Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
SF-kandidaten Karsten Hønge stiller både op til Folketinget og Europaparlamentet, men vil kun vælges ind til det ene. Det mener flere politikere er grådigt.
Da Lars Løkke Rasmussen tirsdag udskrev valg, skulle de fleste folketingskandidater hurtigt ud af starthullerne, fordi det var startskuddet for en valgkamp. Men for en enkelt fynsk folketingskandidat var valgkampen allerede startet, da plakaterne til europaparlamentsvalget blev hængt op.
Karsten Hønge fra SF stiller nemlig ikke kun op til ét valg. Han spiller på to heste og stiller både op til europaparlamentsvalget, som nummer to på SF's liste, og til folketingsvalget, som spidskandidat.
Men SF-kandidaten er ikke i tvivl om, hvad han prioriterer:
- Jeg er spidskandidat til Folketinget, og det er min førsteprioritet, siger han til TV 2/Fyn.
Valgkampens dag syv: Det sker på Fyn i dag
Der er masser af fynske valgkampsaktiviteter på denne ugens første dag.
Også på valgkampens syvende dag er der masser af aktiviteter på Fyn, hvor flere ministre lægger vejen forbi, ligesom der er debatter mellem både nuværende medlemmer og aspirerende kandidater til Folketinget.
Der er også et par større valgdebatter, hvor du kan overvære og deltage i dagens paneldebatter.
Har du et valgarrangement, du gerne vil have omtalt?
På TV 2/Fyn har vi samlet en valgkalender, der giver et overblik over de fynske valgarrangementer. Og du kan også få dit arrangement i valgkalenderen.
Det gør du ved at sende en mail til fv19@tv2fyn.dk med oplysninger om begivenheden, deltagere samt tid og sted.
TV 2/Fyn giver dig her et kort overblik over, hvad der sker på Fyn på valgkampens syvende dag.
Café Stiften: Klima og bæredygtighed
Hvem:
Dan Jørgensen, Socialdemokratiet
Erling Bonnesen, Venstre
Stine Helles, Alternativet
Carsten Bach, Liberal Alliance
Karsten Hønge, SF
Klaus Kroll, Nye Borgerlige
Professor Niels Vestergaard, SDU
Redaktionschef Peter Hagmund er ordstyrer
Hvornår: Mandag 13. maj klokken 16 - 18
Hvor: Medielab, Fyens Stiftstidende
Hvad: Dip og Debat!
Går du rundt og grubler over, hvad du skal stemme til folketingsvalget, og er du samtidig lidt lækkersulten efter dip? Bare rolig! Assens Ungdomsråd præsenterer et helt nyt politisk arrangement, “Dip & Debat”.
Hvem: Vi har samlet en god håndfuld lokale politikere for at debattere emner, som I får lov til at vælge
Hvornår: Klokken 16.15-17.15
Hvor: U Huset Glamsbjerg, Søndergade 57, 5620 Glamsbjerg
Hvad: Venstreministre deler rundstykker ud
Finansminister Kristian Jensen og fynskvalgte klima- og energiminister Lars Chr. Lilleholt deler rundstykker og liberale budskaber på skolen.
Hvem: Kristian Jensen (V) og Lars Chr. Lilleholt (V)
Hvornår: Uddelingen foregår i tidsrummet Kl. 07.40-08.30
Hvor: Tietgen Handelsgymnasium, Elmelundsvej 10, 5200 Odense
Debat på Mulernes Legatskole
Hvem: Repræsentanter fra alle Folketingets partier.
Hvornår: Klokken 11 - 12.30
Hvor: Mulernes Legatskole, Gillestedvej 11, Odense NØ
Paneldebat om uddannelses- og it-politik
Fremtidens arbejdsmarked, overvågning af borgerne, automatisering og studerendes vilkår er blandt emnerne på dagsordenen, når lokale politikere stiller op til paneldebat arrangeret af PROSA/STUD – Fagforeningen af it-studerende hos UCL Seebladsgade.
Hvem:
Anette Prang, Partiet Klaus Riskær Pedersen
Carsten Bach, Liberal Alliance
Line Mørk, SF
Victoria Velásquez, Enhedslisten
Kristian Guldfeldt, Konservative
Line Gessø Hansen, Alternativet
Hvornår: Kl. 15.30-17.30
Hvor: Center for uddannelse og forskning, UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole, Seebladsgade 1, Odense
Er det grådighed?
Karsten Hønge ser ikke selv noget problem med hans dobbeltkandidatur. Alligevel kritiseres det af en del politikere fra de andre partier.
- Det kan da godt være, at der er nogle vælgere, som gerne vil vide om den stemme, de sætter på ham til europaparlamentsvalget, om den så i værste fald bliver trukket tilbage. Så på en eller anden måde synes jeg lidt, at det er noget rod, siger Mai Mercado, der er folketingskandidat for Konservative.
Også Dansk Folkepartis Alex Ahrendtsen mener, at det er forkert af SF-kandidaten at spille på to heste.
- Jeg synes, det er lidt grådigt. Altså jeg har spekuleret på om det skyldes, at Margrete Auken på et eller andet tidspunkt efter valget så trækker sig, og så er han stedfortræder og kan tage over, siger folketingskandidaten fra Dansk Folkeparti og fortsætter:
- Karsten Hønge har jo været rigtig grov over for Dansk Folkeparti, fordi han har kritiseret, at nogle af vores folketingsmedlemmer også sidder i byrådet. Det han gør her, det er mange gange værre.
Men Karsten Hønge selv mener ikke, at han er grådig.
- Det handler jo ikke om grådighed, fordi man jo ikke kan have to mandater, siger han.
Man kan kun sidde et sted
Hvis Karsten Hønge skulle gå hen og blive valgt til både Folketinget og til Europarlamentet, må og kan han kun sidde et sted.
Han regner da heller ikke med at blive valgt til Europaparlamentet, men går i stedet benhårdt efter Folketingsvalget, hvor han er spidskandidat.
- Jeg har deltaget i mange valg i mit liv, hvor målet ikke var, at jeg selv skulle vælges, fortæller Karsten Hønge.
Ældres rengøring bør privatiseres: - Samfundet er ikke en forretning, lyder kritikken
Liberal Alliance vil sikre bedre rengøring til ældre med øget konkurrence på området. Velfærd er ikke en forretning, siger SF.
I Assens Kommune fik de ældre borgere tidligere i år at vide, at de kun ville få gjort rent hver femte uge. Det mødte heftig kritik, blandt andet fra statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), og ifølge regeringen var der fra statens side sat nok penge af til kommunerne og dermed de ældre.
Under et debatmøde torsdag aften på Campus Glamsbjerg fortalte folketingskandidat Carsten Bach fra Liberal Alliance, at løsningen på problemet med de ældres rengøring skal findes ved at privatisere ældreplejen.
Det giver dog ikke mening, mener SF’s fynske folketingskandidat, Karsten Hønge.
- Der er ekstrem stor forskel på kommunernes økonomi. Der er mange kommuner, der er pressede så hårdt, og en af dem er Assens, siger Karsten Hønge.
- Man tvinger kommunen til at tage nogle valg, som er meget svære. Hvordan man så kan få det til at blive en løsning, at vi skal privatisere det. Hør her, vi er inde i kernen af velfærdssamfundet. Det er ikke i en forretning, vi bor, men et samfund, fastslår Karsten Hønge, der efterspørger langt flere midler til kommunekasserne.
Kører længere på literen
Liberal Alliance vil dog gerne undgå, at den offentlige sektor skal være større.
- Det handler om, at vi ikke skal have en offentlig sektor, som skal have tilført flere midler. Vi skal have en offentlig sektor, der kører længere på literen og kan løse flere opgaver, siger Carsten Bach.
- Vi skal have mere udlicitering og privatisering, fordi der er en produktivitetsudvikling, der er større, når der er konkurrence, siger Carsten Bach og henviser til, at det kan lade sig gøre i blandt andet Tyskland og Sverige.
Alternativet: Privatisering sænker kvaliteten
Alternativet peger på, at privatisering tidligere har vist sig at være den forkerte løsning. Det mener i hvert fald folketingskandidat Stine Bardeleben Helles.
- Det, vi hører igen og igen fra Liberal Alliance og andre borgerlige partier, er, at hvis vi skal gøre det bedre, skal vi bare privatisere. Det har historien ikke vist gennem de seneste 20 år, jeg har fulgt det. Gang på gang har konkurrencen mellem det private og det offentlige gået på, at det private har dumpet på prisen og kvaliteten, siger Stine Bardeleben Helles, der også frygter konkurser blandt de virksomheder, der forsøger sig inden for branchen.
- Vi er nødt til at insistere på, at det er kommunerne og de lokale folkevalgte, der bestemmer niveauet for, hvilken ældrepleje vi vil have lokalt, fastslår folketingskandidaten fra Alternativet.
Dansk Folkeparti giver skylden til de store partier
I Dansk Folkeparti skyder man skylden på de “store” partier, der sidder på de fleste borgmesterposter: Venstre, Socialdemokratiet og Konservative.
- Det store problem er, at de store borgmesterpartier ikke er interesserede i at lave en udligning, fordi de vil skabe ballade i de partier, selv om det er det eneste rigtige at gøre, siger folketingskandidat Alex Ahrendtsen (DF).
Partiet vil derfor lave om på, hvor mange penge de enkelte kommuner får via udligningsreformen.
På baggrund af den heftige kritik har Assens Kommune efterfølgende ændret praksis, så de ældre i dag får gjort rent ved tredje uge.
Men er det ikke vælgerbedrag, at man har sit navn på begge stemmesedler, når man ikke kan sidde begge steder?
- Der er 135, der stiller op til EU-valget, og der skal altså vælges 14. Demokrati er meget andet og meget mere end det at blive valgt. Demokrati er en proces, en samtale og en debat. Jeg kan bidrage fra den plads, jeg nu har. Det er jo ikke alle, der stiller op, der siger: "Jeg stiller op for at blive valgt", siger SF-kandidaten.
Hvorfor skal dit navn så overhovedet stå på listen, hvis du alligevel ikke vil vælges?
- Det er, fordi demokrati er så meget mere og vigtigere, svarer Karsten Hønge.
Hjælperytter for SF-bedstemoderen
Karsten Hønge er ikke den øverste på SF-listen og dermed heller ikke førsteprioriteten for partiet til Europaparlamentsvalget. Men ifølge ham selv skal der i den grad hives stemmer hjem, så partiet overhovet kan få en plads i EU.
- Hvis du lader det blive mellem os to, så er det jo en sejr, at vi bevarer vores ene mandat. Og det ene mandat vindes selvfølgelig af bedstemoderen med slav i, og det er Margrete Auken, siger Karsten Hønge.
Fynske Europa-kandidater ærgrer sig over dobbeltvalg
Det er ikke nogen overraskelse, at vi skal stemme til Europaparlamentet. Men med tirsdagens offentliggørelse af folketingsvalget frygter fynske kandidater til Europaparlamentet at blive overset.
Det er kun kandidaterne til det kommende europaparlamentsvalg, der hænger i lygtepælene, men da statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) tirsdag eftermiddag udskrev valg, kom al fokus straks på folketingsvalget.
Og det kan blive et problem for de fynske kandidater til Europaparlamentet.
- Jeg er sådan set glad for, at der er udskrevet folketingsvalg. Det trænger vi til. Men jeg må også sige, at jeg personligt er en smule ærgerlig over, at vi skal have de to valg oveni hinanden, for jeg tror, det går ud over både mediedækningen og interessen for europaparlamentsvalget, siger Christel Schaldemose, der er kandidat til Europaparlamentet for Socialdemokratiet.
For når vi skal til stemmeboksene søndag 26. maj for at vælge, hvem der skal repræsentere os i Europa, så er valgkampen til samtidig Folketinget i sin afsluttende fase.
Derfor frygter de fynske europaparlamentskandidater at blive overset.
- Jeg er ikke ked af, at vi skal til valg. Det er jo dejligt. Men jeg ville have ønsket, at de (valgene, red.) havde ligget hver for sig, siger Christel Schaldemose.
Også Karsten Hønge (SF), der både er kandidat til Folketinget og Europaparlamentet, ærgrer sig over, at de to valg falder sammen.
- Jeg synes, det er lidt synd, fordi europaparlamentsdebatten nu har risiko for at blive overset, når folketingsvalget også kører, siger Karsten Hønge.
Fordele og ulemper
Selvom politikerne helst havde undværet et dobbeltvalg, handler det nu om at finde fordelene. Det mener blandt andre den konservative fynske spidskandidat til Europaparlamentet Pernille Weiss.
- Der bliver kamp foran kameraet, men jeg ser flere fordele end ulemper, for landet, gaderne og de sociale medier har masser af plads til snak med vælgerne, forklarer den konservative spidskandidat.
Også Karsten Hønge vil forsøge at udnytte sammenfaldet af de to valgkampe.
- Vi skal gøre os umage for at finde og fortælle om de overlap, der er mellem valget til Folketinget og valget til Europaparlamentet. Klima og ulighed er jo oplagte eksempler på politiske emner, som er vigtige både nationalt og internationalt, siger Karsten Hønge.
Fortsætter ufortrødent valgkamp
Selvom der altså allerede er kamp om taletiden og vælgernes interesse, har kandidaterne ikke tænkt sig at give op. Tværtimod.
- Jeg er ude at køre valgkamp. Jeg elsker valgkamp og har selvfølgelig tænkt mig at fortsætte med det, siger Christel Schaldemose (S).
Også den konservative Pernille Weiss arbejder videre med valgkampen.
- Jeg fortsætter og forstærker den i forvejen store aktivitet rundt i Danmark til virksomhedsbesøg, debatter og på gågader - og så i aviser og på sociale medier, siger Pernille Weiss.
Han ser i stedet sig selv som en form for hjælperytter til Margrete Auken, der står øverst på SF-listen til Europaparlamentet.
- Jeg tænker på mig selv som en hjælperytter ligesom til Tour de France. Den, der ender på podiet nede i Paris, ender der kun, fordi der er en masse hjælperyttere. Og jeg er en af de hjælperyttere, der skal sikre, at Margrete Auken kommer på podiet i Bruxelles, fortæller Karsten Hønge.