For første gang er en person smittet med coronavirus død på OUH.
En patient smittet med coronavirus er død i Region Syddanmark. Det fortæller koncerndirektøren i Region Syddanmark, Kurt Espersen, til TV 2/Fyn.
Ifølge BT er der tale om en 88-årig mand, som døde på OUH i Odense.
Dermed er en ud af de nationalt 24 patienter, som er døde med coronavirus, død i Region Syddanmark.
Men selvom dødstallet i Danmark stiger, så stiger det på nuværende tidspunkt i en sådan grad, at koncerndirektøren mener, at regionen kan følge med.
Region Syddanmark vil igen teste sundhedspersonale for corona
Der er nyt testudstyr på vej til Danmark, og derfor åbner Region Syddanmark igen for at coronateste personale.
Opdatering
Region Syddanmark har de seneste dage ikke testet sundhedspersonale for coronavirus på grund af mangel på udstyr, men nu vil regionen igen begynde at teste en del af de ansatte.
Det oplyser regionen i en pressemeddelelse.
Regionen indførte fredag et midlertidigt stop for at teste sundhedspersonale.
Det skyldtes, at der var mangel på testudstyr - reagenser - til testene, og man ville derfor prioritere patienterne.
- Vi prioriterer vores patienter i første omgang. Vi skal være helt sikre på, at de får den rigtige behandling, og bliver isoleret på den rigtige måde, fortæller koncerndirektøren fra Region Syddanmark til TV 2/Fyn.
Men den beslutning er nu ændret, da der er udsigt til, at der kommer nye reagenser til Danmark i løbet af ugen.
Det er dog ikke ensbetydende med, at alt sundhedspersonale skal testes for coronavirus.
- Vi har sikkerhed for at få nogle leverancer i den uge her, og derfor lukker vi en lille smule op, siger koncerndirektøren.
Ikke alle skal testes
At der er sikkerhed for at få leveret flere reagensglas til test af syddanskere, er ikke ensbetydende med, at personalet skal testes.
- Vi håber at vores leverandører leverer, det, der er brug for, men der er ingen garantier. Det vil altid være patienterne, der bliver prioriteret, fortæller han.
Søndag varslede sundhedsminister Magnus Heunicke (S), at Danmark nu vil til at teste flere med symptomer for coronavirus end tidligere. Det sker efter anbefaling fra Verdenssundhedsorganisationen, WHO.
Derfor passer regionen på de ressourcer, de har.
- Vi kører en restiktiv politik, så vi er sikre på, at det kun er det rigtige personale med kritiske funktioner, der bliver testet, så de kan komme hurtigere tilbage på arbejdet, fortæller han.
Enhed på OUH
Region Syddanmark vil nu oprette en enhed på Odense Universitetshospital, der skal vurdere, hvilke ansatte der skal testes.
- Det gør vi for at sikre, at alle behandles ens og for at sikre, at der er test nok til alle og stadig sikre tilstrækkeligt testkapacitet til at kunne undersøge patienter indlagt til undersøgelse for Covid-2019, siger Kurt Espersen, der er direktør i Region Syddanmark, i pressemeddelelsen.
Region Midtjylland oplyste også i weekenden, at test af personale er sat på pause indtil videre.
I de øvrige regioner er man fortsat med at teste sundhedspersonale.
I Region Nordjylland har meldingen dog været, at der skulle testes med omtanke.
Nye retningslinjer
De nye retningslinjer for at teste betyder, at alle med moderate til svære symptomer for coronavirus testes.
Patienterne skal dog først testes, hvis mistanken er fastholdt efter en klinisk vurdering på et sygehus.
Den nye teststrategi blev varslet, selv om der i øjeblikket altså er for lidt testudstyr i Danmark.
De danske myndigheder i kontakt med flere virksomheder i Danmark, som muligvis kan hjælpe med at levere testudstyr.
- Vi kigger selvfølgelig spændt på tallene hver eneste dag for at se, hvordan udviklingen skrider frem. Hvis vi har de optimistiske briller på, så kan vi se at den stigning vi ser, den er forholdsvis langsom. Vi kan sagtens håndtere den, sådan som situationen er nu, siger Kurt Espersen.
Ligesom resten af landets sygehusvæsen er Region Syddanmark presset på mængden af værnemidler, coronatests og personale til at håndtere stigningen i antallet af patienter.
Men som det ser ud nu, kan regionen godt følge med, fordi stigningen indtil videre sker forholdsvist langsomt.
Ikke helt det samme gør sig gældende i forhold til at få testet flere personer for coronavirus, hvilket regeringen endnu engang understregede vigtigheden af på mandagens pressemøde fra Statsministeriet.
- Vi er i stand til at få testet vores syge borgere, og vi er i stand til at åbne en lille smule op for at få testet personale med kritiske funktioner, som er uundværlige og som skal hurtigst muligt tilbage på arbejde. Men vi har ikke kapacitet til at åbne totalt op, siger Kurt Espersen.
Fuld sikkerhed til patienter
Også værnemidler, der skal sikre både patienter og ansatte, er en udfordring. Specielt mundbind og ansigtsbeskyttelse.
- Vi håber ikke på, at vi kommer til at skulle gå på kompromis med sikkerheden for vores personale. Og for patienterne er der fuld sikkerhed for, at de bliver behandlet på den rigtige måde, siger Kurt Espersen.
Tatovører på Fyn donerer sprit og handsker til OUH
Manglen på håndsprit og andre værnemidler får mange fynske virksomheder og brancher til at aflevere overskydende udstyr til OUH.
Ubrudte pakker med håndsprit, ansigtsmasker og gummimasker ligger ubrugte hen hos de fynske tatovører. Branchen er omfattet af restriktionerne, der skal bremse udbredelsen af corona, og alle tatovør-forretninger er derfor lukkede.
Det gav formanden for den fynske afdeling af Dansk Tatovørlaug en ide.
- Vi bruger jo både håndsprit og gummihandsker, når vi arbejder, så mange kolleger har dette udstyr liggende. Og når der nu er mangel på værnemidler på sygehusene, så er det jo oplagt, at de overtager vores udstyr, siger Andreas Ludvigsen, der er formand for Dansk Tatovørlaug på Fyn og driver butikken Big Ace Tattoo Custom.
Ifølge Andreas Ludvigsen er omkring 60-70 tatovører på Fyn involveret i indsamlingen af de for tatovørerne lige nu overflødige værnemidler.
- Vi skal naturligvis bakke op om den situation, som landet og sygehusene står i, og derfor vil vi gerne hjælpe med det, vi kan, siger Andreas Ludvigsen til TV 2/Fyn.
Mange henvendelser
Tatovørerne skal selv aflevere håndsprit og deres øvrige udstyr på OUH, hvor der er blevet oprettet en særlig modtagelse til værnemidler fra private og virksomheder.
- Vi får rigtigt mange henvendelser fra forskellige erhvervsfolk, som gerne vil hjælpe os ved at forære os blandt andet deres lagre af mundbind – ikke kun tatovører, men også tandlæger og lignende. Vi er rigtigt glade for, at alle er så progressive, tager initiativ og er klar til at bakke ekstra op om hospitalet og sundhedspersonalet, siger Lars Krause, afdelingschef for Logistikafdelingen på OUH
Udover tatovørerne har tandlæger og mange andre virksomheder også tilbudt at aflevere deres overskydende værnemidler til OUH.
- Vi en dialog med dem, der henvender sig, og så vurderer vi, om vi kan bruge det, der kommer ind. Et af kravene er som udgangspunkt, at det skal være i uåbnet emballage og CE-godkendt. Derudover ser vi så på, om det helt konkret kan bruges på hospitalet – og det håber vi på, at meget kan, siger Lars Krause.
Ifølge Andreas Ludvigsen vil Dansk Tatovørlaug også gå i gang med at indsamle værnemidler fra tatovører i andre dele af landet og få dem afleveret til lokale sygehuse.
På OUH kan tatovører og andre med værnemidler på lager aflevere i tidsrummet fra klokken 7.00 til 17.00, oplyser OUH.
Han fortæller, at de bruger standard værnemidler i stedet for luksusudgaverne, så midlerne kan række længst muligt. For leverancen af værnemidler afhænger af verdenssituationen.
- Det er svært at sige, hvornår vi har leverancer nok. Det afhænger jo af verdenssituationen og om vi kan finde firmaer, der kan levere reagenser og tests til os, siger Kurt Espersen.
Langsom stigning i antallet af intensivpatienter
På nuværende tidspunkt har Region Syddanmark en kapacitet på 100-110 respiratorer og intensiv pladser. Skulle der blive behov for det, kan de udvide op til 240 respiratorer og pladser.
Den allerstørste udfording, hvis der kommer mange intensiv-patienter, vil komme på personalefronten.
- Der, hvor vi får en udfordring, det er på personale. Det er derfor, at vi i høj grad i øjeblikket prøver på at uddanne sygeplejersker og læger, så vi er forberedt på de mange intensiv-patienter, der måske kommer, siger Kurt Espersen.