24. okt. 2017 kl. 9:42
TV 2 Sport

Der var altid et skævt øje til 'ham skandinaveren'

Artiklen er mere end 30 dage gammel

LYT
Del
Link
kopieret!

Med en ny, dansk kontrakt er troen og håbet så småt ved at komme tilbage til middelfarteren Asbjørn Kragh Andersen efter to mindre succesfulde år i udlandet.

Han vidste det egentlig godt, da han vågnede i hotelsengen i Lloret de Mar i Spanien. Noget var helt galt med det ene ben.

Der havde ikke været noget, da han gik i seng. Men over natten var smerterne taget til i det venstre knæ. Det samme gjorde bekymringerne. For hvordan forholder man sig til at skulle fortælle sit nye cykelhold, at man har fået en overbelastningsskade? På den kun anden træningssamling.

Asbjørn Kragh Andersen var kun 23 år gammel, og var netop skiftet til det franske prokontinental-hold, Delko Marseille Provence KTM. Hans første professionelle kontrakt. Det var januar 2016, og hele sæsonen ventede forude.

Starten på enden

Allerede i starten af februar det år var planen, at han skulle køre sit første løb for holdet, det franske etape-løb Etoile de Bessèges. Asbjørn Kragh Andersen vidste godt, det ikke ville være en god ide. Det meddelte han holdet, der alligevel stillede ham til start. Efter 80 kilometer måtte han stå af. Der skulle gå tre måneder, før han igen kunne køre cykelløb.

Det blev starten på enden. Før det hele var begyndt.

Læs også: Tilfreds fynbo 'sætter en tyk streg under' sin styrke
Gå tilbage Del
9. okt. 2017 kl. 6:16

Tilfreds fynbo 'sætter en tyk streg under' sin styrke

Guillaume Souvant / Scanpix

Fynske Søren Kragh sluttede på podiet i Paris-Tours, selvom han havnede i en svær finale mod to modstandere fra samme hold.

Med syv kilometer tilbage af cykelsæsonens sidste klassiker, Paris-Tours, demonstrerede Søren Kragh Andersen sin styrke, da han angreb feltet i jagten på sejr.

Den 23-årige fynbo fik dog selskab af Quick-Step-rytteren Matteo Trentin, inden Niki Terpstra – også fra Quick-Step – ligeledes gik med i finalen for at hjælpe holdkammeraten til sejr.

Søren Kragh Andersen lod sig dog ikke overrumple på de sidste meter, og sikrede sig løbets andenplads.

- Jeg prøvede at se, hvad min spurt kunne række til. Det er en god erfaring, og jeg er selvfølgelig glad for at komme på podiet i mit sidste løb i den her sæson. Jeg tror ikke, jeg kunne have gjort meget anderledes.

- Det sætter måske også en tyk streg under, at jeg har taget et step op, og er kommet tættere på de allerbedste, fortæller den danske Team Sunweb-rytter.

Men selvom andenpladsen giver ham smil på læben, ligger revanchen allerede og lurer i bevidstheden hos Søren Kragh.

- Det betyder jo, at jeg tabte sejren, der skal jeg også være ærlig. Jeg kørte da for at vinde til sidst, men han (Matteo Trentin, red.) var hurtigere, de var to mand, og han har lidt mere erfaring og lidt mere styrke i benene, så forhåbentlig kan jeg slå ham her et andet år, siger den unger dansker.

- Jeg tror, det har haft en indflydelse på, hvordan vi kom ind på hinanden, det tror jeg helt klart. Vi kom skævt ind på hinanden fra start. At man kommer ind og så bliver knæskadet, og så er man væk tre måneder, siger Kragh Andersen.

- Men faktisk, stort set fra man trådte ind ad døren dernede, har der været sådan lidt et skævt øje til ham ’skandinaveren’…

Han starter en sætning, men gør den ikke færdig.

- Men jeg ved ikke... vi er kommet forkert ind på hinanden, så det er klart, det har været to lange år.

To lange år i det, han selv tidligere har kaldt et ’fransk helvede’.

Det tegnede lyst og lovende

Skruer vi tiden tilbage til november 2015, så det anderledes lyst ud. Foran en hvid kassevogn i Fredericia står Asbjørn Kragh Andersen med sin to år yngre lillebror Søren.

I bilen er pakket alle deres ejendele. Syv brune flyttekasser, en fiskestang, en pakkekalender fra deres mor og tre cykler.

“Der er nogle gange, hvor du virkelig har været træt af den, eller hvad skal man sige, dragten, den har du været ved at brække dig over”

— Asbjørn Kragh Andersen

Og ikke mindst deres håb og drømme om det udlandseventyr som professionelle cykelryttere, der venter dem begge. Søren på World Tour-holdet Giant – Alpecin. Asbjørn på sit franske prokontinental-hold.

Turen forude er på knap 2000 kilometer. Til Girona i Spanien. Med smil og grin fortæller Asbjørn passioneret om det eventyr, der venter.

- Altså, jeg er sgu klar. Jeg har været spændt her de sidste dage. Jeg glæder mig virkelig meget til – som Søren siger – at kunne få lov at leve ens drøm ud, få lov bare at gøre det, man har drømt om i mange år, lød det fra Asbjørn Kragh Andersen, der heller ikke var i tvivl om, at han havde takket ja til det rigtige hold.

- Jeg er faktisk virkelig glad for der, hvor jeg skal hen og køre. Det virker top seriøst, engageret og målrettet, og det er nogle af de tre ting, jeg synes, der er ret vigtige, for at det kan lade sig gøre. Kampgejst. Og det føler jeg virkelig, der er.

Fandt aldrig hinanden på holdet

Få måneder senere, var snakken dog en helt anden.

Bosat i Spanien langt væk fra Danmark. Med en skade, der holder ham fra det, han elsker mest. På et fransk hold, hvor Asbjørn Kragh Andersen kom skævt fra start med en ophobet følelse af at være overladt til sig selv.

Det var i stedet situationen for et af Danmarks største cykeltalenter i foråret 2016, hvor tankerne allerede så småt var begyndt at kredse, om han nu også havde valgt rigtigt.

Læs også: Verdensmester: Søren Kragh og Sunweb vinder VM-guld
Gå tilbage Del
18. sep. 2017 kl. 5:05

Verdensmester: Søren Kragh og Sunweb vinder VM-guld

Marit Hommedal / Scanpix

Med bare otte sekunder til BMC på andenpladsen kan Team Sunweb og Søren Kragh Andersen kalde sig verdensmestre i holdtidskørsel.

Når man er hurtigst på målstregen, betyder det ikke noget at være efter på samtlige mellemtider.

Det var tilfældet for Team Sunweb ved verdensmesterskaberne i holdtidskørsel, der i tiden 47 minutter og 50 sekunder kørte et perfekt disponeret holdløb. Foran BMC og Team Sky, der begge var hurtigere end Sunweb undervejs på ruten.

En af maskinerne på det velsmurte Sunweb-mandskab var fynske Søren Kragh Andersen, der kommer til VM efter tre ugers Vuelta a España.

Han og resten af Sunweb-kørte et godt løb hele vejen igennem, hvor de forsøgte holde sammen.

Holdet var dog ikke de skarpeste i starten, da de var 10 sekunder efter på første mellemtid. Men herefter samme de farten op. Det var især Tom Dumoulin, som første holdet an op ad Birkelundsbakken, men de havde dog aldrig de hurtigste tider.

Sunweb blev især truet af Chris Froome og Team Sky, som fik en god start. Men halvvejs på ruten begyndte britiske Owain Doull og Geraint Thomas at hænge, og de sidste kilometer blev en kamp imod tiden.

Dette kostede kræfter, og dermed kunne de ikke hente Team Sunweb, som havde sat en suveræn tid. Til slut var det kun BMC, som kunne true Sunweb, men de kunne ikke hente de tabte sekunder i mål.

Team Sky sluttede på en tredjepladsen, imens det kæmpende BMC-mandskab sluttede otte sekunder efter Team Sunweb.

TV 2 Sport
Resultatet ved VM i holdtidskørsel.

For Asbjørn Kragh Andersen fra Strib ved Middelfart lægger ikke skjul på, at det var svært at være på et hold udelukkende med franskmænd, når han hverken kunne sproget eller altid forstod deres kulturelle ophav og måden at gøre tingene på.

Fra lejligheden i Girona kunne han mærke, hvordan troen på egne evner langsomt blev reduceret. Ham, der havde stået med et smil til oppe over begge ører og været vant til at knytte næverne, når han som den første rytter så målstregen, var væk. Motivationen lå ikke længere lige for.

- Det er kombinationen af mange ting, der gør, at motivationen ikke er lige dér, hvor den skal være, når man bliver ved med at blive trådt på, eller bliver ved med at være en lille brik i et stort puslespil, så er det klart, så kan man ikke blive ved med at prøve på at holde motivationen høj.

Det ligger ikke i nogen af brødrene Kragh Andersens natur at give op. Derfor nåede ideen aldrig så vidt, som at vende ryggen til cykelsporten og bare glemme det hele. Tankerne har dog været der.

- Jeg er så glad for min cykel, så det har jeg ikke (overvejet at stille cyklen helt væk, red), lyder det med en indrømmelse, at det er et svært spørgsmål at svare på.

- Men der er nogle gange, hvor du virkelig har været træt af den, eller hvad skal man sige, dragten, den har du været ved at brække dig over, men så er man kommet ned og kommet af sted alligevel.

For det er jo trods alt drømmejobbet at være cykelrytter.

Tid til at vende hjem

Selvom han foran den hvide kassevogn i 2015 havde drømme om, at han ét år senere ville være integreret som professionel rytter på holdet og i Girona, så var virkeligheden ikke desto mindre, at da den første sæson som professionel cykelrytter var slut, skiltes brødrenes veje.

Læs også: Fynbo del af VM-triumf: - Jeg ved ikke lige, hvad der skete
Gå tilbage Del
18. sep. 2017 kl. 5:28

Fynbo del af VM-triumf: - Jeg ved ikke lige, hvad der skete

Jonathan Nackstrand, Scanpix

Team Sunweb-rytteren Søren Kragh Andersen var overrasket og stolt over guldmedaljen ved verdensmesterskaberne i holdtidskørsel.

Under Vuelta a España var Søren Kragh Andersen en af de mest fremtrædende danskere, og søndag markerede danskeren sig igen på den helt store scene.

Sammen med fem Sunweb-holdkammerater vandt han VM-guld i holdtidskørsel i tiden 47 minutter og 50 sekunder foran forhåndsfavoritterne fra henholdsvis BMC og Team Sky.

- Jeg ved ikke lige, hvad der skete. Jeg har ikke helt forstået endnu, at vi er verdensmestre. Det er helt sikkert en speciel dag, jeg ikke vil glemme, siger Kragh til TV 2 SPORT.

Undervejs var Team Sunweb aldrig hurtigst ved mellemtiderne, men i mål kørte Søren Kragh sammen med tre tilbageværende over målstregen i den hurtigste tid til stor overraskelse for danskeren. Han havde nemlig ingen ide om, hvor hurtigt de havde kørt, før de kom i mål.

- Vi var homogene, og vi kørte kun efter vores egen plan. Vi fik ingen tider undervejs, og det gav os rigtig meget i sidste ende. Det er helt klart det bedste holdløb, jeg har kørt, siger Kragh.

Også Kraghs holdkammerat, tempomaskinen og Giro d'Italia-vinderen, Tom Dumoulin, var overrasket over, at det endte med VM-guld.

“Jeg ved ikke lige, hvad der skete. Jeg har ikke helt forstået endnu, at vi er verdensmestre”

— Søren Kragh, cykelrytter og verdensmester

- Det er sindssygt. Holdet var virkelig homogent, og det kørte bare så godt. Vi forsøgte at holde mandskabet samlet undervejs og over bakken. Vi var bare flyvende, og jeg har virkelig ikke ord. Det var meget uventet, siger Dumoulin.

Næste mål for Kragh, der kommer til VM med en frisk tredjeplads på sidste etape af Vueltaen, er VM i linjeløb på søndag, som han tager hjem til Luxembourg for at forberede sig til.

Mens Søren fortsatte til Luxembourg vendte Asbjørn atter hjem til Fredericia.

- Jeg tror egentlig bare, det var mavefornemmelsen, og at vi nok følte, vi var for langt hjemmefra.

Men det var samtidig også en tydelig erkendelse af, at det ikke var lykkedes. Selvom det var dejligt at få afsluttet Girona og de nedture, der knyttede sig til det sted, så var der ikke nødvendigvis udpræget glæde at skulle flytte hjem igen.

Med Riis på siden hele vejen

Til gengæld betød hjemkomsten, at der blev sat skub i mulighederne for fremtiden.

Mens han kæmpede for at få det bedste ud af tiden på Delko Marseille, havde Asbjørn Kragh Andersen hele vejen igennem en person i Danmark, der var klar til at gribe ham.

Bjarne Riis blev med Asbjørn Kragh Andersens egne ord hans faste sparringspartner, når lokummet virkelig brændte på.

Og med det hold (Virtu Cycling, red.), Riis i mellemtiden havde fået stablet på benene, blev de lange cykelture og snakke vekslet til håb for Asbjørn Kragh Andersen igen.

En genstart af karrieren

Nogle vil måske mene, at det er et nederlag at vende hjem fra det store udland, men sådan ser Asbjørn Kragh Andersen det ikke længere. For ham er det nu en mulighed for at få genstartet karrieren og vise, at han trods alt kun er 25 år og stadig har talentet og vinderinstinktet.

Læs også: Riis henter fynsk stortalent hjem fra 'fransk helvede'
Gå tilbage Del
18. okt. 2017 kl. 8:30

Riis henter fynsk stortalent hjem fra 'fransk helvede'

Asbjørn Kragh Andersen vender efter to år som udlandsprofessionel tilbage til Danmark og Team Virtu Cycling.

Fremtiden er sikret for 25-årige Asbjørn Kragh Andersen. I hvert fald for 2018, hvor han har skrevet en etårig kontrakt med Bjarne Riis' cykelsatsning - det danske kontinental-hold Team Virtu Cycling.

- Jeg ser rigtig meget frem til at skulle køre for Virtu Cycling den kommende sæson, lyder det fra Asbjørn Kragh Andersen til TV 2 SPORT.

Dermed tager Asbjørn Kragh Andersen også et niveau ned fra det franske prokontinental-hold, Delko Marseille Provence KTM, hvor han de sidste to år har været tilknyttet.

- Det er rigtigt, jeg vender hjem fra udlandet, hvilket jeg først har været lidt sådan 'ej, jeg skal sgu ikke være en af de der eks-proffer, der vender hjem for at dange den af', så det er klart, der har været nogle overvejelser.

- Men i og med, vi har det her projekt med de her folk, så har beslutningen egentlig ikke været særlig svær.

En god mavefornemmelse

Tiden på Delko Marseille blev aldrig nogen succes, da den både var præget af skader og uenigheder med holdet.

Derfor ser Asbjørn Kragh Andersen det heller ikke som et skridt tilbage, men som det eneste rigtige skridt for at kigge fremad.

- Det ikke været to super succesrige år, så jeg har trængt lidt til at få en 'restart'. Så selvom det på papiret ikke er verdens største hold, så har jeg sagt, at det er dét, jeg vil, og det er dét, min mavefornemmelser går for, lyder det bestemt for Kragh Andersen.

Og han glæder sig bare over at komme ind på et hold, hvor der nu igen bliver taget hånd om ham. Og særligt at manden bag hedder Bjarne Riis.

- Jeg har haft ham som fast sparringspartner de seneste par år, når lokummet virkelig har brændt på. Så det er klart, det har haft indflydelse. Men så vil jeg så også sige, at Foder (Daniel Foder, holdets fysiske træner, red.) har vist interesse og været engageret, selvom man har været sat lidt tilbage i køen.

- Og så senest, forhandlingerne har foregået med manager Michael Skelde, og vi har haft nogle rigtig gode snakke og er kommet godt ud af det sammen. Så det er det hele lagt sammen, der gør, at jeg virkelig føler en god mavefornemmelse for det, der står for døren.

Asbjørn Kragh Andersen mangler et sidste løb for sit franske hold, når han i slutningen af måneden skal køre cykelløb i Kina.

Så selvom både han og Bjarne Riis er klar over, at der måske skal arbejdes lidt ekstra på de mentale ridser i lakken, så er der slet ingen tvivl hos nogle af dem, at den kommende sæson hos Virtu Cycling er det helt rigtige.

- Det er jo også derfor, jeg søger en restart. Jeg vil prøve på at få det hele skruet to år tilbage, og så skal vi i gang igen derfra. Og min mavefornemmelse gør, at jeg tror, jeg er kommet det rigtige sted hen med de rigtige folk, til at hjælpe med det, lyder det optimistisk fra Asbjørn Kragh Andersen.

Så selvom han kan sidde nu og tænke, at han måske ikke valgte det rigtige hold, så fortryder han ikke, at han tog springet. For Asbjørn Kragh Andersen lever efter mottoet; at modgang gør en stærk. Så han nægter at være sur og bitter.

I hvert fald ikke nu, hvor fremtiden igen ser lys ud, og kapitlet om det franske helvede er lukket og gemt væk. Forude venter landevejene og forhåbentlig sejrene.

- I og med at man har fundet noget nyt, og jeg i hvert fald tror på, at det er det rigtige, så kommer det hele egentlig stille og roligt af sig selv. Man glemmer fortiden og er klar til at gå fremtiden i møde.

Læs også: Igen problemer med cykelløb: Ryttere i udbrud kørte forkert i Middelfart
Gå tilbage Del
14. sep. 2017 kl. 17:31

Igen problemer med cykelløb: Ryttere i udbrud kørte forkert i Middelfart

Katrine Becher Damkjær, Scanpix

Et udbrud mistede potentielt dyrebare sekunder, da seks ryttere igen kørte forkert på torsdagens etape mellem Otterup og Vejle.

Der har ikke ligefrem været sol og glade dage over cykelløbet PostNord Danmark Rundt, der i disse dage ruller over Fyn.

På første etape kørte et udbrud den forkerte vej, så feltet blev nødt til at vente på dem, og anden etape mellem Svendborg og Odense blev aflyst på grund af kraftig blæst.

Tredje etape blev skudt i gang i Otterup på Nordfyn, og her kunne man på DR’s tv-billeder følge med i, hvordan et udbrud med seks ryttere kørte forkert tæt på Middelfart (se optagelserne her).

Politiet måtte træde til

Rytterne fulgte efter nogle motorcykler, der kørte foran. Da motorcyklerne drejede til højre, fulgte rytterne med, men de skulle have været lige ud.

Politiet måtte derfor kort efter træde til og hjælpe udbruddet på rette vej igen. Ifølge DR tabte rytterne mellem 10 og 15 sekunder. Det betød, at rytterne kun var 5 minutter og 15 sekunder foran med 119 kilometer til mål.

Det er første gang, at en by på Nordfyn er startby i Danmarks største cykelløb. Etapen slutter i Vejle senere torsdag eftermiddag.

Opdatering: Udbruddet blev hentet senere på etapen, der blev vundet af Mads Pedersen. Sejren på tredje etape sikrer ham samtidig løbets blå førertrøje​.

Resultatet af tredje etape

Resultatet af tredje etape i cykelløbet PostNord Danmark Rundt, 180 km fra Otterup til Vejle:

1. Mads Pedersen, Danmark (Trek), 4.28.15 timer,  2. Michael Valgren Andersen, Danmark (Astana), 3 sekunder efter,  3. Lennard Hofstede, Holland (Sunweb), 6, 4. Rasmus Guldhammer, Danmark (Virtu), samme tid,  5. Pieter Weening, Holland (Roompot), 12,  6. Fabien Grellier, Frankrig (Direct), 13,  7. Marco Minnaard, Holland (Wanty), 14,  8. Alexander Kamp, Danmark (Virtu), 18,  9. Jonas Wilsly, Danmark (Riwal), 21,  10. Dries Van Gestel, Belgien (Vlaanderen), s.t.,  14. Chris Anker Sørensen, Danmark (Riwal), 26,  15. Casper Pedersen, Danmark (Giant), s.t.,  16. Jesper Schültz, Danmark (Cult), s.t.,  19. Asbjørn Kragh Andersen, Danmark (PostNord), 34,  21. Torkil Veyhe, Danmark (Cult), 39,  23. Emil Vinjebo, Danmark (Giant), 44,  25. Jonas Aaen Jørgensen, Danmark (Riwal), 54.

Samlet stilling:
1. Mads Pedersen, 8.35.57 timer,  2. Michael Valgren Andersen, 9 sekunder efter, 3. Lennard Hofstede, 14,  4. Rasmus Guldhammer, 18,  5. Casper Pedersen, 19,  6. Pieter Weening, 24,  7. Fabien Grellier, 25,  8. Marco Minnaard, 26,  9. Alexander Kamp, 30,  10. Dries Van Gestel, 30.

Pointkonkurrencen:
1. Rasmus Guldhammer, 98 point,  2. Casper Pedersen, 20,  3. Mads Pedersen, 19.

Bakkekonkurrencen:
1. Andreas Nielsen, Danmark (Riwal), 30 point,  2. Mathias Bregnhøj, Danmark (BHS), 22,  3. Benjamin Declercq, Belgien (Vlaanderen), 18.

Ungdomskonkurrencen:
1. Mads Pedersen, 8.35.57 timer,  2. Casper Pedersen, 19,  3. Jonas Wilsly, 33.

Holdkonkurrencen:
1. Vlaanderen, 13.26.04 timer,  2. Roompot, 14 sekunder efter,  3. Riwal, 23, 5. Virtu, 39,  6. ColoQuick-Cult, 1.45 minutter efter,  13. PostNord, 4.29,  14. BHS-Almeborg, 8.03.

Kilde: Ritzau

3. jan. 2025 kl. 10:18
Tophistorie
Peter Salomon

Forening vil hjælpe med at lede efter Poul - sådan foregår deres eftersøgning

LYT
Del
Link
kopieret!

Torsdag lød det fra Fyns Politi, at de efterhånden var løbet tør for områder, hvor de mente, at de kunne finde 70-årige Poul Frank Andersen, der ikke er set, siden han forlod sit hjem i Årslev 26. december.

Men det betyder ikke, at al håb om at finde ham er væk. For lørdag indleder foreningen Missing People en civil eftersøgning af Poul med deres hundeenhed og droner.

Det gør de, efter at "dem, der kender ham nærmest" har kontaktet foreningen, fortæller vagthavende og kommunikationsansvarlig hos Missing People, Vivian Winther Eriksen, til TV 2 Fyn.

Missing People

Mødes med politiet

Inden eftersøgningen går i gang, får den pågældende indsatsleder hos Missing People en grundig overlevering af Fyns Politi, der fortæller, hvor politiet allerede har ledt, og hvor man med fordel kunne lede igen, hvis forholdene tidligere besværliggjorde efterforskningen.

- Vi kender jo ikke alle detaljerne endnu, så vi skal mødes med politiet, som skal sætte os ind i deres eftersøgning, og derefter iværksætter vi så vores egen eftersøgning ud fra de oplysninger, som vi får fra Fyns Politi, forklarer Vivian Winther Eriksen.

Har man lyst til at være med til at lede, opfordrer Missing People til, at man kontakter foreningen eller møder op på Søgårdsvej 1 i Dømmestrup ved Årslev, hvor eftersøgningen har udgangspunkt.

Frivillige skal koordineres

Herfra vil man informere om, hvordan man kan hjælpe.

- Formålet er, at alle de frivillige, der gerne vil hjælpe, går i samme retning og koordineres, så de kender til de retningslinjer, der er ved civile eftersøgninger, fortæller Vivian Winther Eriksen.

På den måde sikrer Missing People også, at de kan pulje de informationer, der kommer ud af eftersøgningen, og sammen overlevere det til politiet.

Har man selv lyst til at lede, men i et andet område, opfordrer Vivian Winther Eriksen til, at man udviser respekt for de områder, hvor Missing People søger.

- Vi vil ikke modsætte os andre eftersøgninger, men jeg håber, man respekterer de områder, hvor vi går, siger hun.

3. jan. 2025 kl. 6:00
Tophistorie
Kasper A. B. Knudsen

Jævnaldrende reagerertragisk dødsfald nytårsnat

LYT
Del
Link
kopieret!

Kort efter midnat nytårsnat skete en tragisk ulykke på Nyborgvej i Odense. En ung mand på 24 år kom galt afsted i en fyrværkeriulykke og mistede senere samme nat livet.

En episode, der har sat tankerne i gang hos jævnaldrende.

TV 2 Fyn har talt med flere jævnaldrende. En af dem er kiropraktorstuderende Rasmus Villadsen, der læste om ulykken morgenen efter.

- Jeg synes egentlig, fyrværkeri er hyggeligt og flot, men det er ærgerligt, at det ender med sådan nogle ulykker hvert år, fortæller han til TV 2 Fyn.

Og Rasmus Villadsen er ikke den eneste, der umiddelbart ikke ser fyrværkeri som farligt.

- Det er vildt, at noget, man tænker er rimelig harmløst, kan have så fatale konsekvenser, siger Nanna Mortensen, der også bor i Odense.

Til TV 2 Fyn var hun heller ikke afvisende over for en fremtidig lovgivning mod affyring af fyrværkeri.

Beboere omkring ulykkesstedet på Nyborgvej er også i chok. Her bor blandt andet Louise Ejlsborg på 23 år, der fortæller, at hun er rystet over episoden.

Et tilbagevendende problem

Heldigvis kommer færre galt af sted med fyrværkeriet nytårsaften. Det viser nye tal fra Ulykkesanalysegruppen på OUH.

Værst så det ud i 1998, hvor der blev registreret hele 546 skader på landets sygehuse.

I 2019 var antallet nede på 228, og i år var der så 210, der medførte et akut sygehusbesøg.

Omkring 20 af dem var her på Fyn.

Selvom tallet historisk set er faldet, så mener Claus Oldenbjerg, der er indehaver af Krudttossen, at dette tal stadig er for højt.

- Det er et lavt tal, men det skal være endnu bedre. Det skal helst være nul, siger fyrværker Claus Oldenbjerg.

Han mener dog ikke, at et forbud er den rette løsning på problemet.

3. jan. 2025 kl. 6:23
Tophistorie
Fyn
Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Snevejr rammer myldretidstrafikken - nyt motorvejsuheld

LYT
Del
Link
kopieret!

Sne og blæst ser ifølge TV 2 Vejret ud til at ramme Fyn for alvor omkring klokken 7, men har man været tidligt oppe har man måske allerede fået glimt af den årets første sne.

Der vil i hele landet fra morgenstunden være stor risiko for sneglatte veje, og på Fyn rammer sne og blæst lige i morgenmyldretidstrafikken.

TV 2 Fyn følger derfor udviklingen, og du kan holde dig opdateret i vores liveblog herunder:

Snevejr 3. januar 2025

Følg opdateringerne herunder

Missing People

Politiet er stoppet med at lede efter Poul - nu søges deltagere til eftersøgning

LYT
Del
Link
kopieret!

Siden 27. december har politiet ledt efter 70-årige Poul Frank Andersen, efter han den 26. december forlod sin bopæl i Årslev. Torsdag indstillede politiet eftersøgningen, da deres muligheder var “ved at være udtømte”.

Torsdag aften oplyste foreningen Missing People på deres Facebookside, at de efter at være blevet kontaktet, vil starte deres egen eftersøgning lørdag 4. januar.

Eftersøgningen vil foregå i tidsrummet 12 - 15.30 i området omkring Dømmestrupvej ved Årslev, hvor Poul sidst er set.

3. jan. 2025 kl. 7:48
Radek Petrasek/AP/Ritzau Scanpix

Skoleledere kritiserer forældre for skiferier uden for vinterferien

LYT
Del
Link
kopieret!

Stadig flere skolebørn bliver taget ud af skolen uden for vinterferien for eksempelvis at tage på skiferie med deres forældre.

Det vurderer Skolelederforeningens formand, Dorte Andreas.

Hun beder derfor forældrene overveje konsekvenserne, siger hun til Jyllands-Posten.

- For nogle bliver det til mange fraværsdage over et skoleår eller skoleliv. Det har betydning for eleven selv og for fællesskabet i klassen. Jeg savner, at flere tænker over det, inden de bare beder om fri, lyder det over for avisen.

Skoler kan sige nej

Der findes ikke centrale tal for, hvor mange børn der trækkes ud af skolen udenfor ferier, men Dorte Andreas baserer sin bekymring på indberetninger fra skoleledere rundt i landet.

Ifølge Jyllands-Posten har en skoleleder mulighed for at sige nej til fraværet. Så registreres det i stedet som "ulovligt fravær", hvis barnet ikke er til stede i skolen.

Henstillingen falder ikke i god jord hos Regitze Spenner Ishøy, som er formand for foreningen Skole og Forældre.

Hun siger til Jyllands-Posten, at man bør tilstræbe at holde ferie i skolernes ferier, men at det ikke altid er muligt.

Derfor foreslår hun, at skolerne eksempelvis tilpasser sig, at der er elever, som er fraværende omkring ferier.

Der er 200 skoledage i skoleåret i Danmark.

Dorte Andreas siger til Jyllands-Posten, at hun har en forventning om, at man kan holde ferie de resterende 165 dage.

Ifølge en rundspørge for Europæiske ERV Rejseforsikring, som blev offentliggjort i en pressemeddelelse i februar 2024, forventede syv procent af danskerne, at de skulle på skiferie den vinter.

3. jan. 2025 kl. 5:00

Kort og intenst snevejr rammer fra morgenstunden

LYT
Del
Link
kopieret!

En blæsende fredag morgen og et kortvarigt intenst snevejr. Det er hvad mange fynboer kommer til at stå op til i dag.

Snevejret ventes at være overstået ved ni-tiden, mens der dagen igennem vil være temperaturer omkring frysepunktet på hele øen. Vinden aftager en smule op ad dagen.

Vær opmærksom på glatte veje hele dagen og kør efterholdene - uanset om du bevæger dig ud i bil eller på cykel.

2. jan. 2025 kl. 22:09

Forsikringsselskab advarer forud for snevejr

LYT
Del
Link
kopieret!

Fredag morgen kan byde på snefyldte veje og temperaturer under frysepunktet. Det får forsikringsselskabet Topdanmark til at advare om risikoen for påkørsler bagfra og solouheld.

- Vi ved af erfaring, at disse uheld forekommer oftere, når der er snevejr og minusgrader. Med udsigt til snebyger natten til fredag opfordrer vi derfor bilister til at være særligt opmærksomme i morgentrafikken fredag, så de ikke kommer galt afsted, siger Rasmus Ruby-Johansen, skadedirektør i Topdanmark.

- Som bilist skal man huske på, at bremselængden øges i glatføre, ligesom man accelerer langsommere. Sænk derfor farten og hold ekstra god afstand. Og har man ikke vinterdæk på, bør man overveje at lade bilen stå.

2. jan. 2025 kl. 20:49

Fynsk transportvirksomhed lander millionoverskud

LYT
Del
Link
kopieret!

Schou-Danielsen Logistik A/S fra Odense er på seks år gået fra et overskud på 81.000 kroner til i det seneste regnskabsår at tjene 7,9 millioner kroner. Det skriver virksomheden i en pressemeddelelse.

For ti år siden fusionerede transport- og logistikvirksomhederne Peter Danielsen Transport og stykgodsafdelingen i Poul Schou, og blev til SDL.

Virksomheden peger på, at transportbranchen kræver omstillingsparathed for at skabe overskud.

- Det er ikke nok for os at være dygtigst til at levere varer, vi skal også kunne tilpasse os, så vi altid er på forkant med udviklingen, udtaler Direktør Martin Danielsen, der allerede nu har en forventning om vækst i samme størrelsesorden i næste regnskabsår.

Tua Holmboe

Raser efter nytårsknald: - Hent jeres affald

LYT
Del
Link
kopieret!

De fleste tilbragte nok den 1. januar på sofaen.

Men ikke Maria Heidi Dahl.

I regn og blæst bevægede hun sig uden for - for at samle andres nytårsaffald sammen.

- Som jeg skrev inde på Facebook, så synes jeg jo, det er genialt tænkt, at man kan køre et sted hen og fyre alt sin krudt af og lade affaldet stå, til at nogle andre måske rydder det op, siger hun.

Batterier, der før stod efterladt på vejen, er nu rykket ind til siden. Og så har hun i et Facebook-opslag opfordret de ansvarlige for affyringen til at komme tilbage og få det fjernet.

2. jan. 2025 kl. 18:48

Jule-oprydning kan samle store beløb ind

LYT
Del
Link
kopieret!

Igen i år har fodbolddrengene fra boldklubben Marienlysts U-13 hold samlet juletræer ind.

Og det er blevet til hele 9.500 kroner på fem dage.

Pengene går til stævner, tøj og fodboldture - og det er altså sidstnævnte, der vækker størst motivation.

- Det er vigtigt at kunne komme på udlandsture, så vi kan se, hvordan det er dér og få inspiration, siger Jivara Suleiman.

For hvert juletræ, de henter og afleverer på genbrugspladsen, tjener holdet 50 kroner. Og trods små udfordringer undervejs - en saks, der driller, og grene, der er frosne, er arbejdet det hele værd, mener Sebastian Miticpuljiet.

- Jeg synes, det er rigtig hyggeligt, og det betyder meget at kunne komme på udlandsture, siger han.

2. jan. 2025 kl. 17:49
Fyn
Alexander Aagaard

Efter dødsulykke: Ulovligt fyrværkeri er ikke til at forudsige, siger fyrværker

LYT
Del
Link
kopieret!

Røgen havde knap nok lagt sig efter nytårsaften, da debatten om fyrværkeri skal gøres ulovligt, genantændte på de sociale medier.

Kommentarsporene delte sig i to, mens tømmermændene dampede af.

Anledningen til diskussionen var den nyhed, mange danskere var stået op til. 2025 var nemlig kun seks minutter gammelt, da fyrværkeri eksploderede i hovedet på en 24-årig mand. Han døde kort efter ankomsten til OUH.

Ulykken skete på Nyborgvej i Odense og noterede sig som endnu én i en ellers generelt faldende tendens. Hen over årene er færre efterhånden kommet galt af sted med fyrværkeri.

I 2019 kom 228 til skade, i år kom 210 til skade, viser opgørelser fra Ulykkesanalysegruppen på OUH.

- Det er et lavt tal, men det skal være endnu bedre. Det skal helst være nul, siger fyrværker Claus Oldenbjerg - eller Krudttossen, som hans fyrværkeriforretning hedder.

Erik Blodøkse

Her et par dage inde i januar snurrer diskokuglen stadig i hans butik på landevejen mellem Bellinge og Verninge sydvest for Odense. Mellem sjove hatte, bordbomber og serpentiner står attrapper af små, store og kæmpestore raketter, bomberør og batterier.

Claus Oldenbjerg er ved at lukke ned for denne gang, men han har indvilliget i at gå en runde for at vise, hvad for noget fyrværkeri der kan være farligt.

- Men der er ikke noget lovligt og godkendt fyrværkeri, der er farligt, hvis man håndterer det rigtigt, siger han.

- Jeg går selv på jagt, og hvis jeg render rundt med mit jagtgevær hen over skulderen med bønder i, pissefuld og skyder lidt til højre og venstre, vil der nok også ske ulykker.

Derfor mener Claus Oldenbjerg, at man skal læse den medfølgende beskrivelse af fyrværkeriet, man skal stå i god afstand, man skal have en ædru person til at tænde det, og så skal man altid have sikkerhedsbriller på udenfor.

- Også selvom du bare skal ud at tisse i hækken. Der kan komme en raket farende, og så har du mistet synet, som han siger.

Læs også: 24-årig død i fyrværkeriulykke i Odense
Gå tilbage Del
1. jan. 2025 kl. 8:23

24-årig død i fyrværkeriulykke i Odense

Local Eyes

En ung mand fra Odense er død efter en fyrværkeriulykke på Nyborgvej i Odense. Det bekræfter Fyns Politi over for TV 2 Fyn.

- Vi formoder, at han har antændt noget hjemmelavet fyrværkeri. Fyrværkeriet er så eksploderet lige op i hovedet på ham. Han fik meget alvorlige skader i hovedet. Det var virkelig voldsomt, siger overlæge Morten Schultz Larsen fra Odense Universitetshospital, til TV 2.

Torben Jakobsen, der er vagtchef ved Fyns Politi, fortæller til Ritzau, at den unge mand blev 24 år.

Politiet har tidligere oplyst, at episoden skete kort efter midnat – nærmere bestemt klokken 00.06.

En anden person kom også til skade

Manden afgik ved døden, kort efter han ankom til OUH, skriver TV 2.

De pårørende er underrettet.

De foreløbige undersøgelser tyder ifølge vagtchef Torben Jakobsen på, at manden har antændt noget fyrværkeri, som er eksploderet tæt på hans ansigt.

- Hvad der er blevet affyret - om det er lovligt eller ulovligt - kan vi ikke udtale os om på nuværende tidspunkt, siger Torben Jakobsen til Ritzau.

Han fortæller, at der var flere mennesker i området, og at en anden person kom lettere til skade ved ulykken.

Politiet vil nu undersøge ulykken nærmere.

- Det er jo en tragisk ulykke, men derfor forsøger vi stadig at få afklaret de nærmere omstændigheder i løbet af formiddagen, siger vagtchefen.

Nede i hjørnet af forretningen hænger raketterne. Claus Oldenbjerg viser pinden på den ene af dem. Den er tyk, og holder han fat i enden, buer pinden ikke.

- Sådan her skal det være. Den er stabil, siger han og viser nogle andre raketter med en tyndere pind.

- Den her er lige til den tynde side, hvis du spørger mig.

Claus Oldenbjerg går videre over til batterierne. En stor, sort kasse til lige knap 1000 kroner står på en hylde. Det er en ”Erik Blodøkse” og den har 74 skud i sig. Han tager fat i den, trykker på den og viser, at den her ikke vælter så nemt.

- Men når man går ned i pris, går man ned i kvalitet. Stod det til mig, skulle vi ikke sælge billige batterier. Så skulle folk købe få enheder af kvalitetsfyrværkeri. Men folk vil ikke betale for kvaliteten, siger Claus Oldenbjerg.

Nemt at skaffe ulovligt fyrværkeri

Hvad der præcist skete på Nyborgvej i Odense klokken 00.06 nytårsnat – og hvorfor det skete -, er Fyns Politi stadig i gang med at undersøge.

Overlæge på OUH Morten Schultz Larsen sagde onsdag morgen til TV 2, at man formodede, at den 24-årige mand havde antændt noget hjemmelavet fyrværkeri. Men politiet er stadig sparsomme med oplysninger og kan endnu ikke fortælle, om det var lovligt eller ulovligt, der eksploderede.

Læs også: Beboere rystede efter voldsom fyrværkeriulykke
Gå tilbage Del
1. jan. 2025 kl. 19:06

Beboere rystede efter voldsom fyrværkeriulykke

Rasmus Rask

Beboerne i området omkring Nyborgvej, hvor en 24-årig mand nytårsnat mistede livet i en fyrværkeriulykke, er rystede.

- Det er skræmmende tæt på. Jeg er selv 23 år. Det er en forfærdelig skæbne, at en 24-årig mand er død. Det er fuldstændig forfærdeligt, siger Louise Ejlsborg, der bor i den opgang, hvor den pågældende nytårsfest blev afholdt.

Louise Ejlsborg var ikke hjemme, da ulykken foran hendes opgang skete, men hun har brugt nytårsdag på at tørre blod væk i opgangen.

Ulykken skete, da noget fyrværkeri eksploderede i hovedet på den 24-årige.

TV 2 Fyn har talt med flere beboere, der var til stede på Nyborgvej ved midnatstid. I timevis var der ambulance og politi til stede.

Claus Oldenbjerg er dog klar over, hvor nemt det er at skaffe sig ulovligt fyrværkeri. Han har ikke selv prøvet, men han hører, hvordan det sælges på sociale medier, og hvordan man bare skal ringe til de rigtige, og så kan det blive leveret kort tid efter.

Hvis man kunne lukke mere effektivt ned for det, ville det have en effekt på de alvorlige ulykker der trods alt stadig sker. Han foreslår også, at forældre skal holde bedre øje med deres børn i december, og at fyrværkere som ham i højere grad kommer ud på skolerne og underviser i håndteringen af fyrværkeri.

- Står du først med noget ulovligt fyrværkeri, aner du ikke, hvad der sker, når du sætter ild til det, siger Claus Oldenbjerg.

2. jan. 2025 kl. 16:53
Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Fynske sygehuse har behandlet flere alvorlige fyrværkeriskader

LYT
Del
Link
kopieret!

Odense Universitetshospital har i Odense og Svendborg behandlet omkring 20 fyrværkeriskader dette nytår, hvoraf syv til otte har været alvorlige, oplyser overlæge og professor Jens Lauritsen på Ortopædkirurgisk, OUH.

I hele Region Syddanmark er 57 personer blevet behandlet for fyrværkeriskader. Det er det højeste antal i hele landet, og en stigning i forhold til sidste år, hvor 51 blev behandlet.

Også på landsplan er der sket en lille stigning.

- Den mest alvorlige ulykke vi har haft, er den tragiske ulykke hvor en 24-årig mand mistede livet, siger Jens Lauritsen.

I regionen var der flest ulykker med batterier, raketter og indendørsfyrværkeri. Primært mænd er kommet til skade.

2. jan. 2025 kl. 15:41
Peter Salomon

Politiet opgiver eftersøgning af 70-årige Poul

LYT
Del
Link
kopieret!

Siden 27. december har politiet ledt efter 70-årige Poul Frank Andersen, efter han den 26. december forlod sin bopæl i Årslev.

Eftersøgningen indstilles nu, efter politihunde, helikopter og droner har ledt i et større område omkring den 70-åriges bopæl.

Fyns Politi har løbende fået henvendelser fra befolkningen, som alle er blevet fulgt op. Men disse har heller ikke givet noget resultat, oplyser politikredsen.

- Der har været tale om en grundig eftersøgning, men vi må indse, at vores muligheder er ved at være udtømte. Hundene har ikke fået fært og dronerne har ikke kunnet se noget. Vi er nu på syvende døgn, siden Poul Frank Andersen forlod sin bopæl, og uden nye konkrete tips eller spor har vi udtømt vores muligheder, siger politikommissær Lars Sønderskov Kristensen fra Fyns Politi.

Hvis man  har oplysninger om Poul Frank Andersens opholdssted – eller hvis man har set ham - bedes man ringe til Fyns Politi på telefon 114.

Poul Frank Andersen beskrives som en mand på 70 år med hvidt hår og gråt fuldskæg, iført sort eller grå kedeldragt.

Dit digitale aftryk

Vi bruger cookies for at gøre din oplevelse bedre. Enkelte bruges til reklameformål. Vi klatter ikke med dine data, og du kan altid trække dit samtykke tilbage. Læs mere her.

Du kan altid ændre dine præferencer senere

Her kan du finde en oversigt over, hvilke cookies vi potentielt sætter.

Se flere detaljer om vores cookies her