Fakta: Det ved vi om pesticider i drikkevandet

Der er fundet rester efter sprøjtemidlet Desphenyl-chloridazon i ti fynske vandværker. Men det stopper næppe der ...

24. august blev vandværket i Dalum taget ud af drift. Der var fundet rester af sprøjtegiften Desphenyl-chloridazon.

Siden er i alt ti fynske vandværker lukket, og der er fundet rester af sprøjtemidlet flere steder i Danmark og Tyskland - i stor udstrækning, hvor man gennem tiderne har dyrket roer.

Siden 2012 er drikkevand fra danske vandværker 87 gange blevet afsløret i at indeholde pesticider i koncentrationer over grænseværdien, skriver Ingeniøren på baggrund af en opgørelse, som forskningsinstitutionen Geus har udarbejdet for Miljøministeriet. 

Vi har herunder samlet, hvad vi foreløbig ved om sagen.

Her er der fundet Desphenyl-chloridazon på Fyn

quote Vi frygter, at det her er et ret omfattende problem, som kan være over hele landet

Claus Vangsgaard, seniorkonsulent, Danva

Det ved vi:

- Grænseværdien for Desphenyl-chloridazon i drikkevand er 0,1 mikrogram per liter.

- Det højeste niveau af stoffet, der er blevet målt på et fynsk vandværk er 2,6 mikrogram per liter.

quote Jeg frygter, at når man begynder at analysere på det her stof, så vil vi finde det i stor udstrækning, hvor man har dyrket roer. Det er hele det sydlige Danmark

Direktør Carl-Emil Larsen, Danva

quote De her stoffer er simpelthen ikke undersøgt til bunds. Vi ved ikke, om de er hormonforstyrrende, vi aner ikke, om de kan skade hjernens udvikling hos børn. Derfor er der faktisk ingen inden for det her fagområde, der er i stand til at sætte en troværdig grænseværdi.

Phillipe Grandjean, professor, Miljømedicin, Syddansk Universitet

- Miljøministeriets grænse for acceptabelt dagligt indtag er på 240 mikrogram per liter, hvis man drikker to liter vand om dagen.

- Desphenyl chloridazon er et sprøjtemiddel, der fra 1964-1996 i Danmark blev brugt som ukrudtsbekæmpelse ved dyrkning af roer, rødbeder og løg.

- Stoffet blev forbudt at bruge i Danmark i 1996. Stoffet er dog fortsat godkendt til brug i en række EU-lande.

- Pesticider er en fællesbetegnelse for en lang række kemiske bekæmpelsesmidler, der anvendes mod skadelige organismer i plantekulturer.

- Ifølge Styrelsen for Patientsikkerhed er der ingen grund til at gå i panik. Koncentrationen af stoffet er langt under de sundhedsskadelige niveauer.

- Andre steder har man kunnet omdirigere vandet, så det bliver fortyndet, og indholdet af pesticid kommer under grænseværdien, oplyser Danva.

- Pesticidresterne stammer fra sprøjtegiften desphenyl-chloridazon. Stoffet har ikke hidtil været blandt de stoffer, som vandværker skal tjekke for.

- Det stammer fra et ukrudtsmiddel, der i dag er forbudt i Danmark. Fra 1960'erne og indtil 1996 har det dog været anvendt i forbindelse med produktionen af roer, rødbeder og løg.

- Grundvand er normalt mellem 20 og 300 år gammelt, når det bliver pumpet op, og derfor giver stoffet problemer nu.

- Hos vandselskabernes brancheorganisation, Danva, frygter man, at problemet ikke begrænser sig til enkelte vandværker, men at det kan være et landsdækkende problem.

- I den tyske delstat Baden-Württemberg er stoffet ifølge Danva fundet i over 80 procent af prøver de steder, hvor man har kigget efter det.

Kilder: Danva, Niras, Styrelsen for Patientsikkerhed og Gyldendals Store Danske.

 
Bissen & Bossen omhandler denne gang sprøjtemidler i det fynske drikkevand. TV2/Fyn har den seneste tid bragt flere indslag om lukning af fynske vandværker på grund af sprøjtemidlet Desphenyl-chloridazon. Vi har Allan Weirup, direktør for Danske Vandværker, og Niels Rasmussen, formand for Centrovice, i studiet til en snak om problemet.

 

Oversigt

    Oversigt