Motorbåde går for tæt på delfin:
- De jagter den. Simpelthen!
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Delfinen i Svendborgsund har i påsken været udsat for nysgerrige motorbåde, der sejler for stærkt og for tæt.
I Svendborgsund svømmer en delfin, der blandt lokale kaldes Delle, rundt og prøver at nyde livet.
Men i påsken har flere bådejere gjort delfinlivet surt for Delle. Det fortæller stifter af Facebook-gruppen Delles venner Jesper Stig Andersen til TV 2/Fyn.
- De jagter den. Simpelthen!, siger han.
Se videoen: Nysgerrig delfin på besøg i Svendborg
En delfin gjorde en gruppe fritidsdykkere selskab i Svendborgsund søndag eftermiddag.
På bredden ved Christiansminde i Svendborg blev der søndag eftermiddag råbt og peget.
Ude i vandet kunne man nemlig spotte en grå finne, der legesygt svømmede rundt.
Finnen sidder på en tre meter lange han-delfin, der ikke holdt sig tilbage, da den opdagede en gruppe fritidsdykkere i vandet.
- Den var få meter fra os og meget nysgerrig. Omkring ti gange kom den tilbage og kiggede. Det var en fed oplevelse, siger fritidsdykker Tommy Hansen.
Først var den skræmmende
Det er ikke hver dag, man kan være heldig at se en delfin i dansk farvand, og derfor hoppede dykkerens hjerte da også lige et slag over, da han til at starte med så en mørk skygge glide forbi.
- Første gang den kommer forbi, kan det godt være lidt skræmmende, fordi den er forholdsvis stor, siger Tommy Hansen.
Dykkerne blev dog hurtigt klar over, at der var tale om den delfin, som flere kollegaer også havde haft besøg af på deres dyk i Svendborgsund.
I ti minutter svømmende delfinen til og fra for at holde øje med, hvad de lavede, fortæller fridykkeren.
Set i sundet siden sidste år
Den omtalte delfin er af arten Øresvin, som er den mest almindelige delfinart. Pattedyret lever normalt af fisk og blæksprutter.
Delfinen er blevet set i Svendborgsund siden oktober sidste år.
Jesper Stig Andersen er flittig bruger af sundet, enten i sin sejlbåd eller på sit Standup Paddle (SUP) board. Han har, siden delfinen dukkede op i efteråret, været tæt på den mange gange. I løbet af efteråret og vinteren var der ikke mange både på vandet.
Især i påsken er aktiviteten øget på sundet. Udover at jagte delfinen sejler motorbådene stærkt og alt for tæt på delfinen.
- Man skal jo holde sig på afstand. Den kommer selv hen og leger, når den vil lege og have kontakt, fortæller han.
Biolog bakker op
Biolog ved Fjord og Bælt Julie Møller Madsen er ikke imponeret.
- Det er jo dejligt folk gerne vil ud og se den, men man skal selvfølgelig respektere dyret derude, siger hun.
Delfiner bruger al deres på tid at finde og fange mad, derfor er det ifølge biologen problematisk med larmende og opsøgende både.
Sjælden delfin fundet død i Odense Fjord
To fritidsfiskere fik sig lidt af en overraskelse, da de på en fisketur opdagede en strandet delfin.
Jens Knud Hedelund og hans fiskemakker var på jagt efter overspringshavørreder i det flade vand i Odense Fjord, da de ville ind til land og holde frokost.
- Der spotter vi så noget inde på land. Jeg siger som det første, at det er en hval. Og min fiskemakker siger, at det er en båd. Men da vi kommer helt tæt på, kan vi begge to konstatere, at det ikke er noget, vi ser hver dag, fortæller han.
Det er ifølge Fjord & Bælt en død hvidnæset delfin, de to fritidsfiskere spottede. Og den er et sjældent syn i Odense Fjord.
- Vi har nogle gange besøg af delfiner i danske farvande, men jeg har ikke hørt, at man nogensinde har fundet en i Odense Fjord, forklarer Fredrik Johansson, der er dyrepasser i Fjord & Bælt.
For Jens Knud Hedelund der ofte fisker i Odense Fjord, var det også et sjældent syn.
- Det har vi aldrig set før. Overhovedet ikke på de her kanter, siger han.
Falmet i farven
En hvidnæset delfin er normalt sort og har en hvid næse, men fordi den har været død i noget tid, har den fået en sart lyserød farve.
- Den har nok ligget der i noget tid og er blevet gammel. De går i forrådnelse, og det gør også, at de er svære at lave undersøgelser på, fortæller Fredrik Johansson.
Hvidnæsede delfiner kan veje op til 350 kilo og blive dobbelt så lange som almindelige marsvin.
- De har så travlt, at de ikke har tid til at sove. Når de skal hvile sig, lukker den ene hjernehalvdel ned, mens den anden er aktiv, forklarer Julie Møller Madsen og tilføjer.
- Hvis der er mange forstyrrelser, som skræmmer fiskene væk, så får den et problem.
Delle bliver påvirket
Jesper Stig Andersen kan godt mærke den øgede aktivitet på delfinen Delle.
- Den har ikke overskuddet til at komme hen på samme måde. Førhen kunne den komme hen til mig og være der i lang tid. Nu kommer den bare over og hilser. Der er simpelthen for meget hurlumhej om ørene på den, siger han.
Savner udenlandske turister: Fyn gør klar til ny type turist
Meldingen er denne samme i Faaborg, på Langeland og Nordfyn. De udenlandske turister er savnet, men Fyn skal gøre sig klar til danske turister.
Det er ingen hemmelighed, at den fynske turismebranche lider hårdt under coronakrisen, og det gode solrige påskevejr er ikke nok til at redde branchen.
Der er særligt én ting, der mangler fra de fynske turistattraktioner og de virksomheder, der skal leve af dem - og det er udenlandske turister.
- De seneste 18 år plejer vi at åbne hvert år skærtorsdag til påske. Det har vi gjort i 18 sæsoner. Det kunne vi bare ikke i år på grund af coronakrisen, siger Line Klivager, der er indehaver af Faaborg Røgeri.
Hun fortæller, at havnen i Faaborg på denne tid af året plejer at være fyldt af udenlandske turister, der kommer sejlende.
Ondt langt ind i hjertet
På Langeland er meldingen den samme. Sejlende tyskere, der kigger forbi og smider penge i butikker og på restauranter på Langeland, er hjemme, fordi grænserne er lukket.
Anne Mette Wandsøe, der er turist- og erhvervsdirektør på Langeland, fortæller, at påsken er den tid på året, hvor alt lige fra gallerier til restauranter for alvor åbner for turister på den sydfynske ø.
- Det gør ondt langt ind i hjertet, og jeg har det virkelig svært med, at påsken er blevet den, hvor vi rigtig kom til at føle det, siger Anne Mette Wandsøe.
Danskerne skal væk hjemmefra
På Nordfyn ser man lidt mere optimistisk på tingene på minigolfbanerne i Hasmark.
Der spilles fortsat med køller på Hasmark Grill & Minigolf i det fine påskevejr, men der kunne sagtens være flere kunder på banerne og på campingpladsen ved siden af.
- Selvfølgelig er der ikke så mange gæster, der plejer at være. Vi mangler belægning på campingpladsen, og vi mangler også vores udenlandske gæster, men folk skal stadig ud til vandet og gå en tur. De trænger til at komme en tur væk hjemmefra, og det kan vi godt mærke, og det er dejligt, siger direktør Michell Lind Schiødts fra Hasmark Grill & Minigolf.
Der er dog flere fynske turismevirksomheder, der skal mærke, at danskerne holder ferie og fritid inden for landets grænser i foråret og sommeren.
Destination Fyn: Vi skal gøre klar til danske turister
Derfor er Destination Fyn i gang med at minde danskerne om, at de gerne må bruge tiden og pengene de steder, hvor udenlandske turister i tidligere år har markeret sig.
- Vi arbejder i samarbejde med private og offentlige parter på at få en skarp kampagne på benene for Fyns turisme, så vi er klar til at tiltrække danske turister, når Danmark igen i løbet af sommeren åbner lidt igen, siger Rasmus Hessum Hansen, der er chef for Destination Fyn.
Hvor meget skal der åbnes, før man kan få en indtjening i turismebranchen?
- Man er nødt til at indstille sig på, at 2020 ikke bliver et normalt år, og vi når nok ikke op på normale forhold igen. Hvis restauranterne åbner, og der er mulighed for at forsamles i større grupper - 50 eller 100 mennesker - og hvis man kan begynde at bevæge sig rundt i samfundet igen, begynder nogle af forudsætningerne for at åbne for dansk turisme igen, siger Rasmus Hessum Hansen.
Genåbningen af samfundet starter langsomt efter påske, hvor nogle af de yngste elever starter i skole og daginstitutioner igen efter en måneds pause.
Det er ikke kun på delfinens vegne, at han er ærgerlig.
- De får ikke den gode oplevelese, dem der jagter den. Det er jo ligesom, hvis man kører efter en hund på knallert, siger han.
Vigtig hørelse
Delfinen har ét af dyrerigets allerbedste hørelser. De bruger den til at finde vej og føde. Et organ i panden sender lydbølger ud, og ekkoet opfanges af underkæben, inden det sendes op til det indre øre.
- Hvis de pludselig får høreskader af for meget støj, så er det fuldstændig katastrofalt for det her dyr, forklarer Julie Møller Madsen.
I lande, hvor der er delfinsafari, er det ikke kun hørelsen, der bliver skadet på delfinerne. Ifølge biologen oplever man, at delfinerne får skader, fordi bådene rammer dem.
- Det kan være, hvis man laver et hurtigt sving. Man har jo ikke styr på, hvor dyret er henne nede i vandet, siger hun.
Uvis opholdslængde
Delfinen Delle blev observeret første gang i september sidste år. Det er ifølge Julie Møller Madsen uvist, hvor længe delfinen har tænkt sig at blive.
- Det er jo et flokdyr, og den er jo ret alene. Hvis den skal formere sig på et tidspunkt, er den jo nødt til at finde nogle andre.
- Jeg tror bare vi skal nyde den, mens den er her.