Statens køb af Holmegaard rejser spørgsmål
- 13,5 millioner lyder 'skrupskørt'
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Holmegaard på Langeland skulle renoveres for et par millioner de kommende år. Lokal mægler kalder statens vurdering for 'skrupskør'.
Det har vakt en del opsigt i lokalområdet, at staten har købt den gamle kaserne Holmegaard på Sydlangeland for 13,5 millioner kroner. Planen var, at stedet skulle bruges som nyt udrejsecenter.
For er bygningen virkelig 93 procent mere værd end i 2008? Og har staten gjort sit forarbejde godt nok?
Det er Udlændingestyrelsen, der sammen med Kammeradvokaten har stået for købet af ejendommen. Over for TV 2 fortæller styrelsen, at de fik ejendommen vurderet, og at man lavede et "skøn for en potentiel handelsværdi".
Den endelige pris blev aftalt efter forhandlinger mellem køber og sælger, lyder det videre i svaret. Ifølge Jyllands-Posten er købet dog foretaget, uden man inden havde foretaget en besigtigelse af Holmegaard.
Solgt af bedrageridømt ægtepar
Det har onsdag fået Dansk Folkeparti til at kalde udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) i samråd om købet.
Sælgerne er et tidligere bedrageridømt ægtepar med adresse i Charlottenlund, som ikke er vendt tilbage på TV 2's henvendelser. I et regnskab fra en af ægteparrets virksomheder fra sidste år fremgår det, at kostprisen på Holmegaard på det tidspunkt blev vurderet til 7,1 millioner kroner.
Kostprisen er den pris en vare har, når købspris og alle omkostninger er medregnet, men uden eventuel fortjeneste.
Efter af- og nedskrivninger vurderer revisionsrapporten ejendommen til en regnskabsmæssig værdi på 4.252.129 millioner kroner.
I dårlig stand
Sidste sommer sagde ejerne i en artikel i Fyns Amts Avis, at Holmegaard var i dårlig stand, og at man regnede med, at der over de kommende tre til fire år skulle investeres "et par" millioner i stedet. Indtil for meget kort tid siden har stedet fungeret som et vandrehjem.
Det billede af Holmegaards tilstand bekræfter Bente Hansen, som for to uger siden havde bestilt et ferieophold på Holmegaard for hele familien. Ved ankomsten kunne hun konstatere, at stedet var "totalt nedbrudt". Køkkenet var delvist fjernet, og der hang sengelinned på snore i køkkenet. Gulvene var også beskidte, fortæller hun.
Familien Hansen var på ferie på Holmegaard for to uger siden. De mener ikke, at Holmegaard fremstår godt.
Ifølge familien Hansen var det tydeligt, at der ikke var blevet renoveret på Holmegaard i årevis.
- Jeg har aldrig set noget lignende. Jeg forstår ikke, at man kunne tage penge for det der. Vores lille køkken, som vi skulle bruge, var møgbeskidt med muselort, siger hun til TV 2.
Hendes søn, Janus Hansen, er selv elektriker, og vurderer, at der ikke er lavet gennemgribende renoveringer på stedet de sidste mange år.
- Det er misligholdt, siger han.
Rørt nabo om droppet udrejsecenter:
- Nu får jeg igen en klump i halsen
Smilet er bredt hos nabo Kim Hansen efter udmeldingen om, at planerne for et udrejsecenter for kriminelle udlændinge på Langeland er opgivet.
Kim Hansen var mindre end en halv time om at kontakte en mægler, da planerne om at lægge et udrejsecenter for kriminelle udlændinge ved siden af hans hus, så dagens lys.
Nu er det dog en lettet nabo, der konstaterer, at de planer igen er droppet.
- Nu får jeg igen en klump i halsen, siger en rørt Kim Hansen, som bor ved siden af Holmegaard, hvor udrejsecenteret skulle have ligget.
Kim Hansen var tirsdag taget til København med en flok fra Langeland for at protestere imod det nye udrejsecenter på Holmegaard, men inden dagen var gået, kom den nye melding.
Derfor var det en glad forsamling, der returnerede til deres hjemø, forklarer naboen til Holmegaard, der tidligere var asylcenter.
Ikke så slemt
Da det kun var asylansøgere, der boede på Holmegaard, var der ikke de store problemer. Kim Hansen frygtede dog, at udrejsecenteret med dømte kriminelle ville være en anden sag.
- Dengang var det ikke så slemt, for der var det jo almindelige mennesker, som søgte asyl, og de var jo helt som os andre. Ikke kriminelle og voldelige, som dem der skulle være kommet, siger han og uddyber:
- Vi var bekymrede. Os alle sammen i nærområdet.
Også gode oplevelser
Kim Hansen har dog - trods bekymring - også oplevet gode øjeblikke i forbindelse med sagen om udrejsecentret, hvor han har været stolt over sit lokalsamfund.
- Der var et fantastisk sammenhold. Ikke kun blandt dem i Bagenkop, Humble, Rudkøbing eller Lohals. Nej, fra hele øen har man sagt, at det her vil man ikke finde sig i.
Sådan siger den fra lettede husejer, som fejrede de droppede planer i stor stil på bussen hjem fra Hovedstaden.
Fremadrettet skal han nu fortsat bo side om side med sin nabo Erik Bøgh Christiansen, som også er glad denne onsdag.
- Jeg håber, der kommer en makker forbi, for så skal det fejres med en sodavand. Eller to, siger Erik Bøgh Christiansen.
Han har boet i området i 74 år. Mere eller mindre tæt på Holmegaard.
Da det først blev meldt ud, at man tiltænkte stedet som nyt udrejsecenter, overvejede han også, om han skulle sælge sit hus.
- Jeg havde nok aldrig gjort det. Her har jeg boet hele mit liv, men jeg var ikke glad ved tanken om at skulle være nabo til sådan et center, siger han.
En lettet Erik Bøgh Christiansen, ser dog nu lysere på fremtiden.
- Jeg er glad, og det tror jeg sådan set alle her i området er. Vi er stille og rolige folk, så sådan et center passer ikke ind her, siger han.
Udrejsecenteret ligger i dag på det såkaldte Kærshovedgård i Midtjylland.
Her har flere naboer fortalt, at de oplever chikane og er utrygge over at have centeret så tæt på, selvom der også er de naboer, der aldrig har oplevet nogle gener
Hos Dansk Folkeparti vurderer man heller ikke, at Holmegaard er pengene værd:
- Det virker ikke til, at der har været nogle eksterne undersøgelser af, hvad denne her ejendom er værd, eller en besigtigelse af ejendommen, der når frem til, hvad den er værd. Den er handlet markant over det niveau, den var handlet til sidste gang, lyder det fra formand Kristian Thulesen Dahl.
Han vil have hele forløbet kulegravet:
- Med en værdisætning på 13,5 millioner kroner, som man i lokalområdet siger er helt godnat i forhold til prissætningen i området, så tyder det jo på, at regeringen har haft et hastværk, der gør, at man ikke har haft skatteydernes penge tilstrækkeligt for øje, fortsætter han.
Mægler: Beløbet lyder 'skrupskørt'
En af dem, der lokalt undrer sig over værdisætningen på 13,5 millioner, er Benny Boesgaard, der er ejendomsmægler og ejer af EDC på Langeland. Han tager dog det forbehold, at han ikke er erhvervsmægler, men han har selv besøgt Holmegård flere gange.
- 13,5 millioner lyder skrupskørt. Det er en vanvittig pris, for den har ingen herlighedsværdi. Den burde måske næsten koste mindre i dag end i 2008, for der er stort set ingen i Danmark, der kan bruge den til noget, siger han til TV 2.
- Det er ikke en ejendom, der er i ufattelig god stand, tilføjer han.
Sankthans i Odense aflyses for tredje gang på fire år
Den 23. juni skulle det store bål være tændt på Engen i Odense, men igen i år aflyses sankthans.
I næsten 50 år har odenseanere kunnet fejre sankthans på Engen, men i år bliver der hverken fyret heks af eller sunget midsommervise ved Skovsøen.
- Det er ærgerligt, for det er en folketradition, og noget, vi godt kan lide at samles omkring. Jeg tænker også, at mere end på noget andet tidspunkt, savner folk det rigtig meget, siger Nadine Alvarez, der er ansvarlig for sankthans på Engen.
Det er tredje gang på fire år, at arrangementet aflyses. I 2018 var det den exceptionelle varme sommer, der spændte ben. I 2020 var det coronaviruspandemien.
I år er det endnu en gang coronaviruspandemien, der er skyld i aflysningen.
- Det har været megatræls, og vi har trukket den til sidste øjeblik. Vi har afventet, hvad udmeldingen blev omkring større arrangementer. Min mavefornemmelse sagde godt nok, at der var lange udsigter, men man har altid lov at håbe, siger arrangøren.
Pølsevogn i haven
Coronarestriktionerne betyder, at maksimalt 2.000 gæster måtte møde op på Engen. Derudover skulle de opdeles i sektioner af 500 og fremvise coronapas.
- Vi havde stadig en lille forhåbning, fordi det ikke er et arrangement, hvor folk drikker sig fra sans og samling, men summa summarum er, at man samler mange mennesker og står rigtig tæt, siger Nadine Alvarez.
I stedet rykker dette års sankthans hjem i de private haver - og i i hvert fald tre haver bliver det ikke blot et lille bål og en skål med snobrødsdej.
Arrangørerne af sankthans på Engen vil nemlig låne tre haver, hvor 100 mennesker kan fejre midsommeren. Til gengæld stiller de så op med pølsevogn, livemusik og vagter, der tjekker coronapas.
- Jeg synes umiddelbart, det lyder som en rigtig god ide. Jeg tror, der er mange, der savner muligheden for at gå på Engen, siger Janne Møller, der er nabo til Engen.
Hun har andre planer 23. juni, så sankthans bliver ikke i hendes have.
- Men jeg kunne forestille mig, at andre på vejen ikke er afvisende, for vi har i forvejen et godt sammenhold her på vores vej, fortæller hun.
Normalt deltager mellem 10.000 og 15.000 i sankthans på Engen.
Sankthans livestreames fra én af haverne.
Holmegaard blev købt af ægteparret for syv millioner kroner i 2008, da ejendomspriserne ifølge Benny Boesgaard var på sit højeste. Det fungerede som asylcenter fra 2011 til 2017, hvor ægteparret lejede det ud til staten.
- Siden 2008 er bygningen blevet brugt godt og er måske mere slidt, end den var i 2008. Nu i 2021 har vi cirka samme prisniveau som i 2008. Der er derfor ikke noget fornuftigt, der taler for, at ejendommen er mere værd end i 2008, siger Benny Boesgaard til TV 2.
Over for Jyllands-Posten vurderer indehaveren af Nybolig på Langeland, Morten Albertsen, heller ikke, at værdistigningen på Holmegaard svarer til udviklingen på ejendomsmarkedet på Langeland.
Regeringen fortrød tirsdag
TV 2 har bedt Lise Nytoft Bergmann, som er chefanalytiker og boligøkonom hos Nordea Kredit, om at vurdere ejendomsmarkedet på Langeland.
Hun fortæller, at prisudviklingen for almindelige parcel- og rækkehuse er 22 procent lavere end i 2008. Men Holmegaard er et erhvervslejemål, som kan huse mindst 130 personer, og derfor kan man ikke direkte sammenligne med parcel- og rækkehuspriser.
- Hvordan prisudviklingen har været på store ejendomme af den kaliber på Langeland er svært at sige, for det får karakter af liebhavermarked, fordi der formentlig ikke er så mange af dem. Så kan de blive solgt til det, som køber er villig til at give. Og vi ved ikke, om der har fundet massive investeringer sted, siger Lise Nytoft Bergmann.
Regn hele onsdag – men så vender det
Hvis du er ved at miste modet, så hold ud lidt endnu. Der er bedre vejr på vej.
Onsdag er endnu en våd forårsdag, men man skal ikke fortvivle.
Ifølge TV 2s vejrvært Sara Maria Franch-Mærkedahl, så er der nemlig lysere tider på vej.
Når vi først er kommet igennem ugens midterste dag, så vil der igen være sol og varmere temperaturer på vej.
Man skal dog lige forbi en dag, hvor det føles som om, den ene byge afløser den anden.
Der er nemlig et lavtryk, som hænger over Danmark, og selv, når det er passeret, så vil der være fronter, som følger det.
Varmere weekend i vente
Så man kan altså godt tage regntøjet på endnu engang. Og måske endda lun påklædning, da temperaturerne ligge på 11 til 12 grader.
Torsdag og fredag vender solen dog tilbage, og fredag vil temperaturerne komme op på en 16 grader.
Og det bliver startskuddet til en weekend, hvor der kan komme endnu mere sol og termometret kan nå op på 20 grader.
Tirsdag aften droppede regeringen planerne om at etablere et nyt udrejsecenter på Holmegaard:
- Jeg kan konstatere, at der i denne sag er flertal i Folketinget imod regeringens planer om et nyt udrejsecenter på Langeland. Og derfor dropper vi planerne, lød det fra udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) i en pressemeddelelse.
Kammeradvokaten ønsker ikke at kommentere forløbet over for TV 2, men henviser i stedet til Udlændingestyrelsen. TV 2 afventer svar fra Udlændingestyrelsen.