre kommunale stikprøver inden for de sidste otte år, vi har haft en statsautoriseret revisor til at gennemgå vores regnskaber hvert eneste år og alle årsregnskaber er blevet godkendt på generalforsamlingerne.
- Hvis de kontrolinstanser ikke er nok til at sikre os som bestyrelse, så har jeg svært ved at se, hvad man ellers skal gøre, siger den tidligere formand for Odense Øvelokaleforening, Jesper Bøggild-Christensen.
Stil kritiske spørgsmål
Men ifølge Center for Frivilligt Socialt Arbejde kan en frivillig bestyrelse, også selvom den består af amatører, hverken læne sig op ad en revisor eller kontrolinstanser.
- Hvis der i en forening er et menneske, der sidder der hver dag, og har besluttet sig for at snyde, så vil det være meget nemt at skjule for en valgt bestyrelse. Men hvis den valgte bestyrelse har stillet spørgsmål, og har bedt om at se tingene, så kan det godt være, at de ikke opdager snyderiet, men så er de sådan set friholdt fra deres ansvar, hvis de er blevet snydt, fordi de har gjort, hvad de kunne, siger Rillo Rud.
Hos Ingerfair mener direktøren, at landets mange frivillige foreninger kan drage vigtig lære af stævningen mod Odense Øvelokaleforening.
Frivillige og musikere begræder lukning:
- Der findes ikke et fællesskab, der kan erstatte Kansas City
Kansas City får ikke et nødvendigt tilskud fra Odense Kommune, spillestedet ser derfor ud til at lukke. Det bliver modtaget med fortvivlelse og tristhed.
Kansas City lukker i nærmeste fremtid medmindre der pludselig kommer en ukendt investor som redningsmand. Måske allerede i denne uge - måske i næste uge.
- Jeg synes, at det er rigtig ærgerligt, for der findes ikke et andet sted i Odense, hvor os, der hører noget andet musik kan komme, siger Julie Lindegaard Rasmussen, der har været frivillig på Kansas City siden august sidste år og nu er næstformand i frivillige foreningen hos Kansas City.
Hun er en af de omkring 40 frivillige på Kansas City, der nu mister deres fællesskab.
- Det er rigtig ærgerligt, at det her fællesskab skal opløses, for der er ikke andre steder, vi kan rykke hen til. Jeg kommer ikke til at være frivillig et andet sted. Det gør jeg ikke. Der er bare ikke noget andet sted, der er ligesom Kansas, siger hun.
Uvurderlig udvikling på Kansas
Blandt de 3-400 musikere bliver nyheden om den forestående lukning modtaget med frustration.
- Rigtig meget af det odenseanske kulturmiljø bliver båret af, at der er det her fællesskab, siger Søren Rønnebech Grønning, der er guitarist i dødsmetalbandet Crown The Beast.
Bandet blev grundlagt, da de fem medlemmer mødte hinanden på netop Kansas City, og bandets karriere toppede foreløbig i sommer, da de spillede på den københavnske metalfestival Copenhell.
- En rigtig stor del af vores udvikling er sket takket være dette sted, og der er et netværk alle musikere imellem, som er uvurderligt, når man skal udvikle sig eller optræde, siger guitaristen.
Rod med medlemslister
Men trods konsekvenserne for både frivillige og musikere var et stort flertal i By- og Kulturudvalg klare i mælet efter dagens møde.
- Vi har besluttet at følge forvaltningens indstilling, og vi vil ikke længere give tilskud til Kansas City. Det betyder, at de nok går konkurs, siger by- og kulturrådmand Søren Windell (K).
Problemerne for Kansas City startede i maj, da det kom frem, at spillestedet havde fået udbetalt 1,5 millioner kroner i uberettiget støtte. Ledelsen i Kansas City havde indberettet til Odense Kommune at 80-90 procent af de omkring 3-400 musikere, der har øvelokaler, var under 30 år.
Men virkeligheden var nærmest omvendt idet kun 10-20 procent af medlemmerne var under 30 år.
Og da medlemmer under 30 år giver væsentligt højere tilskud fra folkeoplysningsmidlerne end medlemmer under 30 år, havde Kansas City fået udbetalt omkring halvanden million kroner for meget i støtte.
Forgæves redningsaktion
Stedet blev dog reddet fra konkurs, da det røde flertal i byrådet ekstraordinært bevilligede de manglende millioner i juni.
Men for få uger siden kom det frem, at kassen igen er tom - og i dag besluttede By- og Kulturudvalget at lukke kassen i.
- Det her har jo været lange dyre løsninger. Man er blevet ved med at hælde penge ned i bunden af en bundløs kasse, og så er det ikke forvaltet rigtigt, og der har været en masse rod omkring alle mulige ting, som har gjort, at vi står, hvor vi står her igen, lyder det fra medlem af By- og Kulturudvalget Araz Khan (V).
Socialdemokratiet, der stod i spidsen for redningsaktionen til halvanden millioner skattekroner i juni, vendte i dag på en tallerken og støttede lukningen.
- Vi troede på, at stedet kunne reddes. Men det kunne det desværre ikke. Derfor har vi været nødt til at stoppe nu. Det har været en meget svær beslutning med mange følelser involveret. Men der er også et tidspunkt, hvor man kan se, at det her kan ikke lade sig gøre. Og det er det, der er sket nu, siger Claus Skjoldborg Larsen, der er medlem af By- og Kulturudvalget for Socialdemokratiet.
Ny ledelse tager ansvaret
Efter de økonomiske problemer i forsommeren blev direktøren på Kansas City fyret og bestyrelsesformanden trådte tilbage. Og de sidste måneder har en ny ledelse forsøgt at redde Kansas City.
- Vi har i hvert fald forsøgt at løfte vores ansvar ud fra de evner vi har haft, men det har ikke været nok, siger den nye formand for Kansas City Jesper Bøggild-Christensen, der ligesom den daglige leder tiltrådte i juni.
- Jeg er 29 år, og hvis det ligner, at jeg er en lallende amatør, så tag det for, hvad det er. Det er miljøet på Kansas City, der forsøger at løfte sig selv. Der var ikke andre, der kunne træde til eller turde. Så vi tog teten, og gjorde alt, hvad vi kunne. Men det var ikke nok, og det er vores ansvar, siger den konstituerede daglige leder, Christian A. R. Øhlenschlæger.
Vil skabe musikmiljø i midtbyen
Ifølge politikerne er den næste opgave at skabe et nyt tilbud i stedet for Kansas City, så det musikalske vækstlag i Odense ikke bliver svigtet.
- Vi skal have et tilbud til musikere i Odense. Vi er Danmarks tredjestørste by, og vi skal have fundet et alternativ, så hurtigt vi kan, siger Claus Skjoldborg Larsen.
- Jeg vil gerne have noget, vi kan lave noget miljø rundt om - mere end det der har været i Kansas City. Og også noget der ligger tættere på byen, så det kan understøtte bylivet, lyder det fra rådmanden.
Men når Kansas City snart lukker, er der intet alternativ for de mange musikere. Og ventetiden, før politikerne har fået etableret nye øvelokaler, kan blive lang og ødelæggende.
- Nogen vil give op, nogen vil flytte og nogen vil forsøge at blive. Men der er ingen oplagte alternativet til Kansas City, siger den daglige leder Christian A. R. Øhlenschlæger.
- Kansas City er noget særligt, og det har taget lang tid at opbygge noget lignende igen. Så jeg tror ikke, at det er muligt, at der kommer til at være en plads til os mere, siger næstformanden for frivillige foreningen hos Kansas City, Julie Lindegaard Rasmussen.
Frygter lang pause
Musikerne frygter mest, at ventetiden bliver for lang.
- Som musiker har man ikke rigtig tid til at holde en pause på for eksempel et år, hvor du ikke rigtigt kan gøre noget. Så forsvinder du, og alt, hvad du har opbygget, det skal du starte forfra med igen, siger Søren Rønnebech Grønning fra Crown The Beast.
I første omgang skal By- og Kulturforvaltningen udarbejde realistiske alternativer til Kansas City, som politikerne på et senere tidspunkt kan tage stilling til.
Odense Kommune satte i juni gang i en advokatundersøgelse, der skal klarlægge, hvordan fejlen med de forkerte medlemsoplysninger kunne ske. Rapporten forventes at være klar i løbet af et par uger.
- Jeg tænker, at det lidt er et wakeupcall til de mange frivillige foreninger, der er derude. Der følger jo et ansvar med, når man stiller op til bestyrelsen. Du har et ansvar for, at foreningen følger de regler og lovgivning, der er på området, og de lever op til de forpligtigelser man har indgået, og det gælder især, hvis man samarbejder med en kommune, siger Frederik C. Boll.
Odense Øvelokaleforening blev opløst i juni sidste år.
- Jeg har ikke 1,1 millioner kroner, og hvis det betyder, at man gør udlæg i mine ejendele, hvad så? Så skal gå på arbejde, sidde på gulvet derhjemme, og jeg ved ikke, hvad konsekvensen bliver, siger den tidligere formand Jesper Bøggild-Christensen.
Sagen har også fået konsekvenser for mulighederne for at stable nye øvelokaler på benene. Ud af de 300 amatørmusikere fra foreningen har ingen ønsket at indgå i en ny bestyrelse for øvelokaler i byen.
Og Louise Hammerbak tror, at sagen kan få mere vidtrækkende konsekvenser.
- Det vil afholde folk fra at stille op til en bestyrelse, og det kan jeg sådan set godt forstå. Jeg vil da ikke anbefale nogen at stille op til en bestyrelse, medmindre de har en revisoruddannelse, siger hun.
Bilist bragede ind i bageri - der er ødelæggelser for "et større beløb"
kopieret!
Lørdag middag fik kunder og forbipasserende ved Baks Bakery og Deli i Middelfart sig noget af et syn, da en større BMW bragede ind i butikkens facade.
Det fortæller ejer, direktør og bagermester Carsten Bak, der har delt billeder af ødelæggelserne. Han var ikke selv til stede ved ulykken.
- En af mine ansatte ringede til mig og sagde, at en bil var kørt ind i bageriet. Så kommer der mange billeder hen over nethinden, siger Carsten Bak til TV 2 Fyn.
Stor materielle skader
Inden han satte kurs mod sin butik, fik han fat i politiet, der til Carsten Baks overraskelse var hurtigere fremme, end han selv var.
Da han kom frem, kunne han se, at en bilist havde ramt et bord-bænkesæt foran butikken. Det var blevet presset ind i vinduespartiet og havde efterfølgende skubbet en tonstung ovn et par meter ind i produktionsområdet.
- Det var ikke fordi, det var så voldsomt, og så alligevel. Da vi kiggede nærmere, kunne vi se, der var sket en del skader. Det ser ret voldsomt ud, fortæller Carsten Bak.
Fyns Politi bekræfter over for TV 2 Fyn, at de har været på stedet for at se nærmere på ulykken. Vagtchef Sten Nyland fortæller, at ulykken er sket som følge af en kørerfejl.
Ingen personskader
Ifølge Carsten Bak bunder kørerfejlen i, at bilisten havde taget fejl af speeder og bremser.
Heldigvis var der ikke nogen personer til stede i produktionsområdet, da ulykken skete, og politiet bekræfter ligeledes, at der ikke er sket nogen personskader. Der er heldigvis kun sket materielle skader - dog for et “større beløb”, oplyser vagtchefen.
At ingen personer er kommet til skade, glæder Carsten Bak, der af samme årsag også finder plads til lidt galgenhumor:
- Det sjove ved det hele er, at der på facaden står “Bak”, og så kører han fremad.
Til trods for de omfattende skader er Carsten Bak klar til at åbne sin butik allerede søndag morgen.
Gitte har skrevet ny bibel til kvinder i overgangsalderen - revet væk inden udgivelse
kopieret!
En fynsk debutforfatter har selv udgivet en bestemt bog og slået alle de store forlag.
Gitte Boesen rådgiver kvinder i overgangsalderen, og hun har skrevet en bog, der allerede er gået nummer et på bestsellerlisten. Det er sket udelukkende på forsalget, da bogen først udkommer på tirsdag.
Lørdag holdt hun et lille releaseparty for bogen i Aaruphallen.
Selv er forfatteren ikke i tvivl om, hvorfor hendes bog er så efterspurgt fra udgivelsen.
Søndag kan byde på flere snebyger
kopieret!
Søndag bliver en overskyet dag, hvor det i første omgang mestendels vil holde tørt.
Men sidst på eftermiddagen kan der komme sne eller slud fra sydvest, som lokalt kan gå over i isslag.
Temperaturen når ned mellem frysepunktet og to graders varme med en svag til jævn vind fra syd. Den vil senere dreje over til omkring sydøst og bliver let til frisk.
Politikere vil stramme reglerne for fyrværkeri - sådan vil de gøre det
kopieret!
Nytåret 2024/2025 førte nye regler med sig. Affyringsperioden var blevet forkortet, hvilket betød, at man kun måtte fyre fyrværkeri af fra 31. december til 1. januar.
Alligevel valgte mange fortsat at fyre af uden for perioden, og ifølge Sikkerhedsstyrelsen var der sågar flere fyrværkeriulykker dette nytår i forhold til året forinden.
En af ulykkerne endte med, at en 24-årig mand fra Odense mistede livet.
Flere folketingsmedlemmer er nu åbne over for, at man igen skal kigge på, om fyrværkerilovgivningen skal skærpes yderligere.
- Jeg synes, det er relevant at kigge på, om der er behov for yderligere stramninger, fortæller folketingspolitiker for Venstre Lars Christian Lilleholt til TV 2 Fyn.
Han mener dog ikke, at man skal gøre fyrværkeri ulovligt.
Den store bødeblok skal frem
Venstre-politikeren fortæller, at han ikke mener, det vil løse problemet, hvis man vælger at gøre køb og salg af fyrværkeri ulovligt.
- Gør vi det ulovligt, skaber vi blot et marked for ulovligt fyrværkeri, fortæller han.
Helt konkret foreslår Lars Christian Lilleholt, at man skal kigge på, om man skal hæve bødesatsen for at fyre at uden for affyringsperioden endnu en gang.
I 2024 blev bødesatsen sat op til 2.500 kroner.
Folketingsmedlem for Socialdemokratiet Bjørn Brandenborg mener også, at man skal genevaluere den nuværende lovgivning på området.
- Vi kommer til at kigge på, om der er mere brug for regulering på området, fortæller Bjørn Brandenborg til TV 2 Fyn.
Dartklub har VM-feber: - Håber flere unge begynder at spille
kopieret!
I Assens Dart Club var der lørdag særlig god stemning ovenpå den spektakulære VM-finale fredag aften, hvor den kun 17-årige englænder Luke Littler på suveræn vis sikrede sig VM-titlen som den yngste nogensinde.
Med triumfen i Alexandra Palace i London blev der endnu en gang sat to tykke streger under, at den unge knægt er et ekstraordinært fænomen.
Og at en ung gut kommer ind og dominerer verdenseliten, det håber dartentusiasten Lars Nielsen kan få flere unge til at søge mod en dartklub.
Få masser af dartstemning fra Assens i videoen ovenover.
Hvor er Poul? Mere end 50 frivillige deltog i eftersøgning
kopieret!
Lørdag fortsatte eftersøgningen af Poul Frank Andersen, der har været savnet siden han forlod hjemmet i Årslev 2. juledag.
Politiet stoppede deres eftersøgning torsdag, men den frivillige organisation Missing People havde samlet 51 personer, som var med til at lede efter den 70-årige mand.
Foreningen hjælper til, fordi de, der kender ham nærmest, havde kontaktet foreningen, der desuden havde fået grundig overlevering af Fyns Politi.
Talspersonen turde ikke gætte på chancerne for at finde den ældre mand i live. Vigtigst er dog at få ham fundet, lyder det.
Poul Frank Andersen var iført en sort eller grå kedeldragt. Han har hvidt hår og gråt fuldskæg.
Fyns Politi kan kontaktes på telefon 114.
DMI varsler "spændende vintervejr" de kommende dage
kopieret!
Selvom søndagen umiddelbart kommer til at starte stille og roligt, så er der “spændende søndagsvejr” i sigte, skriver meteorolog Henning Gisselø i en kommentar på DMI’s hjemmeside.
For som dagen skrider frem vil vinden tiltage, og samtidig er der sne eller tøsne på vej over Danmark fra sydvest. Det giver risiko for snefygning flere steder.
Ud på natten vil nedbøren gå over i regn, og med temperaturer under og omkring frysepunktet, så kan man opleve isslag med superglatte veje, cykelstier, fortove, når man skal ud ad døren mandag morgen.
I alt forventer DMI, at der kommer mellem 10 og 20 millimeter nedbør, og derfor opfordrer de til, at man færdes udenfor med ekstra forsigtighed.
Vej spærres i ni måneder - skal bygge ny bro
kopieret!
Arbejdet med at anlægge den nye jernbane mellem Odense Vest og Kauslunde er godt i gang, og fra mandag og frem til september i år kommer det til at påvirke trafikanter på Søndersøvej ved Vissenbjerg.
Der skal nemlig bygges en ny bro, som skal føre jernbanen under Søndersøvej ved Fynske Motorvej. Derfor omlægges trafikken til en midlertidig vej lige nord for motorvejen ved frakørsel 54 Vissenbjerg, oplyser Assens Kommune på sin Facebookside.
Trafikanter på strækningen skal være opmærksomme på, at hastigheden på omlægningsstrækningen er sænket til 40 km/t.
Flere togafgange rammes - passagerer risikerer at vente 50 minutter
kopieret!
Skal du med regionaltog mellem Odense og Fredericia i de sene aften- eller nattetimer, så skal du være ekstra opmærksom den kommende uge.
Fra søndag 5. til torsdag 9. januar og natten efter kører enkelte tog på strækningen efter en ændret køreplan på grund af sporarbejde, skriver DSB på sin hjemmeside.
Det betyder, at man skal hold et ekstra godt øje med Rejseplanen, da de berørte tog kører mellem otte og 50 minutter senere end normalt fra flere stationer undervejs.
SFO-børn satte Danmarks-rekord - nu vil de i rekordbog
kopieret!
273,5 meter.
Så lang en musetrappe havde børnene på Soltoften SFO i Marstal på Ærø lavet i løbet af december, inden de gik på juleferie. Og det er intet mindre end en Danmarksrekord, skriver Ærø Kommune på sin Facebook-side.
Og Ærø Kommune skriver, at de forventer, at rekorden finder vej til Børnenes Rekordbog.
Børnene har selv lavet musetrappen, men med god opbakning fra det voksne personale, lyder det fra pædagog Christian Kurt Nielsen.
- Vi voksne holdt os på sidelinjen – dog ikke uden at friste med brændte mandler og æbleskiver undervejs.
Clay-direktør sørger over tabet af Peter Brandes: - En af de helt store, der har forladt os
kopieret!
Den fynske multikunstner Peter Brandes er lørdag morgen afgået ved døden i en alder af 80 år.
Og det er en af de helt store kunstnere, vi har mistet. Sådan lyder det fra Pia Wirnfeldt, der er direktør for CLAY Keramikmuseum Danmark i Middelfart.
- Det er en af de mest begavede kunstnere, vi har mistet. Peter var et menneskeligt og kunstnerisk intellekt ud over det sædvanlige, fortæller hun til TV 2 Fyn.
Står bag kæmpe-vase
Peter Brandes er blandt andet kendt for sine udsmykninger af flere danske kirker. Herunder Roskilde Domkirke og senest Aarhus Domkirke. I sin levetid har han også lavet kunstværker til udstilling i Danmark, i udlandet og til dronning Margrethe.
Ude foran CLAY Keramikmuseum i Middelfart står der en vase, der rager knap fem meter op i luften. Vasen er i folkemunde kendt som Sevilla-vasen, da Peter Brandes skabte den til verdensudstillingen i 1992 i Sevilla.
Men på kunstneren selv omtalte vasen som Isak-vasen, fortæller Pia Wirnfeldt:
- Reelt hedder den Isak-vasen, fordi motivet på vasen er Isak, der står på Morija-bjerget, hvor hans far Abraham havde taget ham hen for at ofre ham til gud.
Pia Wirnfeldt kalder vasen et “monumentalt værk og en milepæl i dansk keramikhistorie”. Et betydningsfuldt værk, som fortæller og markerer, hvilken betydningsfuld kunstner, Peter Brandes var.
Markant kunstner
En kunstner, der var optaget af at formidle de helt store religiøse og mytologiske fortællinger, som han udtrykte i alt fra maleri, keramik, glasmosaik, tegninger og meget andet.
- Vasen er et vartegn for museet. Folk, der har besøgt Clay, husker den vase, som står meget majestætisk ved siden af den gamle hovedbygning. Den er næsten 5 meter høj, og man skal bevæge sig rundt om den for at få historien foldet ud, fortæller Pia Wirnfeldt.
Men Peter Brandes var meget mere end den kendte vase, som i øvrigt også er afbilledet på et af de kendte, brunlige skilte, der står langs de danske motorveje for at vise bilisterne, at Clay Musuem er i nærheden.
Udsmykningen af kirker har altid draget multikunstneren, som også har udsmykket Nordlyskatedralen i Norge. Og det er også vigtigt for Pia Wirnfeldt at anerkende den betydning, som Peter Brandes har haft med udsmykning af kirker både i Danmark og internationalt:
- Han er måske en af de mest markante kunstnere i det seneste halve århundrede i forhold til udsmykning af kirker. Det er en af vores helt store og epokegørende kunstnere, der desværre har forladt os, slutter hun.
Havn tæt på at blive oversvømmet
kopieret!
I den sydlige del af Lillebælt er der blevet skubbet så meget vand ind, at vandstanden lørdag formiddag står omkring en meter over dagligt vande ved flere havne.
Det gør sig blandt andet gældende ved Faaborg Havn, hvor vandstanden er 99 centimeter over normalen.
Af den årsag ligger vandet nu og skvulper ved havnekanten.
Vandstanden er imidlertid nedadgående resten af dagen, så det forventes ikke at give problemer.
Undrede du dig også over denne lysende plet på himlen? Her er forklaringen
kopieret!
TV 2 Vejret har modtaget flere billeder fra undrende danskere fredag aften og natten til lørdag. Hele omdrejningspunktet er en lysende plet lige ved siden af Månen.
- Hvad er det, der er over månen? Det har jeg aldrig set før, spørger TV 2 Vejrets læser Kent Bering Coort.
Ved første øjekast kunne det ligne en meget klar stjerne, men faktisk er der tale om noget helt andet. Det er nemlig planeten Venus, der sammen med Månen lyst flot op på den danske vinterhimmel.
I anden halvdel af januar vil mange af planeterne være synlige på samme tid. Eksempelvis i perioden 16. til 20. januar, hvor Saturn og Venus står lige ved siden af hinanden.
Flere husstande ramt af strømafbrydelse
kopieret!
Opdateret klokken 14:27: Flere husstande har fået strøm igen.
Vores Elnet er ramt af driftsforstyrrelse, der påvirker strømforsyningen til flere husstande på det østlige Fyn.
Det fremgår af virksomheden hjemmeside, hvor de oplyser, at der er tale om en “uvarslet afbrydelse”.
Det oplyses ikke, hvor mange husstande, der er påvirket af strømafbrydelsen, men Vores Elnet har markeret et større geografisk område med en rød cirkel, som værende påvirket af strømafbrydelsen.
Strømafbrydelsen er registreret omkring klokken 08.30 og forventes afsluttet 10.32.
TV 2 Fyn arbejder på at få en kommentar fra Vores Elnet.