Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Klimastrejker i Middelfart, Svendborg og Odense er aflyst efter nye anbefalinger fra myndighederne.
Klimastrejker over hele landet er aflyst som følge af myndighedernes anbefalinger om, at større begivenheder bør aflyses for at undgå spredning af det smitsomme coronavirus.
Det oplyser klimabevægelsen Fridays For Future Danmark i en pressemeddelelse sent fredag aften.
Der skulle fredag den 13. marts være afholdt demonstrationer i 16 danske byer, herunder København, Roskilde, Odense, Aarhus og Aalborg.
På Fyn skulle der foruden Odense også strejkes i Svendborg og Middelfart.
Til kamp for klimaet: Fynske familier har gjort en stor forskel med små midler
Naturama i Svendborg er rammen, når TV 2/Fyn Event inviterer til at møde sydfynske klimafamilier, der gennem tre måneder har lagt deres livs-stil om.
- T.P.L. Tro På Lortet!
Sundheds-guruen Chris MacDonald har et slogan, der har bidt sig fast i danskernes bevidsthed. Det er en kort, kontant sætning, der godt kan bruges i klimadebatten. Især når det gælder om at blive overbevist om, at der kan gøres noget reelt ved ændringerne i klimaet, hvilket kan være svært at tro på, når man for tredje dag i træk plasker gennem vandpytter på størrelse med mindre søer, mens man jagter ly for tunge dråber, der falder fra en overskyet himmel.
De små ting i hverdagen tæller
Fire fynske familier har været med i et forsøg, hvor de i tre måneder har forsøgt at leve en mere klimavenlig hverdag.
Det kulminerer til TV 2/Fyns klima-event den 27. november i Svendborg. Du kan tilmelde dig eventen her.
Klimaprojektet er gennemført i samarbejde mellem AOF Sydfyn, Det Økologiske Råd, og den grønne organisation Go2Green. Formålet er at blive klogere på, hvordan man helt konkret kan skrue ned for CO2-udslippet i dagligdagen.
- Det er ok at gå efter de lavthængende frugter. Mange er faktisk godt i gang med at gøre noget for klimaet i det daglige. Og det gælder jo om at gå efter noget i dagligdagen, som man fortsætter med at gøre herefter, siger Kåre Press-Kristensen.
Han er klimarådgiver for Det Økologiske Råd, der i forbindelse med forsøget har involveret de fire sydfynske familier og har rådgivet dem om, hvad de har kunnet lave om.
Tag cyklen frem for bilen
- Det handler om ting som at skifte oksekød ud med grøntsager i maden, fordi oksekød ikke er godt for CO2-regnskabet. Og det drejer sig om at cykle frem for at køre bil, fortæller Kåre Press-Kristensen.
Begge råd er der blevet lyttet til i Svendborg og omegn. Hos familien Oldenburg, der tæller to voksne og to børn, er oksekødet forsvundet ud af familiens husholdning.
- Min kone og jeg var i forvejen vegetarer, men vi er blevet veganere. Børnene bestemmer selv, hvad de har lyst til, så det er ikke noget, vi har besluttet for dem, fortæller Mikkel Oldenburg, for hvem forsøget med at tænke mere klima-venligt har været en stor øjenåbner.
Hos en anden familie er cyklen blevet den helt store klima-hjælper.
- Vi har en bil, men bruger den slet ikke så meget længere. Den står stille meget af tiden, siger Marie Stenbak Andersen og tilføjer:
- Jeg har cyklet rigtig meget gennem flere år. Men i forbindelse med, at vi blev klima-familie, er min mand begyndt at cykle på arbejde. Faktisk har han cyklet omkring 1.400 kilometer de seneste tre måneder. Vi bruger stort set kun bilen, når vi skal køre min ældste søn til træning, fordi det ligger ret langt væk. Og når vi skal på længere ture.
I Marie Stenbak Andersens familie cykler alle. Den yngste endnu bag på en cykel, der er spændt efter en af de voksne. Det har givet et fællesskab, der gerne skulle fortsætte.
- Min mand og jeg har investeret i el-cykler. Det er naturligvis dyrere end almindelige cykler, men det gør det nemmere at komme afsted i al slags vejr. Især i blæsevejr er el-motoren en stor hjælp, fortæller Marie Stenbak Andersen.
Hendes råd, og masser af andre råd fra tre klima-familier, kan man hente helt gratis på Naturama onsdag den 27. november mellem 17.00-20.00. Udover familierne vil Go2Green og Byens Gårdbutik være til stede og informere om tiltag enhver kan foretage for at komme i gang med at hjælpe klimaet.
Deltag i klimadebatten allerede nu
Debatten og vidensdelingen om klimaet har været i gang på TV 2/ Fyn Events facebookgruppe Den Fynske Redaktion, hvor fynboerne lige nu er med til at sætte vores klimadagsorden på TV 2/Fyn.
Hvis du endnu ikke er medlem af Den Fynske Redaktion, hvor du kan bidrage aktivt til vores journalistiske arbejde, så kan du blive det her. Her kan du også følge hele debatten om klimaet.
Arrangørerne forventede, at omkring 10.000 unge ville have strejket fra deres uddannelse for at deltage i demonstrationerne.
Formålet med strejkerne var "at kræve ambitiøs klimahandling og et stop for den ottende udbudsrunde af nordsøolie".
Arrangør: Vi står i en krisesituation
Organisationen beklager, at den har været nødsaget til at aflyse strejken i marts.
Det siger Sasha Søndergaard-Hearn, der er koordinator i Fridays For Future, i meddelelsen.
- Vi står i en krisesituation, og hvert sekund tæller. Derfor er det selvfølgelig meget ærgerligt, at vi bliver nødt til at aflyse eller udsætte klimastrejken. Der er brug for klimahandling nu, siger hun.
Organisationen vil derfor fortsat arbejde for at råbe klimaminister Dan Jørgensen (S) op via en kampagne ved navn "Drop Olien Dan" på sociale medier og i pressen, lyder det.
- Vores mål er, at Dan Jørgensen aflyser den og alle fremtidige udbudsrunder, og dermed sætter en stopper for Danmarks olieindustri, lyder det i meddelelsen.
- Selv om Fridays For Future tager ansvar og aflyser sine begivenheder grundet risiko for coronasmitte, gives der ikke op.
Den næste klimastrejke planlægges fortsat at blive afholdt 24. april.
Det er den svenske klimaaktivist Greta Thunberg, der står bag initiativet Fridays For Future, der har spredt sig til hele verden.
Fredag uden skole:
- De voksne skal tage ansvar
Fynske unge strejkede fredag fra undervisningen for at få politikerne til at handle hurtigere for at bremse klimaforandringerne.
Fynske unge klimastrejkede fredag flere steder på Fyn for at råbe politikerne op.
- Jeg synes ikke, at de voksne gør nok. De laver ikke ændringer nok i vores hverdag, siger folkeskoleeleven Emma Vestergård Rasmussen fra Odense.
Strejkerne foregik parallelt i Svendborg, Middelfart og Odense og er en del af bevægelsen #FridaysForFuture, der vil have politikerne til at speede klimaindsatsen op. Og de føjer sig til den række af strejker, der allerede har været på Fyn i løbet af 2019.
- Grunden til, at vi står her igen i dag, er, at vi stadigvæk ikke ser nogen handling, siger Klara Stengaard Brewer, der er medarrangør af #FridaysForFuture-klimastrejken i Odense.
De voksne skal tage ansvar
På Gråbrødre Plads i Odense var skole- og gymnasieeleverne fredag formiddag mødt op med skilte og et budskab:
- De voksne skal tage ansvar.
Ordene her kommer fra efterskoleeleven Kamille Sølyst Heinild. I hånden har hun et papskilt med ordene 'Our future is in your hands'.
- Vi unge kan jo ikke gøre noget. Vi kan ikke rigtig andet end at klimastrejke og ændre på vores hverdag, lyder det fra Kamille Sølyst Heinild, der var afsted med flere fra sin efterskole.
Det er vigtigt, at unge viser politikere og magthavere, at de unge vil se handling, lyder det.
- Jeg tror på, at de har de rigtige ambitioner. Men vi er nødt til at vise som folk, at vi vil se mere - og at vi vil se det nu, siger Klara Stengaard Brewer, der er medarrangør af klimastrejken i Odense.
- I fællesskab rykker det bare så meget
Ved strejken i Odense var der taler, musik og en række aktiviteter. For eksempel kunne man skrive en opfordring til politikerne eller potte en plante. Fællesskabet omkring klimastrejken er vigtigt, lyder det.
- Normalt som enkeltperson føler man måske ikke, at man kan gøre så meget, men ligeså snart man er i et fællesskab, så rykker det bare så meget, siger medarrangør Klara Stengaard Brewer.
Hun har været med til at arrangere flere af de tidligere strejker på Fyn. Ved strejken fredag dukkede omkring 300 personer op, vurderer arrangørerne.
- Det er så fedt at se, at folk stadig er engagerede, lyder det fra Klara Stengaard Brewer.
På Fyn - og i hele verden
Strejkerne på Fyn er en del af en global klimastrejke i byer verden over forud for FN-klimatopmødet mandag den 23. september, hvor verdens ledere skal diskutere klima.
Bevægelsen #FridaysForFuture blev startet for omkring et år siden, da den svenske klimaaktivist Greta Thunberg sidste efterår strejkede første gang foran det svenske parlament. Bevægelsen har siden spredt sig til store dele af verden.
Ifølge registreringerne på hjemmesiden Fridaysforfuture.org har der været over 8000 strejker verden over siden bevægelsens start. Vil du se et kort over alle tidligere og fremtidige klimastrejker verden over, kan du klikke her.