Her fjerner myndigheder fynbos ikoniske statue: - Jeg er meget chokeret
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Styret i Hongkong vurderede, at statuen var i strid med sikkerhedsloven, men ignorerede kunstnerens ønske om at hente dem hjem.
Mens de studerende er sendt hjem på ferie, er myndighederne i Hongkong gået i gang med at fjerne den danske kunstner Jens Galschiøts skulptur ”Skamstøtten” fra byens universitet, hvor den har stået siden 1997.
Galschiøt vil have immunitet i Hongkong
En ny sikkerhedslov betyder, at Jens Galschiøt er nervøs for at hente statue hjem fra Hongkongs Universitet.
Den fynske skulptør Jens Galschiøt har fredag i et åbent brev bedt Hongkong om immunitet, så han kan hente en særlig statue hjem til Danmark.
Det skriver nyhedsbureauet Reuters.
Galschiøt står bag en otte meter høj statue, der i over to årtier har været udstillet på Hongkongs Universitet. Den er opført til minde for ofre under protesterne på Tiananmen-pladsen i 1989.
Adskillige fortalere for øget demokrati i Kina blev dræbt under de blodige demonstrationer, og emnet er særdeles betændt i Kina.
Galschiøts statue forestiller en række forvredne kroppe stablet oven på hinanden. Statuen, der hedder "Skammens søjle" har for bestandig været udlånt til en demokratisk bevægelse i Hongkong.
Vil hente statue hjem
Bevægelsen blev dog opløst i september, da flere af dens medlemmer blev anklaget under en ny sikkerhedslov i Hongkong.
Loven forbyder blandt andet kritik og underminering af den kinesiske regering.
Det er også den lov, der betyder, at Galschiøt vil sikre sig immunitet, før han forsøger at hente statuen hjem fra Hongkong.
- Jeg kan forstå fra medierne, at introduktionen af en ny sikkerhedslov i Hongkong betyder, at der er juridisk grundlag for at anholde udlændinge, der deltager i aktiviteter, der kritiserer Kina, skriver Galschiøt.
En fjernelse af statuen "vil føre til aktiviteter og mediedækning, der kan opfattes som kritik af Kina. Derfor bliver jeg nødt til at have en garanti for, at mine ansatte og jeg ikke vil blive retsforfulgt", lyder det.
Nødt til at være i Hongkong
Galschiøt mener, at hans tilstedeværelse i Hongkong er nødvendig, for at det kan lykkes at bringe statuen sikkert til Danmark.
Hongkong blev overdraget til Kina i 1997 fra Storbritannien. Aftalen kræver, at den tidligere britiske koloni har en høj grad af selvstyre fra Kina.
Kina har de seneste år gradvist dog øget sin indflydelse i Hongkong.
Blandt andet bruges den nye sikkerhedslov ifølge demokratiaktivister og flere vestlige regeringer til at lukke munden på Kina-kritiske hongkongere.
Den otte meter høje statue, der forestiller forvredne kroppe stablet oven på hinanden, er et mindesmærke til ære for ofrene i massakren på Den Himmelske Freds Plads i Beijing, hvor hundredvis af fortalere for demokrati blev slået ihjel.
- Jeg er meget chokeret over, at det der foregår. Det er en skulptur, der betyder enormt meget for borgerne i Hongkong, og det er en af dem, jeg er mest stolt over at få lov at skabe, siger kunstneren Jens Galschiøt til TV 2.
- Det er et voldsomt signal at sende, og jeg finder det utroligt "u-hongkongsk."
Omringet af sikkerhedsfolk
Onsdag aften dansk tid blev der sat afdækning og hegn omkring statuen, og en større gruppe sikkerhedsfolk afskærmer nysgerrige øjne og journalister fra at se, hvad der foregår inde bag ved.
På Twitter kan man dog se folk i veste og sikkerhedshjelme, der arbejder, og journalister beskriver, hvordan lyden af kraftfuldt værktøj kan høres.
- Det er ikke muligt bare at pille statuen ned. Og alting tyder på, at de er ved at ødelægge den, og det kan jeg selvfølgelig ikke acceptere. Det er min ejendom, siger Jens Galschiøt.
Allerede i oktober blev universitetet beordret til at fjerne statuen, og siden har Jens Galschiøt flere gange rettet henvendelse til myndighederne for at få lov at tage den hjem for egen regning. Men uden svar.
- Jeg fik at vide, at den var i strid med den sikkerhedslovgivning, der blev vedtaget sidste år, og det accepterede jeg. Men til trods for, at mine advokater har kontaktet dem igen og igen, så er der ikke sket noget, siger han.
Kina strammer garnet
Uanset om ”Skamstøtten” er endegyldigt ødelagt eller ej, så agter Jens Galschiøt at gå rettens vej. For ham handler det ikke blot om at få de eventuelle rester ud af landet. Det handler også om det principielle:
- Det her kan ende med at blive en stor sag, også internationalt. Det er ikke en hvilken som helst statue, de har fjernet. Det er et symbol, og jeg vil kæmpe den her sag på borgerne i Hongkongs vegne. Jeg har en enorm sympati for deres kamp, siger han.
- Samtidig er det også en kamp om, hvorvidt systemet i handelsbyen Hongkong stadig fungerer. De har love derovre, der sikrer den private ejendomsret, og i det her tilfælde har de ødelagt min ejendom, og det er uacceptabelt.
Hongkong blev overdraget til Kina i 1997 fra Storbritannien. Aftalen kræver, at den tidligere britiske koloni har en høj grad af selvstyre fra Kina.
Kina har dog øget sin indflydelse i Hongkong de seneste år. Ikke mindst ved parlamentsvalget i Hongkong søndag, hvor kun kandidater godkendt af styret i Beijing fik mulighed for at stille op.
Flertal enige om at ændre museumslov - godt nyt for Nyborg Slot
De nye ændringer vil kunne bane vejen for at Nyborg Slot-projektet kan gennemføres.
Et bredt flertal i Folketinget er enige om at ændre i museumslovens bestemmelser. Formålet er at gøre det nemmere at foretage ændringer i fortidsminder i visse tilfælde.
Det betyder blandt andet, at projektet på Nyborg Slot kan gennemføres med de rette dispensationer. Slottet er klassificeret som fortidsminde og er derfor underlagt strenge regler for, hvilke ændringer man må foretage.
- Jeg er glad for at have fået bred opbakning til en mere moderne museumslov, der vil sikre en bedre balance mellem beskyttelse, formidling og tilgængelighed. Flere konkrete sager har vist os, at den balance mangler i dag, fordi reglerne er for stive, siger kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen i en pressemeddelelse.
Det er de såkaldte fortidsmindebestemmelser, der står over for en ændring. Helt konkret vil man skrive ind, hvad det er for nogle forhold, der tillægges vægt, når det skal vurderes, om der kan gives dispensation til at ændre i et fortidsminde.
Et af kriterierne bliver om ændringen vil være med til at fremme forståelsen af fortidsmindet, hvilket er særligt relevant for slottet i Nyborg. Her er problemet, at man ikke kan slå dørene op, fordi man mangler en såkaldt formidlingsfløj.
Men det kan den nye aftale ændre på, forventer ministeren.
- Jeg forventer, at ændringerne i museumsloven blandt andet vil kunne bane vejen for, at Nyborg Slot-projektet kan gennemføres. Vi har gransket konsekvenserne af både museumslov og anlægslov. Der er ikke udsigt til, at projektet vil kunne stå færdigt hurtigere med en anlægslov. Så nu arbejder vi videre med en ændring af museumsloven, siger hun.
Det er Socialdemokratiet, Venstre, SF, Radikale Venstre, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Alternativet, Kristendemokraterne og Frie Grønne, der har stemt for aftalen.
Mere tilgængelighed
Ændringen i loven vil også betyde, at der indføres en bagatelgrænse for, hvornår det kræver dispensation at ændre i fortidsminder. Samtidig skrives det ind, at der lægges vægt på, om eventuelle ændringer er med til at sikre bevaringen af fortidsmindet, og om det letter tilgængeligheden for personer med funktionsnedsættelse, når der skal gives dispensationer.
Derudover lægges der vægt på, om det vil være muligt at genskabe fortidsmindet, som det var før en eventuel ændring.
Stén Knuth (V), der er medlem af Folketingets kulturudvalg, tror på, den ny ændring kan være med til at gøre fortidsminderne mere tilgængelige.
- Venstre ønsker at bevare vores fortidsminder, og vi ønsker også at åbne op for, at flere kan se vores historie. Med aftalen her gøres det muligt, ligesom det smidiggøres, hvad der kan tillades på fortidsminderne, som både sikrer fortidsminderne, åbner op for at flere kan komme til at se vores historie, og som i sidste ende vil sikre arbejdspladser i landdistrikterne.
Venstre vil stadig ændre anlægslov
I et forsøg på at få projektet i Nyborg i mål, har Venstre tidligere meldt ud, at man ønsker at ændre på den nuværende anlægslov, der også har indflydelse på, hvad man må og ikke må på slottet.
Den ændring havde man stadig gerne set.
- Venstre havde gerne set, at vi samtidig med revideringen af loven igangsatte en anlægslov, der muliggør projektet omkring Nyborg Slot, fordi vi tror, at revideringen af loven og herefter igangsættelse af processen vil forlænge projektets færdiggørelse, frem for en anlægslov, som hurtigere vil færdiggøre projektet. Venstre vil snarest fremsætte beslutningsforslag om anlægslov, som skal sikre fremdriften i projektet.
Et udkast til et lovforslag er nu sendt i høring, inden det endelige lovforslag fremsættes i Folketinget.
Her valgte kun 30 procent af de stemmeberettigede ifølge Reuters at gøre brug af deres stemme, hvilket er rekordlavt. Ved valget for fem år siden stemte 58 procent.
I sommeren 2020 indførte styret desuden en sikkerhedslov, der gør det nemmere at retsforfølge og straffe personer, som er fortalere for demokratiske rettigheder. Hvilket har ført til, at stort set alle oppositionspolitikere er fængslet eller flygtet til andre steder i verden.