Ingolf giver risiko for stormflod på Nordfyn
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
I kølvandet på stormen Ingolf rammes mange danske kyster af stormflod søndag aften. Blandt andet er Nordfyn og Odense Fjord udsat.
Ingolf efterfølges søndag aften af et kraftigt højvande, som vil give stormflod flere steder i de indre danske farvande. Det viser de seneste prognoser, skriver TV 2 Vejret.
Vand fra Nord- og Østersøen
De seneste dage er store mængder vand presset ind gennem de indre danske farvande fra Nordsøen, og det har medført, at der i øjeblikket er et overskud af vand i Østersøen.
På den måde virker Sjælland og Fyn som sten i en å, der vil få vandstanden til at stige.
Højeste vandstand siden 2006
Når vandstanden kulminerer i morgen aften og natten til mandag, så bliver det mange steder med de højeste vandstande siden stormfloden den 1. november 2006.
I Odense Fjord forventes vandstanden i morgen aften ved 22-tiden at stige til 1,6-1,7 meter over daglig vande, mens man langs den nordfynske kyst, samt ved Fredericia og Juelsminde kan se frem mod vandstande på ca. 1,5 meter.
Fyn opruster mod klimaet
Beredskab Fyn tager konsekvensen af de seneste tilfælde af voldsomt vejr og opruster sin kapacitet.
Voldsomme storme og oversvømmelser sidste vinter får nu Beredskab Fyn til at indkøbe mere materiel til at bekæmpe skaderne ved stormfloder på Fyn.
- I forhold til det, der er på vores trailere, fordobler vi det udstyr, vi har. Det vil sige, at vi kan flytte rigtigt meget vand, siger operativ leder ved Beredskab Fyn, Mikkel Mygenfordt.
Det er Odense Kommune, der har bedt beredskabskommissionen vurdere, om det eksisterende klimamateriel er tilstrækkeligt.
Odense Kommune havde inden Beredskab Fyns tilblivelse brugt 1,3 millioner kroner på klimamateriel til Odense Brandvæsen - udstyr der nu indgår i Beredskab Fyns samlede materiel.
Men beredskabskommissionen mener, at der er behov for at investere yderligere to millioner kroner i nyt materiel.
- Vi kan konstatere, at fremtiden giver nogle flere hændelser - både øget regnmængde, men også i forhold til, hvad der kan ske ved vores kyster. Derfor har vi vurderet, at der er behov for, at vi anskaffer mere klimamateriel, siger formanden for beredskabskommissionen, Kenneth Muhs, som også er borgmester i Nyborg.
Han tilføjer, at Beredskab Fyn ikke står alene i tilfælde af katastrofer, men at man kan tilkalde assistance fra Beredskabsstyrelsen.
- Det er en todelt ting, hvor vi typisk løfter førsteindsatsen og der, hvor vi er først fremme, og derefter kommer hjælpen fra vores beredskabscentre, siger Kenneth Muhs.
Det er planen, at det ekstra udstyr er klar til at blive taget i brug til den kommende vinter.
Senere på aftenen kan vandstanden også stige til ca. 1,4 meter i Smålandsfarvandet, så man langs den lollandske nordkyst, samt ved eksempelvis Karrebæksminde, kan forvente problemer med højvandet.
De forventede vandstande er blandt de fem højeste, man har set på de kanter de sidste 50-100 år, og flere steder må man forberede sig på oversvømmelser langs kysterne og ved havneområderne.
Storm kan lukke broer
Stormen Ingolf rammer Danmark natten til søndag. Store dele af landet vil i denne forbindelse blive ramt af meget blæsende vejr, som i vindstødene kan ramme med stormstyrke fra nordvest og måske endda nå orkanstyrke langs Jyllands vestkyst. En overgang kan der i nat optræde fuld storm langs den Jyske vestkyst.
Du kan se hvordan den forventes at udvikle sig time for time HER.
Status: Stormflod på retur
Efter en af de værste trusler om stormflod på Fyn i nyere tid er vandet torsdag morgen ved at trække sig tilbage.
Fyns Politi melder torsdag morgen klokken 4, at truslen om oversvømmelser de fleste steder er aftagende.
Assens - Der er fortsat vand over havnebassinet, men vandstanden er nu faldende. Få yderligere informationer på kommunens hjemmeside www.assens.dk og på kommunens Facebookside. Vandet på Helnæsdæmningen har trukket sig tilbage, og vejen kan igen benyttes.
Faaborg – I Faaborg har vandet trukket sig tilbage, og Havnegade er igen åbnet for færdsel.
Middelfart – Vandet er faldet, og ingen gader er oversvømmet. Oversvømmelser af veje omkring Føns vil muligvis påvirke skolebuskørslen torsdag morgen.
Se i øvrigt kommunens hjemmeside www.middelfart.dk for yderligere information.
Svendborg – Vandstanden er faldet svagt og er nu under kajkanten de fleste steder. Siødæmningen mellem Langeland og Tåsinge forventes ikke at blive lukket.
Langeland – Vandstanden er faldet, og i Rudkøbing har vandet trukket sig tilbage til havnebassinets kant. Området er meget glat. Derfor vil Langeland Kommune hurtigst muligt salte.
Færgen mellem Spodsbjerg og Tårs sejler efter planen igen kl. 05:15, men man opfordres til at tjekke færgeselskabets hjemmeside på www.faergen.dk
Nyborg - der bliver fortsat pumpet vand fra voldgraven ved Nyborg Vold, og slanger til pumpeudstyret ligger ud over Storebæltsvej, hvorfor vejen er spærret. Der anvises andre ruter på stedet. Vandet er faldende. Et lavtliggende område af Lille Svanedam er oversvømmet med op til cirka 40 centimeter vand over en strækning på cirka 50 meter. Vejen er spærret på begge sider af oversvømmelsen.
Odense – ingen nye meldinger.
De forberedte evakueringssteder i Svendborg, Faaborg, Assens og Rudkøbing er afvarslet, idet der ikke forventes at blive brug for overnatnings-faciliteter.
Forsyningsselskaber har flere steder på Fyn afbrudt strømmen i transformatorstationer placeret i lavtliggende områder.
Det betyder, at et mindre antal husstande er uden strøm.
Når vandet er pumpet væk, kræves en rensning af transformatoren, inden strømmen kan tilsluttes.
Man forventer, at alle vil have strøm igen i løbet af torsdag formiddag. I alt drejer det sig om cirka 180 husstande, heraf omkring 120 i Assens Kommune.
Vand på vejene og frost har en række steder betydet, at vejene er meget glatte. Fyns Politi opfordrer til forsigtig kørsel.
Saltning af udsatte steder bliver iværksat, inden morgentrafikken begynder.
Busdriften i både i Assens og Faaborg vil torsdag morgen være berørt af oversvømmelserne. Læs mere på www.fynbus.dk og på www.rejseplanen.dk
Blæsten kan også risikere at medføre, at Storebæltsbroen lukker. Det advarer Fyns politi om på Twitter.
- Broen lukker, når vinden når over 25 meter i sekundet, skriver politiet.
Foreløbigt er der dog ingen advarsel om at passere Storebælt, og der går nogen tid, før det måske vil ske.
- HVIS Storebæltsbroen lukker, bliver det formentlig søndag morgen cirka klokken 8, oplyser Fyns Politi på Twitter.
På flere mindre broer meldes der også om kraftig vind lørdag. Kører man over Svendborgsundbroen, Vejlefjordbroen og Farøbroerne skal man derfor være opmærksom, skriver Ritzau.
Også væltede træer ventes at give problemer, når blæsten for alvor rammer. Vejdirektoratets har oprustet bemandingen, så der under stormen er dobbelt så mange på arbejde, som kan tage sig af problemerne.
- Vi forventer en travl nat. Der er typisk problemer med broerne, væltede træer og tabt gods, altså ting der falder af trailere, siger Vejdirektoratets trafikcenter Rune Johansen til Ritzau.