Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Forsamlinger på mere end 100 personer frarådes. Sådan lød opfordringen fra statsminister Mette Frederiksen onsdag aften.
Flere restauranter har nu taget konsekvenserne af statsministerens udmelding onsdsag aften. Danmark lukker ned, og det samme gør flere restaurantsteder på Fyn.
På spisestedet Arkaden i Odense var der torsdag morgen indkaldt til møde med alle bodejere. Kort tid efter meddelte de, at Arkaden lukker fra torsdag og to uger frem.
- Vi har valgt at lukke ned på grund af regeringens anbefalinger. Vi holder rigtig meget af vores gæsters sikkerhed, så før det bliver forbudt, vil vi gerne tage skridtet videre. Så vi lukker Arkaden ned, siger Nadia Chaudhary, direktør i Arkaden.
Kunderne vil dog stadig kunne få mad leveret fra Arkaden.
- Vi har takeaway for at give madboderne mulighed for stadig at arbejde. Vi tror, at folk vil blive glade for Arkadens mad, selvom vi er i en kriseperiode, siger Nadia Chaudhary.
Direktøren synes, at det er en god ide at lukke ned, da det vil sænke spredningen af virussen.
Storms følger trop
Lidt senere torsdag formiddag tog spisestedet Storms Pakhus i Odense samme beslutning. I en pressemeddelelse skriver de, at Pakhuset fra dags dato lukkes ned i fjorten dage for at forebygge udbredelse af coronasmitte.
- Det handler om at tage ansvar og følge regeringens anbefalinger. Derfor har vi brugt dagen på at briefe administrationen, stadeholdere og medarbejdere, før vi nu kan melde ud, at Pakhuset lukker, siger direktør for Storms Pakhus, Martin Bødker i pressemeddelelsen.
Pakhuset er ikke kun et samlingssted for spisende gæster. De afholder også flere gange om måneden forskellige arrangementer. De næste fjorten dage er det også slut med banko og quiz. Arrangementerne er aflyst eller udskudt, står der i pressemeddelelsen.
Fyn lukker ned: Statsminister skærper opfordringer til danskerne
Fra fredag bliver alle landets elever og studerende sendt hjem fra deres uddannelsessteder i to uger. Sådan lød det fra Statsministeren på pressemødet onsdag aften.
Pressemødet omhandlede coronavirussen i Danmark, og her kunne statsministeren fortælle, at Danmark nu er ved at bevæge sig ind i anden fase af smittespredningen, nemlig hvor de smittede ikke længere kun er folk, der har befundet sig i risikoområder.
-En ting virker, og det er, ikke at omgås hinanden, fortalte statsministeren.
Mette Frederiksen fortalte, at både daginstitutioner, skoler og uddannelsesinstitutioner vil lukke to uger fra på fredag, ligesom alle offentligt ansatte, der ikke har en kritisk funktion, også skal blive hjemme fra arbejde fra fredag.
Ikke flere end 100
Desuden kunne statsministeren fortælle, at den tidligere anbefaling om at aflyse eller udskyde arrangementer med mere end 1000 nu er er blevet ændret. Opfordringen lyder nu på, at arrangementer med mere end 100 skal aflyses eller udskydes.
-Al unødvendig aktivitet skal lukkes, uden at Danmark lukker ned, siger Mette Frederiksen.
Statsministeren understregede dog, at man ikke skulle frygte en krise, og derfor ikke behøver suse ned i dagligvareforretningerne for at hente mad.
-Jeg vil gerne understrege, at vi ikke er i en fødevarekrise.
Offentligt ansatte
Alle offentligt ansatte, der ikke varetager kritiske funktioner, sendes hjem fredag. Det siger statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde onsdag aften.
Ansatte i ældresektor, sundhedssektor og politi bliver på jobbet.
- Jer har vi brug for, siger statsministeren.
De ansatte i den offentlige sektor, som bliver sendt hjem, vil modtage løn undervejs. De sendes som udgangspunkt hjem i to uger.
Tiltagene bliver indført for at afbøde og forsinke udbredelsen af coronasmitte i landet. Mette Frederiksen siger på pressemødet, at der er 514 smittede i Danmark. Det er mere end en tidobling siden mandag.
Regeringen sætter behandlingsgarantien ud af kraft
Behandlingsgaranti sættes midlertidigt ud af kraft, så der kan være fokus på coronavirus. Operationer kan blive udskudt, siger statsminister Mette Frederiksen.
Garantien for at blive behandlet eller udredt på hospitalet bliver snart sat ud af kraft med hastelovgivning.
- Der er en lægefaglig prioritering, som er rigtig hård, for der er en grund til, at en borger venter på en operation.
- Det vil være en konkret lægefaglig vurdering at lave. Man får selvfølgelig den operation, man har ret til, men den kan blive udskudt. Der vil komme en pukkel, som vi skal afvikle bagefter, siger Søren Brostrøm, direktør i Sundhedsstyrelsen.
Mærkes på pengepungen
I Arkaden er direktør Nadia Chaudhary helt bevidst om, at lukningen vil kunne mærkes på økonomien.
- Vi tager ansvaret på vores skuldre. Vi har sagt til madboderne, at vi trækker fra deres almindelige husleje, de dage, hvor vi har lukket. Men det kommer til at koste uanset hvad, siger hun og fortsætter:
- Lukningen kommer til at betyde et kundetab for alle madboderne, og også omsætningsmæssigt kommer der til at være et tab.
Men Nadia Chaudhary vil bruge ventetiden til at gøre stedet helt klar til igen at åbne dørene for spisende gæster.
Hamstring af varer på Fyn: Ministre indkalder til pressemøde
Mange fynboer købte ivrigt ind onsdag aften, men der er ingen grund til hamstring, siger fødevareminister.
Efter statsministeren onsdag aften orienterede omkring den nye situation i forbindelse med coronavirus, strømmede mange fynboer til supermarkederne.
Her blev der hamstret både fødevarer og toiletpapir. Og det skal der sættes en stopper for, mener fødevareminister Mogens Jensen (S).
Sammen med erhvervsminister Simon Kollerup inviterer han derfor til pressemøde torsdag klokken 9.00.
- Onsdag aften oplevede flere detailhandelsbutikker et overvældende pres fra kunder, der hamstrede varer. På pressemødet vil ministrene give et kort overblik over den aktuelle situationen i detailhandlen og orientere om regeringens tiltag for at sikre forsyningssikkerheden i fødevarebranchen fremover, lyder det i en pressemeddelelse.
Er klar til at indføre forbud
Som det ser ud nu er fødevareforsyningerne tilpasset borgernes normale købsvaner, men hvis alle køber meget ind på samme tid, kan det skabe udfordringer. Det burde dog slet ikke komme dertil, mener ministeren.
Fortsætter hamstringen, kan butikkerne sætte grænser for, hvor meget hver kunde må købe. Er det stadig ikke tilstrækkeligt, er der mulighed for at indføre forbud mod hamstring, oplyser Mogens Jensen.
- Det er klart, at vi er klar til at gøre det, der skal til for at sikre en fornuftig fordeling af fødevarer, hvis der opstår hamstring i stor stil. Det er også derfor, at det må stå klart, at der ikke er nogen grund til at hamstre.
- Opfordringen herfra er: Stop med det. Handl ind, som du plejer. Der er ikke grund til andet, siger fødevareministeren.
Offentligt ansatte er sendt hjem
På et pressemøde onsdag aften fortalte blandt andre statsminister Mette Frederiksen (S), at der nu tages mere drastiske initiativer i brug for at beskytte borgerne mod større udbredelse af coronavirus i Danmark.
514 er blevet smittet, heraf er to på intensivafdeling. Over 1300 er i karantæne.
For at det tal ikke skal stige voldsomt den kommende tid, har regeringen blandt andet tænkt sig at forbyde indendørs forsamlinger på mere end 100 personer ad gangen.
Desuden er alle offentligt ansatte, der ikke varetager kritiske opgaver, sendt hjem.
Skoler og daginstitutioner er også lukket, men eksempelvis ældreplejen lukker ikke.
Natklubber og værtshuse opfordres også til lukke
Mette Frederiksen opfordrede også natklubber og værtshuse til at lukke ned. Men det er ikke alle, der følger dette råd.
John Kjærsgaard Sørensen, daglig leder på værtshuset Westend i Odense, har en anden opfattelse.
- Jeg lukker ikke af den simple grund, at jeg ikke synes, at der er kommet et regeringsindgreb endnu, siger John Kjærsgaard Sørensen.
Han følger retningslinjer om, at forsamlinger ikke må overstige 100 personer. Men det er ikke aktuelt hos Westend.
- Vi tager coronavirussen meget alvorligt, men vi er måske 20 til 25 mennesker i løbet af en dag. Så længe at regeringen ikke giver os et påbud, så lukker vi ikke, siger han.
Men John Kjærsgaard Sørensen holder øje med statsministerens udmeldinger.
- Hvis Mette Frederiksen kommer frem og siger, at nu er det alvor. Så stopper vi selvfølgelig med det samme, siger han.
Det lille værtshus i Odense er afhængig af sine kunder, og en lukning vil få stor betydning.
- Vi har også eksistensgrundlag. Vi er fire ansat her, som er på lønningslisten, og det er vores liv og vores erhverv, siger han
Indtil der kommer noget konkret fra regeringen holder Westend åbent for gæster.
Men i løbet af de sidste timer, er der kommet forskellige udmeldinger fra barer og natklubber i Odense. Blandt andet har diskoteket Boogies meldt ud, at de lukker for nattefesten de næste to uger.