Lasse sejler Danmark rundt som den yngste: - Det er kæmpestort
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Lasse A. Bøgh bliver den yngste nogensinde til at sejle Danmark rundt i havkajak, når han på torsdag sejler i mål.
Blå himmel, champagne, hejste flag og bifald. Det var, hvad der mødte Lasse A. Bøgh, da han søndag lagde til ved Hotel Christiansminde ved den sydfynske ø Thurø.
- Det er kæmpestort. Det er vildt, at der er kommet så mange, og at der er kommet kajakroere fra både Jylland og Sjælland for at ro mig i møde, siger Lasse A. Bøgh, som er født og opvokset på Thurø.
25-årige Lasse A. Bøgh har siden den 13. februar kæmpet for at erobre det prestigefyldte Rød-Hvide bånd som den yngste nogensinde. Det Rød-Hvide bånd er en udfordring, som går ud på at ro Danmark rundt i havkajak på en sammenhængende tur, hvor man klarer sig selv. Turen er cirka 1.300 kilometer.
- Det lød som en spændende udfordring, og den måtte jeg bare tage op. Det Rød-Hvide bånd skulle erobres, siger Lasse A. Bøgh.
Stolte forældre
Lasse A. Bøgh har, siden han var helt lille, altid elsket at sejle, surfe og svømme. Idéen om at sejle Danmark rundt kom derfor ikke som en overraskelse for hans forældre, der søndag tog imod ham i Christiansminde.
- Lasse gør de ting, han gerne vil. Selvom der er modgang, så gør han det alligevel, siger Lasse A. Bøgs mor, Laila Bøgh.
Toner overalt: På Hotel Musik i Odense bliver der øvet på alle værelser
Et helt hotel er booket til konkurrencedeltagerne i Carl Nielsen-konkurrencen. Og det kan høres.
Når man går rundt på gangene i disse dage på Grand Hotel i Odense, kan man tydeligt høre, hvem der er tjekket ind.
Med Carl Nielsen International Competition i byen har alle deltagere, jurymedlemmer og så videre fyldt hotellet op, så der høres musik og øves på alle værelserne.
- Jeg er lige ved at øve skalaer, forklarer franske Josephine Olech, da hun åbner døren for TV 2/Fyn.
Som fløjtenist er hun netop gået videre til anden runde og har denne dag en øvedag, så hun kan blive klar.
Fra sit værelse har hun godt lagt mærke til, at hotellet er fyldt med musik. Faktisk har hun heller ikke selv helt ro, når hun øver, fordi hun kan høre andre øve sig.
- Det kan godt være forstyrrende, men man er ligesom nødt til at slukke for det inde i sit eget hoved, forklarer hun og øver videre, mens vi bevæger os videre rundt på hotellet.
I kaffebaren i stueetagen møder vi en anden franskmand.
Det er klarinettist Ann Lepage, der skal tanke en hurtig kop koffein. Hun har travlt med at øve, inden hun skal på scenen foran juryen senere i dag.
- Jeg er lidt stresset. Det er en meget vanskelig konkurrence, så jeg er lidt nervøs. Men jeg er meget glad for at være kommet med i anden runde.
Ligesom så mange andre fulgte hun spændt med, da juryen annoncerede, hvem der kunne gå videre. Hun var med i den bedste halvdel.
Men der er selvfølgelig andre, der må forlade musikkens hotel hurtigere, end de havde regnet med.
En af dem er den norske fløjtenist Ingrid Søfteland Neset, der lørdag aften sad tilbage efter juryens afgørelse uden at have hørt sit navn læst op til næste runde.
Hun står med sin kuffert og er ved at tjekke ud i receptionen.
- Jeg er da skuffet, for jeg ville helst spille det, som jeg havde forberedt. men man ved jo, hvordan det er, siger Ingrid Søfteland Neset.
Til gengæld er hun glad for den erfaring, hun har fået ud af at være med i konkurrencen.
- Man får præsteret under pres. Og så får man oplevet, at det ikke går, som det skal, eller som man ønskede, det gik. Men så lærer man af det. Og så har man den erfaring til næste gang, så det bliver nemmere, siger hun.
Og så forlader hun musikkens hotel med sin rullekuffert. Lidt tidligere, end hun havde håbet.
TV 2/Fyn følger konkurrencen med artikler, udsendelser og direkte koncerter på www.tv2fyn.dk/carl.
Selvom Lasse A. Bøgh ifølge sine forældre altid har udfordret sig selv, var det en berørt far, der tog imod sin søn i Christiansminde.
- Der løber en lille tåre. Jeg bliver stolt som far. Han har præsteret, og han har mødt udfordringer, som han har løst. Det kulminerer med endnu større følelser, når han er i mål. Ingen tvivl om det, siger Jens Bøgh.
En ekstra bedrift om vinteren
Den 25-årige fynbo bliver ikke bare den yngste til at sejle Danmark rundt i kajak. Han bliver også den kun anden person nogensinde til at tage den barske tur alene om vinteren.
At ro Danmark rundt i havkajak om vinteren er en af de største bedrifter, man som kajakroer kan gennemføre. Turen har heller ikke været uden udfordringer for Lasse A. Bøgh.
- Jeg har mødt fysiske udfordringer i forhold til mine muskler, min kost, væske og søvn. Og så har vinden og vejret været med til at bestemme mine dage, siger han.
Cheerleaders indtog Odense: - Det er det ypperste i Danmark
Danmarksmesterskaberne i cheerleading blev for første gang afholdt i Odense.
Cheerleaders er ofte noget, man forbinder med amerikanske gymnasier, men lørdag blev der for første gang på Fyn afholdt danmarksmesterskaber i cheerleading i Odense Idrætshal.
Det fynske bud på en vinder blandt de glade heppekor er juniorholdet Team Vikings Ravens fra Fyns eneste cheerleadingklub, Vikings Cheerleaders.
- Det er det ypperste i Danmark inden for cheerleading. Det er her, vi konkurrerer og viser, hvem der er bedst, siger Kathrine Tholstrup Rørsgaard, der er formand for Vikings Cheerleaders.
- Vi håber, at der kommer et publikum, som ikke ved, hvad det handler om, og ser: Wauv! Det er faktisk ret sejt, fortæller Kathrine Tholstrup Rørsgaard.
Fokus på fællesskab
Cheerleading handler ifølge Kathrine Tholstrup Rørsgaard om akrobatik, sammenhold, fleksibilitet og styrke.
- Vi har nogle stunts, hvor vi kaster hinanden op, og så er det selvfølgelig vigtigt, man bliver grebet igen, fortæller hun.
- Det er en sport, hvor man skal kunne mange ting. Fokus er på hold og fællesskab.
Træner: Fedt at få sporten bredt ud
Simon Skou er træner for det fynske bidrag i juniorrækken, Team Vikings Ravens. At der er fynsk deltagelse og danmarksmesterskaber i Odense, er godt for både Fyn og cheerleading som sport.
- Generelt for Fyn er det fedt, at vi får udbredt sporten, så man har nogle forskellige ting at vælge mellem, siger Simon Skou.
Der har været afholdt danmarksmesterskaber i 14 år. Der er omkring 2.000 udøvere og cirka 25 foreninger på landsplan. Vikings Cheerleaders har eksisteret siden 2013 og har 39 medlemmer.
Men på trods af vejrets udfordringer er Lasse A. Bøgh snart i mål.
- Min krop har været så presset, at jeg har været tæt på at sige fra, men psykisk har jeg på intet tidspunkt overvejet at stoppe turen, siger han.
Nu går turen videre til Ærø og efterfølgende Flensborg Fjord, hvor Lasse A. Bøgh regner med at være fremme og modtage sit kajaktrofæ på torsdag.