Der er "meget lille" risiko for sundhedsmæssige konsekvenser for dem, der har spist oksekød med giftstoffet PFOS i fra en kogræsserforening i Odense.
Det vurderer Fødevarestyrelsen.
- Risikoen for at det har sundhedsmæssige konsekvenser er meget lille, fordi det er lave niveauer, vi har fundet.
- Hvis man gerne vil være sikker, så kan man gå til sin læge og få en undersøgelse der. Men der er ikke grundlag for en meget dyb bekymring på linje med Korsør-sagen, siger kontorchef Henrik Nielsen.
118 borgere med PFOS i blodet
I foråret sidste år kom det frem, at det giftige stof havde spredt sig fra en brandskole til en mark i Korsør, hvor køer græssede.
118 borgere fik derefter målt forhøjede værdier af PFOS i blodet.
PFOS-indholdet i oksekødet fra Odense er dog omkring 100 gange mindre end i sagen fra Korsør. Det er imidlertid stadig i så store mængder, at Fødevarestyrelsen vurderer, at kødet ikke bør spises.
Det skrev mediet Ingeniøren tidligere onsdag.
En hundrededel
PFOS er et fluorstof, der kan påvirke leveren, immunsystemet og regnes for at være kræftfremkaldende. Stoffet er næsten umuligt at opløse, når først det er i kroppen.
Ifølge Henrik Nielsen er der stor forskel på Korsør-sagen og den seneste sag fra Odense.
- Vi er nede på et indhold i kødet på 1,7 til 2,4 mikrogram per kilo. I Korsør-sagen var vi oppe på indhold på flere hundreder af mikrogram per kilo. Så det er en væsentlig forskel.
- Det betyder, at de under alle omstændigheder kun har fået relativt små mængder, og at det er antageligt er så små mængder, at man ikke vil opdage det på sin sundhed, siger Henrik Nielsen.