Nordfynske vælgere kritiserer omstridt gylletank

Gylletanken i Gerskov rendte med opmærksomheden ved vælgermøde i Nordfyns Kommune. Flere fremmødte kritiserede projektet.

Mandag aften var der lagt op til et brag af et vælgermøde, da Skovløkkeskolen lige udenfor Otterup dannede ramme for et panel med Nordfyns otte spidskandidater. 

Her var det klima, natur og fjorden, der fyldte i diskussionerne, og for flere af de fremmødte vælgere, var det særligt gylletanken i Gerskov, der havde deres opmærksomhed. 

- Jeg kunne godt tænke mig at høre, om det alene er Teknik og Miljø, der står for at træffe afgørelser af de her anlæg, der måske risikerer at blive bygget, fortæller Sanne Eder, der var mødt op for at stille spørgsmål til politikerne. 

Sagen om gylletanken går tilbage til 2018, hvor Nordfyns Kommune lovliggjorde gylletanken, selvom den var placeret forkert. Den ligger nemlig i en såkaldt kystnær zone. 

Gyllebeholderen har dog endnu ikke været i brug, da Planklagenævnet sidste år sendte sagen retur til kommunen efter klager fra tankens naboer i Gerskov.

Valgte bolig på grund af placering

Også for vælger i Nordfyns Kommune Malene Pørksen havde gylletanken førsteprioritet.

Malene Pørksen fortæller, at hun flyttede til Gerskov-området for omkring 15 år siden, og valgte en ejendom, der lå inden for kystnærhedszonen, for at være sikker på, hvad der kunne blive bygget omkring grunden.

- Nu viser det sig, at kommunen bare giver tilladelse til at bygge solcelleanlæg det ene sted og en stor gylletank det andet sted, som jo egentlig slet ikke behøver at ligge i en kystnærhedszone, siger Malene Pørksen.

Ved aftenens vælgermøde kunne de nordfynske vælgere altså stille spørgsmål til spidskandidaterne fra de otte partier, der er opstillet til kommunalvalget i Nordfyns Kommune. 

Borgmester Morten Andersen (V) var en af de otte kandidater til stede ved vælgermødet.
Borgmester Morten Andersen (V) var en af de otte kandidater til stede ved vælgermødet.
Foto: Sara Fuglsig

Borgmester står fast

En vælger på mødet ville vide fra borgmesteren, hvordan han vil forsvare gylletanksprojektet. Vælgeren var bekymret for mulige uheld - for eksempel at gyllebeholderen springer læk.

Den bekymring deler borgmesteren ikke.

- Den gældende lovgivning, der er, agter jeg at holde, svarer Morten Andersen.

- Jeg er ikke nervøs for, at der er nogen tikkende bombe derude, men selvfølgelig skal tingene overholdes, ellers var tilladelsen heller ikke gået igennem.

Borgmesteren blev også spurgt om, hvorvidt industriområder for landbrug kunne være løsningen. Det mener borgmesteren ikke.


Oversigt

    Oversigt