I en tidligere udgave af artiklen fremgik det, at en æbleplantage var mulig kilde til forureningen. Det er fjernet, da Vandcenter Syd ikke længere anser den som mulig årsag til forureningen.
Miljøgiften PFOS er fundet i oksekød fra en kogræsserforening i Odense. Det skriver Ingeniøren.
Det er fundet i så store mængder, at Fødevarestyrelsen vurderer, at kødet ikke bør spises.
Der er tale om kød fra Seden Strandby Kogræsserlaug. I tre år har odenseanere spist kød fra køer, der har græsset på et areal, som har vist sig at være forurenet med PFOS.
- Vi har det dårligt med det. Vi har heldigvis ikke spist noget af dette års kød og har nu smidt det ud, men vi har haft køer gående på det konstaterede PFOS-forurenede areal siden 2018, hvor vi har spist kødet, siger Ulf Løbner-Olesen, der er bestyrelsesmedlem i Seden Strandby Kogræsserlaug, til Ingeniøren.
Til TV 2 Fyn fortæller Ulf Løbner-Olesen, at Fødevarestyrelsen kun har undersøgt sidste års kød.
- Fødevarestyrelsen har tilbudt, at de gerne vil undersøge kød fra tidligere år, hvis vi har noget tilbage i bunden af fryseren. Og det vil vi selvfølgelig gerne have, siger Ulf Løbner-Olesen.
Akut giftigt og kræftfremkaldende
PFOS er et fluorstof, der har været anvendt i brandslukningsskum. Det anses for at være kræftfremkaldende. Det påvirker reproduktionen og er akut giftigt.
PFOS-indholdet i kødet fra Odense ligger på 1,7-2,4 mikrogram per kilo.
Det er ganske vist 100 gange lavere end et lignende tilfælde med PFOS-koncentrationer fundet i Korsør, men alligevel nok til, at Fødevarestyrelsen fraråder, at man spiser kødet. I Korsør fik 118 personer målt forhøjede værdier af PFOS i blodet.
- Nu vil vi gerne have svar på, om vi er inficeret med det her, og i så fald hvor meget eller hvor lidt det er, fortsætter Ulf Løbner-Olesen til Ingeniøren.
Ifølge Seden Strandby Kogræsserlaug er det dem selv, der har taget initiativ til at få området med de græssende køer undersøgt for giftstofferne.
Nabomarker skal undersøges
Køerne i kogræsserlauget har gået på den PFOS-forgiftede mark siden 2018. Men i perioden 2008 til 2018 gik køerne på nabomarker til den forgiftede mark. Det bekymrer kogræsserlauget.
Det har derfor bedt Odense Kommune tage jordprøver af de omkringliggende marker, men det er ikke sket endnu.
- Vi synes, det tager alt for lang tid for Odense Kommune at tage de jordprøver. Hvis det viser sig, at der også er PFOS i nabomarkerne, er det jo i rigtig mange år, vi har været udsat for det her stof. For os handler det om at få bekymringsniveauet ned, så kan tænke på noget andet, siger Ulf Løbner-Olesen til TV 2 Fyn.
- Der er ikke nogen af os, der har symptomer, men lige nu er det svært at vide, hvor vi står. Hvor forurenede er vi, spørger Ulf Løbner-Olesen og fortæller, at de både har haft kontakt til arbejds- og miljømedicinsk klinik på Odense Universitetshospital og med kogræsserlauget i Korsør.
Det er usikkert, hvor PFOS-forureningen i Odense kommer fra. Ifølge Vandcenter Syd kan det være fra en, et renseanlæg eller rester fra spildevandsslam, der har ligget på jorden.