Missede Folketinget: - Jeg satsede alt
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Stine Bardeleben Helles blev ikke valgt ind i Folketinget for Alternativet ved valget den 5. juni. På trods af et valgnederlag opgiver hun ikke at få politisk indflydelse og er klar til et nyt valg.
Mens mange af de politikere, der tabte valget, puster ud og tager en slapper oven på valgkampen, er der andre, der forsøger at finde ud af, hvordan de fortsat kan få indflydelse.
Alternativets Stine Bardeleben Helles har ikke pakket valgplakaterne og politikken langt væk, for hun vil have indflydelse. Om hun sidder på borgen eller ej.
Hun viser rundt ved sit barndomshjem. Her er der en måned efter valget nu tid til at reflektere over valgresultatet.
- Jeg er stadigvæk ærgerlig. Jeg har jo satset alt. Jeg har satset min personlige økonomiske formåen. Jeg har sagt mit job op, og jeg har sat alt personlig prestige ind på det her, så jeg er da superærgerlig, siger Stine Bardeleben Helles.
Flere personlige stemmer end flere af de valgte
1.645 personlige stemmer var ikke nok, selvom det var flere stemmer end tre af de fem, der blev valgt ind i Folketinget for Alternativet.
Alternativet fik en mindre tilbagegang på Fyn end på landsplan, men de tre procent af stemmerne i Fyns Storkreds var ikke nok til at give Stine Bardeleben Helles det tillægs mandat, hun havde drømt om.
- Jeg var inde i exitpollen og ude til sidst, så selv på valgaftenen var jeg så tæt på, at det er klart, at der mange følelser i det, fortæller Stine Bardeleben Helles.
Alternativet på Fyn gik tilbage med 1,5 procentpoint, mens partiet på landsplan gik tilbage med 1,8 procentpoint.
Farvel til Folketinget: Erik røg ud - alle kontornaboerne blev ministre
Hans parti vandt valget og partifællerne i de omkringliggende kontorer blev ministre. Socialdemokraten Erik Christensen fra Nyborg måtte - noget uventet - vinke farvel til Christiansborg ved folketingsvalget i juni.
Sommerferien banker efterhånden på døren hos de fleste fynboer.
Men for nogle kom ferien før end ventet og kommer til at vare længere end planlagt - nemlig de fynske politikere, der tabte folketingsvalget i begyndelsen af juni.
En af dem er socialdemokraten Erik Christensen, der byder velkommen på terrassen i sommerhuset ved Storebælt. Her tager han imod sammen med bulldoggen Ole. De to har pludselig fået god tid til hinanden.
- Det var min ottende valgkamp. De syv andre har jeg været så priviligeret, at folk viste mig tillid. Så gik det så bare ikke denne gang. Men det er jo gamet i politik, konstaterer Erik Christensen.
Han har været i kommunalpolitik siden 1994, har været borgmester ad flere omgange og stillede for første gang op til Folketinget i 2015, hvor han blev valgt med 4.447 personlige stemmer.
- Der er jo ikke nogen, der er døde
Men dagen efter valget for en måned siden vågnede Erik Christensen op til en helt ny virkelighed. Godt 1.000 færre personlige stemmer end ved forrige valg gjorde udslaget.
- Det er jeg selvfølgelig ærgerlig over, for jeg stillede jo op for at blive valgt. Men altså, som jeg plejer at sige, der er jo ikke nogen, der er døde, siger den erfarne socialdemokrat, som nu er tvunget til at følge med fra sidelinjen.
- Det er da underligt. Men hvis der nu både var sket det, at jeg ikke var blevet valgt og vi ikke var lykkedes med projektet om at få en socialdemokratisk regering, så havde det da være noget rigtig lort, siger Erik Christensen grinende.
Nu bliver den uventede fritid brugt i sommerhuset, hvor havkajak, cykel og bulldoggen Ole bliver luftet ekstra flittigt.
Har ikke besluttet om han stiller op igen
Og så bliver en del af tiden også brugt på at overveje, om han igen skal forsøge at komme i Folketinget.
- Jeg skal have en snak med min kreds om, hvad vi gøre fremadrettet.
Stiller du op igen?
- Det har jeg ikke afgjort med mig selv, og det er jo heller ikke kun mig, der afgør det. Det kan jo godt være, at de analyserer det på én måde og jeg gør det på en anden måde, men det skal vi have en snak om.
Helt færdig med kommunalpolitik
Men ét er sikkert. Hvis Erik Christensen navn igen skal på en stemmeseddel, så bliver det til et folketingsvalg.
- Jeg har fået rigtig mange spørgsmål, om jeg vender tilbage til kommunalpolitik, og det gør jeg altså ikke. Det er et overstået kapitel.
Vil have indflydelse
Med de mange personlige stemmer og valgresultatet for Alternativet på Fyn håber Stine Bardeleben Helles, at hun får lov til at spille en rolle i Alternativet.
- Jeg kan håbe på, at det valg, vi har fået på Fyn, gør, at jeg har mulighed for at få noget indflydelse, siger Stine Bardeleben Helles.
- Jeg har meddelt Uffe (Uffe Elbæk, red.), at jeg står til rådighed, og at jeg gerne vil spille ind i det politiske arbejde, der hvor man kan se, at jeg kan gøre en forskel. Så jeg satser da på, at jeg får lov til at spille en rolle i partiets udvikling i de kommende år, fortæller Stine Bardeleben Helles.
Det vigtigste for Stine Bardeleben Helles er at få indflydelse og være med til at skabe det samfund, vi lever i.
- Jeg har tænkt mig at bruge resten af mit liv på at være meget fokuseret på, at gøre en forskel i det danske samfund og være med til at flytte nogle af de dagsordener, som jeg også har løftet politisk, som handler om den bæredygtige omstilling, forklarer Stine Bardeleben Helles.
Valgplakaterne kan genbruges
Selvom det ikke blev til en plads i Folketinget, har Stine Bardeleben Helles ikke pakket valgplakaterne langt væk. Hvis muligheden er der om fire år, er hun klar til en ny valgkamp.
Valgplakaterne ligger i faderens lade og kan nemt tages frem igen.
- Nu ved vi jo ikke, om Mette (Frederiksen, red.) holder to, tre eller fire år, så jeg har da ikke smidt valgplakaterne ud. Når valget kommer, så håber jeg, at ikke er blevet så meget ældre, at valgplakaterne ikke kan genbruges, siger Stine Bardeleben-Helles, der langt fra er færdig med politik.
Bendixen siger farvel til Folketinget:
- Det har været fire fuldstændig fantastiske år
Dansk Folkepartis Pernille Bendixen blev ikke genvalgt til Folketinget ved valget den 5. juni. Partiet blev halveret på Fyn og gik fra fire til to mandater. Nu venter en lang sommerferie og nye bjerge, der skal bestiges.
Det nye kort taler sit tydelige sprog.
Hvor det tidligere adgangskort til Christiansborg fortalte, at det tilhørte folketingsmedlem Pernille Bendixen, så har der på det nye kort sneget sig et forhenværende ind.
Hun har nu haft lidt tid til at fordøje valgresultatet. Et katastrofalt resultat for Dansk Folkeparti, der på Fyn gik fra fire til to mandater. Og et resultat, der altså betød, at Pernille Bendixen efter fire år på Christiansborg ikke blev genvalgt.
I mange måneder havde det stået klart, at Dansk Folkeparti formentlig ikke ville få et særlig godt valg, så Pernille Bendixen havde forsøgt at forberede sig.
- Jeg havde forberedt mig og ryddet rigtig meget op, inden valget overhovedet startede, så det var ikke så slemt. Det gik rimelig stærkt, siger hun, da vi møder hende i lejligheden i Odense her en måneds tid efter valget.
Man bliver pludselig uinteressant
- Et par dage efter valget, var jeg helt clearet med det, og så stopper al interesse om ens person jo også, og det skal man jo også vænne sig til, siger hun.
Hvordan er det?
- Det er mærkeligt. Man går fra at være på hele tiden og hele tiden tænke meget over, hvad man gør, og hvad man skriver, og så bliver man sådan pludselig meget uinteressant. Det skal man passe på med ikke at tage personligt. På den anden side er det meget rart, for så har man fået lidt af sin frihed tilbage, fortæller Pernille Bendixen.
En frihed, der lige nu bliver brugt på at holde en lang sommerferie. Og først derefter tager Pernille Bendixen stilling til, hvad hun så skal i gang med.
- Min førstepriorietet er jo selvfølgelig at få arbejde af en eller anden art, men når jeg har muligheden for at efteruddanne mig med alt det, jeg har med mig fra min tid i Folketinget, så tænker jeg, at jeg gerne vil gøre brug af de kompetencer på en eller anden måde, siger Pernille Bendixen.
Nye bjerge skal bestiges
Lige nu bliver fritiden brugt på svømning, gåture på den tidligere kaserne og på at træne op til halvmaraton til september. Og så skal hun ud og bestige flere bjerge og planlægger en tur til efteråret.
- Den går til Nepal, hvor vi skal op på et bjerg, der hedder Mera Peak, som er omkring 6.500 meter højt. Det bliver spændende, siger hun.
- Alle døre er simpelthen åbne nu, så den dør, jeg lukkede i Folketinget, åbnede en masse nye døre.
Usikkert om hun stiller op igen
Men hvor døren til Folketinget er lukket for nu, så er det usikkert om den åbner igen.
- Jeg synes, det er meget svært at forholde sig til på nuværende tidspunkt. Det kommer meget an på, hvad jeg laver på det tidspunkt, om jeg så tænker, at jeg skal være kandidat til Folketinget igen.
For dét at sidde i Folketinget er ikke bare et job, ifølge Pernille Bendixen.
- Du lægger jo hele dit liv om, når du kommer i Folketinget. Du har et halvt liv i København og et halvt liv i Odense. Så det er ikke kun et jobskifte, det er også en livsstil, siger Pernille Bendixen.
- Hvis jeg får chancen for at stille op igen, så gør jeg det, fortæller Stine Bardeleben Helles.
De næste år skal bruges på at gøre sig klar til et kommende folketingsvalg.
- Jeg tænker, at de kommende år parallelt med det professionele arbejde, jeg skal i gang med, skal bruges på at overveje, hvordan jeg kan positionere mig til at fortsætte i politik.
Men først venter ferien i huset i Norditalien, der nu er masser af tid til.