Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Naturama i Svendborg har taget nye kameraer i brug for at fjernundervise børn, der er indlagt på OUH. Håbet er at brede konceptet ud til flere målgrupper.
- Jeg skal nok love, at dyrene bliver inden for skærmen og ikke kommer helt ud til jeres lokale - i hvert fald i dag, siger Robin Helmer.
Robin Helmer er naturvejleder på det naturhistoriske museum Naturama i Svendborg, og lige nu er han i gang med den første prøveudsendelse, hvor han via en internetforbindelse underviser langtidsindlagte børn på H.C. Andersen Børne- og Ungehospital på OUH.
Superhelte trak i løbetøjet for en god sag
OB's Superligaspillere var ikke de eneste uniformerede helte i aktion på Odense Stadion søndag. Før dagens kamp var der helteløb rundt om stadion.
Der var kapper og superheltemasker i alle regnbuens farver, da der søndag var Legehelteløb ved Odense Stadion.
Forældre og børn var trukket i deres bedste superheltetøj for at samle penge ind til Legeheltene, der laver aktiviteter og bevægelseslege på børneafdelinger i hele landet.
Jeanette Thobo Bendtsen var sammen med sin søn Sebastian og sin datter Mille i fuld heltemunderingen.
- Det har vi, fordi vi rigtig gerne vil støtte legeheltene. Og så er vi jo selvfølgelig OB-fans, så vi skulle alligevel ud at se kampen.
Fem kvarter før superligakampen mellem OB og FC Nordsjælland blev sat i gang lød startfløjtet til familieløbet til fordel for Legeheltene. De voksne deltagere betalte 90 kroner for at være med. Et beløb, der går til Legeheltene.
Til gengæld var der også en gratis billet til den efterfølgende fodboldkamp til alle, der deltog.
Tid på børneafdelingen
En af grundene til, at Jeanette Thobo Bendtsen var mødt op med sine børn, var, at familien selv kender til at bruge tid på en børneafdeling.
- De støtter et rigtig godt formål. Vi har selv været en del på sygehuset, så vi ved, hvad det betyder for børnene, at vi er der.
Især for de lidt større børn gør Legeheltene en forskel, mener Jeanette Thobo Bendtsen.
- Det gør det nemmere. De skaber noget positivt i en lidt negativ situation. Det betyder rigtig meget, at de er der for at lege med børnene.
Idolerne
Løbet blev afholdt i samarbejde med Odense Boldklub. Noget både Jeanette Thobo Bendtsen og en af Legeheltene selv sætter stor pris på.
- Det er fedt, at børnenes idoler er inde over det her, så man kan kæde det sammen og få en god dag ud af det her, siger Jeanette Thobo Bendtsen.
En af dem, der jævnligt laver aktiviteter for børn indlagt på OUH, er Signe Juel Tange, der kan pryde sig med titlen Legehelt. Hun er også glad for superligaklubbens opbkaning
- Det betyder mega meget, at OB har lyst til at bakke op. De er rigtig gode til at besøge os ude på børneafdelingen. De har været ude at besøge nogle indlagte børn, og børnene synes bare, det er fantastisk.
Børnene ser ham på en skærm fra et undervisningslokale på børnehospitalet, mens han selv står på museet i Svendborg og holder en slange i hænderne.
- Når de ligger i sengen og synes, at det puslespil, de har lavet for tiende gang, nu begynder at blive lidt kedeligt, så er det rart, at kunne komme med en tur backstage på Naturama og møde nogle af vores slanger eller andre levende dyr, siger Robin Helmer, der er en af tre naturvejledere på projektet.
Donation fra Albani Fonden
Det nye projekt med fjernundervisning om dyr og natur er kommet i stand via en donation på 146.000 kroner fra Albani Fonden. Pengene er blevet brugt på nyt kameraudstyr.
Kameraerne giver mulighed for at nå ud til børnene, som ellers ikke vil kunne få den slags oplevelser, når de er indlagt, forklarer Mette Thybo, der er direktør på Naturama.
- Du kan for eksempel ikke tage en slange med ind i skolestuen på OUH. Derfor er det her en mulighed for at komme i dialog med børnene, som er indlagt, og som lever i en slags sygehusboble, og få dem til at se verden udenfor, siger Mette Thybo.
Netop det at give børnene muligheden for at opleve en anden verden end sygehusets er også en drivkraft for Robin Helmer.
- At de får en rigtig god oplevelse og måske glemmer et kort øjeblik, at de har det dårligt eller er syge, siger naturvejlederen.
En pause fra sygdommen
Afbrækket i børnenes hverdag på sygehuset er faktisk det vigtigste, som det nye projekt bidrager med.
Det mener Peter Toftedal, der er overlæge på H.C. Andersen Børne- og Ungehospital.
- Jeg synes måske, at det allervigtigste er, at børnene og de unge får mulighed for at opleve noget andet, end det at være indlagt på et sygehus, hvor der foregår en masse udredninger, undersøgelser og behandlinger. Så de får mulighed for at have noget sjov, noget glæde og lære noget, siger han.
Kræftramte Kasper beamer sig fra OUH og hjem til Løsning
En ny robot gør det muligt for Kasper, der er indlagt på OUH, at holde kontakt med sin klasse hjemme i Løsning.
- Beam mig op, Scotty, er et ikonisk citat fra en science fiction serie fra 60' erne.
Beaming var scifi genrens løsning på de store afstande i rummet, nemlig ved at man kan komme fra det ene sted til det andet på 0.5 ligemeget, hvor langt der er, ved hjælp af en transportstråle, en beam på engelsk. Som så meget andet scifi er transportstrålen aldrig blevet til noget, og så alligevel.
På Odense Universitetshospital ligger Kasper, en kræftsygdom sender ham på hospitalet i lange perioder. Men en robot gør, at han kan holde kontakten med sin klasse hjemme på Løsning Skole og i et vist omfang følge med i undervisningen og i det sociale liv omkring klassen.
Kammeraterne savner Kasper
Skolen OUH har fem robotter af denne type, og de har allerede været ude på flere skoler og gøre nytte. Pengene kommer fra Børnecancerfonden.
- Det føles næsten som om han er her i virkeligheden, fortæller Emma Grønvang fra klassen.
- Men man kommer alligevel til at savne ham, for det er ikke altid, han kan tale, hvis han er til behandling, eller er for træt, fortæller Oscar Griffing fra 4.klasse i Løsning Skole.
- Det er også træls, at han ikke kan komme med udenfor og stå ved sidelinien til fodbold og råbe kommentarer. Han er bare så hurtig.
Forældrene er glade for robotten
Små 100 kilometer væk på OUH sidder Kasper og hans mor Kristina Kjærgaard. De er begge glade for robotten.
- Det er en enestående chance for at Kasper kan være social og holde kontakten til sine klassekammerater og venner. Det, der foregår her, er sygdom og voksensnak. Med robotten får han kontakt i børnehøjde, fortæller Kristina Kjærgaard.
- Det er lidt mærkeligt, men jeg ved jo godt, at jeg kommer til at se dem igen - om et stykke tid, siger hovedpersonen til TV Syd.
Og efter at have fulgt i hælene på Robin Helmer på hans tur rundt på Naturama, så har børnene lært noget.
Det synes Martin Abel Hansen, som selv er indlagt på OUH’s børneafdeling.
- I stedet for at sidde og læse i en bog om alle de her dyr, så ser man dem og får fortalt og set, hvad de kan, siger han.
Naturama håber, at de i fremtiden kan brede konceptet med fjernundervisning ud til andre målgrupper, som ikke selv har mulighed for at komme ud og opleve naturen.