Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Justitsministeren vil opstille hemmelige kameraer på vejene for at stoppe stenkastere. I august sidste år mistede en tysk kvinde livet, da en betonklods blev kastet ned på den fynske motorvej.
Så sent som torsdag aften fik en bus med passagerer knust tagvinduet, da den formentlig blev ramt af en genstand fra motorvejsbroen ved Moltrup Landevej ved Haderslev Nord.
Episoden er blot én af mange de seneste år, hvor biler på motorvejene er blevet ramt af sten fra broer.
Den mest fatale sag stammer fra den fynske motorvej, hvor den 33-årige tyske kvinde Nelli Gosmann døde, da der blev kastet en betonklods ned fra motorvejsbroen ved Langesøvej mellem Blommenslyst og Vissenbjerg. Hendes mand er blevet invalideret for livet, mens parrets dengang femårige søn slap uden fysiske skader.
I september nåede fynske Lars Aabrandt lige akkurat at undgå en sten på størrelse med en basketball, da han kørte på motorvejen omkring Spedsbjergvej.
Offer for nyt stenkast: - Jeg når lige at undvige højre om
Lars Aabrandt nåede lige at undgå en sten på størrelse med en basketball, da han kørte på E20 Fynske Motorvej natten til lørdag. Politiet efterforsker på stedet.
Det var en rystet Lars Aabrandt, ejer af Fun Fyn i Ringe, som lørdag formiddag kunne fortælle TV 2/Fyn om sin oplevelse midt på natten til lørdag.
Her kom han kørende på E20 Fynske Motorvej, på vej hjem fra Aarhus. Ved motorvejsbroen ved Spedsbjergvej, kort efter afkørsel 53 i retning mod Sjælland, må han pludselig ud i en undvigelsesmanøvre.
- I lyset fra bilen ser jeg noget falde ned fra broen. Og en lille støvsky, da det rammer jorden. Jeg når lige at undvige højre om.
- Og så kigger jeg i bakspejlet og ser en lastbil der slår et ordentligt slag, fortæller Lars Aabrandt om det dramatiske øjeblik.
Klokken havde lige passeret tre og Lars Aabrandt havde netop købt en flaske vand på rastepladsen Kildebjerg og var på vej igen.
- Det var først da jeg holdt i indkørslen derhjemme, at jeg rigtig reflekterede over, hvor galt det kunne være gået.
- Hvis den var blevet kastet et øjeblik senere, var jeg blevet ramt. Man må jo være syg, når man kan finde på sådan noget, siger Lars Aabrandt, som trods den livstruende oplevelse holder hovedet koldt.
Han fortæller, at han håber det er den samme person, som sidste år dræbte en tysk kvinde og gjorde hendes mand invalid. Han håber nemlig at nattens hændelse i så fald kan give nogle politiet nogle flere ledetråde.
- Nu var det kommet så langt på afstand, at jeg var ligesom var kommet ud af det, men det skal jeg lige love for ændrede sig på et øjeblik, så det kan ikke undgås, at jeg fremover vil holde øje med alle broer, når jeg kommer kørende på motorvejen, siger han.
Politiet på stedet frem til middag
Fyns Politi har siden Lars Aabrandt meldte stenkastet klokken 03.09 arbejdet på stedet, og skriver i en pressemeddelelse, at der kun skete mindre materiel skade, ligesom ikke er foretaget anholdelser eller er mistænkte i sagen.
Politiets undersøgelser på åstedet er afsluttet, og motorvejen er igen helt åben.
Fyns Politi vil gerne høre fra vidner, der har befundet sig på motorvejen eller ved Spedsbjergvej og Blommenslyst-området omkring klokken 03.00 eller tidligere og eventuelt har set køretøjer eller personer udvise mistænkelig adfærd.
Henvendelse kan ske på telenunnummer 114.
- I lyset fra bilen ser jeg noget falde ned fra broen. Og en lille støvsky, da det rammer jorden. Jeg når lige at undvige højre om.
- Og så kigger jeg i bakspejlet og ser en lastbil der slår et ordentligt slag, fortæller Lars Aabrandt om det dramatiske øjeblik.
De mange episoder får nu justitsminister, Søren Pape Poulsen (K) til at reagere.
Til DR oplyser ministeren, at han nu vil sætte videoovervågning op på broer på de mest udsatte vejstrækninger.
- Vi sætter kameraer op på 30 udvalgte steder. Det er kameraer, der kan flyttes, så politiet kan sætte dem op alt efter deres vurdering, så man kan genkende en eventuel gerningsmand, siger han til DR Nyheder.
Carsten var vidne til betonklodsdrab: - Jeg hørte drengen i bilen
Det er nu et år siden, at en betonsten kastet ned fra en fynsk motorvejsbro, var årsag til en tysk kvindes død. Carsten Bo Henriksen var første mand på ulykkesstedet.
(Artiklen blev oprindeligt udgivet den 6. marts 2017, da der var gået et halvt år efter ulykken)
Den 21. august 2016 blev en 30 kilo tung betonklods kastet ned fra motorvejsbroen mellem Blommenslyst og Vissenbjerg.
En 33-årig tysk kvinde blev dræbt på stedet. Kvinden var på vej fra Sjælland mod Jylland med sin 5-årige søn og sin mand, der førte bilen.
Manden blev hårdt kvæstet, mens deres fælles søn slap uskadt fra ulykken.
Jeg hørte den lille dreng græde
For Carsten Bo Henriksen fra Vejle blev den 21. august 2016 en nat, han aldrig glemmer. Hver gang han kører under Langesøvej-broen ved Skallebølle, går tankerne tilbage til den skæbnesvangre aften i sensommeren sidste år.
Han var på vej hjem til Vejle efter at have været på arbejde på Sjælland, da han så bilen med den tyske familie holde stille midt på motorvejen.
- Jeg tænkte, at det må være en ulykke, der er sket: Du bliver simpelthen nødt til at køre tilbage og tjekke det. Du tilgiver aldrig dig selv, hvis du i morgen læser, at det er en ulykke, og du ikke kørte tilbage. Så jeg kørte af motorvejen og kørte tilbage og på igen, fortæller Carsten Bo Henriksen, der få sekunder efter var første mand på ulykkesstedet den nat i august.
- Jeg holder ind. Og det er bælgragende mørkt, for det er klokken halv fire om morgenen. Bilens forrude er knust, og jeg kan ikke rigtig se ind i bilen. Og jeg tænker, at det da var mærkeligt. Jeg går lidt rundt om bilen og er egentlig på vej tilbage, og så hører jeg den her lille dreng, der græder inde i bilen. Og så isner det altså i mig.
Den tyske kvinde var dræbt på stedet, mens manden var hårdt såret. I dag er han ude af koma og overflyttet til et tysk hospital. Hans tilstand er stadig kritisk.
- Så jeg vender om, og så får jeg hevet fordørene op. Der sidder.. der sidder faren jo. Det er et frygteligt scenarie, siger Carsten Bo Henriksen.
- Så ser jeg den her lille dreng, der sidder på bagsædet i den anden side af bilen, og han virker til at være uskadt. Det får jeg tjekket op på, og så kan jeg godt se, at den er helt gal, den her, siger Carsten Bo Henriksen.
Får hurtigt assistance
Han ringer 112 i en fart, og så går det hurtigt. kort tid efter ankommer en redder, der tilfældigvis er på vej hjem fra arbejde. Han kommer over og hjælper til.
- Vi får brudt bagdøren op, og der finder vi moren, som er død. Vi får hende trukket ud af bilen og kan konstatere, at hun er død, og vi kan ikke gøre noget, siger Carsten Bo Henriksen.
Seks-syv minutter efter begynder ambulancer, politi og redningsmandskab at ankomme til stedet. De tager over fra Carsten Bo Henriksen, der kan trække sig lidt tilbage.
I dag, mere end seks måneder efter ulykken, har Carsten Bo Henriksen stadig svært ved at tale om den aften i august sidste år.
- I mange måneder har det været rigtig, rigtig barsk at snakke om, og jeg bliver da også bevæget over det nu. Tiden går, og man får lidt afstand til det. Men den dag i dag tænker jeg på det hver eneste gang, jeg kører forbi ulykkesstedet, siger Carsten Bo Henriksen.
Hjælp til drengen
Den femårige dreng blev efter ulykken hentet hjem til Tyskland af pårørende. Han er stadig ofte i Carsten Bo Henriksens tanker.
- Selvfølgelig fylder det meget. Den her lille dreng har jo været udsat for en forfærdelig oplevelse. Det vil jo følge ham resten af livet. Jeg håber, at den familie der tager sig af ham nu, bruger pengene på drengen. Og at han får nogle gode oplevelser, der for en stund kan tage ham væk fra de tanker, som han uværgerligt må have, siger Carsten Bo Henriksen, der til daglig bor i Vejle.
Indsamling til familien
De penge, som Carsten Bo Henriksen taler om, kommer fra en dansk indsamling.
Den tyske familie kom fra Dortmund, og i den sammenhæng valgte en dansk fanklub til fodboldklubben Dortmund at starte en indsamling til drengen. I oktober rundede den indsamling så hele 200.000 kroner - og nu er pengene sendt afsted til Tyskland.
Manden bag den indsamling er Allan Mortensen, der er formand for den danske fanklub.
- Det er da en stolt fornemmelse, man står med. Det har da været hårdt arbejde, men det er også en glæde. Vi har gjort det her. Vi har hjulpet, fortæller Allan Mortensen til TV 2/FYN.
Det hele begyndte egentlig som en intern indsamling i klubben. Men da Allan Mortensen gik ud offentlig, væltede donationerne ind.
- Kæmpe tak, lyder det fra Allan Mortensen til alle dem, der har givet penge.
Vejdirektoratet oplyser til TV 2/Fyn, at der er 900 broer i hele Danmark. Det svarer til, at hver 33. bro vil få et kamera tilknyttet.
Det vil ikke blive oplyst, hvor kameraerne bliver opstillet, siger justitsministeren.
Ifølge Søren Pape Poulsen vil videoovervågningen være rettet mod broerne og ikke mod bilerne, der passerer under dem.
- Det kommer til at pege på dér, hvor forbryderen står, så vi sikrer os, at vi kan fange dem, der har tænkt sig at sætte andres liv i fare ved at kaste sten ud fra en bro, som er fuldstændig vanvittigt, siger han til DR Nyheder.
Nyt stenkast hver fjerde dag
Fra 1. januar til 12. september i år har politiet fået 64 anmeldelser om stenkast. Det svarer i snit til en sag om stenkast hver fjerde dag, skriver DR.
Samtidig har politiet kun været i stand til at sigte mulige gerningsmænd i fem af sagerne.
En intern rapport, som DR Nyheder har fået aktindsigt i hos Rigspolitiet, viser, at de mulige stenkastere, som politiet havde held til at få fat i sidste år, var i alderen 12 til 20 år.
Rapporten viser også, at der er en stor koncentration af stenkast fra broer i og omkring de større byer.