Thurø skal være Danmarks reneste ø:
- Vi glæder os til at samle skrald
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Fire kvinder fra Thurø mødes hver tirsdag for at samle skrald og holde øen ren. For dem er udsigten til en frivillig tur med skraldesækken og socialt samvær ugens højdepunkt.
- Der er utroligt mange cigaretskod i dag. Ellers ser det meget pænt ud, konstaterer Mai-Britt Smith.
Thurinerne er blevet gode til at rydde op efter sig selv.
Siden 2018 har hun sammen med veninderne Jytte Siiger Frahm, Kirsten Martinussen og Lisbet Madsen samlet skrald på Thurø. De mødes hver eneste tirsdag i alt slags vejr. De er alle pensionister og kalder sig selv for Sirenerne.
- Vi blev inspireret af nogen, der hedder Rappenskralderne, der samler affald inde i Svendborg. Vi besluttede at gøre det samme på Thurø og kalde os for Sirenerne. Et eller andet skulle vi jo hedde, og folk kan åbenbart huske det, griner hun.
Det er nemlig ikke udsædvanligt og både børn og voksne smiler og vinker, når de fire damer kommer rullende med deres affaldssække.
Denne tirsdag på Thurø under en blå himmel og 24 grader må alt lige fra gamle sutsko, sodavandsdåser, slikpapir, plastik og andet affald lade livet til fordel for Mai-Britt Smiths gribetang og skraldesæk.
- Vi tror på, at et rent område appellerer til, at man bliver ved med at holde det rent. Ligger der en masse affald, så smider man bare lidt mere. Det er vores teori, fortæller Jytte Siiger Frahm.
Damerne fortæller også, at målet er, at Thurø skal være Danmarks reneste ø, og at det giver en enorm tilfredsstillelse at se et beskidt område, fjerne noget skrald, hvorefter der er rent.
- Man kan rent fysisk se, at man har gjort en forskel nu og her, fastslår Mai-Britt Smith.
- Og så er der jo også det sociale aspekt. Vi hygger os sådan når vi mødes hver tirsdag. Vi kan faktisk slet ikke undvære hinanden. Vi glæder os til at samle skrald, griner Mai-Britt Smith og de andre, mens de sidder rundt om et bord dækket med kaffe, boller og ost.
Dagens fangst har været okay. Fire halvfyldte sække er det blevet til.
- Og i virkeligheden er det jo godt, hvis vi ikke finder alt for meget. Så betyder det, at der er pænt og rent, og at vores indsats gør en forskel, slutter Mai-Britt Smith.