Sønderborg:
- Vi har brug for Fyn i kampen for Als-Fyn-bro
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Der er brug for hele Fyns opbakning i kampen for en fast forbindelse over sydlige Lillebælt, siger Sønderborgs borgmester Erik Lauritzen (S).
Sønderborg Kommune appellerer i dag til Fyn om stærkere opbakning i kampen for en fast forbindelse over sydlige Lillebælt.
Opfordringen kommer efter, at trafikminister Benny Engelbrecht (S) i går sagde, at Als-Fyn forbindelsen vil blive et tema i de kommende forhandlinger om en ny trafikaftale.
Ministerens udmelding understreger, at Als-Fyn Broen ifølge Sønderborgs borgmester, Erik Lauritzen (S), nu er rykket helt op på den landspolitiske dagsorden. Han opfordrer på den baggrund til, at Fyn går samlet ind i kampen og bakker projektet fuldtonet op.
Transportminister: Als-Fyn-bro med i forhandlinger om fremtidens infrastruktur
Transportminister Benny Engelbrecht (S) er parat til at udarbejde et beslutningsgrundlag for en statslig forundersøgelse af en fast forbindelse mellem Als og Fyn.
Als Fyn Broen, som i årevis har boblet som en vision hos lokale politikere fra Sønderborg Kommune og Faaborg Midtfyn Kommune, står foran et afgørende gennembrud efter, at en række centralt placerede folketingsmedlemmer er begyndt at presse på for at få projektet højere op på den politiske dagsorden.
Trafikordførerne Kristian Pihl Lorentzen (V), Niels Flemming Hansen (K) og Hans Kristian Skibby (DF) siger alle til TV 2/Fyn, at de meget gerne ser, at der afsættes penge til en statslig forundersøgelse, så politikerne kan forholde sig til Als Fyn-projektet på et mere kvalificeret grundlag.
Meldingen fra de blå trafikordførere får nu transportminister Benny Engelbrecht (S) til at love, at han vil udarbejde et beslutningsgrundlag, inden forhandlingerne om fremtidens infrastruktur går i gang i løbet af næste år.
- Als Fyn Broen er klart et tema, som vil indgå i drøftelserne, siger ministeren til TV 2/Fyn.
Det er uvist, hvor meget en statslig forundersøgelse vil koste, men tidligere vurderinger har lydt på omegnen af 20 millioner kroner.
(Artiklen fortsætter under videoen)
- Det er jo det, vi har kæmpet for i årevis, siger borgmester i Faaborg Midtfyn Kommune, Hans Stavnsager (S). Han kalder det en milepæl for projektet, hvis der afsættes penge til en statslig forundersøgelse.
En statslig forundersøgelse går i dybden med trafikale, samfundsøkonomiske og finansielle konsekvenser af en fast forbindelse over sydlige lillebælt. En statslig forundersøgelse er ofte det sidste skridt før en såkaldt VVM-undersøgelse.
Venstre: Visionært projekt
- Der er ingen tvivl om, at Als Fyn Broen er et utroligt visionært projekt, som binder landsdelen sammen på en ny måde og skaber forbindelser i forhold til de ting, der sker i Odense og Syddanmark omkring roboteknologi og en masse andre ting. Derfor ønsker vi, at der gennemføres en statslig forundersøgelse af projektet for at finde ud af, om det i det hele taget kan lade sig gøre, siger Venstres trafikordfører Kristian Pihl Lorentzen.
Han understreger dog, at der også bør udarbejdes en mere overordnet analyse af, hvordan en Als Fyn forbindelse "spiller ind" i forhold til andre store vej- og broprojekter i Danmark.
- Vi skal også have belyst det fremtidige behov for faste forbindelse mellem Øst- og Vestdanmark. Herunder mellem Jylland og Fyn. Er det ved Lillebælt man skal satse? Er det mellem Als og Fyn? Og hvordan hænger det sammen med en Kattegatforbindelse?
Den vurdering bakkes op af trafikordfører Hans Kr. Skibby (DF).
- Jeg synes bestemt det giver god mening, vi får udarbejdet en analyse. Det er jo vigtigt, at vi har alle de informationer, som er tilgængelige, når vi en dag skal træffe den endelige beslutning, siger Kr. Skibby.
Det seneste års tid er det dog især konservative politikere, som har presset hårdt på for at få Als Fyn Broen højere op på den politiske dagsorden.
- Jeg var den første, der var ude i valgkampen og tale om den her bro og har også lavet mange sjove videoer om det. Jeg vil bare sige, at det er absolut nødvendigt, vi får lavet en forundersøgelse. Når den er færdig ved vi også meget mere om, hvordan projektet ligger i forhold til andre projekter. Mit bud er er, at en forundersøgelse vil dokumentere behovet for en fast forbindelse fra Als til Fyn, siger den konservative trafikordfører Niels Flemming Hansen.
(Artiklen fortsætter under videoen)
Minister: Als Fyn skal undersøges
TV 2/Fyn har forelagt trafikordførernes ønsker om en statslig forundersøgelse for transportminister Benny Engelbrecht (S), som på den baggrund godt tør love, at Als Fyn projektet nu kommer til at indgå i forhandlingerne om fremtidens infrastruktur og fordelingen af de 100 milliarder kroner, der skal bruges på broer, motorveje og jernbaner frem til 2030.
- Als Fyn Broen er klart et tema, som vil indgå i drøftelserne. Jeg vil sørge for, at der ligger et beslutningsforslag (for en statslig forundersøgelse, red.) klar, når vi indkalder til forhandlinger. Hvis partierne ønsker at få undersøgt Als Fyn projektet, er det klart, så vil jeg gerne gøre det. Det er jo et projekt, jeg selv har fulgt gennem mange år. Jeg synes, at det er meget interessant, hvis der kan skabes et bredt flertal for det, siger Benny Engelbrecht (S)
Transportministeren kan dog godt forstå, at Venstres samtidig ønsker at få belyst, hvordan Als Fyn projektet "spiller ind" i forhold til andre store infrastrukturprojekter.
- Det er naturligt at kigge på alle projekters indvirkning på landstrafikken, så jeg kan sagtes forstå Venstres bekymring. Men jeg kan også forstå, at Konservative er mere uforbeholdne i forhold til Als-Fyn broen, og da især Konservative har det her højt på deres prioriteringsliste, tager jeg det ad notum. Og derfor vil det også være naturligt, at vi har et beslutningsgrundlag klar, når vi indkalder til forhandlinger, siger Benny Engelbrecht.
Medlem af Als Fyn Komitéen, tidligere minister og EU-parlamentariker, Bendt Bendtsen, er begejstret for meldingen fra transportministeren.
- Jeg vil gerne rose ministeren for at melde så stærkt og klart ud. Det her er virkelig en breaker, som kan få Als Fyn projektet op i superligaen over vigtige infrastrukturprojekter i Danmark. Det er en rigtig god nyhed for Fyn, ikke mindst Odense, som kan få stor gavn af synergier en fast forbindelse vil skabe i forhold til robotklyngen og andre dele af erhvervslivet, siger Bendt Bendtsen
Als Fyn Komitéen er nedsat af AlsFynBroen, som er et samarbejde mellem Sønderborg Kommune og Faaborg-Midtfyn Kommune. Komieteens formål er at sikre politisk opbakning til en ny forbindelse mellem Als og Fyn.
- Jeg tror, at det er sådan, at der på Fyn stadigvæk er skepsis overfor Als-Fyn projektet, og det skal der arbejdes videre med, siger Erik Lauritzen og fortsætter:
- Det er klart, at Odense og Fyn har nogle prioriteter med den store tværgående motorvej, og det forstår jeg godt. Det skal løses, og det skal ske hurtigt. Men derefter skal vi nå til, at Als-Fyn-projektet nok er noget, vi skal arbejde videre med sammen, så det kan realiseres. Det vil for alvor binde den syddanske region sammen.
Foreningsformand i opråb til Odense
Samme toner lyder fra næstformanden i foreningen Als-Fyn Broen, Erling Lundsgaard, som er bosiddende på Als. Han retter sin opfordring direkte til Odense Kommune, som han gerne så gå foran i kampen som hovedstad i Region Syddanmark.
- Jeg synes jo netop, at Odense burde være storby for os allesammen. Det betyder rigtig meget for arbejdspladser og udvikling, og det synes jeg, at Odense skal udnytte, siger han.
Odenses borgmester Peter Rahbæk Juel (S) mener dog ikke, at der mangler opbakning fra hans side.
Færgependlere om Als-Fyn-bro:
- Jeg tror simpelthen, der er brug for den
Transportministeren har åbnet døren på klem for at kigge nærmere på en Als-Fyn Bro. Hos pendlerne, der sejler mellem Fyn og Sønderjylland er det en populær idé.
Lis og Jens Matzen fra Als tog tirsdag formiddag færgen fra Fynshav i Sønderjylland til Bøjden på Fyn for at hente deres tre børnebørn, der bor på Fyn, men måske kan de en dag i fremtiden tage turen i bil.
I hvert fald har Trafikminister Benny Engelbrecht (S) meldt ud, at broen kommer til at indgå i drøftelserne om fremtidens infrastruktur næste år, og hvis der er opbakning blandt de øvrige partier, vil der bliver lavet en statslig forundersøgelse.
Det fortalte han tirsdag til TV 2/Fyn.
Tror, der er behov for den
Det vækker glæde hos ægteparret, der tirsdag formiddag sejlede turen mellem Fynshav og Bøjden på en stopfyldt færge.
- Jeg tror simpelthen, der er behov for den. Ellers ville der jo ikke være fyldt, næsten hver gang vi er taget herover, siger Lis Matzen.
Også hendes mand er positivt stemt over for en bro. Overfarten fra Fynshav til Bøjden tager 50 minutter hver vej.
- Det havde været endda noget nemmere, hvis vi havde en bro, siger Jens Matzen.
Hurtigere, billigere, nemmere
Ægteparret er ikke de eneste på overfarten, der kunne tænke sig en bro.
- Det ville jo gøre turen noget hurtigere. Og måske også billigere og nemmere, siger Randi Bjørn.
Hun bor også på Als og fortæller, at hun tit arbejder på Fyn.
DF, Konservative og Venstre har alle talt varmt for en såkaldt statslig forundersøgelse.
Sådan en går i dybden med trafikale, samfundsøkonomiske og finansielle konsekvenser af en fast forbindelse over sydlige lillebælt. En statslig forundersøgelse er ofte det sidste skridt før en såkaldt VVM-undersøgelse.
- Jeg synes, det er fornuftigt at få lavet en ordentlig forundersøgelse af Als-Fyn-broen, så perspektiverne kan blive konkretiseret og klarlagt. Selvom en udvidelse af E20 syd om Odense, det tredje jernbanespor over Vestfyn og en udbygning af bæredygtig transport med letbanen i Odense er mere presserende, så er det fint at få projektet modnet til senere stillingtagen, siger Peter Rahbæk Juel.