Et symbol med to hænder, der rækker ud efter hinanden, skal gøre det nemmere for demensramte at opnå forståelse og hjælp, hvis det er nødvendigt.
Det kan nemlig være svært, at se om en person har demens.
Paul Verner Skærved fra Svendborg har demens, og var onsdag på gaden i Svendborg for, at gøre opmærksom på det nye symbol.
Han fik konstateret demens fire år siden og fortæller, at han glemmer de mest almindelig ting i hverdagen.
- Det er belastende. For hvad gør man, når man ikke kan huske konkrete ting, som godt har vidst og brugt, forklarer han.
Tryghed i det offentlige rum
Symbolet, der er udviklet i samarbejde med Folkebevægelsen for et Demensvenligt Danmark, skal gøre det tryggere for demensramte at færdes i det offentlige rum.
- Demens er en usynlig lidelse. Vi kan ikke se, at et menneske har demens. Men derfor kan personen godt have udfordringer, siger Lone Harlev. Hun er sekretariatsleder i Folkebevægelsen for et Demensvenligt Danmark.
- Tanken med symbolet er, at når man ser symbolet, så er man lidt ekstra opmærksom og tilbyder eventuelt sin hjælp. Det er ikke altid, der er brug for konkret hjælp. Nogle gange blot lidt mere tålmodighed. Derfor er det alfa og omega, at mange kender symbolet, siger Lone Harlev.
90.000 danskere lever med demens
Symbolet er et frivilligt tilbud til personer med let til moderat demens, som færdes i det offentlige rum.
Det kan bæres synligt som en nål på jakken eller lidt mere diskret som et klistermærke på dankortet.
90.000 danskere lever med demens, og over to millioner danskere over 18 år kender en dement i sin familie, blandt venner eller på arbejde.
Symbolet er et frivilligt tilbud til personer med let til moderat demens, som færdes i det offentlige rum.