Uventet gevinst: Corona-forholdsregler giver bedre skoledag
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Skolerne har efter genåbningen indført regler for at begrænse coronasmitte. Det har givet en uventet sidegevinst: en bedre og mere rummelig skole.
Det har været en anderledes hverdag, som elever, forældre og lærere vendte tilbage til for snart en måned siden.
Forældrene måtte ikke følge deres børn ind i skolens bygninger, eleverne skulle sidde med to meters afstand i undervisningen, og meget af undervisningen ville foregå udendørs.
Men det viser sig, at forholdsreglerne har en sidegevinst.
- Vi har meget færre konflikter, end vi har på en almindelig skoledag. I og med klasserne er delt i to, så har vi mindre hold. Vi har nogle elever, som var udfordret i skoledagen før, som bedre glider ind i undervisningen nu, fordi det er mindre hold, fortæller Betina Bek Faaborg, der er landsbyordningsleder i Brylle.
Opråb fra far: Spareplan giver min handicappede søn et dårligere liv
Mads Witt Demant frygter, at hans søn går et dårligere liv i møde, fordi Odense Kommune har opsagt kontrakt med center, der specialiserer sig i funktionsnedsættelser.
- Stop, stop, stop.
Lidt robotagtigt kommer ordene fra Andreas Witt Demants computer.
Han styrer den med sine øjne, og det er hans eneste måde at udtrykke sig på. Med den medfødte lidelse cerebral parese har han problemer med sproget.
Talecomputeren får han stillet til rådighed gennem Center for Kommunikation og Velfærdsteknologi (CKV), som Odense Kommune har en kontrakt med. Men 1. marts har kommunen opsagt dele af kontrakten per 1. december 2020.
Fakta: Hvad er Center for Kommunikation og Velfærd?
Center for Kommunikation og Velfærdsteknologi er et kommunikationscenter, der drives af Region Syddanmark. CKV leverer specialiserede og højt specialiserede ydelser inden for alle funktionsnedsættelser til fynske kommuners borgere. Det kan eksempelvis være borgere, der får talevanskeligheder efter en operation. Det betyder, at kommunerne ikke selv behøver at have specialister inden for alle funktionsnedsættelser ansat.
Det ærgrer Andreas Witt Demants far, at sønnen står til en anden og ukendt service.
- Vi har haft glæde af at komme indtil nogle eksperter, der har skræddersyet løsninger til Andreas, forklarer far Mads Witt Demant om familiens oplevelser ved CKV.
Han er desuden formand for CP Danmark Fyn, der arbejder for personer, der ligesom Andreas Witt Demants har cerebral parese (tidligere kaldt spastisk lammelse).
Politikerne i Odenses Ældre- og Handicapudvalget bør ifølge Mads Witt Demant tage stilling til, om man skal annullere forvaltningens beslutning.
Overfor udvalget har forvaltningen begrundet beslutningen med, at hjemtagningen af opgaverne vil udløse årlige besparelser på fire til seks millioner kroner.
- Det vil medføre en positiv business case, konkluderer forvaltningen i en orientering til Ældre- og Handicapudvalget.
I Svendborg Kommune har man gennemført lignende tiltag i 2017.
Disse områder vil kommunen selv tilbyde hjælp på
- Tale – Det dækker eksempelvis taletræning til voksne, der har mistet taleevnerne efter en blodprop.
- Høre – Eksempelvis kommunikationskursus til voksne med hørenedsættelse
- Informations- og kommunikationsteknologi – Indebærer blandt andet tilpasning af IT-baserede hjælpemidler
- Videreformidling – Indkøb, service og lagerstyring af hjælpemidler.
Forvaltningen forventer, at hjemtagningen kan finde sted uden, at det går på kompromis med den service, som centret leverer til cirka 130 borgere i Odense Kommune inden for inden for områderne tale, høre og informations- og kommunikationsteknologi.
Derudover modtager omkring 1.150 borgere hjælpemidler, som CKV har videreformidlet.
- Det vil sikre, at Ældre- og Handicapforvaltningen leverer hjælpemidler på samme/bedre fagligt niveau for de samme/færre midler end gennem de nuværende ordninger, skriver forvaltningen om beslutningen.
Det har Mads Witt Demant svært ved at tro på. Derfor har han lagt en video på Facebook, som han håber, vil få politikerne i udvalget til at ændre forvaltningens beslutning.
- Jeg frygter, at man ikke har de rigtige kompetencer (i kommunen, red.), og at man derved giver borgerne et dårligere tilbud, så de ikke får mulighed for at ytre sig, siger han.
Forvaltningen oplyser, at man som led i hjemtagningen vil ansatte nye medarbejdere til at løse opgaverne.
Har tidligere fjernet opgaver fra CKV
Ifølge forvaltningen er det ikke første gang, man vil løse nogle af CKV's opgaver kommunalt.
I 2014 overtog Børn- og Ungeforvaltningen en række ydelser inden for tale- og høreområdet fra CKV.
- Erfaringerne fra 2014 har vist, at forvaltningen fagligt var rustet til at løfte opgaven, og at ventetiden blev reduceret ved levering af ydelser i eget regi til gavn for borgerne, skriver forvaltningen.
På udvalgsmødet tirsdag 12. maj skal politikerne drøfte forskellige besparelsesforslag, og give forvaltningen bud på hvor pengene kan findes blandt inden for handicapområdet og det specialiserede socialområde.
Odense Kommune vil fortsat købe ydelser af CKV inden for synsområdet, oplyser forvaltningen. Det drejer sig om cirka 430 borgere.
Desuden har det været en åbenbaring at bruge udearealerne. Det regner Betina Bek Faaborg med at holde fast i.
- Selvfølgelig fungerer det bedst, når det er godt vejr. Men jeg tror, vi sagtens kan være ude i november. Så må det være et spørgsmål om at klæde sig godt på, siger hun.
Efter genåbningen er lærerne til stede i lokalet når eleverne møder op. Det har også haft en positiv effekt, fortæller Betina Bek Faaborg.
- Det skaber en start, som er kontrolleret. Der når ikke at gå ”fest” i den, inden vi kommer ind, siger hun.
Udfordrende forberedelse
Før skolen i Brylle kunne genåbne, var der mange ting, der skulle være klar.
- Det har faktisk været en større udfordring at gøre klar, end at få dem tilbage. Det er superskønt at have eleverne tilbage, siger Betina Bek Faaborg.
Konservativt forslag: Mangel på tandlæger kan løses af private
En privatisering af tandlægesektoren kan være en mulig løsning på den akutte mangel, mener Odense-politikeren Kristian Guldfeldt. Rådmand Susanne Crawley er skeptisk over for forslaget.
Løsningen på den akutte mangel på tandlæger på Fyn er måske fundet.
Det mener i hvert fald Kristian Guldfeldt (K), der er politisk ordfører for Det Konservative Folkeparti i Odense Kommune.
De konservative vil gerne have undersøgt, om tandplejen i højere grad kan involvere private tandlæger. Det er nemlig en løsning, der har virket for andre, mener Kristian Guldfeldt.
- Det er en god løsning på den lange bane, at der bliver uddannet flere tandlæger, men vi er også nødt til at gøre noget på den korte bane, og det er blandt andet derfor, jeg har foreslået at man i Odense gør noget i retning af det, man har gjort i Solrød Kommune, siger Kristian Guldfeldt til TV 2/Fyn.
Børn- og ungerådmand Susanne Crawley (RV), der i første omgang gjorde opmærksom på problemet med mangel på tandlæger, ser det dog ikke som en umiddelbar løsning.
- Først og fremmest så løser det ikke udfordringen med, at der generelt er mangel på tandlæger, både i det private og i det kommunale system. Der uddannes simpelthen for få i forhold til, hvor mange der går på pension, skriver Susanne Crawley i et skriftligt svar til TV 2/Fyn.
Gør som i Solrød
Kristian Guldfeldt fremhæver dog, at Solrød Kommune angiveligt har haft stor succes med udelukkende at benytte sig af private tandlæger, og det er samme løsning, Kristian Guldfeldt foreslår.
Børnene i Solrød Kommune kan frit vælge tandlæge blandt de praktiserende tandlæger, som kommunen arbejder med, og ifølge kommunens beregninger er ordningen ikke dyrere, end hvis kommunen havde en kommunal tandpleje.
Og det har altså inspireret De Konservative i Odense.
- Noget af det, vi har set i Solrød Kommune, er, at de er lykkedes med en løsning, der ikke koster ekstra, siger Kristian Guldfeldt.
Men flytter man ikke bare problemet med lange venterlister til den private tandpleje på den her måde?
- På nuværende tidspunkt er problemet i Odense i isoleret til den kommunale tandpleje, og det er derfor, at der er behov for at udvide hjælpen. Jeg tror på, at det her er et skridt i den rigtige retning.
Den påstand er Susanne Crawley dog ikke enig i. Hun fortæller nemlig, at der er mangel på tandlæger både i det kommunale og i det private system.
- Man må tænke på, at Center for Tandpleje i Odense har 38.000 børn og handicappede som klienter. Det vil kræve en stor kapacitetsudvidelse hos de private tandklinikker i Odense, hvis de skulle overtage så mange patienter. Det svarer til 60 fuldtidsbelagte tandlægestole, siger Susanne Crawley.
To fluer med ét smæk
Rykker man mere af den kommunale tandpleje over til almindelige, private tandlæger, så vil det også løse et andet problem, mener Kristian Guldfeldt.
Når børn fylder 18 år skal de overgå til den private tandpleje, og det betyder, at der kan gå mange år, før børnene igen tager til tadnlæge. Men også det problem kan løses gennem Kristian Guldfeldt.
- Ved at involvere de almindelige tandlæger tidligere, så får man ikke et et stort gab mellem den kommunale og den almindelige tandlæge, siger han og fortsætter:
- Der er mange unge mennesker, der ryger fra og ikke kommer til tandlægen, men hvis de bliver vænnet til den samme tandlæge fra de er helt små, så kan det være med til at lukke det gab.
Risikerer slet ikke at have nogle tilbud
Susanne Crawley oplyser dog til TV 2/Fyn, at den kommunale tandpleje gør meget for at mindske gabet, der kan opstå, når unge mennesker skal overgå til den private tandpleje.
Desuden fremhæver hun, at ganske få kommune har forsøgt sig med at dele kommunal tandpleje ud til private, og at det flere steder ikke har været en succes.
- En kommune har stået helt uden tilbud til børnene i en periode, fordi der ikke var private, der var interesseret i opgaven samtidig med, at man ikke længere havde det kommunale system intakt til at holde hånden under patienterne, fortæller Susanne Crawley.
Lederen glæder sig til at få sjette klasse tilbage, der stadig undervises online to gange om dagen. Desuden er de også med online, når der synges morgensang.
- Det er rigtig vigtigt, selvom de er derhjemme, så de stadig er en del af fællesskabet, siger hun og fortsætter:
- Vi er klar til at tage imod dem, når de kommer tilbage.
Samme billede fra flere skoler
Hovedbestyrelsesmedlem i Skole og Forældre Toke Arndal genkender billedet fra Brylle Skole. Ifølge ham er der flere skoler, der oplever det samme.
- Nogle tiltag er positive og opleves som gode af elever, forældre og lærere, siger Toke Arndal.
Venter på endelig tilladelse: Café regner med genåbning på mandag
Forhandlinger om næste fase af genåbningen af Danmark fortsætter i dag. Caféer og restauranter venter spændt på tilladelse til servering. Nu ser det ud som om, at de får den snart.
Både caféer og restauranter venter spændt på den næste udmelding fra Regeringen. Får de lov til at åbne igen efter den 10. maj, og hvilke forholdsregler forventes de i så fald at tage?
Onsdag meldte statsminister Mette Frederiksen ud, at Regeringen blandt andet ønsker at åbne for caféerne i anden fase af genåbningen af landet. Det gjorde hun forud for, at Folketinget partier onsdag aften fortsætter forhandlingerne om genåbningens fase to. Det skriver Ritzau.
Alligevel er der ingen, der med sikkerhed kan vide, hvor meget reglerne bliver lempet, men spørger man Jørgen Brochorst Christensen, der er medejer og direktør for Café Biografen i Odense, så føler han sig sikker på, at han kan åbne igen på mandag.
- Jeg har meget svært ved at finde argumenter for, at det ikke er forsvarligt at genåbne, siger Jørgen Brochorst Christensen.
Han er derfor gået i gang med de indledende forberedelser til genåbningen af sin café.
Epidemien forventes at dø ud
Det ser da også ud til, at Jørgen Brochorst Christensen får ret i sine antagelser, hvis man skal tro på en ny rapport fra Statens Seruminstitut, Regeringen bruger til at drøfte sine genåbningsplaner.
Hvad indbefatter grundblokken?
Betegnelsen grundblokken henviser til åbning af detailhandel, herunder storcentre, professionel idræt uden tilskuere, 5.000 kritiske offentlige arbejdspladser såsom Arbejdstilsynet og Forsvaret, samt zoologiske haver, botaniske haver og bibliotekers mulighed for ind-og udlån.
Ifølge en ekspertgruppe under Statens Serum Institut er der nemlig tegn på, at coronaepedimien i Danmark vil dø ud, selv hvis man åbner samfundet yderligere. Det skriver de i den nye rapport.
- Sammenfattende kan det konkluderes, at det er overvejende sandsynligt, at epidemien dør ud af sig selv, såfremt den nuværende grad af nedlukning fortsætter. Epidemien forventes ligeledes at dø ud for scenariet med genåbning svarende til grundblokken alene, under forudsætning af, at fysisk afstand og hygiejnetiltag fastholdes, skriver SSI i rapporten.
I rapporten har SSI regnet på i alt 11 åbningsscenarier. Altafgørende for alle beregninger er dog, at alle danskerne fortsætter med at holde fysisk afstand og have god håndhygiejne.
Brug for klar udmelding snart
Selvom der er udsigter til en genåbning snart, har caféer og restauranter brug for en mere konkret udmelding, så de ved, hvad de skal forberede sig på.
For hvis ikke spisestederne kan forberede sig på de kommende regler, er der risiko for, at de ikke bliver klar, siger Jørgen Brochorst Christensen.
- Vi skal nå at bestille varer, og vi har en helligdag på fredag, så det er allerede et problem at nå at lave aftaler, siger Jørgen Brochorst Christensen og fortsætter:
- Jeg kan ikke se, hvor meget klogere man bliver over en weekend.
Brancheorganisationen Horesta frygter i den forbindelse, at endnu flere restauranter vil gå konkurs, hvis der ikke snart kommer en langsigtet plan for genåbning af restauranter og caféer.
- Vi har hårdt brug for en langsigtet plan, der fortæller virksomhederne, hvornår de kan regne med at genåbne i større skala. Det er helt afgørende, at virksomhederne får klarhed over, hvornår der kan åbnes, og efter hvilke regler, så vi får en plan, vi kan arbejde efter, siger organisationens direktør Katia K. Østergaard til Politiken.
Restaurant kan ikke leve af udeservering
Anderledes skeptisk overfor en genåbning er Stephane Libourel fra Restaurant Bacchus i Odense.
- Jeg vil fortsætte med take-away, indtil vi kan åbne fuldt ud igen. Hvis vi for eksempel skal åbne med to meters afstand, kan vi kun fylde restauranten halvt, og så har jeg kun halv omsætning, siger Stephane Libourel.
Hans restaurant er placeret midt i Odenses gågade, og derfor er der heller ikke meget plads til udeservering. Hvis genåbningen starter udendørs, vil det derfor ikke være til megen hjælp for Stephane Libourel.
- Det er heldigt for dem, der kan, men vi kan ikke. Vi har kun nogle få borde og stole, så jeg kan ikke leve af udeservering, siger Stephane Libourel.
Ifølge køkkenchefen har debatten handlet for meget om udeservering uden at tage hensyn til de mange, der ikke har den mulighed.
- Jeg tror, de fleste tænker som mig. Genåbning afhænger i høj grad af de betingelser, der følger med, siger Stephane Libourel.
Udeservering er ikke nok
Horestas direktør håber, at regeringen i forbindelse med den yderligere genåbning af samfundet vil overveje at åbne erhvervet efter samme model som i Norge og Sverige.
Her er afstandskravet nemlig sat ned til en meter, når planerne for genåbningens fase to fremlægges.
- Det er fint, hvis man tillader udeservering, men det er jo ikke noget, erhvervet i sig selv kan leve af, og da slet ikke i Danmark. Derfor håber vi på en langt bredere genåbning, siger Katia K. Østergaard til Politiken.
Hos Café Biografen har Jørgen Brochorst Christensen dog allerede sat borde og stole frem, så de er klar til at rykke ud med kort varsel.
- Det er i hvert fald ikke mig, de skal vente på, siger han.
Det at være ude og give mere plads til eleverne er noget, man ifølge Toke Arndal har diskuteret længe. Nedlukningen satte bare skub i tingene.
- Vi har fået et spark bagi. Det skal nogen gange til, før det bliver til noget, forklarer han.
Håber at holde fast
Toke Arndal håber, at skolerne holder fast i de positive tiltag, når hverdagen bliver normaliseret. Mange ting, som at være udenfor og skabe mere struktur, koster ikke yderligere ressourcer, forklarer han.
- Vi skal bare vænne os til at tænke på en anden måde om vores undervisning, siger hovedbestyrelsesmedlemmet.
To måneder i lockdown: Mange forventninger til torsdagens udmelding
Får restauranter lov at åbne? Må de ældste børn komme i skole? Kan vi tage i Zoo og klappe gederne? På hele Fyn er der store forventninger til, hvilken udmelding der kommer fra regeringen i dag.
I lige knap to måneder har der ikke været et øje på de fynske caféer. Ingen glade gæster til at underholde den røde panda i zoo, og ingen legekammerater i skolen at snakke med.
Men det kan alt sammen snart være på vej tilbage.
Regeringen har lagt op til, at der snart kan genåbnes flere ting i samfundet, og det forventes præsenteret i dag, torsdag.
Det får både caféejeren, skoleeleven og direktøren i Zoo til at vente i spænding.
- Nu er der gået to måneder uden vi har set et øje. Det har ikke været sjovt, siger ejeren af Café Biografen Jørgen Brochorst Christensen.
Mangler kammeraterne
Og i et hus i Næsby glæder Tobias Bøje sig til at se sine kammerater igen på Lumby skole. Han går i 6. klasse, og i 7. klasse bliver eleverne spredt.
- Hvis ikke vi får lov at afslutte det her år sammen, så bliver vi spredt ud i nye klasser, og det vil være irriterende, siger Tobias Bøje.
Tobias' mor glæder sig ligeledes på sønnens vegne.
- Jeg synes, det er fantastisk, hvis de får lov. Uanset om det er få timer, så vil det gøre en verden til forskel, siger Mia Bøje.
For Tobias Bøje har det været en kedelig affære at være hjemme, men det står ham helt klart, hvad han glæder sig allermest til.
- At se mine venner. Og at spørge klasselæren til råds om opgaver, i stedet for at skulle svare inde på nettet, siger han.
- Det har været noget rod
Sundhedsstyrelsen udkom med en rapport om, hvilke steder der sundhedsmæssigt forsvarligt kan tillades at åbne, og her står blandt andet zoologiske haver på listen.
Det glæder formentlig både dyr og medarbejdere sig over, men her tages det lidt med ro, da de har været lovet en genåbning før.
- Vi er glade for at stå i den rapport, men det er jo ikke en garanti endnu, siger Bjarne Klausen, der er administrerende direktør.
De Zoologiske haver rundt om i landet fik nemlig en udmelding om, at de kunne åbne fra 1. maj, men så alligevel ikke.
- Det har været noget rod. Men vi betræder alle sammen nyt territorium og laver fejl. Nu venter vi på en klar politisk udmelding, før vi åbner, siger Bjarne Klausen.
Udmeldingen forventes at komme torsdag eftermiddag
Regeringen har lagt op til, at detailhandlen skal have lov til at åbne. Men der er fra de andre partier mange forskellige ønsker.
- Der har været tale om, om man kan åbne mere geografisk, fordi det primært er i hovedstaden, at der er mange coronasmittede, og eksempelvis ikke så mange på Fyn, siger Jesper Vestergren, politisk reporter på TV 2.
Hvis det kommer på tale, ville det kunne betyde, at Fyn eksempelvis kunne åbne mere op, end hovedstadsområdet ville kunne.
Ifølge politisk reporter Jeppe Vestergren, så håber regeringen på at kunne præsentere planen i løbet af torsdag sen eftermiddag eller tidlig aften.
Færre elever i lokalerne kræver nødvendigs heller ikke flere ressourcer, mener Toke Arndal. Efter genåbningen har der nemlog ikke været flere ressourcer til rådighed, personalet bliver bare brugt på en anden måde.
En af de negative ting ved corona-forholdsreglerne er imidlertid, at forældre stadig ikke må komme ind på skolen.
- Der er en risiko for, at forældrene bliver afkoblet fra det, der sker i skolen, siger Toke Arndal og fortsætter:
- Vi har lært nogle positive ting, som vi skal tage med os. Men de ting der skaber frustration, der glæder vi os til at komme tilbage til normalen.
Claus overlevede katastrofe-tog på Storebælt - tirsdag undslap han endnu en togulykke
kopieret!
Claus Bjerring Christiansen var heldig, da han i januar 2019 var med i katastrofetoget på Storebælt.
Han overlevede kollisionen med det modkørende DB Cargo-togs containere, der havde revet sig løs i den kraftige blæst og med et defekt låsesystem.
Otte andre passagerer døde.
Tirsdag morgen fik Claus Bjerring Christiansen nærmest et deja vu, da han var med intercitytoget og passerede Ullerslev Station.
På et sidespor var en DB Cargo-godsvogn parkeret med en container krængende ud over et såkaldt veksellad.
- Jeg troede, det var løgn. Efter ulykken på broen i 2019 ligger det dybt i mig, at jeg altid er meget opmærksom på, om det blæser, når jeg skal med toget over Storebælt, siger Claus Bjerring Christiansen, der til daglig er direktør i Semler Gruppen.
Claus Bjerring Christiansen var på vej fra Odense med intercitytoget klokken 9, og i Ullerslev skulle IC-toget holde tilbage for et godstog, der holdt på Ullerslev Station.
Kraftig blæst
Natten til tirsdag var der kraftig blæst og visse steder vindstød af orkanstyrke.
Det er uvist, hvad der har forårsaget den alvorlige situation med cotaineren, der var på vej fra Taulov til Høje Taastrup.
Altså om cotaineren ikke har været ordentlig fastgjort i de fire hjørner, eller om stormen ved egen kraft har kunnet rykke den tunge container ud af sine fæstninger.
I første omgang blev Havarikommissionen, Banedanmark og DG Cargos teknikere tilkaldt, og ifølge Klaus Seneca Jensen, der er leder af Havarikommissionens jernbaneenhed, kan man efter den første indledende undersøgelse konstatere, at der er tale om et veksellad, der har været skubbet ud af position.
Et veksellad er en container, der er fastgjort med tapper i fire hjørner. Vekselladet kan dermed transporteres både på en lastvogn og en togvogn.
Hændelsen kan dermed ikke sammenlignes med en tidligere hændelse fra 2021, hvor en sættevognstrailer rev sig løs, fordi den ikke var låst ordentlig fast med hovedbolten i lommevognens låseanordning – den såkaldte skammel, oplyser Klaus Seneca Jensen.
I begge tilfælde var det dog DB Cargo, der var transportør, ligesom ved ulykken i 2019.
- Jeg har noteret mig, at der ikke er tale om en sættevognstrailer denne gang, men jeg er sådan set ligeglad med, om det er den ene eller anden type container, der er på vej til at ryge af DG Cargos godsvogne, siger Claus Bjerring Christiansen.
Trafikstyrelsen oplyser, at det er for tidligt at vurdere, hvad der er årsagen til hændelsen, og hvilke konsekvenser det vil få, før Havarikommissionen har undersøgt sagen.
Fokus på fastspænding af gods
Ifølge Trafikstyrelsens sikkerhedsrapport for jernbanetransport, der blev offentliggjort i november 2024, har der siden ulykken på Storebælt i 2019 ikke været enkeltstående hændelser, som har givet anledning til at ændre det overordnede risikobillede.
- Dog har Trafkstyrelsens tilsyn igennem de sidste år haft fokus på fastspænding af gods, og der blev gennemført en række tilsyn med dette område i 2023. Det har resulteret i en række observationer omkring lommevogne, hvor det primære er, at gardinstrammere enten ikke har siddet korrekt eller har været løse. Styrelsen har konstateret, at de uvarslede inspektioner resulterer i flere observationer end varslede inspektioner, hedder det i rappporten.
Mia Scheelsbeck, communication manager, DB Cargo Scandinavia A/S, siger til TV 2 Fyn, at Havarikommissionen, Banedanmark og DB Cargos egne teknikere blev tilkaldt til hændelsen, at der er igangsat en ekstern undersøgelse, ligesom DB Cargo har iværksat en intern undersøgelse af episoden.
Hærværk på efterskole skaber utryghed - bi-familie sprængt i luften
kopieret!
Da eleverne på Langelands Efterskole vendte tilbage fra juleferie, var det til et ærgerligt syn.
Deres fælles have var blevet udsat for hærværk. Et af bistaderne var sprængt i stumper og stykker. Til stor ærgrelse for både elever og forstander.
- Der er jo mange ærgerlige ting i det, dels at der er en stor bifamilie, som er gået tabt, og at vi skal ud og investere i et nyt, men det er også ærgrelsen over, at det fine, der sker, når man laver noget sammen, det er der i hvert fald nogle enkelte, som ikke forstår, siger forstander Michael Thagaard.
Bistaderne er en del af efterskolens fælleshave, hvor frivillige foreninger og andre indbydes til at dele deres interesser med skolens elever.
Kontroversiel konkursrytter får frataget millionstøtte til lokalmedie
kopieret!
I december oplyste Medienævnet, at lokalmediet Ærø Dagblad stod til at få mediestøtte for 1,4 millioner kroner. Nu ser det dog ud til, at det lille lokale medie, der drives af Carsten Lehrskov-Schmidt, ikke får en krone.
Det skriver fagbladet Journalisten onsdag.
Fagbladet har ikke haft mulighed for at få svar fra Medienævnet på, hvad årsagen er, men ifølge Journalisten kan det muligvis hænge sammen med Carsten Lehrskov-Schmidt fortid.
Flere konkurser bag sig
Han har nemlig to tvangsopløste virksomheder, ni konkurser og fem igangværende konkurssager i bagagen, skriver mediet.
Carsten Lehrskov-Schmidt forklarer selv til Journalisten, at “han er blevet bedt stille en bankgaranti for den krævede delvise egenfinansiering af projektet.”
Det er ikke lykkedes på grund at juleferie og nytår, og det skulle være årsagen til, at støtten er trukket tilbage, fortæller han videre.
På Ærø Dagblad lyder det dog i en artikel onsdag, at mediet helt har droppet tilskuddet på 1,4 millioner kroner, da “kravene fra Slots- og Kulturstyrelsen blev for omfattende.”
Indtil februar sidste år var han også involveret i nichemediet Byens Ejendom. Men her måtte han efter flere år på pumperne også dreje nøglen om.
I Børsen fortalte Carsten Lehrskov Schmidt tidligere samarbejdspartner - det forhenværende radikale folketingsmedlem Kim Sejr - at han efter kort tid havde trukket sig fra deres fælles projekt Konferenceselskabet, som var en udløber af Byens Ejendom, på grund af samarbejdsproblemer.
Odense Håndbold buldrer videre
kopieret!
Odense Håndbold er stadig ubesejret i Kvindeligaen i indeværende sæson. 12 ud af 12 kampe i grundspillet er nu vundet. Men den perfekte statistik kom under pres onsdag på Frederiksberg.
København Håndbold var længe fuldstændig med i opgøret mod førerholdet, men knap midtvejs i anden halvleg slog fynboerne et lille hul og kørte en sejr på 29-26 i hus.
Det betyder, at Odense topper tabellen med 24 point, Esbjerg følger efter med 22 point og Ikast med 20 point. København er nummer fire med 18 point.
EM-åbenbaringen Helena Elver var nok en gang omdrejningspunktet i Odenses angreb. Hun scorede selv fem gange på fem forsøg og assisterede ved yderligere otte scoringer.
Et manglende håndtryk gør Mohamad nervøs for sin fremtid i Danmark
kopieret!
En video fra Mohamad Jaafars hjemland har vakt international opsigt.
Personligt gør den ham endnu mere nervøs for sin egen fremtid.
- Det giver bare så mange tanker i mit hoved. Det er ikke et land, der sikkert at komme tilbage til nu, siger Mohamad Jafar.
Videoen er fra den franske og den tyske udenrigsministers besøg Syrien i fredags.
I klippet ses det, hvordan den nye syriske leder Ahmed Al-Sharaa undgår at give hånd til den kvindelige udenrigsminister fra Tyskland.
Er video en advarsel?
Mohamad Jaafar kom til Danmark i 2015. Han bor i Ullerslev og er i gang med en pædagoguddannelse.
Han er her på en midlertidig opholdstilladelse, som udløber om få måneder.
- Jeg har ingen lyst til at komme tilbage. Selvfølgelig vil jeg gerne se mine forældre, som jeg har savnet og ikke set i over 10 år. Men at rejse tilbage og blive dernede, der kunne jeg aldrig nogensinde forestille mig.
Men hans skæbne er uvis.
Derfor følger han nøje med i udviklingen i Syrien, hvor den nye ledelse har haft magten i nu en måned, efter Assad-styret faldt.
Antal syrere på Fyn og øerne
Ifølge tal fra Udlændinge- og Integrationsministeriet er Mohamad Jaafar en af 3710 voksne indvandrere fra Syrien, som bor i de fynske kommuner.
Tallet dækker personer født i Syrien, som var bosat i de fynske kommuner pr. 1. januar 2024 - uanset opholdsgrundlag og statsborgerskab.
Og videoen med det manglende håndtryk gør ham bekymret for, hvilket samfund den nye ledelse kommer til at forme i Syrien. For med hans ord “bliver det allerede lidt ekstremt”, når man ser en leder, der undgår at give hånd til en kvinde.
- Hvis jeg er uenig med de ting, som de mener, vil jeg så blive straffet for det? Eller vil det blive ligesom i Danmark, hvor man kan sige, hvad man mener uden at blive straffet?, spørger Mohamad Jaafar retorisk.
Ekspert: - Ustabilt og usikkert
Han frygter, at videoen med det fraværende håndtryk kan være en advarsel om, at der med den nye ledelse kan komme begrænsninger for borgenes levevis. For eksempel når det gælder religion, og hvad kvinder kan og må.
Lige nu er der mange ubesvarede spørgsmål om fremtiden for landet.
Den holdning deler Christine Crone, der er adjunkt ved Københavns Universitet og følger Syriens udvikling tæt.
- Det vil være en virkelighed, man vender tilbage til, som er utryg på rigtig mange måder. Ustabil og usikker.
Hun har også set videoen med det fraværende håndtryk til den kvindelige tyske udenrigsminister, som hun kalder problematisk.
- Jeg ville også sidde med en stor nervøsitet, hvis jeg var syrer. For man ved ikke, hvad det er for et Syrien. Én ting er, at jeg kan stå og håbe på det bedste. Men det betyder ikke, at jeg ikke også kan frygte det værste.
Asylsager sat i bero
Flygtningenævnet besluttede i december at sætte de igangværende asylsager for personer fra Syrien på pause. Det på baggrund af den usikre situation, som landet befinder sig i efter Assad-styrets fald, lød det i en pressemeddelelse.
Fra regeringen har der den seneste måned lydt forskellige toner, alt efter hvilken minister man lytter til.
Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen fra Moderaterne har over for DR kaldt det ‘100 procent forhastet bare at sende syrere hjem igen’, og har i interviews lagt vægt på, at man skal undersøge forholdene i Syrien nærmere, før man sender flygtninge tilbage.
Anderledes lød det i starten af december fra udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad Bek (S), kort efter Assad-styrets fald. I et interview med Berlingske gav han udtryk for, at han håber, at mange syriske flygtninge frivilligt vil tage hjem.
Hvem vurderer situationen?
Udlændingestyrelsen behandler i 1. instans sager om udlændinges ret til besøg og ophold i Danmark.
Flygtningenævnet er et uafhængigt, domstolslignende organ. Flygtningenævnet behandler klager vedrørende asylrelaterede afgørelser truffet af Udlændingestyrelsen
Kilder: us.dk, fln.dk
Vækker debat på Christiansborg
Hos Danmarksdemokraterne håber man, at mange vil tage hjem frivilligt. For at skubbe på vil man fordoble det pengebeløb, som syrere kan få for at tage tilbage til Syrien.
Men Mikkel Bjørn, udlændinge- og integrationsordfører for Dansk Folkeparti, mener ikke at de syriske flygtninge skal have en ekstra pengepose med hjem.
Til gengæld ønsker DF, at hjemsendelsen af de syriske flygtninge skal ske hurtigst muligt.
- Hvis de syriske flygtninge ikke kan vende tilbage til den nuværende situation, så må de opholde sig i Syriens nærområder, og så må de vente der, til situationen i Syrien gør det muligt at vende tilbage.
Udlændingeordfører for Moderaterne, Mohammad Rona, mener, at man skal slå koldt vand i blodet. Særligt efter de signaler, som man indtil videre har set, fra den nye regering i Syrien - blandt andet det udeblivende håndtryk til den kvindelige tyske udenrigsminister.
- Vi kan jo ikke bare sende nogen tilbage til et land, hvor vi ikke ved noget om sikkerheden. Vi kan ikke stå her og garantere folks sikkerhed, hvis vi sender dem tilbage igen nu, siger han i en TV-debat med Mikkel Bjørn hos TV 2 Fyn.
Afsløring i kystby - kæmpehavn og nyt fugleparadis kan være på vej
kopieret!
Arbejdspladser i hundredvis og en helt ny fugleø i Nyborg Fjord.
Det er måske virkelighed om få år.
Associated Danish Ports (ADP), der ejer havnene i Fredericia og Nyborg, er så klemt på pladsen, at man på torsdag i næste uge afslører planerne om at udvide med 130.000 kvadratmeter ud i Nyborg Fjord. Det svarer til godt 18 fodboldbaner.
Havnen har inviteret nyborgenserne til informationsmøde, og en ekstra nyhed er, at udvidelsen måske kan skabe plads til en helt ny fugleø ved indsejlingen til Nyborg Fjord.
- Det er en drøm, som jeg håber går i opfyldelse, siger selvstændig naturkonsulent Peter Pelle.
Da den nuværende industrihavn skulle udvides i forbindelse med anlæggelse af en arbejdshavn for Storebæltsforbindelsen blev den daværende fugleø Lindholm nemlig inddraget til havneområde.
- De fugle, der ynglede på øen, var splitterne, hættemåger og edderfugle. De er alle flyttet til Sprogø. Det ville være super, hvis de kunne vende tilbage. I dag er mange af fuglene presset, fordi stadig flere af vores kyster fyldes med sommerhuse, fiskere og fritidsfolk, siger Peter Pelle.
Han har selv været med til at anlægge en ø på Sprogø for at tilgodese fuglelivet i Storebælt.
Peter Pelle har været indkaldt til møder med ADP og allerede præsenteret sin idé, der er blevet godt modtaget.
Hans idé er, at øen skal placeres nordøst for revkosten ved Slipshavn.
- Men nu skal planerne jo først præsenteres på informationsmødet 16. januar, og udvidelsen af havnen skal også have en VVM-godkendelse. Viser redegørelsen, at placeringen går ud over bundfaunaen, skal vi selvfølgelig finde et andet sted, siger Peter Pelle.
Lindholm var især beboet af måger. I 1970'erne byggede Nyborg Kommune en havn på Lindholm ved byens nye industrikvarter.
Storebælt A/S valgte i slutningen af 1980'erne Lindholm som arbejdshavn til at støbe og fragte broelementerne ud til Vestbroen.
Havnen er nu i Associated Danish Ports (ADP) ejerskab.
Over 100 nyborgensere har allerede meldt sig til informationsmødet på Hotel Nyborg Strand.
Her vil havneselskabet fortælle, at de allerede i år løber tør for plads på havnen, hvorfra der til hverdag bland andet udskibes ral, grus, sten og skærver.
- Vi er allerede i god dialog med flere virksomheder om udviklingsmulighederne på stedet, oplyser kommunikationschef i ADP Mads Bisp Agersnap.
Byrådet i Nyborg udsendte sidste år en pressemeddelelse med forhåbninger om en trecifret millioninvestering, jobskabelse i hundredvis og en havn med markant større kapacitet.
ADP ønsker ikke at fortælle om planerne i detaljer før mødet i næste uge, men man har haft firhåndsmøde med flere parter, blandt andet Danmarks Naturfredningsforening og lokale græsrødder som Foreningen Tjære på Lynfrosten og andre giftgrunde i Danmark.
- Og det har været meget positive møder, hvor ADP har lyttet til vores bekymringer og spørgsmål, siger Karin Di Martini fra foreningen.
På mødet vil ADP også fortælle om en kommende udvidelse af pieren ved Koppers i den indre del af Nyborg Fjord.
Knud Heinesen er død
kopieret!
Tidligere minister og direktør Knud Heinesen er onsdag sovet ind. Han blev 92 år.
Det oplyser familien til Ritzau.
Han blev født i Kerteminde, men voksede op hos sin faster og onkel i Vangede efter morens tidlige død. Allerede som stort barn havde han meldt sig ind i Socialdemokratiet.
Knud Heinesen fik tilnavnet afgrundsministeren efter udsagnet om, at Danmark havde kurs mod afgrunden.
Han var socialdemokrat og først budgetminister og siden finansminister i 1975-79 i regeringerne med Anker Jørgensen i spidsen som statsminister.
Kerteminde Biogas får skrottet godkendelser og tilladelser
kopieret!
Kerteminde Biogas fik tirsdag aften annulleret fem af virksomhedens godkendelser og tilladelser, som Plan- og Teknikudvalget i Kerteminde Kommune genbehandlede på deres møde.
Den juridiske rådgivning, udvalget gennem længere tid har fået, efterlod ikke nogen tvivl om, hvad der var det rigtige at gøre, lyder det fra Terje Pedersen (DF), formand i Plan- og Teknikudvalget:
- Der var enighed rundt om bordet. Det har været en sag, hvor vi ikke har været opmærksomme på regler om "afledt inhabilitet", og det ærgrer jeg mig selvfølgelig over, siger Terje Pedersen.
Ansvar placeres ikke
Genbehandlingen i udvalget skete på baggrund af en advokatundersøgelse fra Kammeradvokaten, Poul Schmidt, som har undersøgt den tidligere borgmester og ejer af Kerteminde Biogas Hans Luunbjergs og øvrige medarbejderes habilitet i sagen. Advokatens rapport præsenterede herefter en skarp kritik af forløbet.
Nu har politikerne i udvalget endelig taget stilling til sagen og annullerer i alt fem godkendelser og tilladelser.
Beslutningen om genbehandling blev truffet i Byrådet 14. marts 2024. Siden har også advokatfirmaet Horten vurderet sagen. Firmaet konkluderede i deres rapport fra oktober 2024, at en lang række af de tilladelser og godkendelser, det store anlæg blev bygget på, var ugyldige.
Få sagen kort fortalt i videoen herunder.
Bettina Eriksen (LA), medlem af Plan- og Teknikudvalget havde håbet på et endnu dybere kig ind i den proces, der gik forud for godkendelserne, så udvalget også kunne have placeret et ansvar.
- Det her har kostet skatteborgerne mange penge, og jeg mener, vi godt kunne have kigget på, hvilken rolle den daværende borgmesteren spillede i det her, siger hun.
Det var der dog ikke enighed om.
Kerteminde Kommune har brugt tre millioner kroner på sagen, der strækker sig over halvandet år.
Nu skal en ny VVM-undersøgelse og lokalplan klarlægge om, der kan gives nye tilladelser, eller om dele af anlægget skal rives ned.
TV 2 Fyn har været i kontakt med Hans Luunbjerg, der ikke har anden kommentar til sagen, end at han afventer nye godkendelser.
En langstrakt sag
Mens Hans Luunbjerg var borgmester i Kerteminde Kommune fra 2014 til 2017 fik han behandlet 15 byggesager, syv sager om landzonetilladelser og husdyrbrug og ti sager inden for miljølovgivning og tilsyn.
Sagen om biogasanlægget, der i første omgang blev taget op af Kjerteminde Avis, har fyldt på det nordøstfynske rådhus og i medierne det seneste halvandet år. Kerteminde Biogas har desuden været i store økonomiske vanskeligheder efterfølgende og er i dag under rekonstruktion.
Det betyder, at man i et forsøg på at undgå konkurs har sat betalingerne til kreditorer i bero for at fokusere på at redde selskabet - uden at andre i mellemtiden kan indgive konkursbegæring.
Nu handler det om, hvorvidt biogasanlægget kan blive lovligt juridisk eller fysisk. Den proces går i gang nu, hvor Kerteminde Kommune har annulleret godkendelser og tilladelser. Mens den proces er i gang, kan anlægget fortsat være i drift.
Eksplosiv invasion af skadedyr fortsætter med uformindsket styrke
kopieret!
De har nærmest overtaget vores kloaker, indtager vores hønsegårde og kravler rundt under vores terrasser.
2024 blev et ekstremt rotteår i Odense Kommune, viser friske tal med svimlende 7.332 anmeldelser - knap 2000 flere anmeldelser en i 2023.
I efteråret modtog Odense Kommune dobbelt så mange rotteanmeldelser som foregående år.
Men det var bare toppen af isbjerget. I december modtog Odenses rottebekæmpere 818 rotteanmeldelser, hvilket er en tredobling i forhold til december året før.
I de første otte dage af 2025 modtog Odense Kommune 200 anmeldelser. Det er knap halvdelen af, hvad der plejer at komme på en hel måned.
Miljøstyrelsen er på sagen og vil uddanne flere rottebekæmpere.
Der er brug for flere til at bekæmpe ekstraordinær rotteplage
Det er væltet ind med anmeldelser om rotter i landets kommuner i 2024.
Nu vil Miljøstyrelsen øge antallet af kurser, så flere skadedyrsbekæmpere kan blive rustet til kampen mod gnaverne. Det er tiltrængt, lyder det fra Claus Schultz, der er formand for brancheforeningen for skadedyrsfirmaer.
- I mine 45 år husker jeg ikke, at det før har været så voldsomt med antallet af rotteanmeldelser, siger han.
Det er i første omgang kommunerne, der får anmeldelser fra borgerne, når der er set rotter eller tegn på rotter.
Antallet af rotter slår rekord alle steder i øjeblikket. Både i byen og på landet. I Odense er rotteplagen stukket helt af hen over efteråret, viser nye tal.
Mangler hænder
I november blev antallet af rotteanmeldelser fordoblet til svimlende 889 anmeldelser i forhold til samme måned de foregående tre år.
Også Assens Kommune oplever store problemer, og meldte i starten af november om dobbelt så mange åbne sager i forhold til samme tidspunkt foregående år.
Mange kommuner samarbejder med skadedyrsfirmaer, der sender autoriserede rottebekæmpere på jagt efter de plagsomme dyr.
Men markedet er fuldstændig støvsuget for kvalificeret arbejdskraft, og det er en flaskehals, lyder det fra Claus Schultz.
- Når naturen slår nogle sving, som den har gjort i år, så er det svært at finde autoriseret personale. Så er det, at vi kommer på bagkant, siger han.
Sød musik
Det kan ifølge Claus Schultz betyde, at man må prioritere akutte anmeldelser og lægge nogle af de ikke-kritiske anmeldelser nederst i bunken.
De ikke-kritiske anmeldelser kan eksempelvis være rotter, der er spottet i en brændestabel.
Hvis en rotte er set inde i huset, er det forbundet med sundhedsfare, og så skal der handles akut.
Miljøstyrelsen har på baggrund af det høje antal rotteanmeldelser meddelt, at der nu iværksættes ekstra autorisationskurser i starten af 2025.
Det er sød musik i ørerne hos brancheformanden for skadedyrsfirmaerne.
- Det ser vi meget positivt på. Der er allerede flere end 60 tilmeldte på ekstra kurser i starten af det nye år. Det betyder, at der er 60 flere, vi kan hyre ind til opgaven.
Normalt er der omkring 150 personer om året, der gennemgår kurset på knap en uge.
De nyautoriserede skadedyrsbekæmpere skal ikke frygte at blive arbejdsløse, lyder det fra Claus Schultz.
- Den pukkel, vi har lige nu, holder nok ikke ved i 2025. Men det er en branche, hvor man kan sige, at der er mange muligheder for job. Vi bekæmper jo mange forskellige slags skadedyr, og dem kommer der ikke ligefrem færre af.
Det er blandt andet et vådt efterår kombineret med en indtil videre mild vinter, der er skyld i den store rotteplage. Dertil kommer, at det har været et såkaldt oldenår med mange agern og bog som fødekilde for rotter.
Privatøkonomi bør på skoleskemaet - skal lære dem at tage ansvar
kopieret!
Folkeskoleelever bør fremover undervises i privatøkonomi.
Det mener Birgitte Nørrelund fra Konservative, der foreslår, at privatøkonomi skal være en integrereret del af matematikfaget for elever i 7., 8. og 9. klasse.
- Det er rigtig vigtigt, at vores børn og unge får viden om økonomi, siger forslagsstiller Birgitte Nørrelund, næstformand i Børn- og Ungeudvalget, Odense Kommune.
- Det her med at kunne tage ansvar for sit eget liv, ved at man faktisk lærer noget om økonomi, det vil jeg gerne være med til.
Tirsdag blev udvalget enige om at arbejde videre med initiativet. Nu skal de sammen med forvaltningen se på, om der er noget, de kan luge ud i, til fordel for økonomi-undervisningen.
Bare 30 gram af denne grøntsag kan hjælpe diabetikere
Blot 30-40 gram rå eller let tilberedte gulerødder dagligt kan potentielt have en gavnlig effekt på diabetikere med type 2-diabetes.
Det tyder ny forskning fra Syddansk Universitet (SDU) på.
Her har forskere fundet ud af, at den orange rodfrugt kan forbedre kroppens regulering af blodsukker og sammensætningen af bakterier i tarmen. I første omgang er det testet på mus.
- Vi ser gulerødder som en mulig komponent i fremtidige koststrategier for type 2-diabetes, siger Lars Porskjær Christensen, som er professor i analytisk kemi og naturstofkemi ved Institut for Fysik, Kemi og Farmaci på SDU i en pressemeddelelse.
Effekt på diabetiker-mus
Flere millioner mennesker verden over har type 2-diabetes, og antallet af personer med sygdommen er stadig stigende. I Danmark er antallet af type 2-diabetikere mere end firdoblet siden 1996, skriver forskerne.
Over en 16 ugers periode har forskerne undersøgt gulerøddernes effekt på mus, der har fået fremkaldt type 2-diabetes.
- Vores studie viste, at gulerødder påvirkede sammensætningen af tarmens mikrobiom – de milliarder af mikroorganismer, der lever i tarmen og spiller en vigtig rolle i fordøjelse og sundhed. Hos musene, der spiste gulerødder, blev der observeret en sundere balance mellem tarmbakterierne, forklarer projektkoordinator Morten Kobæk Larsen, lektor ved Klinisk Institut, SDU.
Grunden til, at gulerødder har vist sig at have en gavnlig effekt, skyldes, at de indeholder bioaktive stoffer, der øger cellernes evne til at optage sukker og dermed hjælper med at regulere blodsukkeret.
De samme bioaktive stoffer findes også i blandt andet persille, selleri og pastinak.
Der er dog forskel på, hvor mange stoffer rodfrugterne indeholder.
Den lilla gulerod “night bird” indeholder forholdsvis høje koncentrationer - og så er det bedst at spise gulerødderne rå eller let tilberedte.
Rema-røver genkendt og anholdt
kopieret!
Fyns Politi har anholdt og sigtet en mand, der er mistænkt for at have begået røveri i Rema 1000 i Nørre Aaby den 29. december.
Han blev efter røveriet efterlyst i offentligheden, og det er efter henvendelser fra flere, at manden nu er sigtet.
- Vi har nu sigtet en person i sagen. Tak for hjælpen og de gode henvendelser, skriver Fyns Politi på X.
Røveriet fandt sted klokken 20.23, hvor den maskerede gerningsmand henvendte sig ved kassen.
- Det er et røveri, hænderne op. Giv mig pengene, råbte manden, mens han truede personalet med en kniv.
Gerningsmanden løb fra stedet med et ukendt kontantbeløb i en Rema 1000-pose.
Brug vores app og få de vigtigste nyheder fra Fyn lige ved hånden.
Dit digitale aftryk
Vi bruger cookies for at gøre din oplevelse bedre. Enkelte bruges til reklameformål. Vi klatter ikke med dine data, og du kan altid trække dit samtykke tilbage. Læs mere her.
Du kan altid ændre dine præferencer senere
Her kan du finde en oversigt over, hvilke cookies vi potentielt sætter.
Se flere detaljer om vores cookies her