Venner og kolleger hylder optimisten Høgh: En inspiration

Lars Høgh er indbegrebet af alt det, det danske landshold vil være, siger Kasper Hjulmand ved bogreception.

- Han tænker mere på, at andre ikke skal have smerte, end at han selv har smerte. Han tænker på at sige og gøre noget, der gør andre glade. Han tænker ikke et sekund på sig selv.

Ordene kommer fra en tårevædet Klaus Berggreen. Om sin nære ven og tidligere landsholdskollega Lars Høgh.

Som en lang række tætte bekendtskaber på og uden for fodboldbanen er profilen fra det legendariske VM-hold i 1986 tirsdag eftermiddag mødt op for at hylde Høgh.

For en gangs skyld er det Høgh, der er i centrum.

Den mangeårige OB-målmand er aktuel med bogen "Der er antal på alt", der er skrevet i samarbejde med forfatter Jakob Kvist. Her fortæller han om sin ubestridte kærlighed til fodbold - og ikke mindst livet.

Lægernes dom for Lars Høghs helbred er ikke til at tage fejl af. Kræften i bugspytkirtlen er blevet værre, og han har fået at vide, at han formentlig ikke har år, men måneder tilbage.

Denne dag stråler han imidlertid af overskud. Ganske vist er ansigt og ben betydeligt mere magre, end det billede de fleste nok har af fynboen med de lyse lokker.

Men hver gang en ny gæst træder ind af døren til bogreceptionen, mødes han eller hun af et stort smil og et kram. Der bliver udvekslet anekdoter og skrevet hilsener i bøger.

Receptionen afholdes i et lokale på toppen af en høj bygning i indre København. Den klare udsigt får Parken til at fremstå helt tydelig i horisonten og vækker minder om den begivenhedsrige EM-slutrunde, som landsholdet med Lars Høgh som en del af staben gennemlevede i sommer.

Høgh har endnu ikke selv læst bogen i sin helhed. Kun i brudstykker, men han har et klart håb til læseoplevelsen.

- Jeg håber, at jeg vil få det indtryk, at det er kærlighed til fodbold og dem, jeg holder allermest af. Min helt nære familie, som i sygdomsperioden har været altafgørende, siger han i sin tale.

Peter Schmeichel er til stede for at hylde Høgh. Det samme er landstræner Kasper Hjulmand, Høghs familie, flere tidligere målmænd og landsholdsspillere som Yussuf Poulsen og Andreas Christensen blandt andre.

Beskrivelsen af manden, der de seneste knap 15 år har været målmandstræner for landsholdet, går igen, uanset hvem man spørger.

- Jeg tror, at mange vil sige, at Lars er en rigtig god ven. Han har tråde ud til så mange mennesker og er en inspiration for os alle sammen. I forhold til landsholdet er han vores hold, siger Hjulmand.

- Han er en integreret del af landsholdet og den ånd, der er omkring det. Så synes jeg også, at han er noget af det bedste, vi har i Danmark. At tænke på andre, være omsorgsfuld og positiv.

Sygdommen ramte ham i 2018. Siden har en stribe op- og nedture fulgt, og for tiden kan han ikke tåle mere kemoterapi. Det håber han på at kunne igen på et tidspunkt.

Mens Høgh har kæmpet med sygdommen, har han forsøgt at holde dagligdagen som målmandstræner på landsholdet og i Brøndby kørende.

Selv mens han har været meget syg, har han ikke kunnet holde sig væk, fortæller Niels Frederiksen.

- Han har ikke været på træningsbanen, men han har haft en dialog og evalueret med målmændene sammen med vores anden målmandstræner, siger Brøndby-træneren, som beretter om et stort savn til Høgh i hverdagen.

De mange tråde, som Hjulmand kalder dem, samler sig for Høgh ved tirsdagens bogreception.

Alle kender til Høghs tilstand, men stemningen er munter og humøret højt. Andet ville ikke give mening med tanke på Lars Høghs egen tilgang til sygdommen, forklarer Klaus Berggreen.

- Det er en lærebog i, hvordan man skal tackle det, hvis man får at vide, at man har en meget alvorlig sygdom. Hele hans tilgang til det kan vi alle lære af. Jeg respekterer ham meget for hans positivitet og optimisme. Jeg er helt sikker på, at det er det, der har gjort, at han har klaret sig igennem en kropumulig sygdom gennem så lang tid, siger han.

Bogen fra Lindhardt og Ringhofs forlag udkommer onsdag.

Oversigt

    Oversigt