Ny naturpark: Borgerne skal tage ansvar for naturen
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Lillebælt skal gøres til en naturpark. Formålet er at give ejerskabfornemmelse og lade borgerne tage ansvar for naturen.
Der er masser af skøn natur omkring Lillebælt, og det vil de tre bæltkommuner, Fredericia, Kolding og Middelfart også være med til at sikre i fremtiden. Derfor vil de oprette Naturpark Lillebælt.
- Vi får muligheden for at sætte fokus på, at vi har en unik natur, siger naturvejleder Annette Weiss fra Naturpark Lillebælt til TV SYD.
Bæltet har f.eks. verdens største bestand af marsvin. Derfor har man lagt en undervandsmikrofon ud i Lillebælt, så det fra den 29. april bliver muligt at høre marsvinenes klik-lyd fra en lydstation på havnen i Middelfart.
En naturpark er ikke det samme som en nationalpark, der typisk er fredet. Det er en mærkningsordning, som Friluftsrådet styrer og tildeler særligt naturskønne områder. Titlen som naturpark skal få flere mennesker til at benytte naturen og samtidig få dem til at passe på den.
Se kortet over Naturpark Lillebælt her
Som en del af naturparken, vil kommuner og foreninger gå sammen om en række ’hotspots’. Blandt andet ved Skærbæk, hvor beboerforeningen er ved at istandsætte tre huse.
- Det her hus er vinterbadernes hus med en sauna tilknyttet. Så ligger der kajakker inde i skurene derovre, og det sidste hus er foreningshuset, fortæller formand for beboerforeningen i Skærbæk, Jonna Heebøll.
Hun vil gerne dele det flotte område med alle borgere og ikke blot dem, der bor i området.
-Når folk føler ejerskab for naturen, går tur på stranden og samler skrald op og tager det med, så passer vi bedre på den.
Naturvejleder Annette Weiss håber på, at Friluftsrådet tildeler Lillebælt titlen som naturpark, inden året er omme.
Planerne til Naturpark Lillebælt er sendt til i høring.
Med på en lytter: Nu skal vi tættere på marsvin
Mellem de to lillebæltsbroer er der masser af marsvin.
Marsvin - altså dem der svømmer i vandet - skal ikke længere bare være nogen vi kan kigge efter.
Nu skal vi også kunne lytte os frem til dem.
I Lillebælt er der masser af marsvin. Men det er ikke altid så let at få øje på dem. Til gengæld kan man snart lytte sig frem til dem.
Naturpark Lillebælt laver i samarbejde med Aarhus Universitet og Middelfart Kommune en lyttestation.
Et gammelt styrehus bliver indrettet med højtalere og lytteudstyr så alle kan tjekke om der er hvaler - altså marsvin - i farvandet omkring Sildemarken ved Middelfart.
Det er lige i området mellem de to lillebæltsbroer, hvor der i forvejen er både mange marsvin og mange dykkere.