Klokken var 12.56, da en mail mandag landede i indbakken hos undervisningsministeren, hos medlemmerne af Børn- og Ungeudvalget i Odense Kommune og hos ledelsen på Agedrup Skole.
”Forældrebekymring” stod der i emnefeltet.
Og klikkede modtagerne på den første vedhæftede fil, kunne de læse et to sider langt, tætskrevet bekymringsnotat. Her blev en kultur med vold og trusler og med elever, der indtager både alkohol og euforiserende stoffer på den odenseanske skole, beskrevet.
Klikkede modtagerne sig videre ind på mailens andet vedhæftede dokument, kunne de scrolle ned igennem 113 navne på forældre, der havde skrevet under på bekymringsnotatet.
Og så gik fynske og nationale medier i breaking.
Ny storm
I sidste uge var det Borup Skole i Køge Kommune, der kom i søgelyset. Forældre til elever kunne berette om en skole, hvor der de seneste år har været flere voldsomme sager om vold og overgreb begået af børn mod andre børn.
Og lige som stormen så småt havde lagt sig, blæste det op på Agedrup Skole på den østligste kant af Odense Kommune.
Bekymringsskrivelsen er forfattet af tre initiativtagere, og de lister 17 punkter op med konkrete eksempler på den kultur, de mener, er på skolen.
Det handler blandt andet om, at der helt ned til fjerde klasse trues med kniv, at 11-års fødselsdage fejres med såkaldt ”11-års tæsk”, og at der på skolen både sælges og indtages stoffer.
Ingen af de konkrete episoder har givet anledning til en bortvisning, står der i skrivelsen.
Forældregruppen mener, at der på grund af de manglende konsekvenser har udviklet sig en forrået kultur, som opildner elever til den brutale adfærd, mens mange andre er utrygge i dagligdagen.
Skoleleder med skriftligt svar
Til sidst i skrivelsen står der, at forældrene flere gange har forsøgt at få skolens ledelse til at lytte, men uden held.
Hverken TV 2 Fyn, TV 2 eller andre medier har siden mandag haft held til at få skolens ledelse i tale.
Sent tirsdag eftermiddag kom der dog et skriftligt svar fra skoleleder Christian Gantzhorn Hovendal, som skriver, at han ”med bekymring og alvor” modtog skrivelsen fra de 113 forældre.
- De forældre er frustrerede og har ikke følt sig hørt. De har ikke følt, at skolen har gjort tilstrækkeligt. Sådan skal det naturligvis ikke være, skriver han.
Christian Gantzhorn Hovendal forklarer, at skolen samarbejder med Børn- og Ungeforvaltningen om at skabe et overblik over hændelserne, og at forældrene hører fra ham igen, når det er sket.
På Aula har Christian Gantzhorn Hovendal forsikret forældrene om, at de trygt kan sende deres børn i skole.
Kommunen vidste besked
Det store spørgsmål er, hvad har Odense Kommune vidste om situationen på Agedrup Skole, og hvor længe man har vidst det.
Dokumentation som TV 2 Fyn har fået indsigt i viser, at man tilbage i 2022 fik mere end en hentydning til, at noget var galt.
Dengang forsøgte skolens ledelse nemlig at løse et problem med uacceptabel adfærd blandt skolens elever med en såkaldt tissemakkerordning for pigerne i SFO’en.
Det var skoleleder Christian Gantzhorn Hovendal, der i august sendte et brev ud om ordningen, der blev indført, da en forælder gav udtryk for en mistanke om et overgreb. Her stod også, at pædagoger ville holde et vågent øje med, om uvedkommende gik med på toilettet.
Samme år skrev skolebestyrelsen i sin årsberetning fra 2022/2023, at man lavede retningslinjer for ”voldsomme handlinger og krænkende adfærd”.
En læges underretning til Børn- og Ungeforvaltningen fra februar 2023, som TV 2 Fyn er kommet i besiddelse af, giver også et indblik i en rå hverdag på Agedrup Skole. Her står, at en dreng var blevet udsat for grove fysiske overgreb, og at han efterfølgende ikke kunne komme i skole ”på grund af angst for mobning og overgreb”.
Her var det forældre i en af klasserne i udskolingen, som gjorde deres bekymringer tydelige i en skrivelse til Odense Kommune. Problemet var, at en specifik elev skulle tilbage til klassen.
- Vi og vores børn er dybt bekymrede og utrygge ved, at en tidligere elev tilsyneladende vender tilbage, skrev de.
Forældrenes historier
Siden nyheden kom frem mandag eftermiddag, har flere forældre fortalt deres historie.
Blandt andet David Kieler, som også er en af initiativtagerne til bekymringsskrivelsen. Hans søn går i ottende klasse og blev en dag truet med en kniv i skolens omklædningsrum. Politiet ankom og konfiskerede kniven. Konsekvensen var, at de truende drenge fik en kraftig advarsel, og så blev der holdt nogle dialogmøder, forklarer David Kieler.
Også Steffen og Maria Christensen er stået frem. De har en søn i femte klasse på Agedrup Skole.
I et frikvarter var han ude at kælke med to venner, da en gruppe på 10 drenge stik imod reglerne begyndte at kaste snebolde i hovedet på dem. Ifølge forældrene bad deres søn og hans venner dem om at stoppe, men det ville de ikke. Til sidst endte det i et slagsmål, som først fik en ende, da en voksen blev tilkaldt.
Steffen og Maria Christensen er først og fremmest frustrerede over ledelsens håndtering.
De ønskede, at gruppen af drenge gav deres søn en undskyldning, og at deres forældre blev indkaldt til et møde. Ifølge Steffen Christensen lød det dog fra ledelsen i første omgang, at drengene ikke var vant til at undskylde.
Først senere fik forældrene presset en undskyldning ud af et par af drengene, fortæller de.
Alvorligt
Som de to ovenstående historier viser, bliver noget meldt til politiet. Andet bliver ikke.
Fyns Politi har oplyst, at man i 2023 har modtaget tre henvendelser om vold og trusler mellem elever på Agedrup Skole. I år har man indtil videre fået to henvendelser, som begge handler om fire unge, der er blevet dårlige, formentlig efter at have indtaget hash.
Odense Kommunes skolechef, Nikolaj Juul Jørgensen, sagde mandag eftermiddag, at han tager sagen meget alvorligt. Det samme sagde Susanne Crawley (B), rådmand og formand for Børn- og Ungeudvalget i Odense Kommune, mandag aften til TV 2 Fyn.
- Lige nu arbejder forvaltningen på at få et overblik over, hvad der egentlig er sket, og hvordan der er blevet handlet på det, der er sket, sagde hun.