Tidligere fynsk læge fortsætter hjælp til selvmord trods politisag
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Svend Lings fra Kværndrup har ifølge eget udsagn hjulpet flere danskere med at dø, imens en efterforskning af ham er i gang.
Den tidligere læge Svend Lings fortsætter med at levere dødelige doser sovepiller til syge danskere, der ønsker at tage livet af sig selv.
Det sker, på trods af at han i februar fik frataget sin lægeautorisation, blev politianmeldt og senere sigtet for at have assisteret flere selvmord, hvilket er ulovligt i Danmark.
Det fortæller Svend Lings, medlem af netværket Læger for aktiv Dødshjælp, selv til TV 2.
- Hvis jeg overhovedet kan komme af sted med det, og folk ønsker det, så fortsætter jeg, siger han.
Styrelse: Nye oplysninger vil blive givet til politiet
I den nye TV 2-dokumentar 'Jørgen vil dø' ser man Svend Lings aftale med den 70-årige Jørgen Vesterby, at han vil hjælpe Jørgen Vesterby med at dø.
Jørgen Vesterby var efter en hjerneblødning blevet lam i store dele af kroppen og ønskede at dø.
Det skete i foråret 2017, hvilket altså er efter, at Svend Lings fik frataget sin autorisation og var blevet politianmeldt af Styrelsen for Patientsikkerhed i februar.
Han erkender, at han muligvis bryder loven.
Læge hjalp til ved selvmord: Nu strømmer henvendelserne ind
Siden den pensionerede overlæge Svend Lings stod frem og sagde, at han har hjulpet patienter med at dø, har både patienter og læger taget kontakt.
Overlæge Svend Lings' tilståelse om, at han har hjulpet flere end 10 patienter med at dø, har koster ham autorisationen som læge, en politianmeldelse og måske en straffesag.
Men det har ikke kostet ham opbakningen. Siden han stod frem i radio 24syv tidligere på ugen, har han fået mellem 10 og 20 henvendelser fra patienter.
- Så mange plejer vi godt nok ikke at få. Det viser jo bare, at behovet er der, og at det er stort, siger han fredag til TV 2.
Hævder også at læger har spurgt
TV 2 har ikke kunnet verificere, at Svend Lings har fået de omtalte henvendelser, men ifølge den pensionerede overlæge kommer de ind med stor hyppighed, og han fortæller desuden, at han har hørt fra tre lægekolleger.
Er det, fordi de også vil til at yde assisteret selvmord?
- Hvorfor skulle de ellers spørge, svarer han retorisk.
Svend Lings' metode er, at han udskriver recepter til sig selv og derefter udleverer de dødelige piller til patienter, der ønsker at dø. Hvis hans grænse for at udskrive medicin til sig selv er nået, får han kolleger til at hjælpe ham.
Svend Lings oplyser desuden, at det selskab han er med i, hvor der ifølge ham er otte yderligere læger, der ikke ønsker at stå frem, måske bliver lidt mindre. To af kollegerne er ikke så glade for den megen medieomtale.
- De andre er meget skræmte. De er jo stadig erhvervsaktive.
- Vi snakker sammen næsten hver dag, men vi er ikke aktive med at hjælpe lige nu. Men vi er aktive i medierne med at få aktiv dødshjælp udbredt, siger han.
Urimeligt valg at stille folk over for
Svend Lings' udmelding har for alvor sat gang i debatten om aktiv dødshjælp. Der er lavet en Facebookgruppe, der støtter ham, mens andre er meget kritiske. Det gælder blandt andet gruppen 'Ikke død endnu', som er stiftet af fem personer med forskellige sygdomme, der kæmper imod aktiv dødshjælp.
- Det er en dårlig idé, fordi man går ind og vurderer, hvornår et liv er værd at leve. Det kan man ikke, siger en af stifterne, Ditte Guldbrand Christensen, der selv lider af muskelsvind.
Hun understreger, at man ikke kan bede folk, der netop har fået en meget alvorlig diagnose eller på anden måde er i krise, om at tage stilling til, om de vil leve videre.
- I den situation kan man ikke træffe den beslutning. Når døden bliver en mulighed, tvinger man folk til at overveje det. Folk, der måske er deprimerede eller i chok.
- Når man er i så forfærdelig en situation, er det vigtigt, at samfundet siger, at dit liv er værd at leve. Når det forsvinder, stiller man folk over for et helt urimeligt valg, siger Ditte Guldbrand Christensen.
- Jeg er selv modstander af, at man skal gå og bryde samfundets love og regler. Dem har vi, fordi de skal overholdes, og i almindelighed er de jo til samfundets bedste.
- Men i sådan nogle situationer her, når man ser lidende mennesker, så vejer hensynet til den enkelte tungere end hensynet til samfundets love og regler, siger Svend Lings.
Hos Styrelsen for Patientsikkerhed er man langt fra tilfreds med, at den tidligere læge fortsætter sine gerninger. Derfor vil de nye oplysninger blive overgivet til politiet, siger tilsynschef i styrelsen, Anette Lykke Petri.
- Når vi allerede har indgivet en sag til politiet med henblik på efterforskning, og der så kommer nye oplysninger i sagen, så er det klart, at de bliver lagt til den proces, der kører i forvejen.
Svend Lings: Får op til fire henvendelser om ugen
Svend Lings' hus i Kværndrup blev i juni ransaget af politiet, der tog hans computer og andre dokumenter med. Han blev i den forbindelse sigtet for overtrædelse af straffelovens paragraf 240, der lyder:
”Den, som medvirker til, at nogen berøver sig selv livet, straffes med bøde eller fængsel indtil tre år.”.
Sagen er fortsat under efterforskning af Fyns Politi.
Pensioneret overlæge sigtet for at assistere ved selvmord
Svend Lings fik torsdag ransaget sit hjem og fik blandt andet beslaglagt computer og mobiltelefon.
Den pensionerede overlæge Svend Lings er blevet sigtet for at assistere patienter til selvmord, fortæller han selv til TV 2.
Svend Lings er medlem af gruppen Læger for Aktiv Dødshjælp og har åbent fortalt, at han flere end 10 gange har assisteret ved patienters selvmord ved at levere dødelige sovepiller.
Det førte i februar til, at Fyns Politi indledte en undersøgelse af sagen efter en politianmeldelse fra Styrelsen for Patientsikkerhed.
Torsdag troppede to betjente så op på Svend Lings bopæl på Fyn for at ransage hans hjem, fortæller han til TV 2.
- De havde en dommerkendelse, så de ransagade huset. Det var ikke sådan, at de endevendte alting. Det gik stille og roligt, siger Svend Lings.
Beslaglagde computer og medicin
Ifølge den pensionerede overlæge beslaglagde politiet hans computer, hans mobiltelefon, et ringbind og noget Fenemal, et sovemiddel, som kan anvendes til assisteret selvmord.
- De tog jo den Fenemal, jeg havde gemt til mig selv, hvis jeg skulle få brug for den, siger Svend Lings.
Han siger selv, at det er første gang, han hører fra politiet, siden han stod frem og fortalte, at han havde assisteret ved patienters selvmord.
Han er nu sigtet for overtrædelse af straffelovens paragraf 240, siger han.
Paragraffen lyder: ”Den, som medvirker til, at nogen berøver sig selv livet, straffes med bøde eller fængsel indtil tre år.”
Sigtelsen får ikke Svend Lings til at fortryde noget, og det kommer slet ikke bag på ham, at den er kommet.
- Det havde jeg sådan set regnet med, siger han.
Politi bekræfter
Fyns Politi bekræfter sigtelsen.
- Det er korrekt, at vi har været ude og ransage hos ham i dag, og han er sigtet efter paragraf 240, siger Henrik Justesen, vicepolitiinspektør og leder af efterforskning af personfarlig kriminalitet, til TV 2.
Politiet har endnu ikke afhørt Svend Lings.
- Han ønsker ikke at udtale sig, før hans advokat er til stede, så vi skal have afhørt ham senere, siger Henrik Justesen.
Men i perioden under efterforskning har Svend Lings ifølge ham selv fortsat hjulpet en eller flere med at få adgang til piller, der kan tage livet af dem.
Hvorfor fortsætter du, når der er en efterforskning af dig i gang?
- Det er ikke mig, det drejer sig om. Jeg gør det, der er moralsk rigtigt. Jeg hjælper de lidende mennesker, der ikke kan få hjælp.
Så det rører dig ikke, at der en politisag mod dig?
- Jo, det rører mig. Det er jeg da ked af. Men jeg havde forventet det. Der er ingen love, der er fuldkomne. Og loven skal tilpasses virkeligheden. Virkelighenden er, at der er mange, der ligger og lider uden at kunne få hjælp.
Mener du ikke, at det, du gør, er problematisk?
- Tværtimod. Jeg synes, det er det eneste rigtige at gøre, siger Svend Lings.
Igennem en periode på to til tre år vurderer han at have hjulpet i alt mere end 10 personer.
- Jeg har ikke talt efter for nyligt, siger Svend Lings og oplyser, at han får op til fire henvendelser om ugen fra personer, der ønsker hans hjælp.
På grund af sin manglende autorisation er det ifølge Svend Lings dog svært for ham at gøre noget for stort set alle, der henvender sig i øjeblikket.
Lægeforeningen vil kontakte politiet
Lægeforeningens formand, Andreas Rudkjøbing, er oprørt over netværket Læger for aktiv Dødshjælp og Svend Lings' handlinger.
- Det er en dybt alvorlig situation, at vi har en gruppe mennesker, der er med til at tage livet af folk, siger han.
Andreas Rudkjøbing mener, at Svend Lings metoder er etisk forkastelige.
- Der er tale om, at Svend Lings medvirker til, at patienter bliver slået ihjel. Det er lægeetisk uacceptabelt, og det er også ulovligt. Det hører ingen steder hjemme.
Selvom Svend Lings allerede er politianmeldt, vil Lægeforeningen nu kontakte politiet for at høre, hvor sagen mod ham står.
- Svend Lings er jo allerede politianmeldt, men når vi nu ser, at han fortsætter sine gerninger, så vil jeg tage kontakt til politiet, for at høre hvad status i sagen er. For det her kan jo ikke fortsætte, siger Andreas Rudkøbing.
Svend Lings er klar til at tage den eventuelle fængselsstraf, der måtte komme ud af politiets efterforskning.
- Skulle jeg ind i hotel gitterly i nogle uger, så tager jeg det som en oplevelse, siger han.
TV 2 har forsøgt at få en kommentar om sagen fra Fyns Politi, men i en mail lyder det fra politiet:
- Af hensyn til efterforskningen i sagen kan vi fortsat ikke sige noget om sagen.