Nye uddannelser skaber glæde på Sydfyn, men rekruttering kan blive "vanskelig"
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Den endelige aftale om etableringen af videregående uddannelser vækker glæde i Svendborg, der igen kommer til at huse læreruddannelsen.
Tirsdag den 22. marts faldt aftalen om udflytning af videregående uddannelser på plads.
I Svendborg Kommune betyder det, at de nu kommer et skridt nærmere at blive en uddannelsesby.
Inden længe bliver det nemlig muligt at tage læreruddannelsen på UCL Erhvervsakademi og professionshøjskole i Svendborg, hvor de i forvejen udbyder pædagoguddannelsen og sygeplejerskeuddannelsen.
Nye uddannelser til Fyn: Aftale om udflytninger på plads
Den endelige økonomiske aftale om udflytning af uddannelser er nu faldet på plads blandt aftalepartierne. Det betyder, nye uddannelser til Fyn.
Tirsdag morgen er den endelige aftale om udflytningen af videregående uddannelser fra større byer faldet på plads.
Det betyder blandt andet, at en ny filmuddannelse skal oprettes på Fyn. Det vides dog endnu ikke, hvor den skal placeres, men i aftalen fremgår det, at ni millioner kroner er afsat hertil.
Ligeledes er den afgørende økonomiske aftale landet for en ny læreruddannelse i Svendborg. Den har efterhånden været længe undervejs og uddannelsesudbuddet bliver det andet udbud af læreruddannelsen på Fyn fra UCL.
Uddannelsen blev godkendt i 2021 og forventes at kunne starte op i 2022, hvor der er afsat 6,1 millioner kroner til etablering af uddannelsen. Der er afsat 3 millioner kroner til økonomisk understøttelse af nyt campus med blandt andet læreruddannelsen, pædagog, sygeplejerske, socialrådgiver og fysioterapeutuddannelsen.
Hos Syddansk Universitet tilføres der ifølge aftalen ti millioner kroner til at understøtte udflytning til de allerede eksisterende campusbyer Slagelse, Kolding, Esbjerg og Sønderborg.
En god økonomisk aftale
Det er regeringen, der sammen med Venstre, SF, Konservative, Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige og Kristendemokraterne er blevet enige om, hvordan udflytningsaftalen fra juni 2021 i praksis skal føres ud i livet frem mod 2030.
Tillægsaftalen udmønter den politiske aftale 'Flere og bedre uddannelsesmuligheder i hele Danmark', som et bredt flertal sidste sommer indgik for at tage politisk ansvar for, at der i de kommende år – hvor faldende ungdomsårgange vil betyde lavere rekrutteringsgrundlag for de videregående uddannelser – fortsat er gode uddannelsesmuligheder i hele landet, lyder det i pressemeddelelsen fra Forsknings- og Uddannelsesministeriet.
Økonomien i aftalen er forbedret, og 41 uddannelsesinitiativer i hele landet får i alt 805 millioner kroner i ekstraordinære etableringsmidler.
Beskeden om, at læreruddannelsen nu kommer til Svendborg faldt i god jord ved Bo Hansen (S), der er borgmester i Svendborg kommune.
- Vi er enormt glade, for vi vil rigtig gerne skabe et godt uddannelsesmiljø, og det er det, vi satser benhårdt på, siger Bo Hansen.
Udover læreruddannelsen, undersøges muligheden for at oprette uddannelser til fysioterapi, radiograf, bioanalytiker samt indenfor leisure management på det campus ved havnen.
- Da jeg stod op i morges (tirsdag, red.) og så at der er kommet nye uddannelser på tegnebrættet, så syntes jeg det var skønt, fordi det netop er den mangfoldighed, vi har behov for, siger Bo Hansen.
Kommunen får godt seks millioner kroner til etablering af læreruddannelsen. Derudover får kommunen yderligere tre millioner kroner til et nyt campus-område.
Faldende ansøgertal - stor optimisme
Ved UCL er man positive angående udsigten til at få etableret en læreruddannelse ved deres campus i Svendborg. Men de erkender også, at det bliver en udfordring.
- Det er ikke noget, der er let. Og specielt ikke nu, hvor vi ser ind i en periode, hvor læreruddannelsen har det vanskeligt i relation til rekruttering, siger Poul Erik Madsen, Bestyrelsesformand, UCL Erhvervsakademi og professionshøjskole.
De sidste par år har mængden af ansøgere til læreruddannelsen på UCL i Odense været faldende.
Grafen viser antallet af kvote 2-ansøgere til læreruddannelsen ved UCL i Odense
Borgmesteren i Svendborg kommune tror dog på, at ansøgerne nok skal komme.
- Hvis du skaber et miljø, hvor du både kan bo, studere og være sammen med alle de andre som også er i området - så får vi jo skabt et campus som jeg tror på vil gøre Svendborg til en af de mest attraktive uddannelsesbyer, siger Bo Hansen.
Bjørn Brandenborg (S), der er valgt til Folketinget i Svendborg/Langeland-kredsen tror ligeledes på, at kommunens planer nok skal lykkedes.
- Jeg er sikker på, at det her bliver en kæmpe succes og det er en stor sejr for alle os, der har knoklet for det, siger Bjørn Brandenborg.
Udover læreruddannelsen får Fyn også en ny filmuddannelse, hvortil der er afsat ni millioner kroner. Det er endnu uvist, hvor på Fyn uddannelsen skal placeres.