Tina laver tøj af fiskenet fra havet:
- Jeg vil give noget tilbage
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Odense Renovation vil have flere virksomheder til at spinde guld på affaldprodukter. En af dem, der allerede bruger affald i sin virksomhed, er Tina Søgaard-Pedersen.
Odense Renovation vil have flere iværksættere til at indtænke affald i deres nye virksomheder.
En af de iværksættere er Tina Søgaard-Pedersen fra Odense, der laver tøj ud af affald blandt andet fra gamle gulvtæpper og fiskenet fra havet.
- De her fiskenet kan være kilometerlange. Fiskene sidder fast i dem, så for at reducere mængden af plastik i havene har jeg taget fat i det produkt, siger hun til TV 2/Fyn.
Mindre brand hos stor affaldskoncern
Der opstod onsdag formiddag en mindre brand hos affalds- og genvindings-koncernen Marius Pedersen på Havnegade i Odense.
Beredskab Fyn og Fyns Politi måtte onsdag formiddag rykke ud til en mindre brand i en tagkonstruktion hos affalds- og genvindings-koncernen Marius Pedersen på Havnegade i Odense.
Branden opstod ifølge Fyns Politi efter brug af en ukrudtsbrænder, hvor ilden af endnu uvisse årsager fik fat i tagkonstruktionen, hvorefter ilden spredte sig til tag og vægge.
Vagtchef hos Fyns Politi Thomas Bentsen understreger, at der ikke har været fare for menneskeliv i forbindelse med branden.
Politiet har allerede sigtet en mand for overtrædelse af beredskabsloven i forbindelse med branden, fordi han ifølge politiet ikke har udvist nødvendig agtpågivenhed, hvilket resulterede i branden.
- Og sker der så et eller andet, kan man få en bøde for det, siger vagtchefen.
Fyns Politi modtog anmeldelsen af branden klokken 09.16, men allerede kort tid efter var der styr på flammer og røgudvikling.
Odense Renovation har under projektet 'Cirkulær i Odense' sammen med Odense Kommune og Vandcenter Syd fået penge af EU til at støtte nye, grønne og bæredygtige virksomheder, der tænker i både affald og cirkulær økonomi.
Alt sammen for at skabe flere grønne arbejdspladser til gavn for klimaet. Projektet har allerede støttet flere virksomheder heriblandt Tina Søgaard-Pedersens tøjfirma.
Fik idé i Mellemøsten
Fynboen havde aldrig arbejdet med tøj før. Hun kom fra et job i forretningsverdenen, men for et halvt år siden besluttede hun sig for at skifte karriere og stiftede sportstøjsmærket "Vain Dane".
- Det skulle være noget, som var mere bæredygtig og gav tilbage og ikke kun tog.
Ideen opstod efter, at hun i ti år havde boet og arbejdet i Mellemøsten. Her så hun, hvordan renovationssystemet ikke fungerede.
Affald fra OB’s fans kommer tilbage som 3.500 halstørklæder
Biogasselskab donerer stort beløb til OB for at sortere madaffald til hjemmekampe.
Siden sommeren 2018 har OB’s fans sorteret deres madaffald, når der har været kamp på Nature Energy Park. Derfor kvitterer navnesponsoren nu med 25.000 kroner til de stribede fans.
OB’s tilhængere har nemlig sorteret 28.000 kilo organisk affald, som Nature Energy har omdannet til biogas.
Donationen fra biogasselskabet har OB valgt at bruge på 3.500 halstørklæder i en speciel Richard Møller Nielsen hyldest.
- Vi har sammen med vores fans haft en ambition om at gøre Richard Møller Tribunen blå og hvid, og så er vi kommet frem til, i samarbejde med fansene, at halstørklæderne kan holdes op og danne et blåt og hvidt tæppe, fortæller Jack Jørgensen, kommerciel chef i OB, til TV 2/Fyn.
Cirkulær økonomi i sin reneste from
Den store mængde affald er blevet til en produktion af biogas til en værdi af 22.000 kroner. Det beløb har Nature Energy valgt at runde op til 25.000 kroner, som virksomheden fredag 20. september donerer til klubbens stemningspulje i pausen af kampen mod AGF.
Og det er til stor glæde for Nature Energy at kunne gøre noget godt for OB’s fans og klimaet.
- Det her samarbejde med OB og klubbens fans giver virkelig mening for OB, klubbens fans, os og først og fremmest den grønne omstilling. Det er cirkulær økonomi i sin reneste form, siger Ole Hvelplund, administrerende direktør i Nature Energy.
Flere grønne initiativer
Planen om at sortere madaffald til OB’s hjemmekampe kom i stand allerede, da Nature Energy blev sponsor for klubbens stadion.
- Det har hele tiden været planen, at der skal gå et beløb tilbage til fansene, som skal bidrage til en bedre stemning på stadion, forklarer Jack Jørgensen.
Madaffaldet, som Nature Energy har omdannet til biogas, går blandt andet til opvarmning af huse ved brug af grøn gas.
Ifølge Jack Jørgensen skal det grønne samarbejde mellem biogasselskabet og OB føre til flere klimavenlige initiativer fra superligaklubben i 2020.
- Plastik kan man ikke genbruge – glas, papir – det hele bliver sendt til forbrændingen. Så det var starten på, at jeg begyndte at tænke, at nu skulle der ske nogle ændringer, og det ville jeg være en del af, lyder det fra iværksætteren.
Tina Søgaard-Pedersen driver nu butikken ”Bæredygtig Pop-Up” i Odense sammen med to andre designere Morten Underbjerg Olesen og Bára Ástvaldsdóttir. Butikken er et tre måneder langt projekt, der lukker ned igen 30. november.
Cirkulær virksomhed
Fælles for de tre designere er, at de laver økologisk og bæredygtigt tøj. Og netop deres brug af bæredygtige tekstiler og affaldsprodukter var med til at få Odense Renovation til at starte et samarbejde med virksomhederne.
- De er tre forskellige tekstiliværksættere, som har hver sit take på bæredygtighed og cirkularitet. Og det, synes vi, var rigtig spændende, fordi de var villige til at gå sammen og lave et koncept og arbejde med mindsettet omkring mere bæredygtigt forbrug, fortæller Winie Evers, der er cirkulær økonomikonsulent hos Odense Renovation.
Fynske kommuner halter bagefter med fælles affaldssortering
Danmarks 98 kommuner skal sortere affald ens. Det har miljø- og fødevareministeren besluttet - men der er lang vej igen for de fynske kommuner.
Ved du, hvad du skal gøre med dit syltetøjsglas? Det er der flere svar på, og det kommer helt an på, hvilken fynsk kommune du er i.
I Assens smider du syltetøjsglasset i en todelt skraldespand, som bliver tømt hjemme ved dig selv. I Faaborg-Midtfyn bliver dit syltetøjsglas hentet, så længe det er i en klar pose. Mens du i Nyborg selv skal aflevere det på en genbrugsø eller genbrugsstation.
Kommunerne sorterer, indsamler og behandler husholdningsaffald på vidt forskellige måder. Det er der en forklaring på ifølge Odenses by- og kulturrådmand, Jane Jegind (V).
- Vi er forskellige kommuner, og vi behandler også andre ting som ældreplejen og børnepasning forskelligt, og derfor har man tradition for at affaldsindsamle forskelligt, siger Jane Jegind.
Ens for kommunerne er, at de skal nå EU's mål, hvor 50 procent af vores husholdningsaffald skal genanvendes inden år 2022. Når vi genanvender vores affald i stedet for at sende det til forbrændingen, så sparer vi klimaet for en masse CO2.
Derfor vil miljø- og fødevareministeren Jakob Ellemann-Jensen (V) have en fælles affaldsordning for hele Danmark, hvor husholdningsaffaldet bliver sorteret og indsamlet ens i landets 98 kommuner.
- Vi er et så tilpas lille marked, hvor vi er nødt til at gøre tingene på den samme måde, hvis det skal give mening at gøre det til en ressource i stedet for bare et affaldsprodukt. Givet at vi har begrænsede ressourcer på den her planet, så skylder vi os selv og vores efterkommere at behandle ressourcerne med respekt, siger Jakob Ellemann-Jensen.
Ja tak til fælles ordning
En fælles affaldsordning bakker de fynske kommuner op om.
- Jeg synes, det er fint, at vi tager det skridt til at gøre det bedre. Vores nationale krav skal have en hvis standard, siger Dan Gørtz (V), som er formand for Miljø, Teknik og Plan i Assens.
Nyborg er også positiv over for udmeldingen.
- Jeg er ret sikker på, at det vil være med til at optimere det hele, så vi får samlet mere ind, siger formanden for Teknik- og Miljøudvalget i Nyborg Per Jespersen (S).
I flere kommuner vil de ikke droppe deres kommende affaldsløsninger, selvom ministeren vil ensrette sortering i fremtiden.
- Nu synes jeg sådan set, at det er på høje tid, at vi kommer i gang, og så må vi få tilpasset det hen ad vejen, hvis der kommer nogle andre retningslinjer. Men nu er vi klar, nu står vi i startboksen, så synes jeg også, at vi skal se at komme derudad, siger Jane Jegind.
- Vi har nogle mål, som staten har sat op i forhold til, hvor meget affald, der bliver samlet ind, og dem når vi ikke, hvis ikke vi begynder at gøre noget mere ud af vores affaldssortering, siger Per Jespersen.
Miljø- og fødevareministeren har forståelse for, at kommunerne allerede har deres egne løsninger.
- Det er klart, at det her er noget, der skal foregå over en periode, fordi nogle kommuner har gjort investeringer i affaldsindsamlinger, som vi ikke bare skal smide ud, siger ministeren.
Han tør ikke sige, hvornår den fælles affaldsordning for hele landet bliver meldt ud.
- Inden for en overskuelig fremtid, så ved vi, hvad der er den mest hensigtsmæssige løsning. Det vigtigste for mig er at finde den rigtige løsning end den hastige løsning, siger han.
Fynske uenigheder
Lige nu er der faktisk allerede initiativer i gang, som skal ensrette affaldssorteringen i de fynske kommuner. Håndteringen af madaffald er et af de områder, hvor man forsøger at finde et fælles fodslag.
Kommunerne er i øjeblikket ved at beslutte, om de vil have et fælles pulpningsanlæg, det såkaldte KOD anlæg, hvor alt det fynske madaffald skal sendes hen.
- Vi kan skabe bedre miljø og efterbehandling for pengene, end hvis vi gør det hver især. Men det er op til de enkelte byråd, og hvis de vil bruge flere penge på at gøre det selv i stedet for sammen med andre, så er de en selvstændig kommune og har ret til at vælge det, siger Jane Jegind.
Men kommuner kan ikke blive enige om det såkaldte pulpningsanlæg skal udbydes og drives privat eller offentligt. Nyborg vil ikke engang samarbejde med de andre kommuner på nuværende tidspunkt.
- Der er nogle politisk uenigheder om det skal være privat, offentlig eller offentligt og privat. Det vi fik forelagt sidste gang på udvalget, synes vi ikke, var konkret nok til, at vi vil gå med, siger Per Jespersen.
Og de er ikke den eneste kommune, som siger nej tak til det fælles fynske anlæg, for Middelfart vil slet ikke være med i projektet.
Udover at Tina Søgaard-Pedersen bruger affald til at lave sit tøj, er hendes virksomhed også cirkulær.
- Der skal ikke være spild så alt afklip fra min produktion, det indgår igen i det nye tøj, og det samme når kunderne er færdige med at bruge mit tøj, så kan man sende det tilbage til mig, og så kan jeg inkludere det i min produktion igen, forklarer fynboen.
Ifølge lektor på Institut for Teknologi og Innovation på Syddansk Universitet Erik Skov Madsen kommer vi til at se flere virksomheder i fremtiden, der bruger affald i deres produktioner.
- Det næste bliver helt sikkert cirkulær økonomi, for verden har et kæmpe behov for flere ressourcer, siger han.
Tina Søgaard-Pedersen håber, at hun kan være med til at inspirere andre iværksættere til at tænke i de samme baner.