Rock Nalle får museum:
- Der er en ting eller to, jeg kunne have undværet
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Fynboen Rock Nalle fylder 79 år søndag, hvor en fan åbner et museum som en hyldest til manden bag "Go'e gamle fru Olsen" og "Amanda".
Et museum dedikeret til et ganske særligt stykke dansk musikhistorie åbnede søndag i Hørve, nemlig et museum om den fynske rock'n'roll-musiker Rock Nalle.
Manden, der i 1977 blev landskendt med sangen om "Go'e gamle fru Olsen" - i øvrigt en dansk version af Little Richards "Good Golly Miss Molly" fra 1958 - men hvis historie er meget mere end et enkelt hit.
Det fortæller initiativtageren til museet Stefan Broberg Hansen, der er mangeårig Rock Nalle-fan og samler:
- Jeg synes, han fortjener det. Nu har han trods alt været med fra starten af. Det er jo vores Little Richard herhjemme i Danmark, siger han med en henvisning til, at Rock Nalle var med til at bringe rock'n'roll-musikken til Danmark i 1950’erne.
Dusør på 20.000 kr.: 22 kanoer stjålet fra aafarten
22 kanoer og tre trailere er stjålet fra Odense Aafarts vinteropmagasinering. Værdien er i omegnen af 400.000 kroner.
Kanoer til en værdi i omegnen af 400.000 kroner er stjålet fra Odense Aafart. Det oplyser Morten Skytte, som ejer Odense Aafart.
Han fortæller, at der er stjålet i alt 22 kanoer og tre trailere.
Tyveriet er sket det sted, hvor kanoerne var opmagasineret for vinteren, og de forsvandt i begyndelsen af marts og blev meldt stjålet til Fyns Politi for cirka tre uger siden.
- Jeg sidder med en mærkelig og ubehagelig fornemmelse. Jeg føler det som et overgreb. Det rammer hårdt min retsfølelse, siger Morten Skytte.
Han har valgt indtil i dag, lørdag, at holde tyveriet hemmeligt for offentligheden, men har ladet tyveriet sive ud til kolleger over hele landet.
- Så de er så varme, at de kommer aldrig ud at sejle uden at blive opdaget.
- De er mærket med indhuggede bogstaver og telefonnummer, som ikke kan fjernes, fortæller Morten Skytte.
Han er dog overbevist om, at kanoerne befinder sig på Fyn.
- Det jeg kan sige er, at der er kommet nogle tip ind, og at vi føler os tæt på, at finde dem.
- Rygtet siger, at de på Fyn, så der sidder nogen, der ved, hvor de er henne, siger Morten Skytte, men vil ikke komme nærmere ind på, hvor meget han ved, og hvor langt politiets efterforskning er.
Ved middagstid lørdag efterlyste Morten Skytte de stjålne kanoer på Facebook. Her udlovede han samtidig enn dusør på 20.000 kroner til den, som kan hjælpe ham til at finde kanoerne.
140 års jubilæum
Odense Aafart åbnede sæsonen i sidste weekend, men måtte åbne 140 års jubilæet uden kanoer. Men nye kanoer er på vej.
- Vi har bestilt nye, så folk skal nok komme ud alt sejle, lover Morten Skytte.
Ifølge Morten Skytte var det eneste der forsvandt fra vinteropmaganiseringen aafartens 22 kanoer og de tre trailere.
- Det er bestillingsarbejde, konstaterer han.
De stjålne kanoner er af mærket Linder 525 og er af aluminium.
Et hurtigt opslag på internettet viser, at en Linder 525 rask væk koster 15.000 kroner.
Således er værdien af kanoerne alene i omegnen af 330.000 kroner. Dertil kommer de tre trailere, som hurtigt koster over 20.000 kroner stykket.
Museet er indrettet i Stefan Broberg Hansens private hjem i en gammel slagterejendom på Søndergade i Hørve på Odsherred.
Selve udstillingen er indrettet i den gamle slagterforretning. Det i sig selv har også en finurlig kobling til den i dag 79-årige musiker og sanger, der i sin tid stod i lære som slagtersvend.
Det var inden de store hits i 1970’erne, hvor Rock Nalle, som lyder det borgerlige navn Roland Lyhr Sørensen, for alvor blev landskendt.
Rock Nalles 62 flyttekasser
Museets tilbliven er hjulpet godt på vej af Rock Nalle selv, idet han har doneret intet mindre end 62 flyttekasser med effekter, som Stefan Broberg Hansen drog til Odense for at hente. Her i blandt guld- og sølvplader, original-indspilninger og diverse prisstatuetter samt indspilninger, der aldrig er blevet udgivet.
Samlingen tæller - selvfølgelig - også et par af Rock Nalles guitarer, som er blevet sat i stand:
- Jeg har fået den lappet sammen og poleret op med nye strenge på. Men strengene (de originale strenge, red.), der er gemt, de ligger i kassen der, fortæller Stefan Broberg Hansen.
Sang i bytte for sko
Rock Nalle har været forbi og se museet inden åbningsdagen.
- Det er lidt underligt - men på den anden side er jeg glad ved, det bliver gjort, så folk kan følge med i sådan en historie. Altså Rock'n'Roll. For ellers er det jo andre ting, der kommer på museum, siger han til TV2 Øst.
Montren med priserne og statuetterne gemmer også på et par af musikerens gamle sko – eller rettere sagt, Kim Larsens sko, fortæller Rock Nalle. For under en optræden i Holstebro i 1970’erne kom Gasolin' forbi, og Kim Larsen henvendte sig:
- Han (Kim Larsen, red.) kom derned, og jeg havde de hvide sko på, og så siger han: De er smarte de sko. Giv mig dem, genfortæller Rock Nalle og tilføjer:
- Jeg sagde først nej. Så skulle jeg jo køre hjem i strømpesokker. Men det endte med, at han fik dem – for vi lavede en handel: En melodi per sko.
Kim Larsen fik skoene, og et halvt år efter kom der et kassettebånd retur med to sange på.
- Det blev til en guld- og en sølvplade for "Amanda", siger Rock Nalle og tilføjer med et skævt lille smil:
- Det var en god bytter. Jeg har også tit ærgret mig over, jeg ikke havde 12 par, så jeg kunne have fået til en hel LP.
Når han står der omgivet af minderne, er det svært ikke at være stolt, fortæller han:
- Jeg er stolt at det hele - der er selvfølgelig en ting eller to, jeg godt kunne have undværet – men ellers er jeg stolt af det hele.
9. april?
- Det siger mig ikke det store
Datoen den 9. april udviskes i de yngre generationer. Historiker mener, vi bør bør vide, at der var soldater fra Fyn, der sloges ved den dansk-tyske grænse.
For mange er den 9. april en helt specielt dag. Flaget går på halv indtil middag, og dagen er fyldt med historie, som er et mørkt kapitel i Danmarkshistorien.
Det var nemlig på den dato, tyskerne for 82 år siden invaderede Danmark, og for alvor trak danskerne ind i 2. verdenskrig.
Men for mange passerer den 9. april som, hvilken som helst anden dato.
For mens flaget ved blandt andet Fyns Militærhistoriske Museum på Odense Kaserne endnu en gang blev sat på halvt, så smuttede livet rask videre i blandt andet gågaden i Odense.
- For mig er det bare en fridag. En lørdag. Jeg tænker ikke rigtig over det, siger Patrick Poulsen, da TV 2 Fyn møder ham og kammeraten Robert Uraha på den pulserende gågade.
- Jeg var ikke lige født på det tidspunkt. Det siger mig ikke det store, tilføjer Robert Uraha.
Begge er unge og således endnu en generation, hvor selve datoen bliver mere utydelig, mens året 1940 formentlig med tiden vil stå alene tilbage.
Patrick Poulsen og Robert Uraha er ikke alene om, at de historiske detaljer om besættelsen hører ældre generationer til.
Således er Karen Kofoed Pinholt og Søren Daugaard Nielsen heller ikke helt skarpe på datoen.
- Det er den dag vi blev befriet, siger Søren Daugaard Nielsen, men retter kvikt:
- Nej, det er det ikke. Er det det? Shit, jeg kan ikke huske det ...
Han erkender, at datoen ikke betyder det store for ham.
- Jeg er en anden generation. Jeg har ikke det store tankemylder over det.
Heller ikke Karen Kofoed Pinholt har tænkt over datoen, men synes, at det er godt, at dagen mindes.
- Det er godt, at huske historien og hvad man kommer fra, siger hun, mens Søren Daugaard Nielsen tilføjer:
- Det er specielt vigtigt, når der foregår det, der foregår i Europa (Ruslands invasion af Ukraine, red.), at man mindes om, hvad der er på spil.
Historiker: De gjorde en forskel
Til gengæld er Claus Skaarenborg ikke i tvivl om, hvad der skete 9. april 1940.
Han er nemlig militærhistorisk konsulent og bestyrelsesmedlem i Fyns Militærhistoriske Museum, og er aldersmæssigt også tættere på begivenheden.
Han mener, at man som fynbo bør vide, at der var soldater fra 6. regiment på Fyn, der gjorde en indsats for Danmark på denne dato for 82 år siden.
- Og som faldt for Danmark. De gjorde en forskel. De tog kampen op mod overmagten, siger Claus Skaarenborg.
- Det er også det vi ser i Ukraine, hvor Ukraine ikke bare lægger sig ned og siger; "vi overgiver os".
- Det var sådan set det, som de danske soldater prøvede dengang, det var at sige; "vi forsvarer vores land".
Det nazistiske Tysklands besættelse af Danmark var et overraskelsesangreb.
Der opstod få kampe ved den dansk-tyske grænse, hvor der døde 11 danske soldater og tre grænsevagter.
I alt døde 16 danskere under invasionen, mens 21 blev sårede.
Den danske regering kunne hurtigt se, at Danmark ikke havde en chance mod den store tyske hær, og kapitulerede efter få timer.