Vildsvin nummer ni skyllet op og hentet
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Beredskabsstyrelsen har mandag hentet et dødt vildsvin ved Voderup Klint. EU siger god for, at Danmark ikke undersøger vildsvinene før de destrueres.
Mandag meddelte Beredskabsstyrelsen Sydjylland på Twitter, at styrelsens folk igen skulle til Ærø for at hente et dødt vildsvin, som var skyllet op på kysten.
Denne gang blev vildsvinet fundet ved Voderup Klint, og kunne noteres som det niende vildsvin der siden 20. oktober er drevet i land på Ærø.
Fødevarestyrelsen: Derfor undersøges opskyllede vildsvin ikke for sygdomme
De døde vildsvin, der er fundet på Ærø, skal ikke undersøges for sygdomme. Grunden er, at de ifølge Fødevarestyrelsen ikke udgør nogen smittefare.
At syv døde vildsvin skyller op langs Ærøs kyststrækning inden for fire dage er helt usædvanligt. Men selv hvis der kommer dobbelt så mange, vil Fødevarestyrelsen sandsynligvis ikke undersøge, hvor de kommer fra, eller om de har afrikansk svinepest eller andre sygdomme.
- Det ville ikke være et resultat, vi kunne bruge til noget, siger Stig Mellergaard, der er chefkonsulent ved Fødevarestyrelsens Dyresundhedskontor.
Han forklarer, at grunden til, at man ikke undersøger dyrene, er, at de ikke udgør nogen smittefare for mennesker eller andre dyr.
- Det eneste argument for at undersøge dem ville være at se, om der videnskabeligt er noget spændende, siger Stig Mellergaard.
Kritik fra naturfrednignsforening
Beslutningen om ikke at undersøge de døde vildsvin på Ærø har vakt undren blandt nogle borgere, og senest er den blevet kritiseret af Danmarks Naturfredningsforening. Foreningens præsident, Maria Reumert Gjerding, har til Ritzau sagt, at det er uansvarligt ikke at teste for sygdomme.
- Jeg synes, det er helt uforståeligt. Man starter med at bygge et vildsvinehegn, som ikke har nogen effekt på vildsvin, men til gengæld er skadelig for naturen.
- Når der så kommer vildsvin til Danmark, vil man ikke teste dem, fordi man ikke vil vide, hvad de eventuelt har med sig. Det er relativt absurd, siger hun.
Men den kritik tager Stig Mellergaard med ro. Han mener, det modsatte ville være mere absurd.
- At undersøge dyrene vil svare til at undersøge en spegepølsemad fra Kina. Så kan vi bruge det til at sige noget om Kina, men ikke Danmark, siger han.
Andre vildsvin undersøges
Hvis borgere finder døde vildsvin i dansk natur, kan de indberette det via Fødevarestyrelsens app Vildsvinetip. Indberetningerne bruges til at undgå netop afrikansk svinepest og for at få kendskab til udbredelsen af vildsvin i dansk natur. Men på styrelsens hjemmeside skriver de:
"Desuden ønsker Fødevarestyrelsen at teste døde og nedlagte vildsvin for svinepest."
Stig Mellergaard medgiver, at det kan virke forvirrende, når man ikke har intentioner om at undersøge dyrene på Ærø.
- Vi undersøger dem, vi finder i Danmark. Dem, vi ved, er danske. Hvis der er et vildsvin i landet, bliver det undersøgt, siger han.
Men det gælder altså kun de dyr, der har været levende i Danmark eller som formodes at have været levende i Danmark. Ikke de syv døde vildsvin på Ærø, der kan komme fra Tyskland. Men heller ikke det bliver undersøgt og kan derfor ikke siges med sikkerhed.
Overfor Fyns Amts Avis gentager Sten Mortensen, veterinær udviklingschef i Fødevarestyrelsens Dyresundhedskontor, at vildsvinene ikke kan være danske, og at de bliver hurtigt fundet og hurtigt skaffet af vejen, så de udgør ingen smittefare for grisene på Ærø.
- Så længe vi ikke ved, hvor vildsvinene kommer fra, giver det ingen mening af undersøge dem. Uanset hvad vi finder i dem, kan vi ikke bruge resultatet til noget, siger Sten Mortensen.
Han oplyser desuden, at Danmarks metode har været diskuteret på et møde i EU.
- Danmark rejste problemstillingen overfor medlemslandene i sidste uge i Bruxelles, og der var opbakning fra alle medlemslandene til, at det er måden at gøre det på, siger Sten Mortensen til amtsavisen.
Nummer otte fredag aften
Fredag aften blev det ottende vildsvin fundet på Ærøs kyst og mandag i sidste uge sagde Stig Mellergaard, chefkonsulent ved dyresundhedskontoret, til TV 2/Fyn, at svinene sandsynligvis kommer fra Tyskland eller Polen.
- Det stammer med al sandsynlighed fra en af de store floder, der løber ud i Østersøen, sagde Stig Mellergaard.
Døde vildsvin ved Ærø testes ikke for frygtet svinesygdom
Syv døde vildsvin er på få dage skyllet i land ved Ærø, men de testes ikke for afrikansk svinepest.
Siden søndag er syv døde vildsvin ifølge TV2 Fyn skyllet i land ved Ærø.
De døde dyr bliver fjernet, men de testes ikke for, om de er blevet syge af afrikansk svinepest.
- For skulle de være smittede, ville der blive registreret svinepest i Danmark. Og det ville have konsekvenser for økonomien, siger chefkonsulent Stig Mellergaard fra Fødevarestyrelsen til den nordtyske nyhedsportal SHZ.
Netop afrikansk svinepest har de seneste måneder hærget i både Europa og Asien med store økonomiske konsekvenser som følge.
Danmark har valgt at opføre et hegn langs den sønderjyske grænse mod Tyskland for at holde vildsvin ude.
Stig Mellergaard siger til det tyske medie, at han ikke tidligere har oplevet så mange døde vildsvin skylle i land på én gang.
Hans teori er, at dyrene kommer fra Tyskland eller Polen.
- Formentlig er de druknet under forsøget på at krydse et vandløb og er så af strømmen blevet ført over Østersøen til Ærø, siger han til SHZ.
Syd for grænsen er der en anden praksis med hensyn til at teste døde vildsvin.
Alle dødfundne vildsvin i delstaten Slesvig-Holsten testes ifølge SHZ.
- Det er den vigtigste metode til tidligt at opdage svinepest, siger Joschka Touré, der er talsmand for det slesvig-holstenske miljø- og landbrugsministerium, til mediet.
Det vækker undren hos biolog Morten Elmeros fra Aarhus Universitet, at danske myndigheder ikke tjekker de døde dyr for afrikansk svinepest.
- Det ville være det eneste logiske skridt for at få sikker viden om vildsvinene og deres sygdomme. Men åbenbart vil de hellere leve i uvished, siger Morten Elmeros til SHZ.
Hvis der konstateres afrikansk svinepest i Danmark, vil det få store konsekvenser for landbrugserhvervet.
Hele den danske eksport af svinekød til lande uden for EU vil ifølge Landbrug & Fødevarer lukke øjeblikkeligt som en konsekvens af et udbrud.
Eksporten af dansk svinekød til tredjelande udgør 11 milliarder kroner årligt.