Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Det er forkert at slå alle zoologiske haver over en kam, mener direktør for Danmarks Fugle Zoo. Han mener, at hans fuglezoo sagtens kan holde åbent, selvom andre zoologiske haver ikke må.
Der mangler forståelse for mangfoldighed i forhold til, hvad der må åbne hvornår. Det mener direktøren for Danmarks Fugle Zoo i Tommerup.
- Man burde ikke slå alle zoologiske haver over en kam og sige, at på grund af tre bogstaver er alle ens. Z – O – O betyder det samme i folks forståelse, men der er mange forskellige måder at opbygge en zoo på, skriver han i en pressemeddelelse, der er udsendt tirsdag.
Rygte om aflivning: Pengene vælter ind til Odense Zoo
Et facebookopslag med et rygte om, at Odense Zoo er i fare for at skulle aflive dyr, har fået fynboerne til at donere penge til den lukkede zoo i uset omfang.
Opdatering
- Odense Zoologiske Have må desværre endnu ikke åbne. Manglende entreindtægter til blandt andet foder betyder, at de måske bliver nødt til at aflive nogle af dyrene. Det er helt forfærdeligt.
Sådan lyder det i facebookopslag, der i disse dage spreder sig med lynets hast. I teksten bliver alle opfordret til at donere ti kroner via Mobilepay til Odense Zoo. Og det har de i den grad kunnet mærke i Odense Zoo.
Alene tirsdag har haven indtil nu modtaget 315.600 kroner, og siden fredag er der kommet i alt. De fleste af donationerne er små beløb.
- Jeg er rørt. Det er helt vildt, og jeg opfatter det som et udtryk for, at vi har kæmpe opbakning fra vores publikum, siger Bjarne Klausen, der er direktør for Odense Zoo.
Direktøren afviser dog kategorisk, at dyrene i Odense Zoo er i fare for at blive aflivet, som det ellers står i opslaget.
- Det er vi slet ikke ude i. Det er det sidste, vi vil gøre, da dyrene jo er vores eksistensberettigelse og vores indtægtskilde, siger han.
Direktøren for Københavns Zoologiske Have udtalte fredag, at de kunne komme i en situation, hvor de kunne blive tvunget til at reducere i bestanden, da de ikke som forventet fik lov at åbne nu, men må vente til 8. juni.
Men selvom facebookopslaget fejlagtigt nævner at dyrene i Odense Zoo risikerer aflivning, tror Bjarne Klausen ikke, at det har været afgørende for de mange donationer.
- Jeg tror, at fynboerne ved, at vi har store økonomiske problemer efter en længere nedlukning, og når vi får så mange donationer, så opfatter jeg det som et udtryk for støtte og ikke som en frygt for, at vi skal aflive dyr, siger Bjarne Clausen.
Af opslaget fremgår det, at målet med indsamlingen er halvanden million kroner. Men selv om der stadig er et godt stykke til det beløb, tæller hver en krone i Odense Zoo.
- Vores likviditet er presset, så pengene falder på et meget tørt sted, siger direktøren.
Må gøre noget
Charlotte Hempel Barkholt er en af de mange, der har doneret penge til Odense Zoo.
- Da jeg så opslaget her til morgen, at de eventuelt ville aflive dyrene, så tænkte jeg: Vi må gøre et eller andet, siger Charlotte Hempel Barkholt.
Hun var dog aldrig i tvivl om, at Odense Zoo ikke havde planer om at aflive dyrene i haven, selv om facebookopslaget fejlagtigt nævnte det.
- Jeg er sikker på, at det vil de ikke gøre, men vi kan risikere, at de vil sætte besætningen ned, så vi ikke har lige så mange fantastiske dyr i Odense Zoo, siger Charlotte Hempel Barkholt.
Ville du alligevel have doneret penge, selv om det ikke havde stået i opslaget, at de ville aflive dyrene?
- Helt sikkert. Jeg ved, at forholdene kan blive dårligere. Det kan være, kvaliteten af foder bliver dårligere. Det er katastrofalt, når der ikke er penge til at give mad til dyrene.
Regeringen besluttede torsdag, at kun zoologiske have, hvor man kan køre rundt i egen bil, må åbne nu. Både København, Aalborg og Odense Zoo må vente med at åbne til 8. juni.
Danmarks Fugle Zoo var nemlig klar – efter en coronaforsinkelse valgte de at genåbne fugleparken den 5. maj. Genåbningsglæden var dog kort, for blot en uge efter måtte den tvangslukke igen.
Ifølge Fyns Politi er parkeni kategori med landets øvrige zoologiske haver, og de må først åbne fra den 8. juni, i genåbningens tredje fase. Det ærgrer direktøren for fuglezoo.
- Jeg savner i den grad faglig forståelse for tingene i stedet for jura og ordkløveri, skriver han i pressemeddelelsen.
Indsamling
Ifølge pressemeddelelsen får fuglezoo dagligt besøg af Fyns Politi, der vil kontrollere, hvorvidt parken holder lukket som aftalt. Ifølge direktøren kan andet dog ikke komme på tale, så længe alternativet er ulovligt.
- Selvfølgelig er vi da lovlydige borgere her i fuglezoo, og min egen straffeattest skal ikke plettes, skriver direktøren i pressemeddelelsen.
Forvirring om fuglezoo: Nu lukker politiet Hans Åges park
Fyns Politi har forståelse for at nogen er forvirrede i forhold til genåbningens fase 2. De må rette henvendelse til myndighederne og blive vejledt, siger vicepolitiinspektør.
Mens Odense Zoo og andre zoologiske haver fortsat forblev lukkede, holdt Danmarks Fugle Zoo ved Nårup fast i sine åbningsplaner 5. maj.
Direktøren mente nemlig ikke, at fugleparken kan betragtes som en traditionel zoo. Men den slags definitionsspørgsmål tager de ikke højde for hos politiet, fortæller vicepolitikommissær hos Fyns Politi Sten Sørensen.
- Vi følger lovgivningen, og den er faktisk temmelig klar på det her område, siger han til TV 2/Fyn.
Derfor tog Fyns Politi mandag kontakt til fuglezooen på Skovvej for at få den lukket.
- Vi har rettet henvendelse til direktøren og fået en rigtig god snak med ham om, hvad der nu står i den nye lovgivning, fortæller vicepolitiinspektør Sten Sørensen, Fyns Politi.
Vicepolitiinspektøren tilføjer, at Hans Åge Hjeresen har lovet, at han vil holde lukket, og at man dermed betragter sagen som lukket.
- Fordi han er klar over at det er mod lovgivningen. Så det er fint.
Forvirring: Hvem må hvad?
Mandag begyndte med forvirring om, hvem der kunne åbne. Og altså hvem der ikke måtte holde åbent på grund af coronavirussen.
Men mens Egeskov Slot har åbnet haven og Legeskoven, så har Valdemars Slot valgt fortsat at holde lukket.
På slottet på Tåsinge mener man, at man er omfattet af de samme regler, som gør sig gældende for museer og zoologiske haver, som efter planen først åbne for besøgende igen den 8. juni.
Men Sten Sørensen oplyser til TV 2/Fyn, at Valdemars Slot ikke kommer i klemme, hvis de gør som Egeskov Slot og nøjes med at åbne udendørsarealerne.
- Slotsparker og -haver, som det er tilfældet på Egeskov, de må gerne holde åbent. De har ganske vist også noget museum, og museer må ikke holde åbnet, men de åbner heller ikke. Så de følger lovgivningen, siger vicepolitiinspektøren og tilføjer:
- Jeg kan godt forstå, hvis nogen er forvirrede. Der er megen ny lovgivning. De må rette henvendelse til myndighederne for at blive vejledt så godt som muligt.
Ingen bøde til fuglezooen
Med til forvirringen hører også, at Hans Åge Hjeresen og Danmarks Fugle Zoo ikke får en bøde for at have holdt åbent.
Da Hans Åge Hjeresen åbnede var det nemlig på baggrund af en vurdering af anbefalingerne fra ministeriet, mens fuglezooen nu lukkes med udgangspunkt i den nye lovgivning.
Bøder på op til 150.000 kroner
At regeringen mener det alvorligt blev tydeligt, da justitsminister Nick Hækkerup søndag eftermiddag følte sig nødsaget til at pointere, at der er en straf for at åbne før tid.
Nick Hækkerup talte om bøder på op til 150.000 kroner, og slog i bordet, da blandt andet Købehavn Zoo og kunstmuseet Aros i Aarhus luftede muligheden for at åbne, selv om de to institutioner ikke er omfattet af genåbningens fase 2.
- Men det er klart, at når der kommer meldinger om, at de ikke nødvendigvis vil følge reglerne, så bliver vi nødt til at sige, at man bliver straffet i Danmark, hvis man ikke overholder den lovgivning, der gælder.
- I denne her situation er vi ekstra sårbare, fordi vi risikerer, at smitten kommer ud af kontrol, og vi så skal til at lave begrænsninger, sagde Nick Hækkerup til Ritzau.
På grund af lukningen er der ifølge pressemeddelelsen flere personer, der ville starte en indsamling til Danmarks Fugle Zoo.
- Det blev jeg rørt over, og derfor skulle vi have alle tingene vendt en ekstra gang. Ligeledes var der også et møde med nye investorer, der måske kunne være interesseret i et samarbejde, skriver direktøren i pressemeddelelsen.
Indtil videre regner Hans Åge Hjeresen med at holde lukket indtil 8. juni sammen med de andre zoologiske haver, medmindre der kommer anden besked fra regeringen.