Bliver du også flået af Putins gas? Lille landsby byggede sit eget fjernvarmeanlæg
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Flere tusinde fynske naturgaskunder forsøger lige nu at skifte til fjernvarme. Mange forgæves. I landsbyen Føns tog borgerne sagen i egen hånd og byggede landets mindste fjernvarmeanlæg.
I den lille vestfynske landsby Føns stod borgerne for år tilbage med samme problem som mange andre.
Flere af landsbyens huse havde utidssvarende, udtjente - og dyre - oliefyr. Og fjernvarmen var ikke lige om hjørnet.
Langt til fjernvarme:
- Vi er jo lost, for vi kan jo ikke slippe fri af gas
TV 2 Fyn besøgte tirsdag to af de fynboer, der stadig venter på klar besked, om de kan få fjernvarme. Indtil da må de punge ud for de stigende energipriser.
Keld Madsen er én af dem, der stadig varmer sit hus op med et gasfyr, og Poul Buch varmer sit hus op med oliefyr.
Fælles for dem begge er, at det er blevet ekstra dyrt at varme huset op.
- Det påvirker jo altså ens økonomi hele vejen igennem, siger Kjeld Madsen, da TV 2 Fyn besøger ham.
Og Poul Buch, som vi også var forbi tilføjer:
- Med den situation, vi står i nu, så er det blevet noget dyrere.
En betydelig regning
På Fyn varmer 51.589 husejere boligen op med naturgas eller olie i dag.
De skal nu finde alternative varmekilder, og inden slutningen af året skal alle borgere have klar besked om, hvorvidt de kan skifte til fjernvarme eller varmepumpe i stedet for gas og olie.
Senest i 2028 skal op mod 50 procent af landets olie- og naturgaskunder kobles på fjernvarmenettet. Det meddelte Regeringen på et pressemøde tirsdag.
Og uanset om man skifter naturgassen ud med varmepumpe eller fjernvarme, følger der en regning med.
Priser for udskiftning af energikilde
Skifter man til varmepumpe, vil det ifølge regeringen typisk koste 80.000-100.000 kroner.
Tilkobling til fjernvarmet kan koste alt fra 0 til 50.000 kroner.
Allerede nu er det muligt at søge forskellige tilskud. Ifølge klimaminister Dan Jørgensen ligger det mellem 8000-19.000 kroner.
Står det til regeringen, skal tilskuddet fremover kun gives til dem med de laveste indkomster.
Klar besked inden 2023
Inden slutningen af året skal alle borgere have klar besked om, hvorvidt de kan skifte til fjernvarme eller varmepumpe i stedet for.
I Vester Skerninge og Ollerup, hvor Kjeld Madsen og Poul Buch bor, har man i de sidste mange år forsøgt at få fjernvarme.
- Det kan kun gå for langsomt, man skal bare se at få speedet op. Vi er jo lost, for vi kan jo ikke slippe fri af gas, siger Kjeld Madsen og Poul Buch erklærer sig enig:
- Vi har ventet længe, man startede for otte år siden, siger han og banker på sit oliefyr:
- Det må gerne ryge ud nu.
Og for at slå det fast med syvtommer søm, så håber både Kjeld Madsen og Poul Buch, at fjernvarmen når til Vester Skerninge og Ollerup i et tempo, der betyder, at de kan få større sikkerhed for, hvor stor deres varmeregning er i den nærmeste fremtid.
Men så opstod der en idé på et borgermøde:
- Der var omkring 40 oliefyr, som skulle skiftes inden for en overskuelig årrække. Så da ideen opstod på borgermødet, udsprang den egentligt af en slags praktisk nødvendighed, fortæller Ole Back, der er formand for Føns Nærvarme.
I dag danner en nedlagt grisestald rammen om Danmarks mindste fjernvarmeanlæg, Føns Nærvarme. Værket kører på træpiller om vinteren. Og i markerne bag stalden suppleres varmen op med ti kilometer jordvarmeslanger.
Et udtryk for, at andelsselskabet Føns Nærvarme også forsøger at tjene et højere formål.
- Der står i vores formålsparagraffer, at vi både skal være økonomisk bæredygtige og tale ind i den grønne omstilling. Så vi prøver hele tiden at afsøge, hvad der kan lade sig gøre, siger Ole Back.
Ekspert savner engagement
Føns Nærvarme blev indviet i 2015. Og selvom det er længe siden, har projektet måske aldrig været mere aktuelt end nu.
I dag opvarmes 51.000 fynske husstande med naturgas. Og de store fjernvarmeselskaber bliver kimet ned af borgere, som vil skifte til fjernvarme.
For selvom det lyder nemt, er det næsten umuligt at etablere et foreningsejet fjernvarmeanlæg.
Det mener i hvert fald Kristian Borch, der er lektor i energiplanlægning ved Aalborg Universitet.
- Det er vanvittig omstændeligt, og hvis du er almindelig borger og ikke har nogen forudsætninger, er det nærmest umuligt, siger Kristian Borch.
Se kortet: Nu skal 50.000 fynske hjem skifte fra gas til fjernvarme
Inden året er omme ved Fyns 51.589 olie- og naturgaskunder, om de kan blive koblet på fjernvarmenettet i nærmeste fremtid. I Svendborg venter flest boligejere på afklaring.
På Fyn varmer 51.589 husejere boligen op med naturgas eller olie.
De skal nu finde alternative varmekilder, og inden slutningen af året skal alle borgere have klar besked om, hvorvidt de kan skifte til fjernvarme eller varmepumpe i stedet for gas og olie - og senest i 2028 skal op mod 50 procent af landets olie- og naturgaskunder kobles på fjernvarmenettet.
Det præsenterede regeringen tirsdag i sit udspil til, hvordan Danmark bliver fri af russisk gas.
- Det er realistisk, men vi har travlt, sagde klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) på pressemødet.
Brev i 2022
161.652 fynske husstande opvarmes allerede med fjernvarme, mens 51.589 husstande varmes op med olie eller naturgas. Den absolut største andel af naturgaskunder findes i Svendborg, hvor 10.941 boliger opvarmes af gas.
Det bliver kommunernes ansvar i samarbejde med de lokale forsyningsselskaber at sende brev ud til samtlige borgere.
I en mail til TV 2 Fyn skriver direktør for Svendborg Fjernvarme, Carl Madsen, at forsyningsselskabet forventer at kunne imødekomme regeringens ønske om en afklaring af, hvilke områder der kan tilbydes fjernvarme inden årets udgang.
Han har ikke ønsket at stille op til et uddybende interview.
Tilbud om fjernvarme eller varmepumpe
Ifølge brancheorganisationen Dansk Fjernvarme vil over 250.000 husstande, som har gasfyr, kunne få tilbud om fjernvarme. De andre vil skulle installere varmepumpe.
- Ofte vil forbrugerne sige, at de gerne vil på fjernvarme, men de har ikke sikkerhed for, om den kommer eller ej. Det er det, vi siger nu. Det får I sikkerhed for inden udgangen af året, siger Dan Jørgensen.
Installering af varmepumpe koster ifølge klima-, energi- og forsyningsministeren mellem 80.000-100.000 kroner, mens det koster op mod 50.000 kroner at blive tilkoblet fjernvarmenettet.
Det vil være muligt at søge tilskud til begge varmekilder.
I Føns fik borgerne god hjælp af kommunen, der blandt andet stillede sikkerhed for investeringen. Kommunen stod også klar med rådgivning.
Men generelt ville Kristian Borch ønske, at kommunerne var mere opsøgende og bedre til at understøtte lokale ideer til grøn omstilling:
- Så kommunerne i højere grad går ud til de lokale landsbyråd og vurderer i forhold til den overordnede energiplanlægning, om området kunne have gavn af solceller, vindmøller eller et lokalt kraftvarmeværk, siger Kristian Borch.
Lokal forankring
Og den lokale forankring er afgørende i den situation, der er lige nu.
- Vi har brug for nogle decentrale løsninger i et energisystem, som tidligere var meget centralt omkring nogle få kraftvarmeværker, der var afhængige af kul, olie og gas. Nu har vi brug for noget decentralt med vindmøller og solceller, siger Kristian Borch.
By har kæmpet for fjernvarme i otte år - nu er brev sendt afsted til Folketinget
Stigende energipriser og ønsket om at blive fri af russisk gas har resulteret i en større snak i Danmark om alternative energikilder.
Men den samtale har stået på i otte år i Vester Skerninge. I byen har lokale kræfter nemlig siden 2013 forsøgt at få et fjernvarmeanlæg bygget.
Vejen dertil har været lang - fuld af bureaukrati og juridiske udfordringer, fortæller en af mændene bag projektet Rudi Rusfort. Han nævner blandt andet mange høringsfaser og myndighedsbehandling.
Og med udsigten til at flere skal i gang med et projekt lig deres, har de nu sendt et brev afsted i forsøg på at hjælpe.
Brev sendt til Folketinget
Foreningen Fjernvarme 5762, som Rudi Rusfort er næstformand for, har nu sendt et brev til Folketingets Klima-, Energi- og Forsyningsudvalg for at gøre opmærksomme på de udfordringer, de har mødt undervejs i processen.
- (Det har vi gjort, red.) for simpelthen at gøre opmærksom på, at når man nu arbejder på en ny varmecheck til forbrugerne og samtidig fremhæver udfasningen af naturgas, så har vi simpelthen nogle erfaringer, hvor vi har mødt modstand og stadig møder den, forklarer Rudi Rusfort om årsagen til brevet.
Foreningen vil nemlig gerne gøre Folketinget opmærksom på, at de udfordringer, projektet har givet i Vester Skerninge, kommer andre også til at møde, hvis ikke der bliver ændret noget i sådan et forløb.
Skal varme tre byer op
Rudi Rusfort har lige nu et gasfyr i huset. Det fyr kan sagtens varme hjemmet op i nogle år endnu, men han håber alligevel at fjernvarmeprojektet bliver realiseret hurtigst muligt.
Og det er ikke kun hans hjem og naboerne, der får glæde af anlægget.
Fjernvarmeanlægget skal ikke kun forsyne borgerne i Vester Skerninge, men også i nabobyerne Ollerup og Ulbølle.
- Nu skal vi have et fjernvarmeværk med industrielle varmepumper, som trækkes på strøm, og så har vi adgang til nabomarken, så vi kan sætte solfangere op der, fortæller Rudi Rusfort om planen for fjernvarmeprojektet.
Svendborg Kommune skal på et byrådsmøde den 26. april tage endelig stilling til, om fjernvameprojektet i Vester Skerninge skal blive til virkelighed.
En ting er dog sikker, mener ekspert Kristian Borch. Den lokale forankring er en væsentlig forudsætning, hvis de små, borgerdrevne initiativer skal lykkes.
- Lokal forankring omfatter medejerskab. De to ting er forskellige, men vi har set eksempler på, at opbakning til solcelleparker kan komme uden medejerskab, men blot med stor involvering, siger han og fortsætter:
- De kommuner der lykkes med det her, er de kommuner, der taler med de enkelte lokalråd og tager initiativ til kontakt - og så i øvrigt selv tilbyder hjælp med at facilitere processen, der kan fordre engagement.
Sol over Brenderup
Et andet eksempel er landsbyen Brenderup, hvor en gruppe ildsjæle besluttede sig for at etablere deres eget solcelle-anlæg.
- Vi følte som lokalsamfund, at vi ville deltage i den grønne omstilling, siger Hans Christian Jørgensen, der er en af initiativtagerne til projektet, og fortsætter:
- Derfor pålagde vi os selv som lokalsamfund en mission. At det så lige endte med solceller, var nok lidt en tilfældighed, men vi dyrkede vores fællesskab og skabte projektet sammen som lokalsamfund.
Og for Hans Christian Jørgensen og de implicerede Brenderup-borgere var det netop udsigten til at gøre noget godt for klimaet, der fyldte i beslutningsprocessen.
- Solcelleanlægget var et værktøj til at nå vores mål om at blive et CO2-neutralt lokalsamfund. Solcellerne var bare teknikken, men det store i det her er mekanismen - altså mennesker og lokalsamfund i mellem, siger han.
Mekanismer som de også kender til i Føns, hvor de også allerede er begyndt at tænke på, hvad næste bæredygtige tiltag kan blive.
- Det vigtige er, at vi gør, hvad vi kan, for det starter med os selv. Nu har vi taget det første skridt, og så håber vi, at vi på et tidspunkt kan blive helt grønne, siger Ole Back og slutter:
- Og hvem ved? Så kan det jo være, at vi får nogle delebiler eller et eller andet på et tidspunkt.
Gård brænder: - Hold jer væk!
kopieret!
Politi og brandvæsen arbejder lige nu på at slukke en brand i en gård på Ørbækvej i Birkum sydøst for Odense.
Det oplyser vagtchef hos Fyns Politi Kenneth Taanquist til TV 2 Fyn.
- Af hensyn til slukningsindsatsen og folks sikkerhed beder vi nysgerrige om ikke at opsøge stedet, siger han og tilføjer, at røgen går lige op, men er svær at styre.
Vagtchefen oplyser, at der er tale om en halmoplagring på gårdens førstesal, der brænder. Der er altså ikke tale om en beboelsesejendom.
Svært slukningsarbejde
Gården er placeret mellem Tingkærskolen og ostefabrikken Birkum Ost.
Fyns Politi og Beredskab Fyn modtog anmeldelsen klokken 10.26 søndag og rykkede ud til gården, hvor der hurtigt kunne konstateres en kraftig røgudvikling fra førstesalen.
Politi og brandvæsnet har indtil nu begrænset branden, men ifølge vagtchefen er arbejdsbetingelserne vanskellige, eftersom ilden har godt fat i halmen.
- Lige nu skal vi begrænse skaden og stille og roligt få slukket ned, siger indsatsleder hos Beredskab Fyn Steen Jeppesen til TV 2 Fyn.
- Så selvom det ser voldsomt ud, så forventer vi egentlig, at det går, som vi gerne vil have det til at gå, lyder det videre.
Det vides endnu ikke, hvad der har forårsaget branden. Det skal brandtekniske undersøgelser forsøge at fastslå.
- Først skal branden slukkes, og så skal vi afhøre forskellige vidner, siger vagtchef Kenneth Taanquist. Det vides ikke, hvor lang tid slukningsarbejdet kommer til at tage.
Ingen personer eller dyr er kommet til skade i forbindelse med branden.
På grund af slukningsarbejdet er sydgående retning af Ørbækvej omkring gården spærret.
På grund af brand på gård i Birkum er Politi og Brand på stedet og foretager slukning. Branden er p.t. under kontrol. Ørbækvej igennem byen kan p.t. passeres med forsigtighed. Ingen tilskadekomst. Opsøg ikke stedet ! #politidk
— Fyns Politi (@FynsPoliti) January 19, 2025
Axelsen knuser modstander og vinder stor turnering
kopieret!
Der var længere mellem triumferne end sædvanligt for Viktor Axelsen i 2024, men allerede nu kan han juble over sin første titel i det nye år.
Søndag gik den danske badmintonspiller hele vejen i Super 750-turneringen India Open, hvor Lee Cheuk Yiu fra Hongkong blev besejret 21-16, 21-8.
Det er tredje gang i karrieren, at Axelsen vinder titlen, men man skal tilbage til 2019 for at finde hans seneste triumf i New Delhi.
For mindre end to uger siden sørgede Lee Cheuk Yiu ellers for en skidt start på året for Axelsen ved at sende OL-guldvinderen ud i første runde i Malaysia.
Men søndag var fynboen anderledes skarp.
Nådesløs fynbo
Axelsen kom godt nok bagud 2-6 i kampens indledning, hvor de 31-årige ben lige skulle i gang. Det kom de hurtigt, og Axelsen spillede med god ro og overskud.
Ved opholdet var danskeren foran 11-8, og godstoget var efterhånden kommet op i så høj fart, at modstanderen fra Hongkong ikke kunne stoppe det.
Axelsen styrede løjerne, og med seks vundne bolde i træk bragte han sig på 13-8.
Føringen var komfortabel, men Lee Cheuk Yiu begyndte pludselig at nærme sig, før han til sidst løftede for langt og forærede danskeren sættet.
Begge spillere spillede helt til stregerne, og det var marginalerne, der i flere tilfælde afgjorde duellerne.
Heldigvis for Axelsen faldt de oftest ud til hans fordel. Lee Cheuk Yiu fejlbedømte et dansk løft, der ramte baglinjen, og verdens nummer 20 begyndte flere gange at slå ud af banen selv.
Det var der ikke råd til mod tredjeseedede Axelsen, som spillede sig på 6-2 med seks point på stribe.
Lee Cheuk Yiu haltede konstant efter, og når danskerens smash sad i skabet, var han ikke i nærheden af at svare igen.
Troen på en overraskelse begyndte så småt at forsvinde fra Lee Cheuk Yius attitude, og til sidst var det kun et spørgsmål om afklapsningens størrelse.
India Open er en niveau 3-turnering og rangerer på samme niveau som Denmark Open.
Populært aktivitetscenter lukningstruet: - Stort tab for lokalområdet
kopieret!
Brugerne i Bolbro Brugerhus frygter, at Odense Kommune vil sælge deres bygninger og bruge indtægterne til en ombygning af Odense Stadion.
- Det ville være så synd for de mange mennesker, der har deres aktiviteter her. Det stemmer ikke overens med, at man skal have et aktivt civilsamfund, siger Hanne Syrak, der er formand for Bolbro Brugerhus.
Omkring 800 mennesker i næsten 50 forskellige foreninger har deres gang i Bolbro Brugerhus, der er et kulturelt aktivitetscenter for bydelen.
Foreningen Odense Ungdomsskak er en af de mange foreninger, der har faste aktiviteter i Bolbro Brugerhus. Skakspillerne er ikke begejstrede for tanken om at Bolbro Brugerhus måske skal omdannes til boliger.
- Det tænker jeg godt nok ville være et stort tab for lokalområdet, hvor mennesker fra lokalsamfundet kan mødes på tværs af forskellige behov, siger Jonas Bjertrup Hennild, der er bruger af Bolbro Brugerhus.
Samme melding kommer fra Danske Slægtsforskere Odense, der har flere møder og arrangementer i huset hver måned.
- Vi havde det oppe i bestyrelsen tidligere på ugen, og det blev ikke godt modtaget. Det lyder som galimatias, hvis du spørger mig direkte, siger næstformand i foreningen, Søren Bay Kastrup.
Ombygning til kvart milliard
Arealet og bygningerne, hvor brugerhuset ligger, er udpeget til boligområde i en kommuneplan for Odense.
- Lige nu er det bare nogle tanker, om hvordan vi gør det her, og de arealer kommunen ejer, dem sætter vi i spil for at få hele dette store puslespil til at gå op, lyder det fra by- og kulturrådmand i Odense Kommune, Søren Windell (K).
Brugerhuset ligger lige over for Odense Stadion, som inden 2028 skal opgraderes for at leve op til en række skærpede krav, hvis der skal kunne spilles superligakampe på stadionet. En ombygning, der kan komme til at koste op mod 250 millioner kroner.
- Altså præcis hvad prisen bliver, og hvordan opbygningen kommer til at se ud; de to ting er afhængige af hinanden. Der er mange modeller i det her, men vi har en ambition om, at der skal skal spilles Superliga i Odense fra 2028, siger rådmanden.
Stadion giver gener i Bolbro
I august kunne Fyens Stiftstidende fortælle om en udviklingsplan for Odense Stadion, hvor tanken er en finansiering af en stadionombygning via salg af arealer og ejendomme omkring Odense Stadion.
Derfor frygter Bolbro Brugerhus, at de må afgive deres lokaler, så kommunen kan få råd til den nødvendig opgradering af Odense Stadion.
- Det kan ikke passe, at Bolbro skal betale for en udvikling af Odense Stadion. For den almindelige bolbroborger er der nok ulemper i form af trafik og parkering, siger Hanne Syrak.
Selvom der kun er tre år til, at de nye krav fra FIFA træder i kraft, har kommunen endnu ikke meldt ud, hvordan ombygningen skal se ud, og hvornår den skal i gang.
- Der er rigtig mange parter i det her, som skal finde sammen og finde økonomi i det her, og det er ikke på plads endnu.
Men kan du berolige brugerne af Bolbro Brugerhus med, at huset ikke bliver solgt, og pengene ikke går til ombygning af Odense Stadion?
- Jeg kan berolige beboerne med, at hvis der sker et eller andet derude, så starter vi med at sige det til dem i stedet for til pressen, siger Søren Windell.
For formanden for Bolbro Brugerhus er der kun én tilfredsstillende løsning.
- Hvis politikerne i Odense vil gøre noget godt for os, så sætter de en streg oppe ved fortovet og tager det her stykke ud af kommuneplanen.
Bil brænder på motorvej
kopieret!
Opdatering klokken 14.36: Alle spor er igen farbare.
En dieselbil er gået i brand på E20 Fynske Motorvej, oplyser Fyns Politi til TV 2 Fyn.
- Det er faktisk en patrulje, som tilfældigt kører forbi og ser bilen holde i nødsporet, siger vagtchef Kenneth Taanquist.
- Ilden står op ad kølerhjelmen, men kort efter ankommer brandvæsnet og får slukket branden, lyder det videre.
Episoden fandt sted mellem afkørsel 55 Aarup og 54 i østgående retning og resulterede i, at højre spor er spærret, hvilket forårsager kødannelse, oplyser Vejdirektoratet.
Ingen personer kom til skade i forbindelse med branden.
Bøderegn over bilister: Én uddelt hvert andet minut
kopieret!
Det har tydeligvis ikke vakt den store opmærksomhed, at Fyns Politi søndag morgen opfordrede bilister til at huske at tænde for baglygterne, når de begav sig ud på de tågede landeveje.
For i løbet af formiddagen har politiet nemlig langet ikke færre end 34 bøder over disken, oplyser det på X.
På blot 24 minutter lykkedes det en patrulje på Østfyn at snuppe hele 12 bilister, som ikke havde baglygterne tændt.
Alle er blevet sigtet og kan nu se frem mod en bøde på 1.000 kroner.
- Det er udtryk for en generel udfordring, skriver politiet.
Formiddagens sigtelser gjort op til 34 stk. inkl. de 12 nedenfor. Kør forsigtigt. #politidk https://t.co/tf4dFk6cj9
— Fyns Politi (@FynsPoliti) January 19, 2025
Axelsen smadrede ketcher i dyb frustration: - Jeg er bare et menneske
Den dobbelte OL-guldvinder Viktor Axelsen har aldrig lagt skjul på, at han har et voldsomt temperament og en stor vrede, der til tider skal ud af kroppen.
Det er igen kommet til udtryk i denne uge under Super 750-turneringen India Open, hvor Axelsen i den grad har kæmpet med fysiske skavanker, hvilket også har påvirket hans mentale tilstand.
Alligevel har den danske badmintonstjerne formået at spille sig hele vejen til finalen, hvor der søndag venter et møde med Lee Cheuk Yiu fra Hongkong.
- Selvom det kan lyde underligt for en som mig, der har været i så mange finaler, så er jeg virkelig stolt over at være nået til finalen. Jeg kommer til at give alt, slår Axelsen fast.
"Jeg er bare et menneske"
I lørdagens semifinale mod Jonatan Christie fra Indonesien måtte Axelsen også grave dybt i værktøjskassen og på ressourcekontoen, før sejren kom i hus efter tre sæt.
Det kostede blandt andet en advarsel fra dommeren, efter Axelsen mod afslutningen på første sæt knækkede sin ketcher med de bare næver.
- Ved du hvad, først og fremmest er jeg bare et menneske. Hvad du ser er, hvad du får. Jeg er ingen robot. Nogle gange koger mine følelser lidt over, men det er sådan, jeg er, siger Axelsen og tilføjer:
- Jeg er selvfølgelig ikke stolt af at smadre ketcheren, men jeg er ikke en maskine, og jeg kæmpede virkelig derinde i dag.
Ingen forberedelse
Også bentøjet måtte - ligesom i flere andre kampe tidligere i turneringen - acceptere at få et rap med ketcheren, når de ikke makkede ret.
- Christie er også en verdensklassemodstander. En virkelig god spiller. Jeg var virkelig frustreret, fordi jeg følte, at jeg spillede en god kamp, men pludselig faldt alt fra hinanden, mens Christie begyndte at spille bedre. Men på en eller anden måde - jeg ved ikke hvordan - formåede jeg at finde en vej tilbage. Så jeg er superstolt af mig selv.
Var din største udfordring mentalt eller fysisk?
- En smuk kombination. Helt sikkert mentalt. Også helt sikkert fysisk. Det skal ikke være nogen undskyldning, men jeg har haft tæt på ingen forberedelse før denne turnering, så det er langt over mine forventninger, at jeg nu er i finalen. Det var også derfor, at jeg fejrede sejren så meget, lyder det fra OL-guldvinderen.
Eksperter i svime over fynsk magtdemonstration
kopieret!
Der stod skrevet "Fyn" med store fede bogstaver, da Danmarks håndboldherrer sønderknuste Italiens med svimlende 39-20 lørdag aften.
Over hele linjen bliver Simon Pytlick og Emil Jakobsen fremhævet som de to, der for alvor gjorde livet surt for Italien.
Simon Pytlick bliver af flere eksperter fremhævet som kampens bedste spiller, og med hele ni mål og fem oplæg skal man da også være mere end almindeligt kreativ for at komme med modargumenter.
- Efter min mening kampens bedste spiller. Sikke et drive, sikke en fart, sikke en beslutsomhed, siger DR Sportens håndboldekspert, Lars Krogh Jeppesen.
Her, der og alle vegne
Og rosen stopper ingenlunde der. DR’s Lars Krogh Jeppesen tildeler Pytlick den højst mulige karakter (12) og beskriver, hvordan thurineren var “her, der og alle vegne”.
- Uanset om det var gennembrud på ydersiden, indover midten eller at komme hurtigt frem i kontrafasen, siger Lars Krogh Jeppesen og tilføjer, at Pytlick holdt sit høje niveau kampen igennem, selvom han så træt ud til sidst.
Også TV 2’s håndboldekspert, Kasper Hvidt, har svært at holde superlativerne tilbage og titulerer den hårdskydende back som “kampens spiller”.
- Pytlick var stærk i forsvarsarbejdet og var fra start med til at sætte tempo. Han vekslede mellem at være målfarlig og spille Emil Jakobsen op. En formidabel landskamp af Pytlick, siger Kasper Hvidt og tildeler ham karakteren ni ud af ti.
Kunstnerisk kerteminder
Emil Jakobsen ville også lege med. Med hele ni mål på blot 11 forsøg bliver fløjen fra Kerteminde af B.T. fremhævet som en af kampens helt store oplevelser.
- Arrivederci! Målmanden kunne kun se bagdelen på Jakobsen, inden han opdagede, at han var blevet placeret. Igen. Han svævede helt op i Mont Blancs luftlag med sit perfekte hår og sine perfekte afslutninger, siger avisens Johnny Wojciech Kokborg og tildeler Jakobsen seks ud af seks stjerner.
- Landsholdets Dylan McKay knuser modstanderens hjerter gang på gang, når han storspiller under VM. Han var jo vanvittig, lyder det videre.
DR’s Lars Krogh Jeppesen beskriver, hvordan Emil Jakobsen greb chancen med både træfsikkerhed, akrobatik og frækhed i sit spil. Håndboldeksperten tildeler Jakobsen topkarakteren 12.
Landstræner Nikolaj Jakobsen, der er bosat på Thurø, bliver ligeledes rost til skyerne over hele linjen.
Fyns Politi kommer med opfordring til bilister
kopieret!
Skulle det være gået nogens næse forbi, er Fyn ramt af tåge søndag morgen. Derfor opfordrer Fyns Politi nu bilister til at tænde baglygterne.
- Vi får opringninger fra folk, der har noteret bilister, som har glemt at tænde deres baglygter, og det er farligt, siger vagtchef hos Fyns Politi Kenneth Taanquist til TV 2 Fyn.
- Så vi opfordrer jer til at huske at tænde jeres baglygter. Pas på jer selv og hinanden, siger vagtchefen.
Fra middagstid forsvinder tågen kortvarigt, og der er chancer for, at solen bryder gennem skydækket. Søndag aften varsler TV 2 Vejret dog, at tåge igen vil præge det fynske vejr.
Godmorgen til en tåget og diset dag. Vi vil endnu engang opfordre til at man tænder baglyset på bilen, hvis det ikke sker helt af sig selv. Sæt lyskontakten på nærlys i vintermånederne, så er du altid sikker. https://t.co/wLL0ny42jE
— Fyns Politi (@FynsPoliti) January 19, 2025
Tåge og temperaturer på frysepunktet - men her på dagen er der gode chancer for sol
kopieret!
Dagen starter overskyet, men fra middagstid og et par timer frem er der gode chancer for sol.
Temperaturerne vil ligge på mellem frysepunktet og fire grader. Det holder tørt, og vinden vil være svag fra syd, som drejer og bliver fra sydøst, oplyser TV 2 Vejret.
I aften og i nat bliver det tåget, og temperaturerne vil ligge på lige omkring frysepunktet natten igennem.
Ny forvaltning har brugt over fem millioner skattekroner på at fyre
kopieret!
Hen over valgnatten i november 2021 oprettede Odenses nyvalgte byråd - kun uden om Venstre - to spritnye forvaltninger.
Nu viser en opgørelse, at den ene har været et særdeles dyrt bekendtskab.
Hvad der umiddelbart ligner gennemtræk på chef- og direktionsgangen i Sundhedsforvaltningen har siden 1. januar 2022 kostet Odense Kommune 5,6 millioner kroner i fratrædelsesaftaler.
Det er mere end halvdelen af Odenses samlede udgifter på området på 10,2 millioner kroner i perioden.
- Det er hamrende ærgerligt og mildest talt noget rigtigt møg. Men det er konsekvensen, når man opretter en forvaltning, som på ingen måder hører hjemme i Odense Kommunes struktur. Så stiller man en masse dygtige medarbejdere en fuldstændig umulig opgave, siger byrådsmedlem og tidligere medlem af Sundhedsudvalget Nicolai Busch Bæhrenz (V).
Nicolai Busch Bæhrenz mener, at det nye byråd forsømte at opstille konkrete mål for den nye forvaltning.
- Det er umuligt at skabe et arbejdsmiljø, hvor folk har lyst til at blive, hvis den opgave, de får stillet, er umulig, siger Nicolai Busch Bæhrenz.
Venstremanden står ikke alene med sin kritik. Andreas Møller fra Moderaterne peger pilen mod rådmand Tommy Hummelmose (K).
- At the end of the day, så er det jo rådmanden, der har ansvaret. Hvis man ansætter en chef, og der ikke er politisk kapital i form af penge, men også visioner til at løse nogle opgaver, der kan virke motiverende for medarbejderne, så risikerer man nogle medarbejdere, der enten ikke er dygtige eller ikke er motiverede nok, siger Andreas Møller.
Her er Sundhedsforvaltningens opgaver
En række sundhedsrelaterede opgaver blev 1. januar 2022 flyttet fra Odenses daværende fire forvaltninger over i den nyetablerede Sundhedsforvaltning.
Sundhedsforvaltningen har desuden til formål at sikre sammenhæng mellem de sundhedsrettede indsatser, som går på tværs af kommunens forvaltninger.
Samtidig skal forvaltningen nytænke den nære sundhed til gavn for borgerne i samspil med almen praksis og sygehusvæsnet.
Men ud over det strategiske overblik og koordinering af de sundhedsrettede indsatser på tværs af forvaltningerne, har Sundhedsforvaltningen altså også ansvaret for en række borgerrettede tilbud og indsatser:
Tandplejen
Sundhedsplejen
Døgnrehabilitering (Lysningen)
Center for Sundhed og Forebyggelse
Center for Mental Sundhed
Forebyggende hjemmebesøg
Genoptræning
Vederlagsfri fysioterapi
Center for Kræftrehabilitering og Palliation
Sundhedsklinikkerne
Klinik for Seksuel Sundhed
Røgfrit Odense
Psykologteamet
Alkoholbehandlingen
Byens Køkken og Caféerne
Sundhedsforvaltningen varetager i dag følgende områder.
Kritik af rådmand
Hverken borgmester Peter Rahbæk Juel (S) eller rådmand Brian Dybro (SF) ønsker at kommentere fratrædelsesaftalerne. Susanne Crawley (RV) er ikke vendt tilbage på vores henvendelse.
Det er dog ikke første gang, at Sundhedsforvaltningen og Tommy Hummelmose får kritik for ikke at levere varen. I december 2023 sagde borgmester Peter Rahbæk Juel til Fyens.dk:
- Der mangler politisk ledelse, der sætter retning for vigtige områder som forebyggelse, arbejdet med kroniske sygdomme og mental mistrivsel. Det virker som om sundhedsrådmanden bruger sin tid på klimadagsordenen frem for odenseanernes sundhed.
Ifølge Borgmesterforvaltningen har Klima- og Miljøforvaltningen og Sundhedsforvaltningen tilsammen betydet en ekstraudgift til blandt andet to nye rådmænd og deres stab på samlet set 12,5 millioner kroner om året.
Kommenterer ikke personsager
En chef og to sundhedsdirektører udgør afskedigelserne - og altså udgiften på 5,6 millioner kroner.
- Jeg kan ikke gå ind i de fratrædelsesordninger. Det er jo mennesker, det handler om, siger Tommy Hummelmose.
Kan Nicolai Busch Bæhrenz have ret i, at de her direktører blev stillet over for en umulig opgave? Kan det forklare afskedigelserne?
- Det er jo ikke en hemmelighed, at vi ser forskelligt på, hvordan velfærdsområdet skal gribes an. Og der har Venstre jo indtaget en position, hvor man ikke mener, at en Sundhedsforvaltning er løsningen.
Til Peter Rahbæk Juels kritik svarer rådmanden:
- I de tre år, jeg har været rådmand og formand for Sundhedsudvalget, har vi fået sat rigtig gode aftryk på velfærdsudfordringerne i Odense, siger Tommy Hummelmose og nævner blandt andet 24 millioner til børn og unges mentale trivsel, flere psykologer, en psykiatrihandleplan og i næste måned en sundhedspolitik til hele Odense.
Stjerne forlader Odense
kopieret!
Landsholdsspiller Helena Elver er i gang med sin sidste sæson i Odense Håndbold.
Elver har udnyttet en klausul i sin kontrakt, der betyder, at hun til sommer forlader den fynske håndboldklub. I stedet jagter hun et skifte til udlandet.
Det skriver Odense Håndbold på klubbens hjemmeside.
Elver har været i Odense siden 2020, og tiden er inde til at søge nye udfordringer uden for landets grænser.
- Jeg har udviklet mig som person og som spiller her i Odense, og derfor er jeg også klar til et nyt eventyr efter sommer, siger Helena Elver til klubbens hjemmeside.
- Virkelig ærgerlig
Undervejs i tiden hos Odense har landsholdsspilleren kæmpet med to korsbåndsskader, men hun har kæmpet sig tilbage til at være en profil.
Derfor er klubben ærgerlig over, at den må slippe Elver, når sæsonen er færdigspillet.
- Altimens jeg virkelig er ærgerlig over, at hun stopper i Odense Håndbold, så er jeg også stolt over den andel, som klubben har haft i hendes vej til toppen, siger klubbens sportsdirektør, Trine Nielsen.
26-årige Helena Elver har spillet 45 landskampe for håndboldkvinderne.
Playmakeren var senest med for Danmark, da holdet vandt sølv til EM i december sidste år.
Elver var ligeledes med, da landsholdet vandt VM-bronze i 2023.
På klubplan har hun i sæsonen stået for 27 scoringer i 13 ligakampe, som Odense Håndbold har vundet rub og stub af.
Odense Håndbold fører aktuelt Kvindeligaen med to point ned til Team Esbjerg, der har 24 point.
Inden skiftet til Odense var Helena Elver i Aarhus United, Gudme HK og Hellerup IK.
Presset Axelsen spiller sig i finale
kopieret!
Viktor Axelsen blev presset til yderste mod indonesiske Jonatan Christie, men danskeren er alligevel finaleklar ved India Open.
Med cifrene 17-21, 21-14, 21-15 blev Christie nedlagt, men den tredjeseedede indoneser overmatchede i flere perioder Axelsen.
Danskeren formåede flere gange at vende momentum til egen fordel.
Dermed er den dobbelte olympiske mester klar til søndagens finale i Super 750-turneringen - samme niveau som Denmark Open - hvor Lee Cheuk Yiu fra Hongkong venter.
Vandt på fysikken
Viktor Axelsen tabte 7. januar til netop Lee Cheuk Yiu i første runde af Super 1000-turneringen i Malaysia. Her tabte danskeren klart med cifrene 17-21, 13-21.
Både Axelsen og Christie søgte lørdag efter at spille en masse dueller tæt omkring nettet, og de dueller faldt ud til danskerens fordel.
Axelsen straffede prompte Christies fejl i det korte spil, og OL-guldvinderen tog føringen 11-6.
Viktor Axelsen blev dog presset af den eksplosive indoneser, og i flere dueller kunne Axelsen ikke følge med tempomæssigt. På den måde bed Christie sig fast og snuppede første sæt med 21-17.
Danskeren rystede på hovedet og skulle hanke op i sig selv for at vende semifinalen.
Det gjorde Axelsen ved skrue op for tempoet, og på scoretavlen kunne han hurtigt se en 10-3-føring i egen favør.
Igen fik en stort set fejlfri Christie hentet danskerens føring ind til 13-13. Det lignede kortvarigt, at Axelsen mistede grebet, men han fik for alvor lukket andet sæt og vandt 21-14.
Jonatan Christie begyndte at vise træthed, og han lavede en række fejl fra starten af tredje sæt.
Det udnyttede Axelsen til at trække fra indoneseren, og med 21-15 i sidste sæt var finalebilletten sikret.