Døde vildsvin ved Ærø testes ikke for frygtet svinesygdom
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Syv døde vildsvin er på få dage skyllet i land ved Ærø, men de testes ikke for afrikansk svinepest.
Siden søndag er syv døde vildsvin ifølge TV2 Fyn skyllet i land ved Ærø.
De døde dyr bliver fjernet, men de testes ikke for, om de er blevet syge af afrikansk svinepest.
- For skulle de være smittede, ville der blive registreret svinepest i Danmark. Og det ville have konsekvenser for økonomien, siger chefkonsulent Stig Mellergaard fra Fødevarestyrelsen til den nordtyske nyhedsportal SHZ.
Netop afrikansk svinepest har de seneste måneder hærget i både Europa og Asien med store økonomiske konsekvenser som følge.
Bølge af døde dyr: Syv vildsvin fundet på fire dage
Siden søndag er syv vildsvin fundet langs Ærøs kyster. De er alle afhentet af Beredskabsstyrelsen, der står for at bringe dyrene til afbrænding.
Vildsvinene skyller ind over Ærø, hvor det syvende vildsvin nu er fundet siden søndag. Situationen er helt usædvanlig, da det normalt kun sker én eller to gange om året, at et dødt vildsvin optræder i dansk natur.
Men på blot fire dage er dyrene, der ikke lever frit i Danmark, opdaget i vandkanten på Ærø. En af vildsvine-finderne er en dansk-svensk gårdhund ved navn Vilje, som ejeren Jes Peter Mikkelsens lufter langs stranden ved Vesteraas og Voderup klint. Det var også her, at hunden fik færten af noget usædvanligt under en gåtur tirsdag eftermiddag.
- Hunden reagerede lidt anderledes. Hun snuser meget og bliver lidt ekstra varsom, fortæller Jes Peter Mikkelsen.
Bliver spist af fugle og dyr
Ved fundet af det døde vildsvin skyndte Jes Peter Mikkelsen at ringe til øens dyrlæge, som alarmerede Fødevarestyrelsen.
- Det er lidt spøjst, for det er ikke noget, vi ser dagligt. Det er lidt spændende at tænke i, hvor de kommer fra, og om der også er nogle andre steder, siger han.
Jes Peter Mikkelsen var klar over, at der på det tidspunkt allerede var fundet to vildsvin, og vidste derfor, at de kunne falde over et på deres gåtur. Men han og hunden var ikke ude at lede efter det.
- Det var ren og skær tilfældighed, fortæller han.
Ifølge Jes Peter Mikkelsen var vildsvinet, de fandt, ikke så stort og sandsynligvis ikke helt udvokset. De fik rig lejlighed til at kigge på det, for det lå der også onsdag, da Vilje skulle luftes.
- Jeg kan se, at der bliver spist af det hver dag, siger han.
Men Beredskabsstyrelsen har igen været på Ærø onsdag eftermiddag, hvor de har hentet alle de vildsvin, der er blevet indberettet. De skal bringes til destruktion på Daka, som også håndterer døde dyr fra landbruget, som anvendes i biodiesel- og kødbenmelsproduktion.
Danmark har valgt at opføre et hegn langs den sønderjyske grænse mod Tyskland for at holde vildsvin ude.
Stig Mellergaard siger til det tyske medie, at han ikke tidligere har oplevet så mange døde vildsvin skylle i land på én gang.
Hans teori er, at dyrene kommer fra Tyskland eller Polen.
- Formentlig er de druknet under forsøget på at krydse et vandløb og er så af strømmen blevet ført over Østersøen til Ærø, siger han til SHZ.
Syd for grænsen er der en anden praksis med hensyn til at teste døde vildsvin.
Alle dødfundne vildsvin i delstaten Slesvig-Holsten testes ifølge SHZ.
- Det er den vigtigste metode til tidligt at opdage svinepest, siger Joschka Touré, der er talsmand for det slesvig-holstenske miljø- og landbrugsministerium, til mediet.
Tredje og fjerde vildsvin fundet ved Ærøs kyst:
- Kan være en familie
På tre dage er fire vildsvin fundet døde ved Ærøs kyst. Ifølge chefkonsulent ved Fødevarestyrelsens Dyresundhedskontor kan der være tale om en so og hendes grislinger.
Søndag blev et vildsvin fundet død ved Eriks Hale på Ærø. Mandag blev et nyt vildsvin opdaget ved Risemark Strand. Og tirsdag dukkede yderligere to vildsvin op på Ærø.
- Det er ret exceptionelt, siger Stig Mellergaard, der er chefkonsulent ved Fødevarestyrelsens Dyresundhedskontor om, at man nu har fundet i alt fire vildsvin pø Ærø på tre dage.
Selvom der ikke findes vilde vildsvin i Danmark, er det ikke uset, at et vildsvin skyller op på land. Normalt er det dog kun én eller to gange om året, det sker.
- Det her tyder på, at det er en so med sine to grislinger, som ikke har klaret det, siger Stig Mellergaard.
Vildsvin skal destrueres
De to første vildsvin, som blev fundet søndag og mandag, er allerede hentet af Beredskabsstyrelsen og bragt til destruktion på Daka, som også håndterer døde dyr fra landbruget. De må nu endnu engang tage turen til Ærø.
- Det er de nok ikke så begejstrede for, men i det mindste får de da en tur ud af det. Hvis der er flere, finder man dem forhåbentlig over natten, så man kan få dem med, siger Stig Meldergaard.
En tur med færgen i ligposen med dyreforbrændingen som endestation er den samme skæbne som venter de to nye grise. Selvom han synes, at det videnskabeligt kunne være interessant at undersøge dyrene, gør man det ikke af frygt for, hvilke konsekvenser, det kan få. Derfor finder man aldrig ud af, om det er en so og hendes smågrise, eller hvor de kommer fra.
- Vi undersøger den ikke for afrikansk svinepest, for hvis den har det, betyder det, at vi har et udbrud. Og vi kan ikke forklare udlandet, at det ikke er dansk. Det kan få nogle meget alvorlige konsekvenser, har Stig Mellergaard tidligere fortalt til TV 2/Fyn.
Siden det første vildsvin blev fundet, har han vurderet, at det kan stamme fra Polen eller Tyskland, og den vurdering holder han fast i efter fundet af de nye:
- I Nordtyskland er nogle store søer, de svømmer over. De kan være derfra.
Det vækker undren hos biolog Morten Elmeros fra Aarhus Universitet, at danske myndigheder ikke tjekker de døde dyr for afrikansk svinepest.
- Det ville være det eneste logiske skridt for at få sikker viden om vildsvinene og deres sygdomme. Men åbenbart vil de hellere leve i uvished, siger Morten Elmeros til SHZ.
Hvis der konstateres afrikansk svinepest i Danmark, vil det få store konsekvenser for landbrugserhvervet.
Hele den danske eksport af svinekød til lande uden for EU vil ifølge Landbrug & Fødevarer lukke øjeblikkeligt som en konsekvens af et udbrud.
Eksporten af dansk svinekød til tredjelande udgør 11 milliarder kroner årligt.